måndag 31 augusti 2015

Augustiläsningen

Så här när augusti drar sin sista suck så tittar jag på hur läsningen sett ut.
15 böcker - tre omläsningar, tre fackböcker, en kortroman och en novellsamling bl.a.


fredag 28 augusti 2015

Williams kompisar

Rec.ex. från Idus förlag - tack!
Williams kompisar av Marie Bosson Rydell är en fin liten barnbok som visar att alla är olika och bra på olika saker.

Willam är en vanlig kille. Alldeles för vanlig tycker han själv - han bor i ett vanligt hus, har en hund av Sveriges vanligaste ras och har ett av de vanligaste namnen. Men hans kompisar är ovanliga. Ovanligt bra på olika saker, William vill vara som Björn, Caroline eller Jonas. Men Williams mamma tröstar honom och berättar för honom att han ju faktiskt är ovanligt bra på en sak ...

Jag tycker om den här boken. Barnen beskrivs på ett så självklart sätt. Alla är olika - alla är bra. Det borde vara självklart, men det är bra med en påminnelse då och då.

Fina illustrationer i akvarelltoner av Karin Eriksson.

Williams kompisar
Författare: Marie Bosson Rydell
Illustratör: Karin Eriksson
Förlag: Idus Förlag (2015)
ISBN: 9789175772110
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 25 augusti 2015

A Long Winter

I lördags tog jag tåget till Louisiana Literature, men innan jag gick in på litteraturfestivalen hade jag nöjet att vara med på den frukostbokcirkel som Breakfast Book Club hade bjudit in till (tack!).

Vi samlades på ett mysigt café i Humlebaek. Boken vi diskuterade heter A Long Winter och författaren Colm Tóibín.

Vi pratade först lite om huruvida texten var en kortroman eller en lång novell med sina knappt 120 sidor. Vissa av oss hade hittat den som "egen" bok och andra som en del i en novellsamling, precis som jag. Vi kom väl egentligen inte fram till något ;)

Låt inte det nätta omfånget lura dig att tro att det här är en lättsam liten historia, utan det är en förtätad berättelse om en liten, isolerad familj som har stora kommunikationssvårigheter.

Handlingen utspelas i en liten bergsby i Spanien. Äldste sonen Miquel har återvänt från sin militärtjänst och nu är det yngste broderns tur. Brodern lämnar ett stort tomrum efter sig i den redan känsliga dynamiken bland de tre kvarvarande familjemedlemmarna. Miquel blir skakad när han upptäcker att hans mor har alkoholproblem. När hon, efter ett gräl med fadern, försvinner från hemmet ut i en snöstorm, är familjens sammanbrott ett faktum.

Det karga vinterlandskapet, den klaustrofobiska stämningen och undertryckta homoerotiska inslag bidrar till en synnerligen bister berättelse. Lägg därtill huvudpersoners ovisshet om vad som hänt modern och oro för i vilket skick de kommer att hitta henne när snön har smält.

Trots allt detta är det inte svårt att läsa den här boken. Tóibín skriver med knappa medel, men inte för kargt, en på något sätt finstämd skildring av den här familjen. Jag vet att det låter motsägelsefullt, men så kände jag det. Bokomaten lyckades sätta ord på det jag kände när jag läste - att boken, trots sitt tunga tema, var vilsam att läsa.

Jag tror de flesta i frukostbokcirkel tyckte om boken och själv blev jag väldigt nyfiken på att läsa flera böcker av den här författaren.

Tigrar i rött väder

Tigrar i rött väder av Liza Klaussmann utspelar sig på USA:s östkust under fyrtio, femtio- och sextiotal. Det här var en bok som jag läste någon gång under försommaren när hade ett fasligt lästempo och därför har lite svårt att komma ihåg vad böckerna handlar om. Därför får jag ta till lite hjälp för att friska upp minnet. Så här beskrivs handlingen av förlaget: 

"Nick och hennes kusin Helena har vuxit upp tillsammans på den gamla släktgården Tiger House  - själva symbolen för östkustglamour  - där de levt ett liv i tryckande sommarvärme, med solblekta båtbryggor och nattliga cocktailpartyn. Under tiden efter andra världskrigets slut tycks världen stå öppen. Helena ger sig i väg till Hollywood för att söka äktenskaplig lycka, medan Nick är på väg att återförenas med sin unge make Hughes, som just ska återvända från kriget. Men snart börjar den gyllene fasaden spricka. Helenas make är inte mannen han verkat vara, och Hughes kommer tillbaka från kriget sluten och distanserad. Åter i Tiger House, på 1960-talets rand, försöker Nick och Helena nu tillsammans med sina barn Daisy och Ed återerövra frihetskänslan från förr. Men allt ska komma att förändras när barnen gör en hemsk upptäckt: någon har blivit mördad i närheten av det vackra sommarstället. Släktingarna kastas ut ur sina invanda banor, hemligheter kommer i dagen, och inget i deras liv kommer någonsin att bli sig likt igen."

 Läsningen gick snabbt och lätt även om stämningen i boken var spänd och lite ödesmättad. Jag gillade kontrasterna mellan det dekadenta sommarlivet i sommarhuset och huvudkaraktärernas skavande olycklighet. Det är en snyggt konstruerad berättelse. Och omslaget är också snyggt!

Jag kryssade "That you chose because of the cover" på min sommarbingobricka.

måndag 24 augusti 2015

Kunskapens frukt

En serieroman som är en slags historieskrivning och debattskrift om det kvinnliga könsorganet? Jodå, det är det Liv Strömquist har producerat här. Kunskapens frukt söker en förklaring till det komplicerade förhållandet som råder till kvinnans kön - historiskt och i nutiden - och inte minst hos kvinnorna själva.

Intressant, annorlunda och tänkvärt. Jag gillar att författaren vill bryta upp det könsnormativa tänket och skaka om lite. Det behövs! Jag tycker dock att hon ibland går för långt i den ambitionen och nästan förnekar det biologiska. Att det kvinnliga och det manliga könsorganet är utformade för att passa ihop tycker inte jag att man behöver ägna så mycket tid åt att bli upprörd över. Däremot behöver vi ju inte använda dem "såsom naturen avsett" längre om man inte vill ;) Inte i ett modernt samhälle där alla borde få vara fria att välja och utan att definieras eller begränsas av sitt kön.

Jag kryssade "Nonfiction in a graphic novel format" på min sommarbingobricka.

Introvert - den tysta revolutionen

En väldigt intressant bok, men bitvis väl pladdrig, om hur det är att ha en introvert personlighet i ett samhälle där det är norm att vara extrovert. Introvert - den tysta revolutionen är skriven lite som en handbok för att extroverta personer ska förstå hur introverta fungerar. Kanske är det lite synd att författaren Linus Jonkman beskriver de extroverta som ytliga Duracell-kaniner med koncentrationsförmågan hos en guldfisk, men i grund och botten vill han säga att båda personligheterna behövs och att de på en arbetsplats till exempel kompletterar varandra bra.

De flesta människor bär spår av båda dragen men har ofta en dominans i den ena personligheten.
Jag? Enligt testet längst bak i boken tillhör jag den som har "mycket stark introversion" ;)

Jag kryssade "Popular Psychology" på min sommarbingobricka.

Mrs. Jeffries and the Silent Knight

Måhända var det lite otaktiskt att läsa en deckare som utspelas i juletid för sin sommarläsning, men så blev det i alla fall.

Emily Brightwell skriver "A Victorian Mystery" som handlar om mordet på Sir George Braxton och hur kommissarie Witherspoon hittar gärningspersonen. Till sin hjälp har han hela sin tjänarstab med hushållerskan Mrs. Jeffreys i spetsen. Ingen är speciellt ledsen över att den osympatiske Sir Braxton är död - inte ens hans egna döttrar - och det finns gott om misstänkta.

Mrs. Jeffries and the Silent Knight är en klassisk deckare i Agatha Christie-stil, men det är lite stökigt med alla som är inblandade och alla som är ute på spaning och gör egna förhör. Men en stunds underhållning var den trots allt.

Jag kryssade "Cozy mystery" på min sommarbingobricka.

söndag 23 augusti 2015

3 x Boije af Gennäs

Sällan har jag varit så splittrat inställd till en bokserie både under och efter läsningen av Louise Boije af Gennäs "Stockholmstrilogi". Det var SÅ mycket jag tyckte var dåligt i de här böckerna - och ändå kunde jag inte sluta läsa!

I den första boken Högre än alla himlar träffar vi det brokiga kompisgänget Victor, Sanna, Jalle, Liv, Pella och Stefan, när de ska fira in 2000-skiftet och sedan får vi följa dem genom glädje och sorg, genom små och stora händelser - både världshändelser och deras privata - i tio år.

Grundhistorien i sig har jag inget emot. En grupp människor, deras vardagsliv och hur dynamiken i en grupp förändras på olika sätt är ett tema som jag uppskattar och kanske är det som håller uppe intresset i läsningen trots allt.

Men det här är böcker där läsaren inte alls behöver tänka själv. De är motsatsen till att som skribent arbeta med "show - don't tell" dvs. att låta karaktärerna visa med handlingar vilka de är. Här berättas allt! I detalj och med många upprepningar och gärna med lite förnumstiga "föreläsningar" riktade till läsaren. Karaktärerna är ganska schablonartade och det förstärks genom att deras "attribut" riktigt gnuggas in genom ändlösa upprepningar. För hur många gånger behöver man egentligen berätta att en person är "glittrande"?
Personerna är inte helt statiska, utan utvecklas förvisso, men det får läsaren inte heller upptäcka själv, utan det berättas också i detalj. Det är trist när en författare underskattar sina läsare så, och framförallt blir läsningen också ganska ointressant.

Men jag läste ändå vidare ;)

Den andra boken, Blå koral, är den mest dramatiska när (OBS! spoiler) viktiga karaktärer omkommer på ett otäckt sätt, men tyvärr tar författaren till en dagbok för att "behålla" en av personerna i boken och de andra får veta "sanningar" om sig själva genom den. Ja, jag vet inte jag ... för mig kändes det bara sökt och tillkrånglat.

Men jag läste ändå vidare ;)

Tredje och sista boken, Folk av en främmande stam, knyter på ett sätt ihop berättelsen och ger någon slags försoning - men den är också full av floskler och "jag har funnit mig själv"-retorik som jag finner tröttsam.

Men jag läste ändå vidare ;)

Jag skulle kunna räkna upp ännu fler saker jag inte gillade (vinden som inleder och avslutar varje bok till exempel - fy, så fånigt pretentiöst), men jag tror ni fattar grejen. Jag läste ändå vidare för någonstans fanns ändå en glimt av något bra.
Jag vet de som tycker att de här böckerna är strålande bra, jag vet de som gav upp innan de läst ut den första.
Och så jag då.

lördag 22 augusti 2015

Bingo! (fyra rader)

Jag läste om Shakespeare-favoriten "Much Ado About Nothing" för att kunna kryssa "A Play". Den är ju så söt den här lilla historien om kärlek och missförstånd. Blev också jättesugen på att se om filmen, som ju är fantastiskt bra. Jag har en gång också haft nöjet att se en suverän uppsättning av pjäsen i Roma klosterruin på Gotland. Ett minne för livet.

Bingoraden:
"About Royalty" - Wolf Hall
"With a child on the cover" - Deras ryggar luktade så gott
"A prize-winner" - Låt mig ta din hand
"A play" - Much Ado About Nothing
"With a red cover" - Främlingen

fredag 21 augusti 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven B

En dag sen i Enligt O:s kvinnoalfabetsutmaning kommer här mina svar på bokstaven B.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?
Hmm ... försöker tänka ... en deckarfavorit är ju Belinda Bauer.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Jag lyssnar inte mycket på musik, men Ane Brun gör musik som jag gillar.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Jag är galet imponerad av Bea Usma och hennes Expedition. Jag beundrar människor som kan snöa (!) in så totalt på ett ämne och dessutom få massor av andra människor intresserade.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat?
Jag har ännu inte läst någon av böckerna om Mademoiselle Oiseau som illustreras av Lovisa Burfit, men det tänker jag absolut göra.

Elva dagar i Berlin

Rec.ex. från Albert Bonniers förlag - tack!
Håkan Nessers bok Elva dagar i Berlin är en skröna. Ja, eller en "saga för barn över 18 år" som det står i beskrivningarna av boken.

Den handlar om Arne, en ung man som, efter en dykolycka, inte är den mest snabbtänkte här i världen. När fadern ligger på dödsbädden får Arne veta att hans döda mamma inte alls är död,  utan att hon lever och troligen befinner sig i Berlin. Arne får ett föremål av sin far och måste lova att leta upp sin mor och överlämna föremålet. Sagt och gjort ger dig den, minst sagt, oerfarne Arne ut på sin resa och det blir naturligtvis en hel del förvecklingar.

Här finns Nessers vanliga, underfundiga språkbruk, som jag tycker så mycket om. Det är en historia med mycket värme och känsla i en lättsam förpackning, men den tangerar också lyteskomik och fars ibland, då författaren tenderar att dra berättelsen lite för långt i flera episoder. Det blir många dråpligheter och nästan för tramsigt ibland.

Så ja, det är en skröna, men det är en varmhjärtad skröna som passade mitt läshumör bra just nu och jag hade en riktigt trevlig lässtund.

Jag har tidigare läst Maskarna på Carmine Street och Himmel över London som tillsammans med Elva dagar i Berlin bildar en storstadstrilogi. Jag har även läst flera av hans andra böcker.


Elva dagar i Berlin : roman
Författare: Håkan Nesser
Förlag: Bonnier (2015)
ISBN: 9789100145828
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 19 augusti 2015

Norrsken

Frida Skybäck skriver historiska romaner som utspelas i Lund med omnejd, så självklart var jag tvungen att läsa.

Norrsken är den första delen i en serie om de tre systrarna Stiernfors på Rosenlunds herrgård och de utspelas under 1800-talets mitt. Här är det den äldsta systern Cecilia som har huvudrollen. Hon återvänder till herrgården och sin familj efter en lång tids frånvaro.Något har hänt som göra att hennes föräldrar är besvikna på henne och som gör att hon känner sig främmande i sin egen familj. Modern är mycket angelägen om att hon ska gifta sig så snabbt som möjligt och faderns affärsbekant herr Rousseau verkar vara ett lämpligt parti. Tyvärr är Cecilia inte alls förtjust i idén att gifta sig med en man hon inte älskar - eller faktiskt inte ens tycker är särskilt trevlig.

I små portioner avslöjas orsaken till Cecilias frånvaro och de händelser som ledde fram dit. Det är inga överraskningar precis, men det är välberättat och bra. Den klaustrofobiska känslan hos Cecilia beskrivs mycket trovärdigt. Hon vet att hon är fast i konventionerna och i sin familjs förväntningar, men önskar så starkt att livet hade något annat att erbjuda henne. Det också en stor sorg att hon gjort sin familj besviken och att hon inte längre står sina systrar nära.

Jag gillade den här boken mycket och har ställt mig på kö på bibblan för del två - Polarnatt - som precis kommit ut.

Norrsken
Författare: Frida Skybäck
Förlag: Månpocket (2014)
ISBN: 9789175033587
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 17 augusti 2015

Var är Kaninis?

Rec.ex. från Grensmans förlag  - tack!
Har du träffat Jullarna? Det hade inte vi heller förrän vi läste boken Var är Kaninis? av Holmfridur Hardardorttir.

Boken handlar om Tova som har flyttat till en ny lägenhet med sin familj. Efter en utflykt till godisbutiken upptäcker hon att hon har tappat bort sin älskade gosedjurskanin. Redan tidigare har Tova och hennes bror märkt att det är något magiskt med tapeten i Tovas rum. Nu får de veta vilka det är som bor där bakom. För det är just Jullarna! Det finns flera figurer som kommer till barnen när de behöver dem som bäst. I den här boken är det Elska - kärlekens julle - som hjälper Tova när hon är ledsen och saknar sin Kaninis.

Det här är en berättelse som barn känner igen sig i och Elska är en rolig filur som är lätt att ta till sig. Illustrationerna av Emmalill Frank är härligt färgstarka och människorna är tecknade lite som seriefigurer. Som vuxen tycker jag att historien är lite lång och att den hade mått bra av att stramas upp lite - och det beror inte bara på jag är trött när sonen vill ha den läst för sig som nattningssaga ;)

Min 4-åring blev inspirerad av boken och byggde genast ett Duplo-hus åt Jullarna. Vi kommer att hålla utkik efter fler böcker om de här färgglada och vänliga figurerna.


Var är Kaninis?
Författare: Hardardottir Holmfridur
Illustratör: Emmalill Frank
Förlag: Grensman Förlag (2015)
ISBN: 9789198139716
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Hur gick det då med semesterläsningen?

Det blev 15 böcker lästa under de veckor jag hade semester, men sommaren är ju inte slut bara för att semestern är det, så jag fortsätter att lunchläsa i solen och att läsa på balkongen på kvällarna (tids nog blir det soffan och TV-serier igen). Sommaren pågår ju dessutom till den 15 september om man får tro Books on the nightstand och deras sommarbingoutmaning.

Min semesterhög bloggade jag här och i den högen läste jag alla utom Vagnhäradspojken och Sista riket. Men det måste ju finnas utrymmer för spontana val ;)

Fem av böckerna läste jag under "Läs-a-lot sommar 2015".

I bloggstaffetten "Bästa sommarboken" tipsade jag om min "Bästa sommarbokhög" eller vad som är en bra sommarblandning för mig. Jag följde inte riktigt mina egna råd denna sommar, men några lyckades jag pricka in:
  • En bra "feel good" med lite svärta: det var liiite svärta i alla fall i Hundra omistliga ting.
  • En bok om en fantastisk resa: i Resan till sommaren sker resan på ett fantastiskt sätt och Karin Boye reser till Berlin i Den bästa dagen är en dag av törst och den boken tyckte jag fantastiskt mycket om (dessutom läste jag den när jag var på en fantastiskt trevlig resa till just Berlin).
  • En bra serie att plöja: jag är lite splittrat inställd till Louise Boije af Gennäs Stockholms-trilogi - men plöjde serien, det gjorde jag.
Men ingen svenska deckare. Och så har jag inte läst om Sommarboken i år. Än.

Vilken som var den bästa?
Svårt att säga eftersom de är från flera olika genrer, men kanske ändå att Sommar utan regn blir favoriten bland dessa.

---
Mrs. Jeffries and the Silent Knight - Emily Brightwell
Folk av en främmande stam - Louise Boije af Gennäs
Ensam i Berlin - Hans Fallada
Fedra - Racine
Främlingen - Diana Gabaldon
Sommar utan regn - Maggie O´Farrell
Hundra omistliga ting - Lucy Dillon
Den bästa dagen är en dag av törst - Jessica Kolterjahn
Wolf Hall - Hilary Mantel
Blå koral - Louise Boije af Gennäs
Glashjärtat - vänner eller fiender? - Anna Helgesson
Norrsken - Frida Skybäck
Resan till sommaren - Anna Helgesson
Högre än alla himlar - Louise Boije af Gennäs
Konsten att ha sjukt låga förväntningar - Åsa Asptjärn

torsdag 13 augusti 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven A

bild lånad från Enligt O
Enligt O startar idag en ny alfabetsutmaning med fokus på kvinnor i kulturvärlden. Det låter spännande, så jag ska försöka vara med hela vägen.

Idag är det alltså dags för bokstaven A och dessa uppgifter att slutföra:

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på A?


Jag gillar Kate Atkinson  Jag läste hennes senaste bok Liv efter liv för inte så länge sedan och tyckte väldigt mycket om den.



2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Jag gillar fotokonst och är glad över att jag hade möjlighet att se Annie Leibovitz när hon ställde ut på Fotografiska.



3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på A, som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka.

Jag skulle vilja tipsa om min vän Annika Koldenius som är är litteraturkritiker på Borås tidning. Som litteraturkritiker är hon klok, skarp och befriande fri från genresnobbism. Utöver det är hon även bokbloggare och en skicklig författare som har skrivit om det svåraste svåra.



4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på A har du ännu inte utforskat?

Jag har ännu inte läst något av Gabriella Ahlström,  men det vill jag gärna göra.

måndag 10 augusti 2015

Juliläsning

Juli och semester innebär inte alltid mycket lästid med två barn, men detta år lyckades jag får till en bra läsmånad med 14 böcker, varav en den väldigt tjocka Wolf Hall.


Bingo! (tre rader)

Kryssar "Cozy Mystery" och får bingo på tre rader.

Så här ser bingoraden ut:
Tiro av Stewe Claeson
Mrs. Jeffries and the silent knight av Emily Brightwell
Tatuerade tårar av Bobbi A. Sand
Hallahem av Trydal/Åhlin
Los Peregrinos av Cecilia Samartin

måndag 3 augusti 2015

Marionetternas döttrar

Marionetternas döttrar av Maria Ernestam är en riktigt bra bok!

Den här boken har jag haft obloggad länge, så jag minns inte handlingen i detalj, utan lånar förlagets beskrivning:

"En varm sommardag i början av åttiotalet gör den elvaåriga Mariana en fasansfull upptäckt. Fastbunden på en av hästarna på familjens karusell snurrar hennes pappa runt runt. Skjuten till döds. En syn som hon sedan dess har tvingats leva med.

Drygt trettio år senare bor hon kvar på samma lilla ort, där hon säljer antika leksaker, marionettdockor och masker i den affär som har gått i arv sedan hennes farföräldrars tid. Hennes man och dotter befinner sig utomlands, och Mariana ser det som ett tillfälle att tänka över vad hon vill med sitt liv. Som alltid har hon ett stort stöd av sina systrar som bor i närheten.

Samtidigt flyttar amerikanen Amnon Goldstein till orten för att rusta upp det gamla bageriet. Han ska skriva en bok om sin pappa som under andra världskriget skickades dit som flyktingbarn undan nazisterna. För att samla material söker han upp den ena efter den andra av invånarna, och med sina frågor och samtal vinner han mångas förtroende. Utan att kunna värja sig berättar de om sina liv, hemligheter och önskningar. Bekännelser som får dem att göra saker som de inte brukar och aldrig tidigare vågat.
Men alla ser inte med blida ögon på Amnons närvaro. Och när otäcka och oförståeliga saker sker förstärks motståndet. I sökandet efter vem Amnon egentligen är rivs begravda minnen upp och Mariana och hennes familj måste konfrontera den tragedi som aldrig fått sin förklaring."
Det är en fascinerade, gripande och välberättad historia och, som alltid hos Maria Ernestam, med en alldeles speciell stämning och ett vackert språk.
Rekommenderas!



Främlingen

Ta ett stycke tidsresa tillbaka till mitten av 1700-talet. Addera vilda och stolta skottar. Lägg till lömska engelska soldater och en stor portion blodiga slagsmål och en hel del sex. Där har du receptet på denna bok - Främlingen av Diana Gabaldon.

Minus för att det är lite väl många scener där hon råkar illa ut och klarar sig ganska bra själv, men som ändå alltid måste räddas av sin man.

Stort minus för att det är så många tillfällen i boken i intima situationer när mannen säger att han "ska ta henne som en hora" och dominerar henne. Det ska måhända avspegla tidens kvinnosyn, men - nej.
Sexscenerna hade kunnat vara bra och lite annorlunda, eftersom det är kvinnan som är den erfarna men det förekommer också ofta att kvinnan säger nej, men ändå till slut "besegras" och "betjänar" mannen. Trist "munnen säger nej, men kroppen säger ja"-trams.

Plus för att den kvinnliga huvudpersonen är en kvinna som inte ber om ursäkt för det hon kan (medicin) eller för sin sexualitet (när det sker på hennes villkor). Dessutom räddar hon livet på hjälten flera gånger.

Trots minusen var det ändå underhållande läsning och jag blir också nyfiken på TV-serien, som jag har hört ska vara snygg.

Jag kryssade "With a red cover" på min sommarbingobricka.

söndag 2 augusti 2015

Bingo! (två rader)

Jag gjorde det lätt för mig i kategorin "From the Harvard Classic 5 foot shelf" och läste om en gammal bekant som jag hade i bokhyllan. Jag skrev min C-uppsats i litteraturvetenskap om Fedra-karaktären i tre dramer varav Racines Fedra var ett. Det var ett ganska trevligt återseende, men jag hade glömt att det var ganska många och långrandiga monologer i den här boken ;)

Krysset ger också bingo på min andra rad.

Bingoraden:
"By an author of a different gender": Tiro av Stewe Claeson
"Set in Asia": Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philippe Sendeker
"From the Harvard Classic 5 foot shelf": Fedra av Racine
"About royalty": Wolf Hall av Hilary Mantel
"That involves magic": Månuret av Gunilla Granbom