torsdag 1 december 2016

Maresi och Naondel

Rec.ex. av Naondel från Berghs - tack!
Jag hade sett omslagsbilden till Maresi skymta förbi i något flöde och veckorna innan bokmässan började många prata om Naondel, men innan dess hade jag aldrig hört talas om Maria Turtschaninoff och hennes böcker. Nu kan jag inte sluta prata om hur bra de är!

Från det till att forumlera något vettigt om dem att skriva i ett blogginlägg är däremot inte alls lika lätt.

Maresi är egentligen den tredje boken en fantasyvärld skapad av författaren, men den kan läsas helt fristående. Den handlar om Röda klostret - en plats på en liten avskild ö där förföljda och utsatta kvinnor och flickor kan söka tillflykt. Där tillbeds Gudinnan och det är en fridens plats. Dit kom Maresi som mycket ung, men betraktar nu som trettonårig platsen som sitt hem. Maten och det stora biblioteket i Kunskapens hus är de saker hon uppskattar mest på ön, men hon tycker också om sin tilldelade arbetsuppgift där hon är utsedd att ta hand om de yngsta noviserna. När Jai anländer till ön bryts det stilla klosterlivet och oron kommer till ön. Jai har flytt undan sin far och han kommer att göra allt för att hitta henne. En dag ser de skepp närma sig ön. Maresi och de andra kvinnorna på ön måste möta våldet och kämpa emot det.

Naondel är den fristående fortsättningen på serien, utspelas innan Maresi och i den boken får vi veta hur det kom sig att Röda klostret inrättades. Men först får vi läsa om Karibia. Hon som blir förälskad i visirens son Iskan. Hon som offrar sina förfäders magiska källa för att få honom. Hon som i och för sig blir hans hustru, men som också blir den första kvinnan i hans harem - inspärrad, utan makt, utan möjlighet att ta sig därifrån och som gång på gång blir berövad de flickebarn hon föder.
Till haremet kommer så småningom också nomadflickan Garai, krigaren Sulani, drömväverskan Orseola och ännu fler flickor, kvinnor, slavar.
Kvinnorna är utelämnade till varandra sällskap och det är inte alltid lätt att komma överens. De är på en och samma gång konkurrenter och systrar. Med tiden inser de att de måste hålla samman och för att ta sig ur Iskans våld.

Böckerna utspelas i en värld där kvinnorna är utelämnade till männens våld, där de är förtryckta, men där de finner styrka i systerskap och där de försöker skapa sig frizoner. Maresi är en väldigt bra bok, men Naondel är en lysande bok! På det sättet vilken berättelsen byggs upp och för in rösten av den ena kvinnan efter den andra är mycket effektivt. Kören av kvinnoröster och karaktären Naondel, som jag inte kan eller vill berätta för mycket om, är så skickligt målade och det är på en och samma gång en riktigt otäck bok att läsa och en ren njutning.

Jag har upptäckt en ny favoritförfattare och jag ser fram emot att läsa de böcker hon gett ut tidigare och jag väntar med spänning på Maresi del två som jag har hört är på gång.


Maresi
Författare: Maria Turtschaninoff
Förlag: Schildt & Söderström (2014)
ISBN: 9789515234711,9789150220797
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Naondel
Författare: Maria Turtschaninoff
Förlag: Berghs (2016)
ISBN: 9789150221930
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar