torsdag 26 maj 2016

Veckans tema på Kulturkollo: Tjocka släkten

Ja, vi pratar familj och släkt den här veckan på Kulturkollo och utmaningen består i att tipsa om riktigt bra släktskildringar.Jag älskar ju att läsa släktskildringar, så här borde jag verkligen kunna komma med tips. Jag har bara så svårt att komma ihåg vad det är jag har läst ...

Här är i alla fall några förslag:

Elin Olofssons roman Då tänker jag på Sigrid går inte så långt tillbaka i släktleden, men är finstämd berättelse om en familj med många obesvarade frågor.

En släktsaga av det lite lättsammare slaget är Cavendon Hill-böckerna av Barbara Taylor Bradford. Som en blandning av Downton Abbey och Huset Elliot.

En vacker och gripande släktsaga återfinns i Khaled Hosseinis Och bergen svarade.

Den har några år på nacken nu men Anne B. Ragdes serie om tre bröder på en bondgård i norska Trondheim är väldigt kärleksfullt berättad. Första boken i serien heter Berlinerpopplarna.

Från Norge till Danmark och en välskriven, dramatiskt och rörande släktkrönika - Vi, de drunknade av Carsten Jensen.

Och så avslutar jag med att tipsa om den klassiska Buddenbrooks av Tomas Mann.

6 kommentarer:

 1. Buddenbrooks är den enda jag inte läst av de här böckerna. Men den är det tänkt att jag ska läsa snart, den väntar nämligen i bokhyllan.

  SvaraRadera
 2. Vi, de drunknade funderade jag på att ta med, men jag tyckte inte jag kunde hålla på och skriva i evighet :) Och bergen svarade har jag tänkt att läsa i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi, de drunknade är så bra.

   Och bergen svarade rekommenderar jag varmt!

   Radera
 3. Berlinerpopplarna hade jag nästan glömt, den är ju given! Så mysigt och Norge - kan ju inte gå fel. Jag gillar också Halvbrodern av Lars Saabye Christensen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, precis!

   Christensen har jag inte läst. Var det den som gick som TV-serie?

   Radera