onsdag 26 september 2018

De fem elementen: De ursprungliga och Gudarnas skymning

Rec.ex. från författaren och Visto förlag - tack!
De ursprungliga och Gudarnas skymning av  är de första två delarna den planerade fantasyserien De fem elementen. Världen som författaren bygger upp består av människor som definieras av vilket element de tillhör. Jordens, luftens, vattnets och eldens barn lever nära sitt element och den gudinna som styr det. De betraktar sig som de fyra rena raserna och de blandar sig inte med varandra.

Får många år sedan sände virusgudinnan Oriana ut en pest som dödade många människor och tvingade andra att fly. Nu kommer ett bud från Eldkungen om att ondskan hotar igen och att människorna måste samla en armé för att kunna försvara sig mot virusgudinnan och hennes "orena" monster. Alla folk måste skicka stridsdugliga personer till armén och de olika elementen måste samarbeta för att ha en chans att vinna.

I den första boken får vi följa ungdomarna Odal (jord), Svala (luft), Pål (vatten) och Regina (eld) på resan till Eldkungen och under träningen de måste genomgå innan de är redo för strid. Författaren har lyckats bra med att beskriva kläder, vapen och redskap och med att levandegöra miljöerna.
Vi får också, i små portioner, veta mer om deras respektive egenskaper och styrkor, men också om deras bakgrund och hur pesten påverkade deras familjer och uppväxt.

I andra boken har Odal, Svala, Pål och Regina valts ut till att bilda en förtrupp som ska ge sig ut för att leta upp Orianas fångläger dit många människor har först. Gruppen uppgift är att hitta fångarna för att sedan hämta hjälp att befria dem. De stöter på olika hinder på vägen och möter monster och varelser (som författaren hittat inspiration till ur mytologi) och det krävs att de skickligt väljer ut och kombinerar sina olika elements krafter för att besegra dem. De får också veta att en spådom förutser att endast tre av dem ska överleva kampen.

Orianas ondska och djälvulska planer blir plågsamt tydliga för dem när de till slut når hennes borg och får veta vad hon gör med sina fångar.

Jag gillar den här dynamiken mellan huvudpersonerna och deras element/egenskaper. I början (framförallt i första boken) tyckte jag att det var jobbigt att läsa allt prat om de "rena raserna", det är ju ord som ger obehagliga associationer, men i slutet av bok ett och allt mer i bok två förstår jag att författaren har en plan och jag förstår varför begreppen trummandes in i början.

Vissa delar av boken utspelas på lite abstrakt nivå. Odal kan till exempel sätta sig själv i trans och gå utanför sin kropp. Då ser han andra personers auror, andar från döda människor och till och med astralkroppar, men det fungerar väldigt bra att läsa och känns inte tillkrånglat. Andra delar är väldigt jordnära, gudinnorna är inte bara himmelska varelser utan visar sig i fysisk form för sina undersåtar ibland. Här finns också en hel del otäcka avsnitt och det kan vara bra att veta om, utifall man tänker sätta böckerna i händerna på lite yngre läsare.

Det här är verkligen spännande läsning och jag är väldigt nyfiken på hur det kommer att gå i fortsättningen.

De ursprungliga
Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Förlag: Visto (2017)
ISBN: 9789187523755
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Gudarnas skymning
Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Förlag: Visto (2018)
ISBN: 9789188769008
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar