lördag 30 juli 2016

Fyren mellan haven

Tom är fyrväktare på en enslig ö utanför Australiens kust där han bor tillsammans med sin hustru. En båt med förnödenheter och brev kommer en gång i kvartalet och vart tredje år får de avlösning i några dagar.
De längtar efter att bilda familj, men Isabel har precis fått ytterligare ett missfall i ett sent skede av graviditeten och de är båda förtvivlade.

Då spolas en båt i land på den lilla ön. Tom och Isabel upptäcker en död man i båten - och ett spädbarn som fortfarande lever. För Isabel är det ingen tvekan om saken - barnet är en gåva från gud och det är meningen att de ska behålla barnet. Hon har precis varit gravid - alla kommer ta för givet att hon har fött sitt barn.
Tom är inte lika säker på saken, men låter sig övertalad av sin bönfallande hustru. Han sviker sin fyrvaktarplikt genom att inte rapportera den förlista båten. Han begraver mannen och de uppfostrar barnet som sitt eget.

Den lilla familjen lever ett lyckligt liv på den från omvärlden avskurna ön, men Toms samvete gnager i honom. När de efter ett par år får höra talas om en kvinna som söker efter sin man och sitt barn skakas hela deras värld. De älskar den lilla flickan över allt annat och hon vet inte om några andra föräldrar. Vad ska de ta sig till?

Fy, vad jag grät när jag läste slutet på den här boken. Den rymmer så mycket sorg och så mycket kärlek och det är helt omöjligt att veta vad som är rätt och fel i den här berättelsen. Skildringen av den karga ön och livet i fyren är skickligt berättad och människoporträtten - inte minst det av Tom - är mångfacetterade och intressanta.
En riktigt gripande roman!

Fyren mellan haven av M.L. Stedman har filmatiserats och går upp på bio i höst. Det kommer att bli gråtfest i salongen - sanna mina ord!

Fyren mellan haven
Författare: M L. Stedman
Förlag: Massolit (2014)
ISBN: 9789187135729
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

7 kommentarer:

 1. Jag såg en trailer i går, från den kommande filmen, och insåg att jag måste läsa boken. Filmen skall jag nog vänta med att se tills den kommer på DVD... Den verkade väldigt stark med bra skådespelare. Jag förstår av din recension att boken inte är sämre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, måste googla efter trailern. Men ja, läs boken!

   Radera
 2. En perfekt bokcirkelbok! Har allt och passar många, mycket att diskutera. Inget är enkelt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan verkligen tänka mig att den passar utmärkt att bokcirkla om.

   Radera
 3. Den här blev jag sugen på. Skulle det gå att få låna den nästa gång vi ses?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är riktigt bra! Men tyvärr kan jag inte låna ut den, så jag själv lånade av en kollega.

   Radera
  2. OK! Den verkar gå att komma till på biblioteket, så jag satsar på det då. (Ställde mig just i kö på Nessers nya, blev nr 30 i kön.)

   Radera