torsdag 27 september 2018

Breven från Maresi

Rec.ex. från Kultpr och Förlaget - tack!
Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff är den tredje delen i fantasyserien Krönikor från röda klostret. Jag älskade Maresi och Naondel och har sett fram emot att läsa den här boken - jag blev inte besviken!

Maresi återvänder till sin hemby med avsikt att starta en skola för flickor. Hon vill dela med sig av den kunskap hon fått i Röda klostret och skapa bättre förutsättningar för flickorna. Hon möter fick stort motstånd. Människorna i byn ser henne som främmande och förstår inte nyttan med skolan. Barnen behövs hemma för att hjälpa till. Människorna i byn är vana vid hårt slit och fattigdom. Bokligt kunskap ses som oanvändbar och misstänkt. Till och med från sin egen mor möter Maresi motstånd. Hon är glad för att Maresi är hemma igen, men ser helst att hon hjälper till med att sköta hemmet och uppmanar henne att gifta sig med en pojke från byn och bilda familj. Men Maresi är envis och ger inte upp så lätt.

När det obehaglige och grymme ståthållaren hotar byn gör Maresi allt hon kan för att skydda sin familj och sin by, även om hon kanske måste ge upp drömmen om sin skola.
Det visar sig dessutom att hon har krafter som hon inte visste om, krafter som hon för kram sig att använda med all sin skicklighet för att avstyra ett ännu större hot mot hennes folk än ståthållarens hårda beskattning.

Alla bokens händelser berättas i brevform. Maresi skriver brev på brev till systrarna i Röda klostret och berättar om de svårigheter hon stöter på och om händelser och människor i byn. Hon ber om råd och stöd i såväl andliga som praktiska saker och de är i dessa brev hon tillåter sig själv att tvivla på sitt uppdrag. Det hade kunnat vara en besvärlig form för berättande, men författaren får fram händelser, känslor och nyanser på ett väldigt lyckat sätt. Även om vi som läsare bara får läsa Maresis brev och inte svaren så ”hörs” svaren hon får tillbaka mellan raderna. Jag är lite svag för brevromaner och tycker att det här är en väldigt  lyckad variant.

Breven från Maresi är en fantastisk berättelse om kunskapens kraft, om en önskan om att vilja förbättra världen och om att tro på sin kraft. Det är också en berättelse om kärlek -inte bara romantisk sådan, men också kärlek till vänner, familj  och  hembygd.
Det är också en berättelse som sprakar av naturmagi och kraft och det är underbart att få befinna sig i Turtschaninoffs och Maresis värld igen.

Jag kan varmt rekommendera alla tre böcker i den här serien!

Breven från Maresi
Författare: Maria Turtschaninoff
Förlag: Förlaget (2018)
ISBN: 9789523331365
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar