tisdag 31 maj 2016

Så nära barfota

Rec.ex. från författare och 
Så nära barfota av Marie Hedegård är författarens debutroman. Hon skriver berättelsen om Ellen - en medelålders kvinna som inte tycker att livet har något att erbjuda henne längre. Hon vantrivs med arbetet som lärare, de egna barnen har flyttat ur och hör bara av sig när de behöver hjälp med något, hennes man har sina fritidsintressen och de står inte varandra nära längre och frågan är om de någonsin gjort det?

En dag bryter hon ihop på jobbet och blir hemskjutsad av vaktmästaren. En lång sjukskrivningsperiod inleds, men vilan hjälper inte. Ellen bli bara mer och mer förtvivlad. Relationen med maken blir bara värre och allt ställs på sin spets när han börjar prata om skilsmässa.

Då får hon ett mejl från sin ­väninna Lana, som hon inte har hört av på länge. Lana har förälskat sig i en afrikansk man och flyttat till hans hemby. Ellen bestämmer sig för att åka dit och hälsa på. Vem hade trott att hon skulle lära sig så mycket om sig själv i en by på landsbygden i Ghana?

Först blev jag arg på Ellen. Jag tyckte att hon var onödigt bitter och gnällig. Ja, hennes barn var lite frånvarande, men är det inte också normal att vilja klippa navelsträngen när man flyttat hemifrån. Ja, hennes man var inte så kul och behandlade henne okänsligt, men han försökte ju i alla fall lite. Det tyckte jag inte att Ellen gjorde - hon var bara bitter och trött. Hon var också onödigt fast i hur det alltid varit och ältade den gamla grannsämjan och Lanas uppbrott mycket.

Men sedan började jag förstå Ellen bättre. Det var inte det att hon inte ansträngde sig för att hålla relationen till mannen levande. Det var faktiskt så att hon inte ville anstränga sig. Saker och ting i livet blir inte alltid som man tänkt och till slut så kanske det bara är så att man måste få sluta att anstränga sig för att få allt att fungera och bara få känna efter vad man vill. När jag hade förstått det började jag tycka om den här boken.

Det här är inte en bok om medelålders kvinna som åker till Afrika för att hitta sig själv i armarna på en ung, tillfällig älskare. Det är en bok om en medelålders kvinna som måste åka långt hemifrån för att göra upp med sina rädslor och för att återta sig själv. Det är också en bok om vänskap och om att våga vara ärlig inför andra, men också inför sig själv.

Författaren bodde själv en tid på landsbyggden i Ghana när hon skrev romanen och miljöerna är kärleksfullt tecknade, utan att vara för exotiserande.


Så nära barfota
Författare: Marie Hedegård
Förlag: Lindelöw (2016)
ISBN: 9789187291524
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar: