måndag 24 september 2018

Vajlett och Rut

Rec.ex. från Bokfabriken - tack!
Jag har tidigare bara läst deckarna om Ellen Elg av Karin Alfredsson, men romanen Vajlett och Rut är något helt annat. Vissa likheter finns förstås. Även i den här boken finns starka kvinnokaraktärer och även här belyses frågor som till exempel ojämställdhet.

Romanen utspelas i mitten av 1900-talet. Vajlett är nyutexaminerad småskolelärarinna och får en tjänst i byskolan i Granträskåsen i Västerbotten. Av byns 35 hushåll tillhör 28 pingstförsamling, så det är inte helt lätt för Vajlett att bedriva undervisning på det sätt hon vill och tror på, eller att komma på det klara med byns alla oskrivna regler. Hon blir snabbt uppskattad av barnen, men arbetar ofta i motvind med föräldrarna. Många gånger känner hon sig utanför och blir glad när den nya postfröken flyttar till byn. Hon är också ensamstående och "utsocknes". De båda kvinnorna blir goda vänner och vänskapen växer till något mer och starkare. Det måste de dock hålla hemligt för alla, annars riskerar de båda sina arbeten.

 I Vajlett och Rut tecknas ett trovärdigt porträtt av hur situationen för yrkesarbetande kvinnor kunde vara vid den här tiden. Det är självklart att en lärarinna har lägre lön än en lärare och att hon måste flytta ut ur lärarbostaden när en ny magister rekryteras till byskolan är bara ett par exempel. Romanen är också en berättelse om kärlek och om att inte kunna leva som man vill. I små portioner får vi veta att en tidigare kärleksrelation i Ruts fall har kostat henne väldigt mycket. Relationen mellan Vajlett och Rut tecknas med värme men också vemod. Författaren är också tydligt med att inte beskriva deras kärlek för "vänskaplig" som kanske hade varit en lättare väg, utan här tillåts de känna och visa lust och åtrå.

Ja, ni förstår att jag uppskattar porträtten av de båda kvinnorna, men läser även gärna om Vajletts relation till sina elever och hennes funderingar kring deras behov - både vad gäller utbildning och annat. Skildringen av byn och människorna där är också väldigt intressant. Författaren undviker skickligt att porträttera byborna som karikatyrer av fanatiskt frikyrkliga utan ger dem flera nyanser. Det är en stark och ärlig berättelse med mycket fina personporträtt. Jag tycker mycket om den här romanen och rekommenderar den varmt.

Karin Alfredssons förra roman Skrik tyst så inte grannarna hör är nominerad till Årets bok 2018.

Vajlett och Rut
Författare: Karin Alfredsson
Förlag: Bokfabriken (2018)
ISBN: 9789176299067
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

  1. Förutom fina kvinnoporträtt tycker jag att det är en lugn, behaglig och viktig historielektion. Uppskattade boken mycket!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag måste nog läsa den :)

    SvaraRadera