fredag 29 juni 2018

Silvervägen

Rec.ex. från Albert Bonniers förlag - tack!
En del böcker drabbar en verkligen och Silvervägen av Stina Jackson är en sådan bok för mig. Det är egentligen ganska konstigt, för det är på många sätt en väldigt lågmäld roman. Det förekommer våldsamma och otäcka saker i boken, men tempot är långsamt och snarare ödesmättat än tokspännande. Ja, eller så är det precis just de där sakerna som gör att jag tyckte så mycket om att läsa den här boken.

Boken utspelas i Västerbotten där Lelle kör mil efter mil längs den s.k. Silvervägen (som går från Skellefteå, förbi Arvidsjaur och Arjeplog till norska gränsen). Det har han gjort på sommarnätterna ända sedan hans sjuttonåriga dotter försvann utan spår för tre år sedan. Polisen verkar ha gett upp allt hopp om att hitta henne, men för Lelle är bilkörningen och sökandet det enda sättet att hantera förlusten. Han tänker aldrig ge upp.

Parallellt får vi också följa 17-åriga Meja som tillsammans med sin mamma flyttar in till den lilla orten där Lelle bor. Meja har haft en tuff uppväxt, ständigt kringflackande och med en mamma som lider av psykisk ohälsa. Nu ska de plötsligt bo här, mitt ute i ingenstans, hos en man som hennes mamma träffat på Internet. När Meja träffar den lugna, trygga Carl-Johan tilltalas hon lika mycket av honom som av hans familj. De lever isolerat och lite alternativt, de har t.ex. hemundervisat de tre sönerna, men familjekänslan är stark och det lockar Meja mycket.

När ytterligare en ung flicka försvinner knyts Lelles och Mejas berättelser samman och leder till ett nästan otänkbart avslöjande. Boken säljs som en spänningsroman och visst är det spännande, men det som fångar mig är karaktärerna som i Stina Jacksons händer är både intressanta och nyanserade. Jag tilltalas också, som jag tidigare nämnde, av det lågmälda och långsamma i berättelsen. Det stämmer så bra med miljöbeskrivningarna och ger en väldigt fin stämning i boken trots de sorgliga och våldsamma händelserna som också finns i den. Det är väldigt skickligt skrivet. Den här boken är författarens debut och en imponerande sådan. Rekommenderas!

Silvervägen
Författare: Stina Jackson
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)
ISBN: 9789100176006
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 25 juni 2018

Blånatten (Drakarnas öde 3)

Rec.ex. från Bonnier Carlsen - tack!
Blånatten är den tredje och avslutande delen i serien Drakarnas öde av Jo Salmson.

När vi fick hem den här boken från förlaget fick jag lova min dotter att vi skulle läsa den tillsammans och jag fick absolut inte läsa i förväg. För hur det skulle gå för Nea, Bann, Tam, Indre och drakarna - det skulle vi uppleva tillsammans. Så det har tagit lite tid att läsa för vi har oftast bara hunnit läsa som kvällssaga och varannan kväll nattar jag lillebror. Men vi har verkligen njutit av den spännande berättelsen och det hisnande slutet och jag är glad att jag inte tjuvläste i förväg.

Vi har så klart högläst de tidigare delarna Stjärnstenen och Draksången 
och det blir svårt att skriva om sista boken utan av avslöja lite av handlingen i de tidigare, så vill du har läsupplevelsen ostörd är det dags att sluta läsa det här blogginlägget nu.

I staden Demar förbereder sig människorna för striden som de vet ska komma när Häxmästaren och hans klankrigare når staden. Häxmästaren är övertygad om att stjärnstenarna innehåller en demon och om han kan föra samman kraften i den alla kan den ge honom makt att skapa liv och besegra döden. Nea och Bann står mitt i händelsernas centrum och har en plan för hur de ska besegra Häxmästaren, men så länge stadens innevånare tror på smutskastningen av Nea, demonflickan, blir det svårt för dem att sätta den i verket. Planen innebär stora svårigheter för dem, deras vänner och drakarna.
"En gång var drakarna barn, som offrade allt för att rädda världen. Måste de nu göra samma sak en gång till?"
Jag har sagt det förut, men jag säger det igen - världen som Jo Salmson bygger upp kring Nea, häxmästaren, stjärnstenarna och drakarna är så väldigt, väldigt bra! Den här serien är mycket välskriven och spännande. Jag tycker speciellt mycket de fina skildringarna av karaktärerna som är intressanta och nyanserade och som växer för varje bok. Och drakarna är bara fantastiska!

Jag rekommenderar varmt hela den här serien!

Blånatten
Författare: Jo Salmson
Förlag: Bonnier Carlsen (2018)
ISBN: 9789163896385
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Dagens kulturkollotips - finfina tips hela sommaren!

Nu går vi ner i sommarläge på Kulturkollo, men det betyder inte att det blir tomt på bloggen. Nej, varje dag hela sommaren publicerar vi Dagens kulturkollotips. Glöm alltså inte att titta in på bloggen som vanligt - finfina tips hela sommaren!


Räddaren av förlorade ting

Rec.ex. från Lind & Co - tack!
Räddaren av förlorade ting av Ruth Hogan dök upp som en överraskning i brevlådan med sitt härligt somriga omslag.

Den handlar om den  åldrade författaren Anthony Peardew. En gång var han en hyllad novellförfattare, men på senare år ägnar han sig inte så mycket åt att skriva utan samlar istället på förlorade ting - alltså saker som andra människor har tappat. Han har en stor samling i arbetsrummet i sitt hus Padua och alla sakerna är märka med datum och fyndplats.

När han går bort blir hans assistent Laura förvånad över att Anthony har lämnar allt till henne. Hon är ensam arvtagare till huset, sin förmögenhet, rätten till hans royalies och så hela samlingen av förlorade ting. Laura tyckte mycket om sin arbetsgivare och avgudade huset som efter en uppslitande skilsmässa blev mer av ett hem för henne än den trista lilla lägenhet hon flyttade till så. Hon vill gärna ta emot arvet och flytta in i huset, men tvekar när hon får veta det villkor som Anthony har ställt för att hon ska kunna göra just det. Han ber henne nämligen att återförena de förlorade tingen med deras ägare.

I detta, till synes tröstlösa. arbete får hon hjälp av grannflickan Sunshine och den snygge trädgårdsmästare Freddy. Sunshine har förmågor som kommer till nytta i sökandet efter sakernas rätta ägare och huset verkar också ha något att säga till om. En rad till synes slumpmässiga händelser och lyckosamma möten leder bit för bit fram till att allt fler saker hittar sin ägare, men frågan är om den viktigaste saken av dem alla hittar hem?

Det här är en väldigt charmig bok och mindre förutsägbar än andra böcker i feel good-genre. Visst finns typiska ingredienser som att Laura måste hitta sig själv och kärleken (och kärleksintresset är så klart ganska uppenbart), men här finns också spöken, oförklarliga förmågor och väldigt fina personporträtt. Jag tycker särskilt mycket om den insprängda "novellerna" om det olika tingen i Anthonys samling, men hade kanske gillat boken ännu mer om de (eller åtminstone vissa) hade fått stå oförklarade just som Anthonys föreställning om personerna bakom de förlorade föremålen. Små invändningar på det stora hela, för jag njöt av att läsa den här varma berättelsen och att få tillbringa lite tid tillsammans med den brokiga samlingen människor som möts i huset Padua.

Räddaren av förlorade ting
Författare: Ruth Hogan
Förlag: Lind & Co  (2018)
ISBN: 9789177793267
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 24 juni 2018

Kulturkollo sommarläser: Bonjour Tristesse

I sommar läser vi på Kulturkollo läser klassikern Bonjour Tristesse av Françoise Sagan - en bok som utspelar sig under en varm sommar på den franska rivieran. Med start den 13 augusti börjar vi samtalet om den i FB-gruppen. Var med du också!


Veckans tema på Kulturkollo: Ryssland


Veckan är ju snart slut, men vi har haft tema Ryssland på Kulturkollo hela veckan. Och det är först idag som jag haft tid att inventera min bokhylla på ryska böcker. Under gymnasieåren var jag rätt insnöad på Ryssland och framförallt tsarfamiljen. Jag slukade böcker om Ivan den förskräcklige och Katarina den stora och skrev mitt specialarbete om tsar-Ryssland.

Jag pluggade ryska också och i tvåan åkte vi på ett utbyte till Moskva. Det var en väldigt spännande resa och jag kom hem med fina minnen och souvenirer (den svart/gula sjalen och den lilla dockan - samovaren orkade jag inte hämta ner från vinden. Övrig rekvisita är barnens sjalar och dockor som de fick i present när maken kom hem från en resa till St. Petersburg).

Bortsett från Majakovskij och utdrag ut Brott och straff så läste jag nog inte så många av de ryska klassikerna förrän på universitetet, men då blev de desto fler - både som kurslitteratur på litt.vet. och som nöjesläsning. Jag är särskilt nöjd över att jag tog mig igenom War and Peace på engelska. Det skulle jag nog inte göra om idag. Favoriterna av dessa är nog ändå Brott och straff och Mästaren och Margarita som jag har läst flera gånger.

Min bokhylla saknar dock nyskriven rysk litteratur. Har ni några tips åt mig?

fredag 22 juni 2018

Alltid din dotter

Rec.ex. från Massolit - tack!
Alltid din dotter av Caroline Säfstrand utspelas i den vackra miljön runt Odensjön på Söderåsen här i Skåne.

I ett gult hus på åsen bor Jill. Dörren till huset står nästan alltid öppen för Jill är en vänlig och varm person som alltid ställer upp. Hon är en sådan person hjälper andra, men kanske glömmer sig själv. Hon är omtyckt och uppskattad av grannar och kollegor, men lyckas inte riktigt nå fram till sin egen tonårsdotter Nellie. Hon har dessutom ett minst sagt frostigt förhållande till sin mor Miriam. En sorglig händelse anas lång tillbaka i tiden, som ingen av dem kan prata om och som kommit mellan dem, till synes utan möjlighet till försoning.

Jill trivs dock med tillvaron i sitt hus men naturen inpå knuten och sitt arbete på den lokala ICA-butiken. Men saker är på väg att förändras, en ny granne flyttar in och det börjar gå rykten om att affären måste läggas ner. Dessutom dyker det upp en släktforskare som berättar att hon har hittat information om att Miriams mor var en av de sista fångarna på Citadellet i Landskrona när det fortfarande hyste ett kvinnofängelse – något som Miriam tillbakavisar å det bestämdaste. Men Nellie blir nyfiken och vill ta reda på mer om sin egen historia och sin mormorsmors historia - om släktforskarens information stämmer.

En varmhjärtad och lite vemodigt berättad roman om förhållandet mellan mödrar och döttrar. Det är en feel good-berättelse med flera sådana ingredienser (hitta sig själv, bryta gamla mönster, ett mer eller mindre uppenbart kärleksintresse), men som alltid med bra feel good vägs det söta upp av ett allvarligt spår också. Jag tycker om de här kvinnorna i tre (eller fyra) generationer av kvinnor och deras förhållande till varandra. Berättelsen lyfts lite extra för mig av det historiska spåret som ju faktiskt inte var för så väldigt länge sedan. Dessutom njuter jag av att läsa de fina miljö och naturskildringarna - det märks att det här är en plats som författaren själv tycker mycket om.

Alltid din dotter
Författare: Caroline Säfstrand
Förlag: Massolit (2018)
ISBN: 9789176795729
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 20 juni 2018

En helt vanlig familj

Rec.ex. från Forum - tack!
Det har buzzats en hel del om boken En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson i bok- och bloggvärlden under våren, men nu så är det recensionsdag!

Boken handlar om Adam, Ulrika och Stella som är just en helt vanlig familj i en idyllisk förort utanför Lund.
"Vi var en helt vanlig familj. Vi hade intressanta, välbetalda arbeten, ett stort socialt umgänge och en aktiv fritid med plats för både idrott och kultur. [...] vi sorterade våra sopor, använde blinkers och höll hastigheten och lämnade alltid tillbaka våra biblioteksböcker i tid."
De akademiska föräldrarna, en präst och en jurist, och en 19-årig dotter på väg ut i vuxenlivet. Till det yttre ser deras tillvaro perfekt ut. En dag blir Stella häktad anklagad för mord och sedan är ingenting sig likt. ”En roman om ett brott” står det på boken framsida, men det här ingen kriminalroman i klassisk bemärkelse utan en närstudie av en familj som faller sönder.

Boken består av tre delar, i varje del berättas samma händelseförlopp av respektive familjemedlem. Författaren ger dem på ett skickligt vis helt egna berättarröster, språk och uttryck. Det är väldig snyggt gjort.

Genom små förändringar i perspektiv och fokus framträder en bild av familjen som är allt annat än perfekt. Det blir tydligt att föräldrarna inte alls känner till Stellas liv, men betyder det att hon är kapabel att begå ett mord? Föräldrarna är hur som helst beredda att göra det som krävs för att skydda sin dotter. Bakom den polerade ytan bubblar det upp obehagliga sanningar och frågan är om familjemedlemmarna känner varandra över huvudtaget ...

Utan att avslöja för mycket av förvecklingarna för de som har läsningen framför sig,  så är imponerande hur jag som läsare till exempel helt köper Adams berättelse, som är den som inleder boken, och den bild av familjen och sig själv som han ger, för att sedan kastas in i ett annat perspektiv som ger en helt annan bild. Det blir inte tråkigt att läsa samma händelser tre gånger för Mattias Edvardsson adderar detaljer och skruvar till bilden lite för varje "omtag" och bit för bit framträder en bild som är, om än kanske inte hela sanningen, åtminstone en mer ärligt och komplex bild av både familjen och de händelser som ledde fram till att Stella blir häktad.

Jag bor i Lund, precis som författaren, och en sak som jag tycker riktigt mycket om är hans förmåga att fånga miljön i staden. Inte bara med beskrivningar av platser utan också andan i Lund. Den här betraktelsen av staden i början av hösten är mitt i prick:
"September är den här stadens advent. Efter sommarens stiltje fylls gatorna av yra studenter med förvirrade sökblickar, fullt upptagna med att exponera sin identitet. [...] Det är universitetsstadens baksida såväl som charm. Att varje höst invaderas av nya drömmare och världsförbättrare, att ömsa skinn några indiansommarveckor innan löven faller. Man kan tycka om det eller avsky det, men man vänjer sig aldrig helt."
Jag tillhör dem som tycker om det.

Jag tycker också mycket om den här boken. Det är en bok som visar hur lite man kanske ändå vet om dem som man har närmast och den sätter begreppet lojalitet på prov. Det är en välskriven, smart och spännande roman och, med risk för att använda ett slitet uttryck, en riktig bladvändare. Rekommenderas!

Boken påminner lite om Störst av allt av Malin Persson Giolito, som också handlar om ett brott i en privilegierad miljö med en ung kvinna i centrum, men som ännu mer utspelas i rättssalen.

Jag har tidigare läst April, April och En nästan sann historia av samma författare och tipsar gärna om dem om du vill läsa mer av Mattias Edvardsson.

En helt vanlig familj
Författare: Mattias Edvardsson
Förlag: Forum (2018)
ISBN: 9789137152455
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 19 juni 2018

Dagen då kriget kom

Rec.ex. från Speja förlag - tack!



















Dagen då kriget kom är en dikt av Nicola Davies som tillsammans med Rebecca Cobbs illustrationer har blivit en fantastiskt fin bilderbok som visar ett barns upplevelse av krig. Den beskriver på ett enkelt och rakt sätt hur allt kan förändras på bara en liten stund och hur utelämnade människor - och inte minst barn - är i en krigssituation och som flykting.
"Jag gick och gick för att jaga bort kriget,
jag gick för att hitta en plats där det inte fanns.
Men kriget fanns kvar i varje dörr som stängdes framför näsan på mig.
Kriget fanns kvar i varje leende som inte kom,

i varje rygg som vändes mot mig."
Det här är en viktig bok! Det här är en hjärtskärande sorglig bok, men med ett slut som värmer och väcker hopp. Illustrationerna i dämpad färgskala är mycket fina och passar perfekt till berättelsen.

10 kr från varje såld bok går till Rädda Barnens verksamhet.

Dagen då kriget kom
Författare: Nicola Davies
Illustratör: Rebecca Cobb
Förlag: Speja (2018)
ISBN: 9789188167231
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 18 juni 2018

Under två timmar

Rec.ex. från Polaris - tack!




















Under två timmar av Hanna Landahl handlar om Staffan som har något av en livskris. Han har tappat bort sig själv efter år av myndighetsarbete på Migrationsverket, vardagsbestyr och familjepussel. När han blir förbigången av en kollega vid tillsättningen av en ny chef på myndigheten, bestämmer han sig för att ta tag i sitt liv. Han kommer fram till att en person som har kontroll över sitt liv tränar och tar hand om sin kropp. Men Staffan tänker inte bara börja jogga. Nej, han måste göra något större, något som inger respekt. Han ska springa Göteborgsvarvet och han ska göra det på under två timmar.

Att gå från att vare en soffpotatis till att springa en halvmara är förstås inte det lättaste och Staffan inser snart att han har tagit sig vatten över huvudet. Men hellre än att tappa ansiktet inför kollegor, familj och vänner kommer han på en plan som inte bara är oärlig utan får honom att bryta mot regler han aldrig tidigare skulle ha drömt om att bryta mot. Plötsligt riskerar han mer än att tappa ansiktet. Han riskerar att förlora allt.

När jag läser tycker jag verkligen att Staffan är en riktigt sorglig figur. Han är så uppfylld av vad andra människor tänker och tror om honom och så besviken på att han ”bara” blev kontorsråtta och familjeman. Här finna många krossade drömmar och brutna förhoppningar, men de är så klart bara det ur hans privilegierade medelklassperspektiv. Kanske är det därför de är så mitt i prick. För man får ju känslan att många medelålders män som börjar springa maraton eller långdistanscyklar iförda trikåkläder är just som Staffan. Han tar det bara lite för långt. Huvudpersonen vältrar sig i självömkan och låter det gå ut över frun och den bästa vännen, men författaren gör ett bra jobb med att balansera sin huvudperson så att han håller sig precis på rätt sida om dråplig. Han tvingas också ta tag i konsekvenserna av sina handlingar och dessa båda saker gör Under två timmar till underhållande läsning.

Jag har tidigare läst Välkommen till Himmelsta av samma författare.

Under två timmar
Författare: Hanna Landahl
Förlag: Polaris (2018)
ISBN: 9789177950011
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Systrarna av Silverdalen

Rec.ex. från Rabén & Sjögren  - tack!




















Boken Systrarna av Silverdalen av Pascale Vallin Johansson dök upp som en överraskning i brevlådan och jag lockades direkt av referenserna till Astrid Lindgrens fina bok Allra käraste syster som är en av mina favoritböcker. Huvudpersonerna i den här boken heter Ylva-Li och Barbro, precis som i Lindgrens saga.

Berättelsen börjar under en solförmörkelse då Ylva-Li lämnar sina klasskamrater som står på skolgården för att titta på naturfenomenet. En mystisk flicka i gammeldags kläder vinkar till sig Ylva-Li och lockar henne ner till träbron vid den lilla sjön bakom skolan.

Utan att Ylva-Li förstår vad som hänt och hur det har gått till har hon förflyttats tillbaka i tiden. Hon är fortfarande kvar vid skolan, men istället för skolbänkar är klassrummen fyllda med sängar. Ylva-Li har kommit till år 1945 då skolan var ett hem för föräldralösa flickor. Ute i världen rasar andra världskriget och på barnhemmet styr föreståndarinnan med järnhand.

Ylva-Li träffar Barbro och de blir genast vänner. Barbro är den enda på barnhemmet som får veta att Ylva-Li är från framtiden. Hon måste nu ta redan på vad den mystiska gestalten ville henne och hon måste göra det innan nästa solförmörkelse om hon ska kunna komma hem.

Den här boken är lagom mystisk och spännande, men som också lär läsaren en hel del om hur livet kunde vara i en tid i vår historia som inte ligger så väldigt långt tillbaka i tiden - en tid då barn inte alls hade samma rättigheter och möjligheter som nu. Författaren lyckas med dessa två saker på ett väl avvägt sätt och skapar en fängslande bok med stort hjärta.

I boken finns stämningsfulla och vackra bilder av Lina Bodén som känns helt rätt till den här berättelsen.

Systrarna av Silverdalen
Författare: Pascale Vallin Johansson
Illustratör: Lina Bodén
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129700022
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 17 juni 2018

Lilla nej-boken

Rec.ex. från Libris förlag - tack!




















Lilla nej-boken av Sarah Sjögren med illustrationer av Anna Forsmark är en viktigt liten bok där små barn får hjälp med hur de kan sätta gränser - när man ska göra som andra säger och när de få säga stopp. 

Boken har sin utgångspunkt i FN:s barnkonvention som bland annat slår fast att barn har "rätt att skyddas mot fysiskt och psykiskt våld, övergrepp, vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller annan som har hand om barnet".

Samtidigt är små barn som mest utsatta eftersom de är så beroende av de vuxna omkring sig. Alla sätt att ge barn redskap att sätta stopp är bra och den här boken gör det på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Vi får följa Billie under en dag och med sig har Billie den kloka Kattis som vet nästan allt. Boken ger svar på frågor som till exempel: måste man kramas, måste man sitta i knäet och måste man alltid göra som en vuxen säger?  Boken tar också upp konflikter som barn kan ha med varandra och ger förslag på hur man kan lösa dem. Förlagen och lösningarna läggs på ett lättförståeligt sätt i munnen på Kattis som på ett fint sätt fungerar som en utomstående iakttagare och rådgivare.

Den här boken borde finnas på alla förskolor, men passar också fint att läsa och diskutera tillsammans med barn i förskoleålder hemma också. Boken är framtagen i samarbete med Bris.

En annan bok på temat är Vilda säger nej av Marie Bosson Rydell som togs fram i samarbete med World Childhood Foundation och som jag var stolt redaktör för.

Lilla nej-boken
Författare: Sarah Sjögren
Illustratör: Anna Forsmark
Förlag: Libris (2018)
ISBN: 9789173877367
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 16 juni 2018

Om en läshelg på Malören



För precis en vecka sedan var jag på ön Malören utanför Kalix precis vid den här tiden på dygnet och tittade ut över horisonten i en natt som aldrig blev mörk. Jag längtar tillbaka lite faktiskt.

Jag önskar att jag hade kunnat behålla det lugn jag kände där ute, men veckan har varit ganska galen så jag har inte haft tid att skriva någon om dagarna där förrän nu.

Jag trodde nog när jag åkte att jag skulle gilla ett äventyr i norr, men jag var inte helt beredd på precis hur mycket jag skulle tycka om just Malören. På "papper" låter det inte precis som min grej (läs: utedass), men oj, vad jag blev förtjust! Ön är vansinnigt vackert på ett kargt sätt. Havet, horisonten, ljuset - och lugnet. Jag lovar att stressnivån sjönk märkbart i samma stund som jag satte fötterna på ön. 

Vi bodde på det alldeles nyöppnade Malören Lodge där värdparet Hanna och Patrik tog väl hand om oss. Lägg därtill massor av lästid, fint sällskap och god mat - vad sägs till exempel om att få prosecco och Kalixlöjrom på tunnbröd som fredagsmys. Det kan nästan inte bli bättre. Malören är ett perfekt ställe för avkoppling. Vi hade också turen att bli guidade runt ön och få del av öns spännande historia. Flera promenader blev det, bastubad (och bad i havet för somliga - inte för mig) och en titt på utsikten uppe från fyren.

En natt sov vi också inne i Kalix. Lotta tog med oss till en fin restaurang med fantastisk utsikt på Luppioberget. Innan vi tog oss till flygplatsen promenerade vi i Kalix och tittade bland annat på den fina kyrkan och klockstapeln.

Den här resan var en upplevelse som jag inte vill vara utan! Mina medresenärer Anna, Linda och Annette har också bloggat om sina upplevelser, så titta in hos dem också. Och tack Lotta för att du visade oss din vackra del av världen.

Fyra böcker hann jag läsa: Mödrarnas söndag av Graham Swift, PS. Jag gillar dig fortfarande av Jenny Han (dessa två hade jag iofs redan börjat lite på innan resan), En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson och Under två timmar av Hanna Landahl.

torsdag 14 juni 2018

Veckans utmaning på Kulturkollo: Sex snabb om öar

Veckans utmaning på Kulturkollo är en snabbundersökning om vår relation till öar.



Mina svar här nedan:

Semester: Gotland eller eller Sicilien? 
Gotland! Jag gillar iofs Italien, men skulle gärna åka till vackra Gotland igen

Musik: Irländsk folkmusik eller Japan-pop?
Här väljer jag utan att tveka irländsk folkmusik

Drink: Cuba libre eller Manhattan?
Cuba libre är en klassiker!

TV: Shetland eller Skärgårdsdoktorn?
När det gäller TV så väljer jag gärna åt det lite mörkare hållet så jag svarar Shetland.

Film: The Island eller The Island of Dr Moreau?
Har bara sett The Island av dessa två så jag väljer den.

Litteratur: Robinson Cruse eller Flugornas herre?
Tycker faktiskt att Robinson Cruse är så trist, så det blir Flugornas herre alla gånger.

tisdag 12 juni 2018

PS. Jag gillar dig fortfarande

Rec.ex. från Lavender Lit - tack!



















PS. Jag gillar dig fortfarande av Jenny Han är den andra delen i serien om den 16-åriga Lara Jean som försöker hitta en väg i den den djungel som kärlek och dejting kan vara i high school.
Jag har läst och bloggat om första delen Till alla killar jag har gillat tidigare och som alltid är det svårt att skriva om del två i en serie utan att avslöja hur del ett slutade. Så jag får helt enkelt uppmana de som har del ett oläst och som inte vill veta något om handlingen att sluta läsa nu.

När boken tar sin början hittar Lara Jean och Peter tillbaka till varandra och börjar dejta på vanligt sätt efter den lite ovanliga start deras relation fick i förra boken. Just som det ser ut att ordna sig för dem börjar ett intimt filmklipp av dem spridas på skolan och Lara Jean blir förkrossad. Ryktesspridningen och "slut-shamingen" eskalerar och sliter på Lara Jeans förhållande till Peter. Hon är dessutom inte alls glad över att Peter fortfarande umgås så mycket med sin förra flickvän och ställer upp för henne i tid och otid. När ännu en mottagare av ett av Lara Jeans ofrivilligt skickade kärleksbrev ger sig till känna, utsätts deras relation för ännu fler slitningar.

Jag gillar den här serien och jag gillar Lara Jean som huvudperson. Hon känns trovärdigt som tonåring där hon ömsom är osäker och ömsom har massor av skinn på näsan. Men det är inte Lara Jeans kärleksliv som jag tycker är det stora behållningen i den här bokserien. Det som fångar mig är sättet författaren beskriver Lara Jeans familj på  - och inte minst relationen mellan henne och hennes två systrar. Dynamiken mellan systrarna är jättefin och familjen beskrivs också med så mycket kärlek. Saknaden efter den döda mamman är alltid närvarande och familjen gör vad de kan för att hålla minnet av henne levande och för att bevara de koreanska traditioner hon ville föra vidare till sina döttrar. Det är skildrat med stor värme.
Jag ser fram emot att få läsa den avslutande delen i serien Nu och för alltid, Lara Jean som utkommer i oktober.


PS. Jag gillar dig fortfarande
Författare: Jenny Han
Förlag: Lavender Lit (2018)
ISBN: 9789187879401
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Bokrapport från läshelgen



Dessa böcker läste jag under läshelgen på Malören. Snart mer om dem på bloggen.

#läshelg @malorenlodge #boblmafmalören #mödrarnassöndag #grahamswift #enheltvanligfamilj #mattiasedvardsson #psjaggillardigfortfarande #jennyhan #undertvåtimmar #hannalandahl #västmanbok

måndag 11 juni 2018

Veckans tema på Kulturkollo: Öar



Veckans tema på Kulturkollo är passande nog "öar", och självklart finns det nu en liten rapport från vår helg på Malören på Kulturkollo-bloggen. Välkommen in!

#Repost @kulturkollo with @get_repost #västmanbok ・・・ Tre glada kulturkollare och en glad bibliotekskatt på nya favoriten Malören. #öar

torsdag 7 juni 2018

Lånat silver och krossat glas

Rec.ex. från Historiska Media- tack!
Lånat silver och krossat glas av Ewa Klingberg är en fristående bok i författarens Huskvarna-serie och jag har tidigare läst den första boken Manglade dukar och vikta servetter.

Boken handlar om Jeanette vars man omkommer i en olycka. Hon är dock inte en så olycklig änka som hon kanske borde vara. Paret hade nämligen precis skrivit på skilsmässoansökan och Jeanette var i princip redan på väg att flytta ut.

Istället för att göra i ordning ett nytt hem till sig själv, blir hon fast med att försöka tömma den före detta makens gamla föräldrahem så att det går att sätta ut till försäljning - ett digert jobb då huset är gammalt och ingen verkar ha slängt någonting någonsin. Hon får dessutom sin före detta svärmor att ta hand om då hon inte längre kan klara sig på egen hand.

När Jeanette röjer på husets vind hittar hon gammal utrustning som har tillhört en fotograf. De sköra glas-negativen avslöjar ett spännande livsöde från 1800-talets slut och inspirerar Jeanette att ta upp sitt intresse för måleri igen.

Förutom att jag tycker att huvudpersonen är märkligt oberörd av att hennes man har omkommit i en olycka - skilsmässa eller ej - så är det här en trivsam feelgoodroman. Jag gillar Ewa Klingbergs sätt att väva samman nutid och dåtid. Jag vill inte avslöja för mycket om dåtidsberättelsen, men det kvinnoöde vi får följa där tycker jag särskilt mycket om. Det är också trevlig med den här "småstadsskildringen" och kul att karaktärer från första boken dyker upp även i den här boken. Här finns också lite kärlek (och sex) så klart.

 Jag kan nästan återanvända mitt omdöme om den även här för Lånat silver och krossat glas är också den en charmig och trivsam roman.

Jag har också läst Stenhuggarens dotter av samma författare.

Lånat silver och krossat glas
Författare: Ewa Klingberg
Förlag: Historiska Media (2018)
ISBN: 9789175455815
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Ensamma tillsammans

Rec.ex. från MiMa förlag - tack!
Ensamma tillsammans av Jörgen Löwenfeldt dök upp i min brevlåda som en överraskning. Romanen är författarens debut, så det passade extra bra att jag läste den när vi hade tema "Debuter och debutanter" på Kulturkollo.

Bokens huvudperson heter Johan och har vid lite mer mogen ålder börjat på psykologprogrammet på Karolinska Institutet. Han söker sig till några andra lite äldre studenter och träffar bland annat Eva. Han attraheras av henne och de börjar umgås. Hon vill dock inte berätta något om sig själv för honom utan vill att de ska vara ”blanka” för varandra.

Johan fascineras av det, men kan själv inte låta bli att berätta om sig själv, som till exempel att han har lyckats tjäna ihop en hel del pengar på att spela nätpoker och kan ägna nästan all tid åt sina illustrationer. Han fyller väggarna i sin lägenhet med detaljerade illustrationer av människor som han hittar inspiration till i sin vardag. Så småningom börjar han lägga ut sin konst på nätet under pseudonym och blir lite smått besatt av att få likes. När konsten uppmärksammas av en gallerist måste han bestämma sig för om han vill gå ut med sitt eget namn.

När Eva en dag plötsligt är borta och Johan försöker hitta henne, inser han hur lite han verkligen vet om henne och de få ledtrådar han har verkar inte stämma in på den bild hon har gett honom.

Jag tycker om den lite flyktiga känslan i den här boken - att relationen mellan Eva och Johan ligger sådär på gränsen mellan kärlek och vänskap och att jag som läsare inte riktigt får grepp om huvudpersonerna. Eva är mycket medvetet skriven så, men för mig är Johan också ganska vag och det är både lite irriterande och intresseväckande på samma gång.

En bok om ensamhet, identitet och relationer. En intressant debut.

Ensamma tillsammans
Författare: Jörgen Löwenfeldt
Förlag: MiMa förlag (2017)
ISBN: 9789188681119
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 6 juni 2018

Laddar för läshelg i norr

Nu måste man ju inte åka ända från Lund till en liten ö i Kalix skärgård för att få till en läshelg, men det är ändå precis vad jag ska göra och jag ser väldigt mycket fram emot det. På fredag sätter jag mig på flyget norrut!

Vid mellanlandningen på Arlanda sammanstrålar jag med fler bokälskare - Anna, Linda (från Kulturkollo) och Anette och väl framme i Kalix ska Lotta ta med oss till sitt smultronställe Malören där vi kommer att bo på det sprillans nya Malören Lodge. Ser det inte fantastiskt fint ut!

Det kommer att bli en nedkopplad och avkopplande helg med trevliga människor, vacker miljö och massor av lästid. Det kan nästan inte bli bättre.


tisdag 5 juni 2018

Hur man gör succé på dårhus

Rec.ex. från Albert Bonniers 
förlag - tack!
Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamson handlar om Maja som hankar sig fram som ståuppare, men hennes karriär går inte precis strålande. En rad händelser leder till att hon blir akutintagen på psyket då hennes terapeut har bedömt henne som självmordsbenägen. Vi får se glimtar både av tiden på psyket och också från olika händelser som kanske bidrog till att hon hamnade där. "Dårhuset" syftar i sammanhanget inte på den psykiatriska avdelningen utan snarare på den galna världen utanför.

Jag har tidigare läst Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske av samma författare och den tyckte jag var varm och charmig.

I den här romanen finns bitvis samma ingredienser, men jag tycker att boken är väldigt ojämn. Den är så klart skriven på ett sådant sätt att den ska vara rolig och dråplig, men det tippar tyvärr över och blir på gränsen till hysteriskt ibland. Det är synd för boken är också stark och berörande.
Plötslig ångrar jag allt som precis hände.
"Jag är vanligtvis en väldigt glad person!" ropar jag fast de redan är ute ur rummet.
Dörren förbli stängd.
"Jag vet bara inte var hon är just nu!, säger jag tystare.

Hur man gör succé på dårhus
Författare: Emmy Abrahamson
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)
ISBN: 9789100174644
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 4 juni 2018

Hon som inte vet

Hon som inte vet av Karen Cleveland handlar om CIA-analytikern Vivian Miller som arbetar med att försöka avslöja ryska spioner som är verksamma i USA. Hon har jobbar hårt för att få ett genombrott som kan komma att spränga en spioncell när hela hennes tillvaro rasar samman. I en hemligstämplad mapp som avslöjar namnen på ryska infiltratörer hittar hon en bild på sin man. Hur kan hon ha låtit lura sig så - är hela hennes liv och äktenskapet med Matt en lögn?

Det är som vanligt svårt att beskriva handlingen i en spänningsroman utan att avslöja för mycket, men händelserna eskalerar snabbt och snart befinner sig både Vivian, Matt och deras barn under hot. I sitt arbete har hon lovat att försvara sitt land mor fiender, men nu står hennes familj på spel och hon har ingen aning om vem hon ska lita på.

Den här thrillern väcker stora förväntningar då den är blurbad  av såväl Johh Grisham och Lee Child, som NY Post och O Magazine där de överöser den med beröm. Och visst är den mycket spännande! Den ger en lågmäld känsla av obehag och att "snaran" dras åt om Vivian allt mer. Författaren beskriver skicklig Vivians förtvivlan och hur lurad hon känner sig när allt det hon trodde var stabilt och tryggt i hennes liv plötsligt går att ifrågasätta. Jag gillar särskilt mycket hur spionspåret varvas med inblickar i huvudpersonernas vardags- och familjeliv med fyra små barn. Känslan att vilja göra allt för att skydda sina barn och sin familj är lätt att relatera till. Det gör att berättelsen kommer nära och berör ännu mer än galna biljakter och pang-pang.

Den här boken blir mitt första kryss i Sommarbingo 2018 och jag kryssar den så klart på "New and (probably) unputdownable - en utlovad bladvändare"

Hon som inte vet
Författare: Karen Cleveland
Förlag: Norstedts (2018)
ISBN: 9789113081298
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 1 juni 2018

Månadssammanfattning: maj 2018

Bild från pexels.com
Ljuva maj  - så fin denna månad har varit! Lite läst har det blivit också (men jag ligger fortfarande efter med bloggandet). Lite feelgood, lite spänning och lite annat i en bra blandning. En hyllvärmare, men ingen bok på engelska till min "English Book Boost"-utmaning den här månaden.

En väktares bekännelser av Elin Säfström (#hyllvärmare 2018)
Tisdagskvinnorna av Monika Peetz (bokklubbsbok)
Ensamma tillsammans av Jörgen Löwenfeldt
Den lilla bistron i Bretagne av Nina George
Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström
Bara du av Ninni Schulman
Tretton dagar med John C - Jojo Moyes (novell)
Nej och åter nej av Nina Lykke
Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan
Factfulness av Hans Rosling
Undret av R.J. Palacio
Att göra succé på dårhus av Emmy Abrahamson
Vassa föremål av Gillian Flynn (förra månadens hyllvärmare som jag inte riktigt hann läsa klart)

Läste du något riktigt bra i maj?