måndag 31 juli 2023

Sommarlovsboktips: Att välja ett liv

Efter en hel vecka med boktips med kvinnonamn i titeln borde det kanske vara dags för mansnamn, men det sparar jag till en annan gång och väljer temat #historiskt istället.

Det första tipset är "Att välja ett liv" av Marie Lok Björk.

Det är den verklighetsbaserade berättelsen om författarens morfars mamma Ottilia som levde i början av 1900-talet. Hon valde att avstå sitt bekväma liv som handlardotter för kärlekens skull. Men mannen hon förälskat sig i lämnar henne och för att försörja sig och sina två barn tar hon tjänst som statare på Överjärva gård utanför Stockholm.
Statarlivet är hårt och orättvist, inte minst för en kvinna och en ensamstående mor. Men Ottilia kämpar för sina barns skull och hon känner ändå att hon har tagit makten över sitt eget liv.

Jag tyckte mycket om den här romanen som faller väl in i en tradition av arbetarklasslitteratur. Det är ett människoöde som berör och inspirerar. Starkt om moderskap och kvinnors utsatthet.

Min norska semesterläsning

Vi var ju som sagt i Norge på semester och jag ville gärna läsa några böcker av norska författare. Jag fick många tips när jag frågade på Instagram och det blev tre böcker lästa.

Jag började med "Havets kyrkogård" av Aslak Nore. Den kändes passande eftersom den handlade om tragedin om ett skepp som förliser på en Hurtigrutt-resa år 1940 och de konsekvenser olyckan får då och i framtiden. Författaren Vera Lind reser på båten med sin lille son. De överlever mirakulöst, men hennes man och hundratals andra går under med skeppet.

Sjuttiofem år senare begår Vera självmord och lämnar kvar många frågor till familjen. Veras sondotter Sasha börjar gräva i sin farmors hemligheter och hittar saker som får stora konsekvenser.

Jag tror kanske jag hade missförstått vad boken skulle handla om. Jag trodde att det skulle vara en historisk roman, men det var mer en deckargåta. Det var helt ok och ingen dålig bok i den genren, men jag blev inte hundraprocentigt engagerad i karaktärerna och jag upplevde att historien blev lite utdragen.

Bok två fick jag tips om för att den utspelas i Trondheim som vi ju också besökte. Det är första delen i serien om familjen Winther av Katrine Wessel. "En ny tid" tar sin plats i 1800-talets Trondheim där paret Winther firar sin 25-åriga bröllopsdag. De är tongivande i societeten i staden och de har uppfostrat sina barn i samma anda. Äldste sonen är nygift och hans frispråkiga unga hustru väcker både förskräckta miner och förtjusning - inte minst hos familjens unga dotter.
Nya tider är på intågande, men fru Winther kämpat för att behålla familjevärderingarna och sin familjs goda rykte.
Den här boken var lättsam och trevlig läsning. Inget djuplodande, men trevligt berättat och en serie jag säkert kommer att läsa fler böcker i.

Jag hade också lägligt fått en bok skickad till mig som rec.ex. som var skriven av en norsk författare, nämligen "Kartografen" av Anette Hemming
I början av boken hittas tvåbarnsmamma Lisbeth mördad i sitt kök i ett välbärgat bostadsområde. På köksbänken finns en karta som i detalj visar Lisbeths lägenhet och platsen där hon hittats död är markerat med ett rött kryss. Polisen kopplas in snabbt och när fler kartor börjar dyka upp hos personer i Lisbeths närhet, först hos ex-maken, sedan hos ungdomsvänner, fasar de för att det ska bli fler offer.
Upplägget är ganska klassiskt - en kamp mot klockan, spår som leder tillbaka till skoltiden, ett offer som inte är så oskyldig som det först verkar, anhöriga som inte talar sanning - men det här är smart konstruerat och resultatet blir spänningsroman med riktigt bra läsdriv.

Jag köpte också en bok PÅ norska som jag ska ta mig an snart. Boken jag valde var "Jeg er egentlig ikke sånn" av Marie Aubert.

Uppdatering i hyllvärmarutmaningen

Jag jobbar på med mina hyllvärmare. I mars läste jag den gröna boken "Glädjen" av Justine Lévy. Den handlar om Louise som tampas med psykisk ohälsa och har ett komplicerat förhållande till sina föräldrar. När hon blir gravid bestämmer hon sig för att välja glädje och göra allt hon kan för att inte upprepa sina egna föräldrars misstag. Men kan föräldraskapet förändra en person?
Intressant tema, men tyvärr berördes jag inte riktigt på djupet.

I april var det dags för påskgula böcker och då läste jag "Stå inte för nära kanten" av Annika Mayer. Det är en ganska klassisk "återvändarroman" om en karriärkvinna som åker hem till barndomsstaden (i det här fallet Gällivare), återkopplar med gamla vänner, undersöker familjehemligheter och hittar sig själv. Helt OK underhållningsläsning.

Blommiga böcker var det som gällde i maj och då läste jag "Fröken Liljekonvalj" av Kristin Emilsson som jag har skrivit om som ett av sommarlovsboktipsen.

Juni var rosa och jag läste "What would Jane Austen do?" av Laurie Brown. Det var en dråplig och söt historia om en kvinna som träffar två spöken som ber henne hjälpa dem med ett problem och hon Reader tillbaka till Jane Austens tid och får också träffa författarinnan i egen hög person. Bitvis väldigt fånigt, bitvis väldigt rart och på det hela taget väldigt rolig.

När jag kom hem från semesterresan väntade ett urgulliga rosa paket på mig från @annelie_boktankar som håller i utmaningen. Varje månad lottar hon ut ett överraskningspaket till de som deltar i utmaningen. Stort tack Annelie!

Nu i juli har det varit havsblå böcker som tema och jag blev äntligen klar med "The Song of Achilles" av Madeline Miller som jag körde fast med förra sommaren. Jag vet inte varför riktigt för det här är en riktigt välberättad och bra version av myten om Achilles berättad ur hans vän och livspartner Patroklos perspektiv. Jag är glad att jag inte gav upp!

Nu ska jag titta igenom bokhyllan efter böcker som passar till augustitemat "lila sensommarkväll.

söndag 30 juli 2023

Sommarlovsboktips: Queenie

Sommarlovsboktipsen fortsätter och idag tipsar jag om "Queenie" av Candice Carty-Williams.

Det är en bok om den 25-åriga Queenie som försöker hitta sig själv och kärlek i ett London som är både rasistiskt och sexistiskt. Det är utmanande för henne som ung, svart kvinna men hon tar heller inte alltid så smarta beslut för att underlätta för sig själv.

En realistisk, humoristisk och dråplig berättelse.

lördag 29 juli 2023

Sommarlovsboktips: Elise och allting därefter

"Elise och allting därefter" av Veronika Malmgren är en roman om tre generationer kvinnor.

Om Elise som växer upp i Ostpreussen, men livet på gården hotas när Röda armén rycker närmare på hösten 1944.
Om Marthe som reser till Jämtland med sin pojkvän för att leva utanför samhället.
Om Annie som 9 år gammal besöker sin mormor i Västtyskland.

En finstämd roman om moderskap och om att börja om på nytt.

fredag 28 juli 2023

Sommarlovsboktips: Lucrezias porträtt

Maggie O'Farrell är en favoritförfattare och det känns som varje bok jag läser av henne är hennes bästa. "Lucrezias porträtt" är i alla fall en fantastisk läsupplevelse som berättar historien om Lucrezia de Medicis korta liv i 1500-talets Italien.

Hon giftes bort som mycket ung till hertig Alfonso II - ett äktenskap som arrangerades av ekonomiska skäl och från början var det Lucrezias storasyster som var bortlovad, men när hon hastigt dig fick den yngre systern ta hennes plats. Man vet egentligen inte mycket mer om Lucrezias liv än att hon dog redan som 16-åring, troligen i tuberkulos, och att hon inte hann föda några barn. Däremot finns det ett rykte om att hon förgiftades av sin man och det är det ryktet som författaren utforskar i den här romanen.
Med utgångspunkt från det bröllopsporträtt som finns bevarat, låter hon Lucretia föra sin egen talan om trolovningen, äktenskapet och de händelser som leder fram till hennes död.

Strålande bra!

torsdag 27 juli 2023

Sommarlovsboktips: Nadia

"Nadia" av Elisabeth Norebäck är en psykologisk thriller som handlar om att ha allt och sedan förlora det.

Linda växte upp som "Solskensflickan", namnet hon fick när hon uppträdde tillsammans med sin mamma som var en mycket folkkär artist. Som vuxen gifte hon sig med Simon - också han en artist.
Nu sitter Linda inspärrad på ett kvinnofängelse med hög säkerhet, dömd till livstid för mordet på sin man.
Ingen tror på att hon är oskyldig och snart börjar Linda själv tvivla på vad som är sanningen.
Spännande!

onsdag 26 juli 2023

Sommarlovsboktips: Babetta

Jag har inte läst Nina Wähäs rosade roman Testamente utan gick direkt på Babetta som min första bok av författaren. Jag har förstått att böckerna är väldigt olika och många som läst "Testamente" blev lite besvikna på denna. Men jag uppskattade många delar av den.

Boken handlar om vänskapen mellan Katja och Lou. De lärde känna varandra på Södra Latins teaterlinje. Skådespelardrömmen gick bara i uppfyllelse för en av dem - Lou blev filmstjärna efter succéfilmen Babetta, men Katja arbetar på ett café.

Men så blir Katja inbjuden att tillbringa sommaren på ett slott i södra Frankrike där Lou och mannen hon lever tillsammans med - en äldre berömd filmregissör - ska tillbringa sommaren.

Katja åker dit och tillbringar några plågsamt varma veckor med att göra just ingenting. Det är en tryckt stämning mellan vännerna och dynamiken dem emellan är ojämlik. Katja är utelämnad till Lous välvilja, men saker och ting uppdagas som gör att förhållandena skiftar.

Det låter kanske konstigt att säga att man uppskattar den klaustrofobiska och tryckta stämningen i en bok, men Nina Wähä skriver den så bra. Ni vet den där känslan som byggs upp mot den punkt där man vet att något avgörande kommer att hända!

Däremot tyckte jag inte så mycket om slutet, men jag hade inte velat vara utan läsningen.

tisdag 25 juli 2023

Sommarlovsboktips: Ester Karlsson med K

Dagens tips är den småmysiga deckare Ester Karlsson med K av författarduon Christina Olséni och Micke Hansen. Jag valde den för att den utspelas i Lund och det är trevlig att läsa om bekanta miljöer.

Bokens upptakt är att vaktmästaren i 78-åriga Esters bostadsrättsföreningen hittas död. Polisen konstaterar att det rör sig om mord och det väcker Esters nyfikenhet. Hon bestämmer sig för att hjälpa polisen med utredningen och hon tar till lite okonventionella metoder t.ex. att bjuda på kaffe och vaniljdrömmar för att få fram information från såväl polisen som misstänkta gärningspersoner.
Lättsamt och lite småcharmigt.

måndag 24 juli 2023

Sommarlovsboktips: Clara

Ny vecka och nytt tema för #sommarlovsboktips_2023
Idag avslutas fruntimmersveckan, men jag använder den som inspiration och alla tips denna vecka kommer att ha ett kvinnonamn i titeln.

Först ut är Clara av Jens Lönnaeus. Det är en psykologisk spänningsroman som utspelas i Malmö. Dit flyttar Vilhelm och han är nöjd med rummet han lyckats hyra. Hans hyresvärdinna Clara har dock ett lite ovanligt krav. Hon vill att han ska låtsas vara hennes pojkvän. Han får inte fråga varför, men han går med på det och spelar sin roll både på uteställen och fester hemma. Men han kan inte låta bli att fundera på varför Clara vill ha en låtsaspojkvän. Dessutom verkar omständigheterna kring vad som hände med hennes förre pojkvän lite oklara. Vilhelm börjar känna att arrangemanget är olustigt, men Clara har inga planer på att låta honom dra sig ur det.

söndag 23 juli 2023

Sommarlovsboktips: Skarp

Sista tipset i temat #norrut blir romanen Skarp av Helena Dahlgren.
 
Det är berättelsen om litteraturvetaren Emma Wijkman som skriver på en avhandling om sin författaren Beata Skarp som hon beundrar mycket. Arbetet med avhandlingen har inte gått så jättebra, men när Emma får ett vistelsestipendium till gården i Norrbotten där Beata Skarp levde och verkade hoppas hon att det sa lossna. Kanske kan hon också få klarhet i de mystiska omständigheterna runt författarens alltför tidiga död.

