tisdag 10 maj 2016

Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske

Rec.ex. från Albert Bonniers förlag - tack!
Den här texten har tidigare publicerats på Kulturkollo.

Författaren till Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske heter Emmy Abrahamson. Hon har tidigare skrivit flera ungdomsböcker och blev Augustnominerad 2012 för boken Only väg is upp. Vuxendebuten är en historia som är inspirerad av hur författaren träffade sin man, som vid det tillfället faktiskt bodde i en buske.

I boken heter huvudpersonen Julia och hon bor i Wien. Hon håller på att förgås av tristess på sitt jobb som språklärare på Berlitz där hon, för trovärdighetens skull, är noga med att inte berätta för sina elever att hon är svensk och alltså inte har engelska som modersmål. Hon drömmer om att bli en känd författare och hoppas att något litterärt ska sippra igenom väggarna från grannen Elfride Jelinek. Julia har inga svårigheter att komma på bra romanidéer – det är bara det att alla redan verkar vara förverkligade av någon annan!
Hon går ibland ut på barer och dansställen med en tjej från jobbet, som hon egentligen inte gillar särskilt mycket, men umgås annars mest med sin katt.

Men så träffar hon Ben som är rolig, spontan, snygg och sexig. Hon faller huvudstupa. Problemet är bara att han dricker lite för mycket. Och luktar ganska illa. Ja, och att han faktiskt bor under en buske i en park. Julia får kämpa mot sina egna fördomar och sin rädsla för vad andra människor ska tycka. Att vara uteliggare är ju på så många sätt socialt tabu. Att kunna se bortom det och att upptäcka personen bakom etiketten är inte lätt. Att dessutom förälska sig i en person som lever så i utkanten är ett stort steg. Relationen mellan Julia och Ben är romantisk, men verkligen inte bara sockersöt. Den är ganska galen, men självklar på många sätt. Tyvärr är den också komplicerad på så många andra sätt – kan de komma förbi ytan och konvention? Förutom det mest uppenbara är de också olika på många andra sätt – kan deras olika livsstilar och sätt att vara fungera tillsammans eller är deras förhållande dömt att misslyckas?

Ben känns som en gränslös person och han är ganska mycket en pajas från början, men växer i historien när det blir tydligare att han har en lite mer allvarlig botten. Men det är ändå Julia som bär den här berättelsen. Författaren har gjort henne till en väldigt rolig karaktär – hon älskar att svara på enkäter och deltar till exempel gärna i sådana marknadsundersökningar på stan som andra människor försöker undvika. Hon går och testar sin perfekta hörsel – bara för att det är gratis och för att hon inte hade något annat att göra precis då. Jag gillar också hennes väldigt dråpliga betraktelse av vuxenlivet med allt vad det innebär med tråkiga jobb. Hon är också en karaktär som tillåts prata avdramatiserat och roligt om sex och onani. Jag fnissar gott åt hennes utläggningar om de språkelever hon måste stå ut med och roas av hennes romanidéer, som ju alltid redan är skrivna.

Det känns som en ganska osannolik historia (även om vi vet med facit i hand att vissa delar faktiskt har hänt) och det är en lite lätt hysterisk bok, men den är skriven med så mycket värme och med glimten i ögat hela tiden att det är svårt att inte charmas av den.

Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske
Författare: Emmy Abrahamson
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2016)
ISBN: 9789100156640
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Lyssnade precis på den också, och gillade skarpt! Gillar också hennes ungdomsböcker, så jag hade ganska höga förväntningar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har missat dem, men blir sugen på att läsa efter den här.

      Radera