måndag 26 mars 2012

And the winner is ...

Här ligger alla tävlingsbidrag:














Min lille son, som är min medhjälpare vid lottdragningen, studerar först bidragen noga:












Och gör sedan sitt val:












Vinnaren är *Malin*. Stort grattis!

söndag 25 mars 2012

Tålamod

Jag håller er på halster en liten stund till.

lördag 24 mars 2012

Ännu finns det tid ...

... att kommentera och vara med i utlottningen!

tisdag 20 mars 2012

Utlottning!

Jag har snart läst ut min första bok i Excess-format och jag måste säga att jag tycker att det fungerar väldigt bra. En mer utförlig rapport kommer snart. Men tills dess tänkte jag dela med mig av mitt fina paket och lotta ut följande:

Jan Guillous Brobyggarna i Excessformat, ett fodral och bokmärken.

Är du intresserad? Då behöver du bara ge dig till känna med en kommentar här på bloggen så deltar du i utlottningen. Vill du blir följare så gör inte det något heller ;)

(men det påverkar inte utlottningen)

Jag drar en vinnare på söndag efter klockan åtta.

lördag 17 mars 2012

Rosornas arv

Oj, det var så länge jag läste den här boken att jag knappt kommer ihåg vad den handlade om. Men det är en släktsaga med lite Törnfåglarna-känsla och jag vill minnas att jag tyckte att det var helt OK läsning medan den pågick. Jag saxar från förlaget
"1985 besöker Mary Toliver sin advokat i den lilla staden Hawtbutker i Texas. Mary, som är närmare nittio, har nyligen fått veta att hon bara har veckor kvar att leva och har nu bestämt sig för att drastiskt ändra sitt testamente. Sedan ska hon en sista gång resa till släktgården Somerset för att träffa sin unga släkting Rachel. Hon vill förklara sitt beslut, och varna henne för den förbannelse som vilat över gården. Men bara några timmar senare dör Mary i en hjärtattack och när hennes nya testamente öppnas blir det en chock för alla. Rachel har alltid trott att hon var den som skulle driva släktens bomullsplantager vidare. Men Mary har sålt företaget och låtit en vän ärva gården. Rachel vägrar att acceptera detta och bestämmer sig för att gå till botten med historien.

1916 står Mary Toliver, sexton år gammal, som ensam arvtagare till familjens bomullsplantage. Allt hennes bror Miles får ärva är en bit obrukbart land, helt utan värde, och varken han eller deras mamma kan förlåta henne för att hon accepterar sin pappas sista vilja. Marys besatthet av företaget får henne att inte bara förlora sin stora kärlek, utan också att fatta ödesdigra beslut för att utvidga sitt imperium. Såväl Mary som de två männen i hennes liv, Percy Warwick och Ollie DuMont, kommer att tvingas leva med det bedrägeri de iscensätter och de tragedier som deras beslut resulterar i. Och inte minst med förlusten av allt det som kunde ha varit - inte bara för dem själva utan också för deras barn och barnbarn. "

torsdag 15 mars 2012

Två små

Pamela Jaskoviaks Rolands resa är en "lätt pocket" från LL-förlaget. Roland har levt ett stilla och tryggt liv, men när han går i pension övertalar hans kompis Börje honom att resa till Thailand. När Roland har checkat in på hotellet kommer en överraskning som Börje har ordnat och knackar på dörren. Det är så Roland lär känna den prostituerade flickan Keng. Men inte på det sätt som Börje hade tänkt sig. En liten bok om oväntad vänskap.
Jonas Karlsson är en favorit och därför plockade jag hans Novellix-novell Spår i snön så fort jag såg den. Novellen är som en minideckare och trots det korta formatet lyckas författaren bygga upp både persongalleriet och spänningen. Om rädsla för det udda, utanförskap på en liten ort och om att inte döma människor för snabbt.

onsdag 14 mars 2012

Excess

För en tid sedan blev jag kontaktad av Pocketförlaget som ligger bakom det nya bokformatet Excess. De frågade om jag var intresserad av läsexemplar eftersom jag tidigare bloggat om formatet. Gratis böcker säger man ju inte nej till ;)

Igår kom det här mycket generösa paketet med inte mindre än sex Excess-böcker, fodral och bokmärken. Stort tack!

Det ska bli roligt att testa!

tisdag 13 mars 2012

Det goda inom dig

Det finns vissa författare som kan skriva vemodiga berättelser som går rakt in i hjärtat. Linda Olsson är en av dem. Jag har tidigare läst och tyckt mycket om Nu vill jag sjunga dig milda sånger och Sonat till Miriam, så det var bara en tidsfråga innan boken Det goda inom dig hittade hem till mig.
Marianne har hittat ett nytt hem på en undanskymd plats på Nya Zeeland där hon försöker komma ikapp sig själv. Tidigt i boken förstår läsaren att det finns en stor sorg hos Marianne, som präglat henne djupt. Via tillbakablickar till barndomen i Sverige får vi glimtar av en trasig barndom, en händelse som inget barn ska behöva uppleva och den uppslitande förlusten av en bror. Senare i livet träffar hon sin bror igen, men det är långt ifrån en okomplicerad återförening. I bokens "nutid" lär Marianne känna den lille pojken Ika, men får anledning att misstänka att han inte har det bra hemma och hon börjar kämpa för att han ska få en bättre barndom än hon hade.

Barndomsskildringen och Mariannes relation med Ika berättas vackert, lågmält och med ett vemod som genomsyrar hela boken. En bok om att sörja, att längta, att bryta upp, att hitta hem, att älska och att skapa en familj. En bok att läsa!

En mini-shopaholic i mammas fotspår

Vissa böcker läser man av bara farten, speciellt när det är en serie. Trots att jag överdoserade Sophie Kinsellas Shopaholic-böcker och borde veta bättre, så läste jag ändå En mini-shopaholic i mammas fotspår. Becky Bloomwood enligt samma recept som tidigare plus ett bortskämt barn är lika med kaos. Och inte så bra läsning. Lättläst och lättsmält är det i alla fall. Nu kan hon väl inte skriva fler böcker i den här serien?

måndag 12 mars 2012

Sömntuta

Den här boken fick jag i ett paket för inte så länge sedan. Jag trodde inte att jag hade läst något av Mark Billingham förut, men när jag skulle ställa in boken i hyllan upptäckte jag att jag hade läst Den brinnade flickan tidigare, men den hade tydligen inte lämnat något bestående intryck. Det här är Mark Billinghams första bok i serien om kriminalkommissarien Tom Thorne. Han får ett fall på halsen där flera unga kvinnor hittas döda i stroke. När det också upptäcks att samtliga kvinnor har ett bedövningspreparat i blodet tar en omfattande mordutredning vid. En kvinna överlever, men blir helt oförmögen att röra sig eller tala. Däremot kan hon se, höra och känna. Plötsligt står det klart för Thorne att de döda kvinnorna var misstag och att den överlevande kvinnan var målet - att deras gärningsman försöker försätta kvinnorna i ett tillstånd där de varken är levande eller döda.
Jag tyckte att det här var rejält spännande och faktiskt bitvis ganska komiskt på ett tragiskt sätt. Det gäller framförallt de delar av boken där man får ta del av vad den paralyserade kvinnan - Alison - tänker och hur hon upplever sin situation.

Ingen tokig deckarläsning alls.

Porto Francos väktare

Ann Rosmans kriminalromaner i Marstrandsmiljö är snabblästa och ganska spännande. Jag gillar att ett historiskt och ett nutida spår löper parallellt i Rosmans böcker. En kvinna och ett spädbarn hittas i en mosse på en en ö i den Bohusländska skärgården. Snart står det klart att kropparna inte är de nutida mordoffer som man först trodde utan de visar sig att de har legat i mossen väldigt länge. Samtidigt utreder Marstrandspolisen ett plötsligt dödsfall mitt i sommaridyllen. Är det en olycka eller är det ett familjegräl som har urartat. Porto Francos väktare handlar om familjehistoria, rötter, sjörövare och familjehemligheter. Det är inte gastkramande spännande, men tillräckligt för att jag ska vilja läsa vidare i rask takt. Jag tycker också att Rosmans deckare är välskrivna i genren.
Jag har tidigare läst Själakistan och Fyrmästarens dotter av samma författare.

söndag 11 mars 2012

Det orangefärgade kuvertet från allmänna boknördsmyndighetetn

Via Bokföring enlig Monika hittade jag Bokmania och en uppmaning om att sprida de bästa tipsen om orangefärgade böcker för att motverka det tråkslag som det det där orangefärgade kuvertet vi får i brevlådan sprider.
Jag frångår reglerna lite för de här böckerna kom ut 2010, men jag tror att pocketutgåvorna kom 2011, och de är två riktigt bra böcker i helt olika genrer. Läs om mina tidigare blogginlägg om Hungerspels-triologin och Hjärtblad (röd är väl en slags orange, eller hur?) så förstår ni varför jag känner att jag måste tipsa om dem igen :)

lördag 10 mars 2012

Bok på film: En dag

Jag har precis tittat på filmen En dag baserad på boken med samma namn. Först tyckte jag inte att skådespelarna - Anne Hathaway som den präktiga Emma och Jim Sturgess som den strulige Dexter - stämde med hur jag hade tänkt mig personerna i boken, men efter ett tag började jag tycka att de fungerade riktigt bra. Riktigt lika berörd som jag blev när jag läste boken blev jag inte av filmen som var rätt så distanserad i många delar. Det tog sig dock mot slutet och jag kunde så klart inte låta bli att gråta en skvätt. Sevärt!

söndag 4 mars 2012

Kärt återseende

Inte en av Astrid Lindgrens mest kända berättelser, men en av mina barndomsfavoriter. Hans Arnolds bilder är vackra, detaljrika och mystiska. Jag har letat efter den i mina boklådor på vinden, men hittade den inte. Gissa om jag blev glad när den fanns hemma hos min allrakäraste syster!

lördag 3 mars 2012

Himmel över London

Tja, hur ska man beskriva den här boken egentligen. Baksidestexten till Håkan Nessers Himmel över London lyder så här: "Det börjar klockan 4.50 på Paddington Station i hjärtat av London. Eller också börjar det en septemberkväll 1968 på Trafalgar Square. Eller möjligen längre tillbaka ändå med en lögnaktig stins i staden K- och hans son. Det är en spionhistoria, eller kanske en kärlekshistoria, eller kanske någonting helt annat, och det mesta utspelar sig i London, den eviga staden. Om en döende mångmiljonär och hans tänkbara arvingar handlar det. Och om böcker: varför det inte går att vara utan dem. Om tiden som stjäl våra liv och hjärtats obotliga ensamhet handlar det också, och kanske är det rentav själva berättaren som är huvudperson. Men vem är berättaren?"
Mycket klokare än så blir man inte heller efter att ha läst boken. Det är en metaroman och jag har läst att någon beskrev den som roman om en roman som kommenterar sin egen tillkomst. Låter det krångligt? Ja, kanske. Men ganska smart. Ett av de roligare greppen är att man tror att man har fått fel bok när man tar av skyddsomslaget. På pärmen under står det tryckt "En sömngångares bekännelser" av Steven C. Russel, men det visare sig senare att den boken kommer att spela en roll i Nessers bok. Nessers språk är ju som det är. Han använder ganska storvulna ord på sina ställen, men det gör inte boken tungläst. Slutet lämnar mig med en lite trist "jaha"-känsla, men läsningen på väg dit är inte tråkig alls.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar

Jag fick låna den här boken av syrran och när jag väl började läsa den ville jag inte göra något annat på ett tag. Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon är en feel-good bok om något. Rachel står inför en livskris - hon har förlorat sin kärlek, sitt jobb och sin lägenhet på en gång - när hon plötsligt ärver sin mosters gamla hus, en hund och en hundgård. Mostern har vigt sitt liv åt att rädda hemlösa hundar, men Rachel har inga planer på att gå i hennes fotspår. När hon åker till huset för att reda upp dödsboet upptäcker hon att mostern inte hade levt den ensamma, lite sorgliga liv, alla hade trott. Dessutom inser hon snart att det är svårt att inte engagera sig i den hund hon har ärvt, de hemlösa hundarna och människorna som hjäper till på hundgården.
Man behöver inte ens vara hundälskare för att gilla det här. Det är sött och det är bitvis väldigt förutsägbart, men det mysläsning rakt igenom.

torsdag 1 mars 2012

Prioritaire

I februari var det dags för Danmark i den Nordiska läsutmaningen hos Dantes bibliotek. Jag hade fått tips på en del danska författare som var nya för mig, men brist på tid gjorde att jag inte hann skaffa någon av dem. Istället letade jag i min egen bokhylla efter en oläst dansk bok. Jag hittade dock bara ett par som jag läst, men inte kom ihåg ett dyft av. Det nätta omfånget gjorde att valet föll på Prioritaire av Iselin C. Hermann.

Man kan nog kalla det här för en erotisk brevroman. Det som börjar med ett kort beundrarbrev från den danska kvinnan Delpine Hav till den franske konstnären Jean-Luc Foreur trappas snabbt upp i en brevväxling av mer och mer uttalad sexuell karaktär. Personerna har aldrig träffats, men Delpine har sett en bild av konstnären. Han ber i sin tur att hon inte skickar någon bild - han vill bevara sin fantasibild av henne. Brevväxlingen är dock inte bara av sexuell karaktär, de utmanar varandra intellektuellt och blir viktiga för varandra på många sätt. En våldsam förälskelse utvecklas brevledes - inte minst från Delpines sida. Jean-Luc framstår som lite mer avvaktande, men så är han också gift. Så småningom dock blir längtan efter att ses alltför stor och de bestämmer sig för att mötas.

Som läsare förvånas jag över hur snabbt brevväxlingen blir sexuell. Från ganska normal "samtalston" till riktigt detaljerade beskrivningar av vad de vill göra med varandra. Det känns modig och kunde ju lika gärna ha blivit väldigt fel om inte båda var med på noterna. Jag förstår mig dock inte riktigt på attraktionen. Den känns inte helt sann utan som en konstruktion för att kunna skriva romanen (ja, och det är det ju också, men ni förstår vad jag menar). Men jag läser. Boken flyter på. Jag är intresserad av vad som ska hända. Kommer de att träffas? Och det oväntade slutet ger boken en ny dimension när man tänkte tillbaka på läsningen.

-----------
Andra danska författare jag läst och bloggat:

Jostein Gaarder - Cirkusdirektörens dotter
Hanne-Vibeke Holst - Kungamordet och Drottningoffret
Carsten Jensen - Vi, de drunknade och Sista resan
Peter Hoeg - Den tysta flickan