lördag 30 juli 2016

Sekten på Dimön

Sekten på Dimön av Mariette Lindstein är den riktigt spännande och skrämmande berättelsen om hur en kan sekt fungera.

Sofia lyssnar, av nyfikenhet, på ett föredrag om en ny lära som sägs återställa själslig frid och kroppens naturliga balans. Den karismatiske ledaren Franz Oswald kallar rörelsen Via Terra och han samlar sina anhängare på en gammal herrgård på Dimön utanför Bohusläns kust.

Sofia blir fascinerad av Oswald och när hon får ett jobberbjudande tackar hon ja. Det visar sig dock snart att det var ett stort misstag, men att sluta är inget val. Oswald styr både Via Terra, herrgården och människorna där med järnhand. Han visar upp en bild i media, men en helt annan för medlemmarna. Sakta går det upp för Sofia att hon är fast i en sekt. Nu börjar den långa och dramatiska kampen för att ta sig därifrån.

Mariette Lindstein har själv erfarenheter av att leva i en sekt - och att bryta sig ut från den - då hon var medlem i Scientologerna under många år. Jag utgår från att hon använt sig av sina egna erfarenheter i denna roman, då skildringen av de små, små förflyttningarna i dynamiken i boken är mycket trovärdig. Den i det närmaste klaustrofobiska känslan när "snaran" dras om kring Sofia går nästan att ta på och beskrivningen av den manipulativa Oswald är mycket skickligt utförd.

Jag fullständigt slukade denna bok och jag rekommenderar den varmt!

Sekten på Dimön
Författare: Mariette Lindstein
Förlag: Mörkersdottir (2016)
ISBN: 9789175990736
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag har ju köpt denna och vill verkligen läsa den. Snart. Tror att jag kommer att gilla den :)

    SvaraRadera