söndag 25 april 2021

Snusk på Snapchat


Jag har tidigare läst Taggad på Insta av Ann-Charlotte Ekensten och det här är en fristående fortsättning på den.

Erik är lite ledsen för att hans kompis Love beter sig så konstigt. Han har börjat spela ”skjutar”-spel med 18-årsgräns och pratat bara om sin nya kompis Tobbe som han träffat på Snapchat. Men en dag vill inte Love prata om Tobbe längre och Erik förstår att något måste ha hänt. Efter ett tag vågar Love berätta att Tobbe nog inte var den han utgav sig för att vara och att han hade skickat en snuskig bild.

Snusk på Snapchat är en lättläst bok som (precis som Taggad på Insta) på ett enkelt sätt förklarar problem som barn kan stöta på när de rör sig på Internet och i sociala medier och hur man kan hantera det.
Författaren förklarar det på ett bra och barnnära sätt som gör viktiga saker lätta att förstå.
Jag tycker mycket om illustrationerna som är gjorda av Sofia Falkenhem.

Taggad på Insta
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Illustratör: Sofia Falkenhem
Förlag: Nypon (2021)

fredag 23 april 2021

Sonjas verkstad: Chipstjuven


Chipstjuven är den tredje delen i serien Sonjas verkstad av Ingrid Jönsson. 

I det här äventyret har Sonja problem med att det försvinner chips från butiken på hennes bensinstation. Eddie och Jon bestämmer sig för att hjälpa henne att ta reda på vem tjuven är och de tar sig an mysteriet som riktiga deckare.

Sonjas verkstad är en serie lättlästa böcker med småfinurlig handling som passar fint för barn mellan 6 och 9 år. Böckerna avslutas med läsförståelsefrågor och olika uppgifter för att arbeta vidare med texten.
De fina illustrationerna är gjorda av Sonja Fröjd.

Sonjas verkstad - Chipstjuven
Författare: Ingrid Jönsson
Illustratör: Sandra Fröjd
Förlag: Beta Pedagog (2020)

torsdag 22 april 2021

Nu ska vi prata: Förskola och Kalas


Jag har tidigare skrivit om böcker i serien Nu ska vi prata som har fokus är språkinlärning för de allra yngsta. I dessa böcker tränas både det talade språket, men ger också språkinlärning med hjälp av enkla tecken. Att lära sig tecken underlättar för alla barn eftersom tecken naturligt kommer före talat språk i utvecklingen. Tecken gynnar också barn med försenad språkutveckling längre upp i åldrarna.

Efter böckerna Äta, Sova, Leka och Sjuk kommer ytterligare två titlar med barnsäkra ämnen, nämligen Förskola och Kalas och de kompletterar serien på ett bra sätt med ord ur målgruppens vardag. Sist i böckerna samlas orden i en teckenordlista.

Bakom böckerna finns författaren Embla Sue Panova och talpedagogen Jessica Linde. Berättelserna lyfts och kompletteras av Moa Graafs härliga illustrationer.

Nu ska vi prata: Förskola och Kalas
Författare: Embla Sue Panova och Jessica Linde
Illustratör: Moa Graaf
Förlag: Speja (2021)

tisdag 20 april 2021

Mina husdjur

Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!

Jag fortsätter på både barntemat och djurtemat med den här färgsprakande bilderboken.
Mina husdjur av Nils Andersson och Erik Svetoft bjuder in till ett rimmat äventyr i ett hus fullspäckat med djur. Det vimlar av roliga detaljer i bilderna och illustrationsstilen är lite galen - fast på ett bra sätt.

Stilen på rimmen varierar i boken och de funkar bra för högläsning.

Jag har tidigare läst och bloggat om Pappor ska va tjocka av samma duo.

Mina husdjur
Författare: Nils Andersson 
Illustratör: Erik Svetoft 
Förlag: Rabén & Sjögren (2021)

måndag 19 april 2021

Vad gör djuren? och Vad säger djuren?

Jag har fått så många fina barnböcker skickade till mig som rec.ex. som jag dessvärre inte haft tid att skriva om. Men nu blir det barnboksvecka här på Insta och på bloggen!

Först ut är något för de allra minsta!

Rec.ex. från Speja förlag - tack!

De fina pekböckerna Vad gör djuren? och Vad säger djuren? är klassiska. Djur är alltid ett säkert kort och med dessa ljuvliga bilder av Sven Zetterlund kan det inte gå fel. 

Djuren är söta såklart, men många av bilderböcker också riktigt roliga. Pekböckerna är såklart gjorda i stadig kartong med glossade sidor så de tål både att tuggas på och läsas många gånger.

Vad gör djuren?
Vad säger djuren?
Författare/fotograf: Sven Zetterlund
Förlag: Speja förlag (2021)

tisdag 6 april 2021

Bokslut i påskläsningsutmaningen


Som vanligt hinner jag inte läsa så mycket som jag tror att jag ska göra, men nästan tre böcker på fem dagar är väl ändå ok. Jag har några kapitel kvar i ”Spring eller dö” bara. 

Tack Mia för att du håller i den här trevliga traditionen!

söndag 4 april 2021

Statusuppdatering i påskläsningsutmaningen

Efter tre dagars påskläsningsutmaning har jag avslutat två böcker.

"Obehaget om kvällarna" av Marieke Lucas Rijneveld hade jag påbörjat innan, men inte hunnit så långt, så åtminstone 250 av de 307 sidorna kan jag tillgodoräkna mig i denna läsutmaning.

Spänningsromanen "Nadia" av Elisabeth Norrbäck var snabbläst underhållning (288 sidor) och igår påbörjade jag ytterligare en påskekrim-bok som jag hoppas hinna läsa ut idag.

lördag 3 april 2021

Just nu i april

Påskafton, första lördagen i månaden och dags för ett just nu-inlägg! Du hittar inlägg också hos mina fd. Kulturkollare Anna, Linda och Helena. Häng gärna på du med!

Just nu läser jag: den gripande, men riktigt äckliga boken "Obehaget om kvällarna" av Marieke Lucas Rijneveld. Snart ska jag också hugga in på nästa bok i Doggerland-serien "Spring eller dö" av Maria Adolfsson. Lite påskekrim är ju aldrig fel.

Just nu tittar jag: på Superstore på Netflix. Lagom lättsmält och väldigt beroendeframkallande.

Just nu lyssnar jag: på fågelkvitter på dagliga mina promenader.

Just nu längtar jag: som alla andra efter någon slags normalitet. Att få träffas, att få kramas, att få resa och uppleva saker.

fredag 2 april 2021

Månadssammanfattning februari och mars 2021

Jag missade att göra en wrap up över februariläsningen så här kommer både lästa böcker i både februari och mars.


Februari

Amerikansk jord av Jeanine Cummings var månadens starkaste läsupplevelse. En riktigt otäck skildring om mexikanska knarkkarteller och vad en kvinna och hennes son måste riskera för att undkomma dem. Med den kryssar jag nr. 13 på Kaffe och kulturs läslista (bok som varit med i kändisbokklubb, Oprah i det här fallet).

Fin läsning var också de två feministiska romanceböckerna i serien Ellens val av Helena Dahlgren och högstadienovellerna i samlingen Korridorer av Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg. Den senare var min februaribok i läsutmaningen #färggladahyllvärmare2021

I övrigt läste jag de trevliga feelgoodböckerna Klubben för lyckliga slut av Caroline Säfstrand och Dagboken jag aldrig skrev av Jessica Devert

Bokcirkelboken Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht var motsatsen till feelgood kan man säga - obehaglig, men stark läsning.

Jag hann dessutom läsa en riktigt bra ungdomsroman också, nämligen Himlabrand av Moa Backe Åstot. Alla borde läsa den!




Mars
I marsläsningen seglade Samtal från en ängel av Guillame Musso upp som en favorit. En helt ny fransk spänningsförfattare för mig och en galet spännande bok!

En annan slags läsning var Körsbärslandet av Dörte Hansen, men även den mycket bra. Det var min vit/beiga bok i #färggladahyllvärmare2021 och med de två ovan kan jag också notera ”översatt bok” på Kaffeochkultur -listan (franska resp. tyska). 

Jag kryssar också ”såg filmen först” med En annorlunda allians (Familjen Bridgerton) av Julia Quinn, men frågan är om jag inte gillade Netflix-filmatiseringen bättre.

Många har hyllat Stöld av Ann-Helén Laestadius och efter avslutad läsning måste jag hålla med om att det är en bra bok, men lite för mycket politiskt inlägg för att bli en riktigt god roman. Men helt klart läsvärd.

Beth O’Learys Bara på besök var visserligen mysig, men inte lika bra som Sambo på försök.

Två spännande mellanåldersböcker finns också med i marsläsningen. Jag kan rekommendera både Nattkorpen av Johan Rundberg och Kattvännen av Malin Eriksson Sjögärd.