torsdag 12 maj 2016

2 x Kråke

Rec.ex. från författaren och Idus förlag - tack!
Serien Mera Kråke är kapitelböcker med ett pedagogiskt innehåll som är invävt i en skönlitterär berättelse. Många känner nog till bilderböckerna om Kråke. Här har författaren Marie Bosson Rydell och illustratören Jessica Lindholm har låtit honom bli lite äldre, men annars är han sig fortfarande ganska lik med nyfikenhet, kunskapstörst och klurighet. Böckerna inspirerar också till att själv testa de pyssel, lekar och aktiviteter som nämns i texten.

Kråke och Gustav handlar om Kråke och hans äldre granne. De trivs bra tillsammans och lär varandra saker. I den här boken handlar det om kommunikation och om traditioner, som t.ex. allhelgonahelgen och Halloween. Illustratörens bilder gör sig extra fint i de höstfina bilderna. En bok med mysig stämning och en fin vänskap.

Kråkes medeltidsskola är en verkligt faktaspäckad bok (ibland kanske lite väl faktaspäckad ...) där läsaren får följa Kråke och hans klasskompisar när de har tema medeltiden i skolan. I varje ämne lär de sig något om till exempel hur människor levde, åt, klädde sig och lekte på medeltiden. Kråkes klurighet kommer till nytta när barnens ska bygga mini-katapulter.

Den här boken högg mina barn direkt - omslaget lockande verkligen till läsning - och efteråt ritade dottern illuminerade initialer på löpande band. Vi diskuterar också då och då vad vi skulle ha haft för symbol på våra sköldar om vi hade varit riddare på medeltiden.

Jag har tidigare bloggat om Kråkes bästa dag, Kråke och Lubbas och Kråke spelar spel.


Kråke och Gustav
Författare: Marie Bosson Rydell
Illustratör: Jessica Lindholm
Förlag: Idus (2015)
ISBN: 9789175772868
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kråkes medeltidsskola
Författare: Marie Bosson Rydell
Illustratör: Jessica Lindholm
Förlag: Idus Förlag (2016)
ISBN: 9789175773810
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar