måndag 10 mars 2025

Simma i vinterskog



Åsa Hallengårds
roman Simma i vinterskog handlar om Ann och Kjell, ett medelålders par som bor på en gård på Bjärehalvön i Skåne. De båda sönerna är utflugna sedan länge och hör inte av sig så ofta som föräldrarna skulle önska. Ann blir allt mer frustrerad över tillvaron. Hon känner att Kjell tar henne för given och förväntar sig att hon ska sköta allt i hemmet. Hon saknar sönerna och känner att hon inte har något syfte. För att hantera sina känslor simmar hon längd efter längd i poolen där ingen ser henne gråta.

Kjell är nöjd med livet på gården och tycker att de har det bra, även om han har märkt att Ann inte är så glad längre. För tillfället oroar han sig mest för att de nya ägarna till traktens herrgård, ett ungt par från Stockholm, inte kommer att bjuda in till den traditionsenliga jaktmiddagen som alltid ordnats där. När Kjell och Ann åker över till grannarna vid deras inflyttningsfest händer något som skakar om tillvaron i trakten och för grannarna. Det blir också ett startskott för Ann och hon bestämmer sig för att förändra sitt liv – frågan är bara om det ska ske med eller utan Kjell. De har fastnat i sina roller och bristen på kommunikation dem emellan

Simma i vinterskog är en varm berättelse om vänskap, kärlek, ensamhet och tvåsamhet.

(Den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.)

lördag 8 mars 2025

Bloggstafett med Kulturkollo: Kvinnorna som gjorde mig till läsare


Idag på den internationella kvinnodagen deltar jag i en bloggstafett med kvinnotema som Kulturkollo anordnar. Jag tar över stafettpinnen från Lottens bokblogg.

Jag hade först lite svårt att komma på vilken kulturell kvinna jag skulle skriva om, men kom till slut fram till att jag inte skulle skiva om bara en kvinna, utan om flera, nämligen om några av de kvinnliga författare jag läste under min uppväxt och som man kan säga gjorde mig till läsare.

Jag tror den första författaren jag slukläste böcker av var Lisbeth Pahnke. Hennes hästböcker om Britta och Silver har jag läst flera gånger om. Jag var egentligen ingen hästtjej som hängde i stallet, men jag älskade att läsa hästböcker och att göra långa listor med hästnamn.

När jag tröttnade på hästar gav jag mig in i mysteriernas värld. Min mammas gamla Kitty-böcker av Carolyn Keene var startpunkten och som tur var fanns det ju en nästan oändlig mängd böcker att fortsätta med. Det var först långt senare som jag fick reda på att författarnamnet var en pseudonym och att det var en lång rad med spökförfattare som låg bakom böckerna.

Sedan öppnade Martha Sandwall-Bergström en dörr till genren "fattigt och eländigt", som jag uppskattar väldigt mycket än idag. Kulla Gulla-böckerna om den föräldralösa torparflickan som var så god och fin trots allt elände hon fick stå ut med slog an något hos mig som ledde till Gunborg Wilds Karolin-serie, via Lena Kallenbergs böcker om flickornas situation i 1880-talets Sverige och Margit Söderholms bondromantik för att så småningom hittade jag författare som till exempel Vibeke Olsson, Moa Martinsson och Kerstin Ekman

Men som så många andra hade även jag en period när jag läse allt av Maria Gripe. Det var inte Skugg-serien som var min favorit utan Tordyveln flyger i skymningen och Glasblåsarens barn som jag läser om flera gånger.

Jag läste i stort sett allt som kom i min väg - från de slitna Barbara Cartland-pocketböckerna som fanns i mina farföräldrars stuga, till Jackie Collins-böcker jag nopade ur min mammas bokhylla när jag var alldeles för ung för innehållet, men de kvinnliga författarna har alltid varit ett självklart val och de fortsätter i stor utsträckning att vara det.

Det här blev så klart ett väldigt personligt urval och det finns många fler att nämna. En del författare anses kanske mindre fina än andra, men alla vägar som leder till läsning är bra vägar. Och längs min väg fanns också flera kvinnor - min mormor, min mamma, min faster, mina låg- och mellanstadielärare och en fantastiskt folkbibliotekarie - som såg till att det alltid fanns böcker att läsa. Tack alla!


lördag 1 mars 2025

Just nu i mars 2025

 Första lördagen varje månad är det dags för ett "Just nu"-inlägg. Ni hittar frågorna på Kulturkollo och alla är välkomna att vara med på egen blogg, i sociala medier eller i kommentarsfältet på kollo-bloggen.

Just nu läser jag: Turkanarapporten av Cristian Unge som var februaris bok i läsutmaningen #färggladahyllvärmare2025 men som jag inte hann läsa ut då.

Just nu tittar jag:  Schitt’s Creek på Netflix med lite blandande känslor. Ibland är den jättebra och ibland är det lite för mycket lyteskomik för min smak.

Just nu lyssnar jag: på musik från studio Ghibli-filmerna. Igår var vi på en jättefin konsert på Malmö Live med musik ur japansk anime-film och datorspel.

Just nu njuter jag: av att det är lite ljusare tider och att allt fler vårtecken börjar visa sig här i Lund.

Just nu längtar jag: efter lite ro i sinnet. Det är mycket som händer på en och samma gång och det gör mig tyvärr lite splittrad och stressad.