Väl på plats på gården tycker hon sig känna Beata Skarps närvaro och vartefter tiden går dras hon mer och mer in i författarens värld, nästan så till den grad att hon blir osäker på var gränsen mellan Beata och henne själv går.
 
En suggestiv berättelse med den norrbottniska naturen och vemodet som fond. Och böcker om böcker ligger mig alltid extra varmt om hjärtat.

lördag 22 juli 2023

Sommarlovsboktips: Stöld

Stöld av Ann-Helén Læstadius tar sin början i en otäck händelse när renskötardottern Anna när hon bara är nio år blir vittne till att en man dödar en av hennes renar. Hon hotas dessutom att hålla tyst om händelse. Men hon glömmer det aldrig och bär med sig ett lent renöra som minne. Hon tillåts heller aldrig att glömma att hennes samiska ursprung väcker har.

En stark berättelse om en plats där renar tjuvjagas och dödas. Om brott som inte utreds av polisen och om spänningar mellan ortsbor och samer.

Vinnare av Årets bok 2021.

fredag 21 juli 2023

Sommarlovsboktips: Folk som sår i snö

Tina Harnesks fina Folk som sår i snö är den sorgliga och hjärtevärmande berättelsen om den 85-åriga samiska kvinnan Máriddja som fått en cancerdiagnos. Hon är livrädd för att hon och hennes man Biera ska tvingas flytta ifrån sitt hus så hon berättar inte om sjukdomen för någon - inte ens för Biera. Men för att lätta sitt hjärta anförtror hon sig åt växeltelefonisten Siri i den nya moderna telefonen hennes man har skaffat. Siri svarar förstås helt uppåt väggarna ibland men Máriddja uppskattar ändå deras samtal.

Det finns flera spår och karaktärer att följa i denna välskrivna bok, men det är ändå Máriddja som stannar kvar hos mig.

Den här boken är nominerad till Årets bok 2023.

torsdag 20 juli 2023

Sommarlovsboktips: Polcirkeln + Kallmyren

Jag måste erkänna att jag inte var särskilt intresserad av att läsa fler böcker av Liza Marklund, men när jag hade hört så mycket bra om Polcirkeln tog nyfikenheten över. Det är jag glad för - det än visade sig vara rasande bra. Det var även Kallmyren som också den utspelas i den lilla orten Stenträsk i Norrbotten.

Det här är väldigt bra kriminalromaner med det norrbottniska miljön som en utmärkt scen.

onsdag 19 juli 2023

Sommarlovsboktips: Sarek

Om man ska ut och fjällvandra i sommar så rekommenderar jag inte att man läser Sarek av Ulf Kvensler. Den handlar nämligen om en fjällvandring som tar en otäck vändning. 

De tre vännerna Anna, Henrik och Milena brukar vandra tillsammans, men den här gången vill Milena ta med sig sin nya pojkvän Jacob. Anna får en oroväckande känsla av att hon känner igen Jacob och han gör henne obehaglig till mods. Men de vill inte säga nej till Milena och de fyra ger sig ut på en ödesdiger vandring.

tisdag 18 juli 2023

Sommarlovsboktips: Sly + Skred

Dagens tips på temat #norrut är två riktigt bra deckare av Sara Strömberg. Sly och Skred har båda journalisten Vera Bergström i huvudrollen. De utspelas i Åre och trakten runtomkring och fokus är på det "riktiga" Åre som finns där året om, inte bara för skidsäsongen. Vera har en tendens att hamna mitt i dramatiska händelser och journalisten i henne kan inte låta bli att gräva vidare i mysterier och brott.
 
Det här är välskrivna spänningsromaner med både karaktär- och miljöbeskrivningar som är skapade med stor omsorg. Vi tillbringar en del tid utanför Åre i en stuga där och det är extra roligt att läsa om bekanta miljöer.

måndag 17 juli 2023

Sommarlovsboktips: Nord

Det blir måndag och ny vecka även på semestern och just nu befinner jag mig på resa. Vi är på väg till Jämtlandsfjällen och kör dit via Norge. Ett passande tema denna vecka tänkte jag var #norrut och jag kommer att tipsa om böcker som utspelas i de norra delarna av vårt land.

Det första tipset är boken Nord av Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf.
Det är en thriller som utspelas i restaurangvärlden på den tjusiga och världsberömda restaurangen Nord.
Dit kommer Alex när han får ett eftertraktat jobb som köksassistent. Han har inget som håller honom kvar och han har inget emot att få tillbringa skidsäsongen i de jämtländska fjällen

Jobbet är slitigt och alla är konkurrerar med varandra i köket. Alex upptäcker att han är attraherad av ägaren Alice Duwal. Hon är äldre och dessutom gift, men snart är Alex involverad i en affär med sin chef och han börjar även ana att hon gömmer på mer än en hemlighet.

söndag 16 juli 2023

Sommarlovsboktips: Felet med Eden

Felet med Eden av E.P. Uggla är en dystopisk ungdomsroman (och första delen i en serie) som utspelas efter en pandemi som dödat alla utom de riktigt unga. Sjuttonåriga Ava tillhör de äldsta i världen. Hon har överlevt, men när hon återhämtat sig efter sjukdomen befinner hon i Eden - paradis som några av de äldre överlevarna har skapat.
De överlevande får tävla mot varandra enligt principen "de starkaste överlever" och empati anses vara för de svaga.

Ava upptäcker snart att det är mycket som inte står rätt till i Eden och hon bestämmer sig för att ta reda på vad.
Otäckt och spännande!

Men var inte temat #blommorochblad säger ni? Jo, men de finns det ju gott om i Edens lustgård!

lördag 15 juli 2023

Sommarlovsboktips: Violeta

Violeta av Isabel Allende är en berättelse som spänner över hundra år. 1920 när spanska sjukan rasar i världen föds Violeta som dotter i en chilensk överklassfamilj. År 2020 ligger hon på sin dödsbädd samtidigt som coronaepidemin sprider sig. Hon skriver ett brev till sitt barnbarn Camilo där hon ser tillbaka på sitt brokiga liv och allt hon varit med om. Hon berättar både sin egen historia parallellt med Chiles historia.

En målande roman om en kvinnas liv och motgångar. Starkast är sorgen över att ha förlorat sin dotter, Camilos mamma, i en överdos.

fredag 14 juli 2023

Sommarlovsboktips: Oskuld och oleander + Förgätmigej

Idag blir det två tips på temat "blommor och blad"

Oskuld och oleander och Förgätmigej är de första två delarna i en deckarserie av Kerstin Bergman med Iris Bure som huvudperson. De utgår från Ekerö och innehåller lagom spännande mysterier som Iris försöker lösa. De bjuder också på en hel del bilåkande och många, många kardemummabullar.

Bra svenska deckare!

torsdag 13 juli 2023

Sommarlovsboktips: Vit krysantemum

Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht kanske borde förses med varningstext, för den är stundtals så fruktansvärt jobbig att läsa att man nästan inte tar sig igenom de delarna. Men den är också stark och gripande läsning.

Den handlar om Hana som försörjer sin familj genom att arbeta som fridykare på vulkanön Chejudo i Korea. Hon har växt upp i ett ockuperat land och när japanska soldater kommer till ön under andra världskriget skyddar hon sin lillasyster genom att gömma undan henne och själv dra till sig uppmärksamheten. Hon blir tillfångatagen och föras bort från ön. Tillsammans med många koreanska flickor och kvinnor tvingas hon bli sexslav på en militärbordell.

I nutid får vi lära känna Emi som levt i över sextio år med minnet av sin systers uppoffring och ovissheten om vad som hände henne.

Den är berättelsen är fiktiv, men tyvärr är Hanas öde en plågsamt sann verkligen för uppskattningsvis 200 000 kvinnor under andra världskriget.

En roman om krigets allra fulaste sidor , men också om systerskapets starka band.

onsdag 12 juli 2023

Sommarlovsboktips: Dungen

Dagens tips är Dungen av Rachel Molin.
 
Vi träffar huvudpersonen Adina mitt uppe i karriären och singellivet i Stockholm när barndomsvännen Malin en dag ringer på dörren. De har inte setts på många år och nu tvingas Adina tänka tillbaka till en tid och ett liv hon helst vill glömma.
Men händelser från uppväxten i Nässjö pockar på uppmärksamhet. Adina växte upp med en ensamstående mamma och de var medlemmar i en strikt frikyrka där ledarna hade all makt över medlemmarna.

Dungen var den plats som var förbjuden och skrämmande, men också en plats där man kunde gömma sig och göra förbjudna saker.

Det är till Dungen Malin tar Adina när hon bestämt sig för att bli Guds utvalda. Malins familj tillhör ledarna i kyrkan medan Adina och hennes mamma får vara med på nåder. Maktspelet i församlingen påverkar alla - inte minst de båda tonårsflickorna.

Dungen är en roman med en olycksbådande stämning och den innehåller mycket svärta. I många recensioner står det mycket om humor i boken, men det är inte det som är behållningen för mig i läsningen. Visst finns det pricksäkra formuleringar och situationer som jag ler åt, men för mig är det här lika delar skrämmande och vackert bok.

tisdag 11 juli 2023

Sommarlovsboktips: Blommor över helvetet

Blommor över helvetet av Ilaria Tuti är den första boken i en serie kriminalromaner med polisen Teresa Battaglia som huvudkaraktär. Hon är en kvinna i mogen ålder som tvingats bli hårdhudad i den mansdominerade italienska poliskåren. Hon har jobbat hårt för sin rang och för respekt. När en man hittats död, naken och med ögonen utrivna i en liten vy i italienska alperna är det Teresa som får uppdraget att leda mordutredningen.

Mystiska symboler börjar kort därefter dyka i anslutning till en grupp 8-åriga barn i byn och Teresa misstänker att händelserna hör ihop.

Mitt i mordutredningen börjar hennes hälsa göra sig påmind och det mest skrämmande är att hon börjar märka att den knivskarpa hjärna, som är hennes främsta arbetsredskap, börjar svika henne. Något som hon till varje pris måste dölja för sina kollegor.

En kriminalroman i lite annorlunda miljö, men en stark och lite svår huvudperson. Och ett för mig nytt författarnamn att hålla koll på.

måndag 10 juli 2023

Sommarlovsboktips: Fröken Liljekonvalj

Ny vecka och nytt tema på #sommarlovsboktips_2023

Först ut i temat "blommor och blad" är Fröken Liljekonvalj av Kristin Emilsson. Jag läste den tidigare i våras i läsutmaningen #färggladahyllvärmare2023

Boken handlar om livsstilsbloggaren Liv Sandell som efter en skilsmässa flyttar hem till uppväxtorten Flädersta. Hon tänker att det lugna förortslivet kommer göra henne gott och husrenoveringen hon tar sig an kommer att skapa mycket innehåll till hennes följare på sociala medier.

Men strax efter hemkomsten börjar hon få hotfulla meddelanden och inser att alla inte välkomnar henne med öppna armar.

Parallellt berättas också om en otäck händelse nästan tjugo år tidigare när Livs nästan jämnåriga granne hittas död vid badplatsen.

Feelgood och deckare i ett. Lättsam underhållning.

söndag 9 juli 2023

Sommarlovsboktips: I munkens skugga

Sista tipset ut den här veckan blir "I munkens skugga" av Helena Thorfinn. Den läste vi i bokcirkeln i våras där vi för närvarande läser böcker på temat "sju sorters kakor".

Den här boken tar oss med till Burma/Myanmar dit Katja reser efter att ha fått sluta på sitt chefsjobb inom kommunen. För att komma bort från all bestämmer hon sig för att hälsa på systersonen som är trainee på Unicef. Istället för att koppla bort allt på det meditationsretreat i ett buddhistkloster hon tror ska hjälpa henne, är hon plötsligt ansvarig för en liten flicka, en nunna i klostret som far illa på grund av det folkslag hennes pappa, och hon själv, tillhör.

"I munkens skugga" utspelar sig vid den tid Aung San Suu Kyi utsågs till statskansler efter fria val och det är en politiskt skör tid. IT-revolutionen har gjort att information och missinformation sprider sig snabbt och piskar upp hat och konflikter.

En intressant bit nutidshistoria förpackad i en lättillgänglig roman.

lördag 8 juli 2023

Sommarlovsboktips: Skuggan över stenbänken

Dagens tips är egentligen en hel serie böcker nämligen Maria Gripes numera klassiska skugg-serie som inleds med "Skuggan över stenbänken".

Boken utspelas i början av 1900-talet och den får vi för första gången träffa Carolin när hon får anställning som jungfru i den 14-åriga Bertas familj. Berta blir fascinerad av Carolin utan att själv förstå varför. Jungfrur kan ju komma och gå utan att det är något märkligt. Kan det vara att hon bara är något år äldre än Berta själv? Eller att det finns något självsäkert, och nästan trotsigt, hos Carolin som är ovanligt hos tjänstefolket hon träffat tidigare.

Boken har en vemodig ton och en mystik byggs upp kring Carolin. Vem är hon, var kommer hon ifrån och hur kan hon veta så mycket om Bertas far?

Gripes romaner är alltid välberättade och de håller för omläsning eller att upptäcka för första gången.

fredag 7 juli 2023

Sommarlovsboktips: Det tredje ljuset/Små ting som dessa

"Det tredje ljuset" handlar om en liten flicka som blir skickad till en fosterfamilj över sommaren. I sin nya miljö upptäcker hon att det finns familjer där det finns trygghet och kärlek. Familjer som skiljer sig så mycket från hennes egen. Men tidpunkten när hon ska återvända hem närmar sig ofrånkomligt.

"Små ting som dessa" är en slags fristående uppföljare på den förra kortromanen, men här är huvudpersonen en man som har fått i uppdrag att leverera kol till klostret som ligger utanför staden. Bakom klostrets murar arbetar flickor som råkat i olycka under hemska förhållanden. Mannen måste ta ställning till om han ska agera eller blunda för det eländiga tillstånd flickorna befinner sig i.

Claire Keegan skriver kortromaner som gör ont och imponerar på samma gång. Hon skriver om svåra saker med lätt hand och trots det koncentrerade formatet så rymmer hennes berättelser så mycket. Stark läsning!

Sommarlovsboktips: Det gula ljuset

I växthuset bakom huset hon nyss flyttat in i upptäcker 13-åriga Wilma märkliga och mystiska saker. Det är precis vad hon behöver för att slippa tänka på att hon hatar sitt nya hem, sin nya skola och att hennes nya klasskamrater verkar hata henne.

Det gula ljuset" av Augustin Erba är en riktigt spännande mellanåldersbok som bjuder på parallella världar, märkliga tidsförskjutningar, snabbväxande ödleliknande varelser och ett par glasögon som verkar magiska.

Fängslade läsning som ger mersmak! Det är tur att del två kommer till hösten.

onsdag 5 juli 2023

Sommarlovsboktips: Ta ner solen

Sara Molins "Ta ner solen" är berättelsen om Ella som har en mycket ovanlig sjukdom - hon tål inte solen. Minsta lilla gnutta solljus får det att kännas som att huden brinner. Hon har fått ha heltäckande kläder och solhatt på sig varje gång det funnits risk för soligt väder och har fått vänja sig vid folks kommentarer och blickar.
Men hennes vänner Sebastian, Viktor och Mitra har alltid funnits där så hon har aldrig känt sig ensam. Men efter en olycklig händelse på studentdagen glider vännerna ifrån varandra och hörs mer sällan.

Ella börjar på meteorologutbildningen i en annan stad och får lära sig att klara sig utan sina vänner och sin älskade farmor som tagit hand om henne hela livet. Men Ella kan inte låta bli att undra vad som egentligen hände den där studentdagen, men är hon verkligen beredd på sanningen?

En charmig och lättläst bok med både romantik- och vänskapsskildringar.

tisdag 4 juli 2023

Sommarlovsboktips: Sent på dagen

"Sent på dagen" av Tessa Hadley är en relationsroman som handlar om vad som händer med dynamiken i en väl sammanhållen grupp när en person försvinner. Alex och Christine, och Lydia och Zach blev först vänner när de var i 20-årsåldern och sedan två par som har fortsatt att umgås ända till nu när de är medelålders och medelklass. När Zach dör i en hjärtinfarkt fattas en viktigt del i deras grupp och istället för att trösta varandra i sorgen och svetsas samman ännu mer börjar ouppklarade problem visa sig.
En lågmäld, välberättad roman i Londonmiljö.

måndag 3 juli 2023

Sommarlovsboktips: Ljuset vi inte ser

Ny vecka och jag fortsätter med sommarlovsboktipsen. Denna vecka är temat "ljus och mörker". Först ut är "Ljuset vi inte ser" av Anthony Doerr.

Boken utspelas under andra världskriget. Vi får lära känna den unga Marie-Laure som är blind, men har lärt sig navigera i sin närmiljö med hjälp av en miniatyr som hennes pappa har byggt. När nazisterna invaderar Paris tvingas hon fly till den lilla staden Saint-Malo.

Parallellt berättas om den tyske barnhemspojke Werner som känner sig tvingad att gå med i Hitlerjugend om han ska slippa bli skickad till kolgruvorna. Han åker på ett hemligt uppdrag till Saint-Malo och där stålar berättelserna samman.

Det finns många berättelser om andra världskrigets fasor och om människor som kämpar för överlevnad. Den här romanen ger hopp om att det trots allt finns ljus i mörkret.

söndag 2 juli 2023

Sommarlovsboktips: Vägen till Bålberget

Sista tipset ut i temavecka "eld och vatten" är Therése Söderlinds roman "Vägen till Bålberget". Den stod i bokhyllan väldigt länge hos mig, men jag läste den så småningom i en hyllvärmarutmaning.

Boken utspelas vid Bålberget och Nyland vid Ångermanälven. År 1674 blir Malin fängslad och anklagad för häxkonst. Hon är ett offer för en otäck rörelse vid den här tiden som drivs av rädsla och kyrkans män. Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. När han som vuxen ser tillbaka på sin roll, skäms han för att han drogs med av andra och de fruktansvärda händelser han bidrog till.

År 1975 går Jacke och hans dotter Veronica upp på Bålberget. Veronica har hört sin farmor berätta om platsen och dess plats i häxprocesserna och berättelsen gör djupt avtryck på henne.

En roman om en bygd, om historia och släktskap och om föräldraskap.

lördag 1 juli 2023

Sommarlovsboktips: Ett land av snö och aska

Mer eld och vatten, om än i lite annan form kommer med tipset "Ett land av snö och aska" av Petra Rautiainen.

Det är en roman som utspelas i finska Lappland både under och efter andra världskriget. I ett hemligt och undangömt fångläger har nazisterna samlat landsförrädare, rasförrädare, samer och andra oönskade personer. Förhållandena i lägret är vidriga och chockerar den unga soldat kallas in för att arbeta som tolk.

Några år senare, när kriget är slut, reser journalisten Inkeri Lindqvist till platsen där lägret låg. Hennes officiella uppdrag är att skriva om den snabba återuppbyggnad av landet efter kriget, men hon är också på jakt efter sanningen om sin man som försvann under kriget.
Hon får dock inte mycket hjälp av lokalbefolkningen. De vill inte prata om lägret eller det förflutna, men när hon via sin granne lär känna en samisk kvinna får hon höra om de fasansfulla händelser som alla verkar vilja gömma och glömma.

En stark och skrämmande berättelse om en händelser som inte är långt borta vare sig i tid eller i avstånd.

Just nu i juli 2023

  

Det är juni och den första lördagen i månaden. Det innebär att det redan är dags för ännu en "just nu"-enkät här på bloggen. Den är ett arv från forna Kulturkollo och alla som vill är välkomna att svara på frågorna på sin blogg eller Instagramkonto. Du hittar svar på frågorna också hos mina fd. Kulturkollo-kollegor Och dagarna går och Enligt O.

Just nu läser jag Kärlek i Seoul av Sang Young Park och Ser mitt huvud tjockt ut i den här? av Randa Abdel-Fattah.

Just nu lyssnar jag på fågelsång på balkongen på kvällarna när det blivit svalt nog ser sitta där.

Just nu tittar jag på fortfarande på säsong 5 av The Crown, men det går väldigt långsamt eftersom vi är så trötta just nu och sällan orkar kolla på något.

Just nu njuter jag av goda glass-smaker att svalka sig med i värmen.

Just nu längtar jag efter att träffa några av mina kollegor i fd. Kulturkollo som ska ses ett par dagar i nästa vecka och umgås. Det ska bli riktigt härligt!