onsdag 11 maj 2016

Den sårade pianisten

Rec.ex. från  Forum - tack!
Maria Ernestam är en av mina favoritförfattare och jag tycker att hon får på tok för lite uppmärksamhet. När jag hörde att det var en ny bok på gång av henne var peppen stor. Nu är den alltså här - Den sårade pianisten.

Boken handlar om vännerna Veronica och Marieke. De har känt varandra sedan de var små och har nästan varit som systrar. Veronicas moster Klara finns som en förebild och som en fast punkt för dem båda. När Veronicas moster Klara dör dyker det upp personer på hennes begravning som ingen av dem känner igen och de börjar fundera på vem mostern egentligen var. Som barn funderade de aldrig på Klaras privatliv och visste inte heller vad hon gjorde på den flera veckor långa semestern hon åkte på varje år.

Veronica och Marieke ger sig ut på en resa i Klaras fotspår, till Langkawi och San Francisco, för att ta redan på vad Klara var för en person, men resan blir ännu mer ett tillfälle för dem att pröva sin vänskap. Dynamiken mellan den följsamma Marieke och den utåtriktade Veronica som varit fast genom barn- och ungdomsåren, förändras under resan när de på ett sätt möts igen som vuxna kvinnor.

Berättelsen berättas i nutid då Marieke sitter i sin bokhandel i Gamla stan i Stockholm och tänker tillbaka på resan de gjorde tillsammans. Vi får tidigt reda på att de inte har pratats vid på tio år, att resan resulterade i en brytning. Det är snyggt upplagt och jag gillar hur storyn portioneras ut i små bitar med en betraktelse från resan, för att sedan "hämta hem" berättelsen igen till nutid.

Det de upptäcker om mostern är på många sätt ett antiklimax för min del och hela historien med den mystiske hotellpianisten James känns lite långsökt och konstruerad (men just den delen är visst inspirerad av en verklig händelse), men det spelat inte så stor roll! Behållningen i boken är relationen mellan de två kvinnorna och den intressanta utveckling deras vänskap genomgår. Författaren skriver sina karaktärer så sköra och så starka på samma gång.

Men det allra bästa med Maria Ernestam är hennes språk! Hon har en förmåga att verkligen fånga in mig med sina ord. Det finns dessutom något "luftigt" över hennes sätt att skriva, till synes utan ansträngning, som gör att det är en ren njutning att läsa. Så snyggt!

Jag har tidigare läst Marionetternas döttrar, På andra sidan solen, Alltid hos dig, Kleopatras kam, Busters öron och Caiprinhia med döden av samma författare.  


Den sårade pianisten
Författare: Maria Ernestam
Förlag: Forum (2016)
ISBN: 9789137142371
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar