måndag 3 september 2018

Ett frågetecken är ett halvt hjärta

Rec.ex. från Forum - tack!
Ett frågetecken är ett halvt hjärta är en ny roman från författaren Sofia Lundberg. Jag tyckte mycket om hennes förra bok Den röda adressboken och blev glad när den här dök upp i brevlådan.

Huvudpersonen i boken heter Elin och hon är en framgångsrik fotograf. Hon bor i New York med sin man Sam och sin 17-åriga  dotter Alice och till det yttre är hennes liv perfekt. När ett brev från en barndomsvän oväntat kommer till Elin påminns hon om sin fattiga uppväxt på Gotland och minnen av en tid som hon har gjort sitt bästa för att glömma bubblar fram. Inte ens hennes familj känner till hennes uppväxtförhållanden. Hon märker att hon inte kan värja sig för minnena och de påverkar både hennes arbete och relationen med familjen.

Sofia Lundberg väver skickligt ihop nutid och dåtid när vi bit för bit får veta mer om Elin, hennes barndom och uppväxt och de händelser som ledde till att hon lämnade allt bakom sig. Att det finns något stort och svårt i hennes historia förstår vi snart och det blir plågsamt tydligt hur det har påverkat hela hennes relation till maken och dottern på att negativt sätt. Ögonblicksbilderna från Gotland är hjärtskärande sorgliga.

Till slut bestämmer sig Elin för att återvända till barndomsön tillsammans med sin dotter. Hon måste våga ta sig an minnena. Hon måste bli förlåten och hon måste förlåta för att kunna bli hel.

Ett frågetecken är ett halvt hjärta är en stark och känslosam roman som berör. Jag tyckte mycket om den!

Ett frågetecken är ett halvt hjärta
Författare: Sofia Lundberg
Förlag: Forum (2018)
ISBN: 9789137152387
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar