fredag 31 december 2010

Årets sista bok

Jag har en hel hög med böcker obloggade som jag har läst under 2010, men de får jag vänta med att berätta om till nästa år. Denna bok blev årets sista. Jag fick Stolthet och fördom och zombier i julklapp av vännen J. Jag hade sneglat på den själv, men inte slagit till. Nu fick den bli semesterläsning.

Det är en författare som heter Seth Grahame-Smith som skrivit om Jane Austens mästerverk. Allt är ungefär som i originalet om man bortser från det faktum att ett stort antal zombier sätter skräck i människorna på den engelska landsbygden och att systrarna Bennett är tränade zombiekrigare. Att kunna döda zombier är en viktig statusmarkör och naturligtvis imponerar Lizzie på Mr. Darcy med sina kunskaper.

Jag önskar att den här versionen hade gjorts med lite mera finess (för det hade nog gått) och kanske något mer med Austens stil, men jag tycker ändå att det var ett roligt grepp.

Är det skruvat? Javisst!
Är det överdrivet? Javisst!
Är det bra? Knappast.
Men det är ganska kul!

Jag återkommer på andra sidan nyår med fler böcker och ett "bokslut" över 2010.

lördag 25 december 2010

söndag 19 december 2010

Böcker i granen

här skulle man ju ha pyntat granen.

söndag 5 december 2010

Tre svenska kvinnliga

Karin Alfredssons thrillers om läkaren Ellen Elg är inne på den tredje boken nu. Jag har läst 80 grader från Varmvattnet och Kvinnorna på 10:e våningen också. Böckerna utspelas i olika världsdelar med deras specifika situation som ramverk för den spännande handlingen. Klockan 21:37 utspelas i Polen där den katolska tron fortfarande är stark och abort är förbjudet. Ellen Elg finns på ett fartyg fullt med vårdpersonal som tar med polska kvinnor ut på internationellt vatten och hjälper dem med abort. Men skeppet blir en måltavla för en radikal katolsk aktionsgrupp och kvinnorna och personalen ombord lever farligt.

OK spänningsläsning och att angeläget ämne. Min favorit av dessa tre är dock 80 grader från Varmvattnet.




Jag trodde att jag hade läst första delen av Katerina Janouchs böcker om barnmorskan Cecilia Lund när jag köpte del två Systerskap (den första heter Bedragen, den tredje Hittebarnet), men det hade jag visst inte. Men det går utmärkt att läsa den ändå, eftesom författaren ger generösa tillbakablickar. Huvudpersonen Cecilia försöker vänja sig vid sitt nya liv som separerad och att hantera saknaden efter barnen som hon bara får träffa varannan vecka. För att inte behöva tänka så mycket låter hon jobbet ta det mesta av hennes tid. Skildringarna av arbetet på förslossningskliniken är kanske bokens styrka. Den parallella berättelse om övergrepp av unga kvinnor och ryktesspridning på nätet lyckas aldrig ta tag i mig. Betyget blir ändå helt OK.






Jag plockade med mig Sara Lövestams Udda från bokmässtan för att den hade den spännande dekalen "Vinnare av bok-SM 2009" på omslaget. Jag visste inte ens att det fanns ett sådant SM. Boken är, som titeln antyder, en berättelse om udda kärlek. Ja, i alla fall sådant som i omvärldens ögon ses som udda. Kan en man verkligen älska en kvinna som varken har armar eller ben? Varför är lesbisk kärlek så provocerande?


Det här är en bra bok med spännade persongalleri och författaren räds inte ingående beskrivningar av sex. Handligen mynnar ut i ett slags triangeldrama som visserligen är lite ovanligt, men inte helt otippat. Kanske hade det varit ännu lite mer intressant om författararen inte själv hade varit QX-krönikör eller en lesbisk svensklärare (som en av huvudpersonerna), men å andra sidan kanske författaren inte hade kunnat skriva en nyanserad bild av just de avsnitten i boken, utan det hade upplevts som överdrivet eller med drag av karikatyr.


Boken gillar jag hur som helst och rekommenderar den.

Mysigt

Karin Brunk Holmqvist skriver mysböcker om äldre människor i Österlenmiljö. Jag läste Potensgivarna i juni och fick sedan Sirila gentlemän sökes av min hemliga bokvän i mitt sommarsköna paket.

Den handlar om väninnorna Alma och Margit, som tillfälligt får flytta in på "hemmet" då de riskerar att bli av med sina hus när en ny väg ska byggas. Där har det lite tråkigt och bestämmer sig för att pigga upp tillvaron genom att sätta in en kontaktannons. De sätter fart på både ålderdomshemmet och på kommunpolitikerna i Tomelilla. Det är söta tanter med fart i och de beskrivs med mycket värme.



Jag fick också tag på Rosa elefanter i pockethyllan på ICA. I den får Selma och Artur nya grannar och det ställer till det lite i deras stillsamma tillvaro. En försvunnen man, en märkligt frikyrkorörelse och en excentrisk barndomsvännina gör att saker och ting inte är sig riktigt lika i lilla Tommarp. Men paret lever också upp och hittar nya intressen.

Potensgivarna var kanske den bästa av dessa tre, men det kan också vara för att jag läste den först.

Mysläsning är det hursomhelst!

fredag 3 december 2010

Julenkät

Hos Bokbabbel hittade jag en julenkät om böcker och lite annat:

1.Vilken bok önskar du dig i julklapp?
Arnaldur Indridassons senaste och den Dead in the Family ur True Blood-serien, men jag vill bara ha pocket i samma utgåva som jag har på resten.

2. Om du fick ge en bok till vilken känd person som helst, vilken person skulle du välja och vilken bok? Skriv gärna varför.
Oj, det var ju jättesvårt. Kommer inte på någon just nu ...

3. Nämn en bok som du tänker ge bort i julklapp.
Njaej, jag vill inte avslöja en juklapp ju!

4. Har du någon jultradition som du följer varje jul?
Det har ju blivit lite ändringar på senare år eftersom jag firar med min mans familj vartannat år - och de firar ju lite fel ;)
Men jag brukar få en Eva-present på julaftons morgon av min mamma.

5. Vad har du alltid på ditt julbord?
Jag har ju förmånen att äta julbord borta och fixar inte så mycket julmat själv, men jag vill inte gärna vara utan Jansson. Och goda ostar.

6. Vad önskar du dig i julklapp förutom boken i fråga ett?
"Pyssla om dig själv"-saker är alltid mysigt.

lördag 20 november 2010

En utmärkelse

Jag har fått en award av Cissi på Bokstunder. Stort tack!

Regler:

1. Tacka den du har mottagit priset ifrån.
2. Kopiera prismärket till din blogg.
3. Berätta vilka 3 författare du räknar bland dina favoriter och nämn en favoritbok per författare.
4. Skicka awarden vidare till 5 mottagare som du tycker förtjänar den.


Tre av mina favoritförfattare:

1. Elend Loe är en väldigt roligt norsk författare. Jag skrattade högt flera gången när jag läste Expedition L och hans barnböcker om Kurt är fantatiska.

2. Mycket humor finns också hos Arto Paaslininna. En av favoriterna är Kollektivt självmord.

3. Jag tycker också mycket om Haruki Murakami som skriver vackra och finstämda böcker. Norwegian Wood är favoriten.

Den här utmärkelsen har cirkulerat ett tag och flera bloggar jag läser har redan fått den, så jag skickar den inte vidare till någon särkild, men känner någon att de behöver ett körsbär för att pigga upp sig så är man välkommen att plocka ett här.

fredag 19 november 2010

Frostnätter

Jag slet hårt med sen senaste Joyce Carol Oates och kände för att smyga emellan med något bekant. Jag fick tag på Frostnätter som är den senaste deckaren av Arnaldur Indridasson i pocket:

"En kulen höstkväll hittas en kvinna hängande i en snara i sin sommarstuga vid en ensligt belägen sjö. Strax därpå får Erlendur ett kassettband med en inspelning av en seans kvinnan deltog i strax före sin död och börjar undersöka självmordet."
För bekant är det - samma karga isländska landskap och samme buttre polis. Ett nytt mord förvisso, men upplägget är bekant, bekvämt ...

Jag gillar det! Jag gillar ju Arnaldur.

onsdag 10 november 2010

Lista

Hittade en boklista hos Bloggbohemen. Den fyller jag också i:

1. Favoritbok i barndomen?
Minns ingen från när jag var riktigt liten men jag älskade Godnatt, Mr. Tom (Michelle Magorian) och Tordyveln flyger i skymningen (Maria Gripe).

2. Vad läser du just nu?
Little Bird of Heaven av Joyce Carol Oates.

3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inga just nu.

4. Dålig bokvana?
Räknas att köpa för många böcker? ;)

5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Bara barnböcker - Totte, Emma, Barbapappa och Ture tror jag.

6. Har du en läsplatta?
Nej.

7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Egentligen en i taget, men ibland blir jag rastlös och måste ha fler på gång.

8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Nej, det tror jag inte. Men nu känner jag att jag måste blogga alla böcker jag läser och de har en tendens att lägga sig på hög.

9. Sämsta boken du läst i år?
Oj, jag vet inte. De dödas bok av Patricia Cornwell och The Vampire Diaries (Uppvaknandet och Kampen) av L.J. Smith var ganska dåliga.

10. Bästa boken du läst i år?
Boktjuven avMarkus Zusaks och Kunzelmann och Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren var båda mycket bra.

11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Ganska sällan.

12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Romaner och deckare.

13. Kan du läsa på bussen?
Nej, tyvärr - jag blir ruskigt åksjuk.

14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
I sängen.

15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag lånar gärna ut, men vill gärna att man är rädd om böckerna.

16. Viker du hundöron i dina böcker?
Har börjat göra det på senare år - men bara i pocketböcker.

17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Nej.

18. I studierelaterade böcker då?
Jadå och gör understrykningar.

19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska, men engelska funkar fint också.

20. Vad får dig att älska en bok?
En riktigt välberättad historia.

21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Samma som ovan.

22. Favoritgenre?
Vanliga romaner.

23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Ingen jag kan komma på nu.

24. Favoritbiografi?
Läser inte så många biografier ...

25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Jadå, böcker om självkänsla, "duktig flicka"-symptom, hälsa och lite sånt.

lördag 23 oktober 2010

Det blödande hjärtat

Jag kände inte till Andrew Taylor eller boken Det blödande hjärtat, men den stog på "rekommenderas"-hyllan på pocketshop och såg lite intressant ut. Att det dessutom stog på baksidan att det var ett måste för anglofiler, gjorde så klart att jag fick med mig den hem.
Boken utspelas i 1930-talets London på ett nedgånget lägenhetshotell på Bleeding Heart Square. Lady Lydia Langstone flyr från sin våldsamma man och flyttar in hos sin far, som hon inte träffat på länge. Livet på Bleeding Heart Square är långt ifrån den bekväma tillvaro hon är van vid, men vad som helst är bättre än livet med maken. Snart upptäcker hon att huset är fullt av mörka gåtor. Varför får till exempel Joseph Serridge, husets ägare, paket med ruttnande hjärtan skickade till sig?

Boken är spännande med bra miljöskildringar och intressanta karaktärer. En bra deckare!

Vickis vintagebutik

Vickis vintagebutik av Isabel Wolff är en söt bagatell. Så här står det på baksidan:

"Vicki har förverkligat sin dröm: att öppna en second hand-butik med vintagemode. Här får hon ta del av kundernas liv och klädernas historia. När hon möter mrs Bell, en gammal dam som vill sälja hela sin klädsamling förutom ett alldeles speciellt plagg, väcks hemligheter ur det förflutna till liv. Den gripande berättelsen från andra världskrigets Frankrike berör Vicki starkt. De båda kvinnorna visar sig ha mycket gemensamt och Vicki står plötsligt inför flera avgörande beslut."

Boken ger dig en stunds trevlig läsning en söndageftermiddag.

torsdag 21 oktober 2010

En liten

Jag köpte den inbundna versionen av Anna Gavaldas En dag till skänks på bokmässan och väldigt mycket berodde på att den hade ett så fint format. Den är mindre än en pocket och ganska tunn, den har härlig yta och ligger fint i handen. Sådant ska inte underskattas :)
Men, för all del, jag har ju läst Gavalda förut och jag brukar gilla hennes böcker. Den här handlar om tre syskon som smiter från ett bröllop för att åka och hälsa på det fjärde syskonet i skaran. De två systrarna och de två bröderna återupplever sin barndom under en stulen stund från sina vuxenliv. Läsaren känner igen Gavaldas finstämda och vemodiga människoskildringar från tidigare böcker. Även om lässtunden blir ganska kort, är det en njutbar stund.

En upp-haussad

Michael Nyqvist självbiografi När barnet lagt sig fick väldigt mycket uppmärksamhet när den kom och kanske var det därför jag blev lite besviken när jag läste den.

Nyqvists jakt på sin biologiske far och önskan om att pussla ihop sin självbild förmådde inte engagera mig det minsta. "Jaha", var min reaktion när den var slut.

En rolig

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson är en riktigt rolig och dråplig berättelse i bästa Arto Paasilinna-stil. Så ni förstår att jag gillade den.

När Allan bestämmer sig för att smita från sin egen 100-årsfest på ålderdomshemmet börjat en riktig skröna som tar oanade svängar. Härliga karaktärer och flera "skratta högt"-tillfällen.

Rekommenderas!

En söt

Carina Hjulströms bok Finns inte på kartan är en söt liten berättelse om en journaliststudent som ska göra praktik på en landsortstidning i en så liten by att den till och med riskerar att inte få finnas med på kartan.
Frida tycker så klart att det är ett öde värre än döden att hamna i den lilla hålan, men lär sakta känna byn och dess innevånare och kommer - så klart! - att spela en avgörande roll i byns framtid.

Lättsamt, men välskrivet och trevlig läsning.

Fler vampyrer

Jag har inte helt kommit ur min vampyr-våg. När jag var i Stockholm senast läste jag ut min bok på vägen dit, så jag var tvungen att skaffa något nytt till hemresan.

Jag ryckte åt mig en dubbelpocket ur serien the Vampire Diaries av L.J Smith där både boken Uppvaknandet och Kampen fanns med. Det var ingen höjdare! Språket var dåligt (det kan vara en riktigt usel översättning, men jag vet inte om det hade hjälpt med originalspråket). Karaktärerna var platta och det var på det hela ganska ointressant. Jag vet att det är en jättepopulär TV-serie och jag hoppas det fungerar bättre än i bokform.







Bree Tanners andra liv av Stephanie Meyer är en novell som är en "spin off" från Twilight-serien. Alla som läst den minns den nyfödda vampyren Bree som inte vill slåss mot Cullen-vampyrerna. Här får man veta hur Bree blev vampyr, hur de tränades till "stridsmaskiner" och det som ledde fram till den stora vampyrkampen i Eclipse. Boken är en bagatell, men är ändå ett måste för dem som gillar Twilight.







Och så en Sookie Stackhouse-bok igen. De är de bästa i vampyrgenrer. Dead and gone är den nionde boken i serien av Charlaine Harris. Jag gillar den här världen med vampyrer, varulvar och älvor förpackat med humor och sexighet. Nu väntar jag bara på att tionde boken ska komma i "min" pocketutgåva.





Eat, pray, love

I tisdags skulle en kompis och jag gå på bio och se filmen som är baserad på Elisabeth Gilberts bok Eat, pray, love. Nu blev vännen sjuk, så vi fick skjuta på det. Nu är det jag som är sjuk och sitter hemma i soffan och tänkte att jag kanske skulle orka bokblogga lite i alla fall.

Boken är självbiografisk en resa - både bildligt och faktiskt. Elisabeth Gilbert går igenom en jobbig skilsmässa och ger sig iväg på en resa för att hitta balans i livet. Först tillbringar hon några månader med att äta sig igenom Italien, sedan några månader på ett ashram i Indien och sedan en tid på Bali.

Som jag skrivit tidigare, så tyckte jag bäst om den delen av boken som utspelas i Italien. Jag får väl bara erkänna att jag är mer intresserad av mat än andlighet. Jag har lite svårt för beskrivningarna av de andliga "uppenbarelserna" som kommer till huvudpersonen. Det verkar liksom lite för lätt - helt plötsligt bara blir man en ny människa. Sista delen av boken känns lite som en transportssträcka till den kärlekshistoria som man vet ska dyka upp.

Jag förstår nog inte att boken har blivit så "stor" och att folk använder den som en handbok, men lite feelgood-känsla är det ju allt och jag tror att den gör sig rätt bra som film. Både Julia Roberts och Tuva Novotny är med. Det kan ju inte bli helt fel.

torsdag 7 oktober 2010

Nobelpris

Mario Vargas Llosa.

Jodå, jag hade hört talas om honom.

Jag har nog kanske till och med läst något av honom för evigheter sedan.

Det var ju bra att den inte blev en europé.

Men jag hade ju hoppats på Murakami.

onsdag 6 oktober 2010

Uppdaterad!

Läslistan till höger är uppdaterad för den som letar tips på höstläsning.
Lite bokbloggande följer så småningom ...

tisdag 5 oktober 2010

Rapport 1: Bokmässa

Årets bokmässa var mest jobb och inte så mycket nöje, men att jobba på bokmässan är inte så illa ändå. Mellan pass i montern och författarmöten hann jag springa ett par snabba varv på mässan, hälsa på några vänner som jobbade i andra montrar, norpa några gratistidningar och skaffa en prenumeratíon på Filter.

Ja, och några böcker blev det ju förstås, men en ganska blygsam skörd. Förutom en Pippi-pusselbok till lilla T, så fick jag bara med mig dessa fyra titlar.


onsdag 22 september 2010

Bokmässedags!

På torsdag och fredag hittar ni mig i en monter på bokmässan. Kanske ses vi där!

lördag 18 september 2010

Bokmässelista

Hittade en bokmässelista hos blogg_bohemen. Den måste jag så klart fylla i!

Namn: Västmanländska i Skåne
Hemort: Lund
Jag har varit på Bokmässan i Göteborg (ggr.): Oj, ganska många gånger. Började åka som student och har sedan jobbat de senaste åren.
På årets bokmässa ska jag: jobba en monter, förhoppningsvis fika med någon kompis och så shoppa böcker så klart!
Bästa bokmässeminne: Första gången vi hade egen monter i barnhallen var riktigt kul. Och så när jag träffade Jonas Karlsson ;)
Några böcker jag ser fram emot: jag har varit så förvirrad på sistone att jag knappt hunnit tänka på det. Tar gärna emot tips! Men oftast brukar jag ta det lite som det kommer och se vad jag hittar för fynd. Jag kollar förstås alltid in hos Brombergs och ser om det kommit någon ny Paasilinna och så brukar jag handla något åt maken på Si-Fi Bokhandeln.
Jag hoppas få se: vänner som jag inte sett på ett tag. Några kulturkändisar är ju också alltid kul.
Jag hoppas slippa: ont i fötterna!
Mitt bästa bokmässefynd: min Moleskin-kalender.

söndag 29 augusti 2010

Vampyrmaraton

Nu har jag tagit mig igenom hela Sookie Stackhouse-boxen av Charlaine Harris. Inte helt ett ett svep, men nästan. Första delen (Dead until dark) läste jag för ett tag sedan. Under semestern läste jag några och sedan blev det lite mer intensivt nu när jag var hemma och var sjuk. Och ja, jag erkänner - jag har beställt bok nio också.

Jag ska inte återberätta handlingen i alla, de flesta vet nog vad det går ut på - speciellt om man sett True Blood-serien. Servitrisen Sookie blir mer och mer involverad i vampyrernas affärer och det visar sig snart att de inte är de enda övernaturliga varelserna som finns i världen. Det händer mycket som vanliga människor inte har någon aning om. Inte minst i dem amerikanska södern. Sookie klarar sig igenom omänskliga (!) saker med hjälp av sin telepatiska förmåga och en hel massa tur. Det är våldsamt, rått och blodigt. Det är rappt, roligt och sexigt. Det är antagligen skräplitteratur i mångas ögon, men i så fall är det väldigt bra skräp :)

Ps. Jag har en dubblett av Dead until dark on någon är intresserad.

tisdag 24 augusti 2010

Sigrids hemlighet

Hmm .. den här boken hittade jag i lådan till sängbordet. Den läste jag i januari eller så, men har glömt attt blogga den. Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg är den andra delen i den historiska romanserien Släkten. Den första boken i serien heter Blandat blod och är skriven av Katarina Mazetti.

Sigrids hemlighet utspelas i början av 100-talet i trakten kring Sigtuna. Jag minns knappt vad den handlade om, men så här presenterar förlaget den:

"Sigrid har blivit tillsagd att se efter lillebror. Men när hon vaknar är han borta och trots att hon frågar både trälar och husfolk hittar hon honom ingenstans. Förtvivlan sliter i bröstet och när Sigrid äntligen hör broderns röst bryr hon sig inte om att ljudet kommer från skogen, den mörka och farliga. I bara särk och utan något på fötterna springer hon genom snåren, bort från tryggheten på gården och in i skogen. Där hittar hon till slut brodern. Men det är också där Sigrid råkar ut för något fruktansvärt. Något hon aldrig berättar för någon. Händelsen förändrar hela Sigrids liv, men är för alltid hennes hemlighet."

Det var helt OK läsning vad jag minns, men Karina Wahlberg lyckas inte lika bra med sina stilgrepp som Katrina Mazetti i första delen. Men det är spännande med en historisk serie och olika författare. Del tre kommer nu i höst (säkert lagom till bokmässan) och skrivs av Catharina Ingelman-Sundberg.

De ensamma

Jag är inne i en vampyrvåg nu, men för att byta av det hela så läste jag den nyaste av Håkan Nesser. Det var bra att passa på under helgen, för inbundna böcker är ju så tunga att släpa runt på i handväskan och eftersom jag inte vill missa lästiden på tåget väljer jag oftast pocket. Men jag har läst Nessers tidigare romaner om kriminalkonstapel Gunnar Barbarotti i Kymlinge och högg De ensamma till bra sommarpris på Gleerups Bokhandel.

Den här gången tar Barbarotti och hans kollegor itu med ett fall -bokstavligen! - när en äldre man hittas dör nedanför en klippa i Bergslagsskogarna. Har han hoppas själv eller blivit knuffad. Fallet blir mer spännande när de upptäcker att mannens fästmö hittats död på exakt samma plats 35 år tidigare.

Turerna går från Kymlinge till 70-talets Uppsala och historien berättas dels genom polisernas utredning och dels genom den en grupp studenter som de båda omkomna tillhört. Lägg till det Gunnar Barbarottis egna bekymmer när hans fru blir allvarligt sjuk och hans privata uppgörelse med sin gudstro.
Jag gillar det här!

Klick, klick ...

Klickar hem några fler böcker nu när jag ändå är hemma och inte har något bättre för mig än att surfa och snyta mig.

måndag 23 augusti 2010

Överdos

Min syster varnade mig när jag lånade hennes hög med "En shopaholic"-böcker av Sophie Kinsella: "Läs inte alla på raken!"

Det gjorde jag inte heller, men tillräckligt nära för att det bara skulle bli för mycket! Ja, men vad förväntade du dig av chick litt, tänker ni. Men det finns ju olika grader av dåligt ;)

Jag kan gilla att läsa sådant här - jag köper konceptet och det är kul, underhållande och inte krävande. Men huvudpersonen Becky Bloomwood är mer än lovligt tröttsam. Vare sig hon ska bli sambo, gifta sig eller få barn så hittar hon ursäkter för att shoppa för pengar som hon inte har. Hon gör samma misstag om och om igen. Jag tror att det är meningen att man ska tycka att hon är lite vimsligt charmig och se att hon har ett hjärta av guld, men om man måste skriva det fler gånger i varje bok, så är det ju inte särskilt lyckat. Nej, det blev total överdos för min del.




Av Sophie Kinsella:
En shopaholics bekännelser (läste jag för något år sedan)
En shopaholic i New York
En shopaholic säger ja
En shopaolic får en syster
En shopaholic i väntans tider

De bästa

Jag börjar att beta av den där bokhögen med att blogga om de bästa böckerna jag läst denna sommar.

Den glömda trädgården av Kate Morton berättar parallella historier i olika århundraden. Den utspelas i både Australien och England och väver samman två kvinnoöden. Vacker och vemodig. Jag som är lite anglofil blir extra glad av beskrivningarna av Cornwalls landskap. Lite Harlequin-varning i kärleksskildringarna, en det kan man stå ut med. Så här står det på baksidan:

"På sin 21-årsdag får Nell O'Connor veta något som förändrat hennes liv. Många år senare bestämmer hon sig för att ta reda på hela sanningen och företar den långa resan från Australien till England. När Nell dör ärver hennes barnbarn Cassandra ett litet hus i Cornwall. Det är i Klippstugans bortglömda trädgård som Cassandra kommer en sällsamma historia på spåren".




Carl-Johan Vallgren skriver ruskigt bra romaner (alla läste väl Den vidunderliga kärlekens historia för något år sedan?) och den här är kanske sommarens absolut bästa. Kunzelmann och Kunzelmann är inte en deckare, men den innehåller många element ur genren. Det handlar om svindleri, förfalskning och lögner. En man lever ett dubbelliv som upptäcks först efter hans död och hans barn måste helt omvärdera bilden av sin far. Vartannat kapitel berättas i dåtid av Viktor Kunzelmann och vartannat i nutid av hans son. Ett vanligt berättargrepp, men här är det skickligt utfört. Det är också en riktigt bra historisk roman. Rekommenderas!
"När Viktor Kunzelmann dör framför sitt staffli, 83 år gammal, rullar en osannolig historia upp sig för hans son Joakim. Den har sina rötter i mellankrigstidens Tyskland, utspelar sig under andra världskriget och löper vidare in i 40- och 50-talets Sverige. Den framgångsrike och berömde tavelkonservatorn, änkling och tvåbarnsfar, visar sig också ha varit något helt annat."


Jag läste Carsten Jensens förra roman Vi, de drunknade med stor förtjusning. Nu har Sista resan kommit i pocket. Den bara är en bråkdel så tjock som den förra, så om man blev avskräckt av det kan man ju börja med denna. För Jensen är en riktigt god berättare. Man kan tycka att danskt sjömansliv i slutet av 1800-talet låter trist, men människoskildringarna gör att man glömmer de yttre omständigheterna.

Sista resan är inte riktigt lika gripande som den förra, men en riktigt god historia är det i alla fall.

"Den framgångsrika konstnären Carl Rasmussen vill göra upp med sin dragning till det idylliska, sluta måla väggprydnader och hitta tillbaka till konsten. Han reser till Grönland för att försöka återfinna den inspiration som där fyllde honom när han var ung, men den här gången blir resan en skoningslös självuppgörelse. "

fredag 20 augusti 2010

Kanske ...

... jag skulle ta och blogga om de där böckerna jag läst i sommar.

tisdag 3 augusti 2010

Sommarläsning

Bokinläggen från semesterläsningen dröjer nog lite till, men jag har i alla fall uppdaterat läslistan till höger.

fredag 2 juli 2010

Mitt sommarsköna paket!

Wow, vilket härligt sommarpaket! Stort tack till min hemliga bokvän :)

Jag börjar med böckerna:
En sommardeckare - Bäddat för mord av Nora Roberts men under namnet J.D. Robb. Ytterligare en bok av Karin Brunk Holmqvist (som jag önskat mig) - Sirila gentlemen sökes.
Och en bok som verkar jättespännande - Jonathan Livingston Seagull av Richard Bach - om en egensinning fiskmås och om det viktiga i livet. Den ser jag speciellt fram emot att läsa och jag tror att det var den boken min bokvän valt ut som sin personliga rekommendation.

Alla tre böckerna känns väldigt passande.



Men sen var ju paketet fyllt med så mycket mer! En hel hög vackra, somriga vykort med blommor, ett härligt doftande te som heter Södra vägen och så MASSOR av godis - choklad, lakrits och cola - mmmmm ....favorit
Jag mumsat för fullt.



STORT TACK!

Men vem är du? Allt jag vet är att teet är köpt i Göteborg och där är även påsen poststämplad. En bokvän i Göteborg alltså - jag får leta bland deltagarna.

Update: min hemliga bokvän var Andas in (titta gärna in på hennes fina blogg) - STORT TACK!

torsdag 1 juli 2010

Det har kommit!

Mitt sommarpaket i pocketbytet har kommit! Inte alls sent som min hemliga bokvän förvarnat om. Jag är så nyfiken! Men jag tror ändå att jag ska vänta tills imorgon med att öppna det för att fira min semester. Om jag kan hålla mig ;)

söndag 27 juni 2010

Ur vulkanens mun

Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk är en riktig "ont i magen"-bok. Det är en spänd stämning genom hela boken och man bara vet att saker och ting kommer att gå snett.

Anna och Mats åker på en veckas semester till Sicilien tillsammans med sina barnen Molly och Sebbe. Resan har de egentligen inte råd med, men de ska försöka lappa ihop sitt äktenskap och ha en mysig familjesemester. Barnen är förväntansfulla och ser fram emot att få se en vulkan. Men bitterhet är inget som försvinner i solen. Det ser ut som att de inte kommer att kunna mötas och barnen kommer i kläm.
Ett relationsdrama som inte är någon rolig läsning - men mycket, mycket bra.

The Tenth Circle

Den här boken kom också med hem från Manchester som en sådan där pocket med tunt papper som kommer gratis med en damtidning.

The Tenth Circle av Jodi Picoult är lite annorlunda då delar av boken är i serieform.

"When Daniel Stone was a child, he was the only white boy in a native Eskimo village where his mother taught, and he was teased mercilessly because he was different. He fought back, the baddest of the bad kids: stealing, drinking, robbing and cheating his way out of the Alaskan bush – where he honed his artistic talent, fell in love with a girl and got her pregnant. To become part of a family, he reinvented himself – jettisoning all that anger to become a docile, devoted husband and father. Fifteen years later, when we meet Daniel again, he is a comic book artist. His wife teaches Dante’s Inferno at a local college; his daughter, Trixie, is the light of his life – and a girl who only knows her father as the even-tempered, mild-mannered man he has been her whole life. Until, that is, she is date raped…and Daniel finds himself struggling, again, with a powerlessness and a rage that may not just swallow him whole, but destroy his family and his future."

Jag blev inte helsåld på denna bok, men det var helt OK läsning.

I museets dolda vrår

Ja, så var jag ju tvungen att läsa om en av de där böckerna av Kate Atkinson.

I museets dolda vrår är en familjesaga - huvudpersonen Ruby Lennox föds 1951 och är berättarrösten i boken, med den lilla "twisten" att hon är det även innan hon har fötts. Vi får följa hennes liv upp till vuxen ålder och lär känna hennes lite excentriska familj, men även återblickar i släktens liv och hur de påverkades av andra världskriget.

Jag kom inte ihåg mycket från förra gången jag läste den här boken, men det är en bok som är sorglig och underhållande på en gång. Intressanta personskildringar och ett härligt språk.

One good turn

Den är boken köpte jag när jag var i Manchester i mars och läste den strax efteråt, men jag har inte kommit mig för att blogga om den. För några år sedan läste alla Kate Atkinson - Känslomässigt udda, Mänsklig krocket och I museets dolda vrår kanske många känner igen?

One Good Turn är kanske mer en deckare än de ovan nämnda titlarna.
"En grupp människor som står och köar utanför en teater i Edinburgh råkar bevittna en bagatellartad bilkrock. En av förarna blir rasande och löper amok men fälls till marken av den vanligtvis stillsamme deckarförfattaren Martin Canning, som slänger sin dator i huvudet på honom. Ett annat av vittnena är Jackson Brodie – före detta polis, före detta privatdetektiv, numera välbeställd arvtagare. Jackson dras in i en historia där händelserna avlöser varandra i ett rasande tempo och där spåren leder till ett brottssyndikat med internationella förbindelser. Men är verkligen allt så som det synes vara?"

Jag är ju anglofil och gillar Edinburgh, så miljön är helt rätt för mig, En smart och spännande bok - och en väldigt rolig bok.

måndag 21 juni 2010

Högen växer

Den där högen med sommarläsning växer och jag klickade just hem fler böcker från Adlibris :)

En hel box med vampyrläsning (True Blood) och Synder en samling av erotiska noveller. En god vän har skrivit och vunnit andra pris för novellen Röd sammet, så självklart måste jag läsa boken.

söndag 20 juni 2010

Till min hemliga bokvän


Hej min hemliga bokvän och tack för hälsningen här på bloggen. Det är alltid lika kul med de här pocketbytena :)

Jag ska försöka svara på frågorna och berätta om mig själv så att du kanske får något tips.

Eftersom jag bara har en liten blogglucka nu när min lilla dotter sover så är jag lite lat och kopierar svar från tidigare bokbyten och ändrar lite, för när jag tittade på dem så gäller de flesta i allra högsta grad fortfarande:

Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Jag gillar den riktiga berättade romanen, familjesagor och historiska romaner. Jag uppskattar också en bra deckare och smart chick litt.
Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Joyce Carol Oates, Arto Paasilinna, John Irving, Maria Ehrnestam (men jag har nog det mesta av dessa).
Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Engelska går fint.
Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Nej, har inte riktigt fallit för ljudböcker.
Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Jag samlar på alla böcker :)
Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Jo, här på bloggen i högerspalt hittar man böcker jag läst i år och under 2008 och 2009 (klicka på länken) och på min gamla blogg kan man hitta böcker läsa före det.
Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Åh, att drömma mig bort en smula ...
Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Sci-fi är inte min grej och jag gillar inte Jan Guillou.
Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Nja, ingen som jag kan komma på just nu.
Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
Jag blev sugen på att läsa mer av Karin Brunk Holmqvist efter at ha läst Potensgivarna.
Vad gör du helst på fritiden?
Om jag inte umgås med min man och min lilla dotter så ligger jag gärna på soffan och läser. Eller träffar goda vänner. Lite shopping är ju aldrig fel. Jag gillar också att fotografera och ibland pysslar jag till ett gratulationskort eller ett binder en blombukett.
Samlar du på något?
Mer än böcker ? ;) Nej!
Favoritfärg?Chokladbrun
Teve-serier som du uppskattar?
Ugly Betty, Grey's Anatomy, Vänner, Gilmore Girls, Systrarna Elliott
Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Drama, romantiska komedier och kostymfilm (typ BBC Classics)
Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Kaffe är gott. Te också (men inte rött och inte så gärna grönt)
Vilket slags godis tycker du bäst om?
Choklad, saltlakrits och saker med cola-smak.
Stjärntecken?
Skorpion
Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket?
Avsky och avsky, men jag uppskattar inte doftljus så mycket. Och inte choklad med apelsinsmak.
Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket?
Jag blir så glad bara över att få paket! :)
Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Inga.
Övrigt:
Jag har inget emot begagnade böcker så länge de inte luktar konstigt eller är väldigt slitna.