söndag 1 maj 2016

Tidsklyftan

Rec.ex. från Wahlström & Widstrand - tack!
Shakespeare hyllas överallt just nu. Det är 400 år sedan den store dramatikern gick bort och det finns mängder av projekt både på scen och i bokform till hans ära.

Ett spännande projekt är satsningen The Hogarth Shakespeare Project där etablerade nutida författare skriver nya versionen av Shakespeares texter. Tidsklyftan  av Jeanette Winterson är en av böckerna och den är inspirerad av En vintersaga.

Funkar det då att skriva om en 1600-talspjäs till nutid? Ja, jag tyckte att förflyttningen av karaktärerna till nutid var väldigt lyckad, t.ex. att kungen bytts ut till en börsmäklare och hans gemål är nu istället en artist, de fattiga fåraherdarna Shep och Clo är nu svart arbetarklass och att ”skojaren” Autolycus blir bilhandlare. Winterson gör det på ett smart och intressant sätt. Jag uppskattar också den snygga intertextualiteten med referenser till originalpjäsen - och det är också kul att hon får med en av sina egna böcker i romanen.

Det är en ganska tung läsning, vissa passager är riktigt jobbiga och ibland fick jag pausa lite. Winterson låter sin Leo brytas ner totalt, och det är inte vackert.

Jag har läst för lite av Winterson för att kunna jämföra med hennes andra verk, men jag tyckte väldigt mycket om den här romanen - både vad gäller hur hon konstruerade berättelsen och hennes språk, som är ren njutning.

I onsdags var författaren på Sverigebesök och vi konfererade om boken på Kulturkollo.

Tidsklyftan : En vintersaga på nytt
Författare: Jeanette Winterson
Förlag: Wahlström & Widstrand (2016)
ISBN: 9789146229827
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar