måndag 28 maj 2018

Sommar på den lilla ön i havet

Rec.ex. från Massolit - tack!
Jenny Colgan är tillbaka lagom till sommaren med en ny bok som troligen kommer att hamna i många semesterläsningshögar.

I Sommar på den lilla ön i havet heter huvudpersonen Flora och vi träffar henne första gången i London där hon arbetar som biträde på en juristbyrå. Hon har inte ångrat att hon lämnade den lilla ö utanför Skottlands kust där hon växte upp utan är övertygad om att storstadskarriären är rätt för henne. Kärlekslivet lämnar en del att önska förstås, men hon har ett gott öga åt sin snygga chef Joel.

Ett uppdrag för byrån hon arbetar på gör att hon tvingas tillbaka till ön Mure och övertala de egensinniga invånarna där att gå med på de planer som den nyinflyttade amerikanska miljonären Colton Rogers har för den gamla fastigheten Klippan. Saken är den att hon knappt har talat med sin far eller sina bröder sedan hennes mamma gick bort, och hon tror inte att de eller någon annan på ön har så mycket till övers för henne efter det utbrott hon hade på begravningen.

Jobbet går före hennes känslor och hon åker "hem" igen och flyttar in på lantgården där hennes far och bröder låtit huset förfalla. De tar visserligen väl hand om djuren och marken, men hushållsarbete och matlagning är riktigt eftersatt. Flora känner sig märkligt vilsen och ensam trots att hon är på en plats där alla har känt henne hela hennes liv. Hon vet inte hur hon ska nå fram till sin familj och bestämmer sig för att i alla fall se till att de får ordentlig mat. Hon väcker sina gamla matlagningskunskaper till liv och hittar dessutom sin mammas gamla kokbok och lagar med hjälp av den stärkande maträtter och fantastiska bakverk.

Hon inser att hon måste vinna tillbaka öbornas förtroende för att lyckas med sitt uppdrag för firman. Hon börjar med att försöka öppna Colton Rogers ögon för de resurser och råvaror som finns på ön och hjälper till genom att starta en tillfällig mat- och bakverksamhet det lilla rosa huset i hamnen som stått tomt så länge. Hon måste också erkänna, och i viss mån sona, de misstag hon gjort och det är något som känns som ett omöjligt uppdrag. Ju mer hon kämpar för att återvinna förlorande förtroenden och för att göra sin chef och sin uppdragsgivare nöjda, desto starkare blir tankarna inom henne att det kanske ändå är på Mure hon hör hemma - trots allt. Men vill hennes familj ha henne där? Och kommer hon att missa alla chanser att få Joel att se henne som något annat än en assistent om hon stannar?

Den som har läst Colgan tidigare kommer att känna igen sig. Oavsett i vilken miljö författaren placerar sina böcker har mat och framförallt bakning en central roll - och tanken att bröd och bakverk har en nästan läkande förmåga. Här finns också fina beskrivningar av den vilda och dramatiska miljön på den skotska ön som, även om själva ön är påhittad, känns mycket trovärdig. Författaren väver också in den skotska folksägnen om selkies, som jag för egen del kanske hade kunnat vara utan. Däremot gillar jag Floras familj mycket! Beskrivningarna blir ibland blir lite stereotypa, men hennes buttre far, hennes fumliga bröder och hennes bedårande brorsdotter läser jag gärna om.

Kärlek finns så klart med i den här boken också och här får man inga överraskningar. Kärleksintresset är väldigt förutsägbart och det sedvanliga triangeldramat får ett helt väntat utfall. Inte heller slutet på boken kommer som någon överraskning, men jag tror inte att man läser Jenny Colgans böcker för att bli överraskad. Jag tror att man läser dem just därför att man vet precis vad man får - lättsmält och trivsam underhållning som lämnar läsaren lite varmare om hjärtat och med ett litet leende på läpparna.

Jag har tidigare läst Christmas at the Cupcake Café, Det lilla bageriet på strandpromenaden, Summer at Little Beach Street Bakery, Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden och Den lilla bokhandeln runt hörnet av samma författare.

Sommar på den lilla ön i havet
Författare: Jenny Colgan
Förlag: Massolit (2018)
ISBN: 9789176795675
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Ibland är det bara så himla skönt att läsa något som inte överraskar :)

    SvaraRadera