torsdag 31 maj 2018

Vit krypta

Rec.ex. från författaren och
Vit krypta är en fristående spänningsroman som författaren Mariette Lindstein har skrivit efter trilogin om Via Terra (Sekten på Dimön, Sekten som återuppstod och Sektens barn) - tre böcker som var riktiga bladvändare. Vit krypta har också ett starkt läsdriv och författaren använder även här sina egna erfarenheter om sekter och fanatiska människor.
 
Huvudpersonerna är tvillingarna Alex och Dani. De är 22 år och har fått klara sig själva sedan länge eftersom deras föräldrar är helt frånvarande. En midsommarnatt försvinner Dani till synes utan ett spår. Polisen letar efter henne i flera månader, men utan ledtrådar tvingas de att ge upp. Alex bryter ihop och får läggas in på psyket i några veckor. Hon ger dock aldrig upp hoppet om att Dani lever och när hon blir utskriven bestämmer hon sig för att göra allt hon kan för att hitta sin syster.

Hon kombinerar sitt nya arbete på dejtingfirman Ash & Coal med att leta ledtrådar till var Dani kan befinna sig. Hennes karismatiske chef Carl Asher både förbryllar och attraherar henne. Som hans assistent får hon allt större inblick i firmans något okonventionella affärsidé. Hon börjat också dejta Jim som är stabil och trygg, men inte alls lika spännande som Carl
.
När mystiska meddelanden oförklarligt dyker upp i Alex lägenhet börjar hon misstänka att Danis försvinnande inte är ett slumpmässigt vansinnesbrott utan det finns en större plan bakom - och att hon själv står näst på tur.

Alex är en karaktär som både är stark och självsäker, men kanske ibland lite naiv. Dyker inte den där Jim upp lite väl lägligt till exempel? Jag tycker att det är lite extra roligt att läsa boken då den utspelas i Lund med omnejd,så flera miljöer är bekanta. Det är svårt att berätta om boken utan att avslöja för mycket om handlingen, men läsaren får ganska snart veta vad som hänt med Dani. Däremot får vi inte hela bilden om varför eller hur det passar in i en större plan. Det är där spänningen ligger - att få alla pusselbitar i berättelsen och författaren placerar skickligt ut dem i små portioner. Vill du ha spännande underhållningsläsning är det är precis rätt bok.

Vit krypta är en rasande spännande bok om besatthet och manipulation - och om två systrars starka kärlek till varandra!

Vit krypta
Författare: Mariette Lindstein
Förlag: Forum (2018)
ISBN: 9789137151502
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: