måndag 24 september 2018

Till minne av en villkorslös kärlek

Till minne av en villkorslös kärlek är Jonas Gardells nya roman och en kärleksfull hyllning till hans mamma Ingegärd. 

Gardell skriver autofiktion med en tvist – nämligen den att premisserna för boken är han själv har omkommit i en bilolycka och boken berättas i tredje person som en biografi över den nästan bortglömde författaren Jonas Gardell. 

Det är också en släktkrönika som ibland går långt bakåt i tiden, men som har fokus på mamman, Ingegärd Rasmussen, som växte upp i en frikyrklig familj, men inte riktigt anpassade sig till utan upplevde sig begränsad av både sin familjs traditioner och tidsandans syn på kvinnorollen i stort. När hon träffar Bertil Gardell tror hon att hon gifter sig med en modern man, men så snart de blir föräldrar finner hon sig fastlåst i traditionella roller. Hon lägger sin forskning på hyllan och tar hand om familj och barn, medan Bertil gör sig ett namn och får framgångar inom sitt yrke.

Boken berättar om Jonas uppväxt och vad det innebär i en familj som inte tror inte på svaghet. Det återkommer berättaren till gång på gång, utmaningen i det när han är en person som alltid är lite utanför och aldrig riktigt "lyckad" under sin barndom och skoltid. Här får vi glimtar av teman och händelser som Jonas Gardell berört i flera av sina tidigare romaner.

Men de bitar i berättelsen som tar mest tag i mig handlar om den äldre Ingegärd som drabbas av alzheimers och bit för bit tappar bort sig själv och den intellektuella person hon en gång var. Skildringen av vad det gör med henne och hur det påverkar Jonas och hans syskon är mycket stark.

Berättargreppet i den här boken med ett slag utanförperspektiv var kanske helt nödvändigt för författaren för att få distans till "storyn" om den egna familjen, men det ställer lite krav på läsaren. Boken är och full av utvikningar och fotnotsystem som jag till en början tyckte kändes väldigt spretigt, men som funkade bättre när jag hade vant mig vid det.

Det här är inte min favorit av Jonas Gardells böcker, men den är intressant, kärleksfull, tragisk, ibland också humoristisk och väl värd att läsa.

Vi har också konfererat om den här boken på Kulturkollo. Titta gärna in där om du vill veta vad vi diskuterade.

Till minne av en villkorslös kärlek
Författare: Jonas Gardell
Förlag: Nostedts (2018)
ISBN: 9789113084534
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar