fredag 30 december 2016

Kemisten

Rec.ex. från Albert Bonnier förlag - tack!
Kemisten är en ny bok från Twilight-författaren Stephenie Meyer, men den här handlar inte alls om vampyrer.

Huvudpersonen i den här boken är istället en kvinna som är särdeles begåvad inom medicin och naturvetenskap och dessa kunskaper har varit väldigt nyttiga på en alldeles speciell. och väldigt hemlig, enhet hos USA:s regering. Men när de bestämmer sig för att hon är ett säkerhetshot är hennes liv i fara. Hon flyr och lever numera gömd och använder sig av flera olika namn och identiteter för att hennes före detta arbetsgivare inte ska komma henne på spåren.

När de till slut ändå hittar henne så är det inte för att döda henne, utan för att erbjuda henne ett nytt uppdrag. Hon tar chansen att lita på dem och hoppas att detta ska bli ett sista uppdrag som gör att hon sedan är fri och slipper leva gömd.

Uppdraget visar sig naturligtvis vara komplicerat och hennes kunskaper testas till det yttersta. Saker blir ännu mer komplicerade när hennes vägar korsas av en man inte ger henne större chanser att överleva, men som ger henne en försmak av hur livet skulle kunna vara om hon inte alltid var på flykt, inte alltid ensam. Hon stöter också på vapengalna agenter och riktigt smarta, väldresserade hundar. Allt detta i ett rasande tempo och med "cliff hangers" i bästa DaVinci-kodenstil.

Karaktärerna känns OK trots att de inte genomgår särskilt mycket utveckling eller fördjupas. Kärleksrelationen är också helt OK även om allt går väldigt snabbt och de kanske inte heller beskrivs med något större djup. Som spänningsläsning fungerar det alldeles utmärkt och jag hade en riktigt trevlig lässtund här hemma i soffan med den här boken nu i julhelgen.

Kemisten
Författare: Stephenie Meyer
Förlag: Bonnier (2016)
ISBN: 9789100171339
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: