Hemma igen efter ett par dagar på Bokmässan. Det blev en lite kortare mässa för mig i år, men det innebär med lite tur att jag inte kommer att vara helt utmattad i veckan som kommer. Härligt har det varit hursomhelst - framförallt med alla trevliga möten med bokfolk. På Kulturkollo har jag skrivit en liten sammanfattning av de intryck jag fick med mig hem från årets bokmässa. Titta gärna in där och läs.
söndag 30 september 2018
torsdag 27 september 2018
Breven från Maresi
Rec.ex. från Kultpr och Förlaget - tack! |
Maresi återvänder till sin hemby med avsikt att starta en skola för flickor. Hon vill dela med sig av den kunskap hon fått i Röda klostret och skapa bättre förutsättningar för flickorna. Hon möter fick stort motstånd. Människorna i byn ser henne som främmande och förstår inte nyttan med skolan. Barnen behövs hemma för att hjälpa till. Människorna i byn är vana vid hårt slit och fattigdom. Bokligt kunskap ses som oanvändbar och misstänkt. Till och med från sin egen mor möter Maresi motstånd. Hon är glad för att Maresi är hemma igen, men ser helst att hon hjälper till med att sköta hemmet och uppmanar henne att gifta sig med en pojke från byn och bilda familj. Men Maresi är envis och ger inte upp så lätt.
När det obehaglige och grymme ståthållaren hotar byn gör Maresi allt hon kan för att skydda sin familj och sin by, även om hon kanske måste ge upp drömmen om sin skola.
Det visar sig dessutom att hon har krafter som hon inte visste om, krafter som hon för kram sig att använda med all sin skicklighet för att avstyra ett ännu större hot mot hennes folk än ståthållarens hårda beskattning.
Alla bokens händelser berättas i brevform. Maresi skriver brev på brev till systrarna i Röda klostret och berättar om de svårigheter hon stöter på och om händelser och människor i byn. Hon ber om råd och stöd i såväl andliga som praktiska saker och de är i dessa brev hon tillåter sig själv att tvivla på sitt uppdrag. Det hade kunnat vara en besvärlig form för berättande, men författaren får fram händelser, känslor och nyanser på ett väldigt lyckat sätt. Även om vi som läsare bara får läsa Maresis brev och inte svaren så ”hörs” svaren hon får tillbaka mellan raderna. Jag är lite svag för brevromaner och tycker att det här är en väldigt lyckad variant.
Breven från Maresi är en fantastisk berättelse om kunskapens kraft, om en önskan om att vilja förbättra världen och om att tro på sin kraft. Det är också en berättelse om kärlek -inte bara romantisk sådan, men också kärlek till vänner, familj och hembygd.
Det är också en berättelse som sprakar av naturmagi och kraft och det är underbart att få befinna sig i Turtschaninoffs och Maresis värld igen.
Jag kan varmt rekommendera alla tre böcker i den här serien!
Breven från Maresi
Författare: Maria Turtschaninoff
Förlag: Förlaget (2018)
ISBN: 9789523331365
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
onsdag 26 september 2018
Släkten: Skuggornas tid och Midsommarbrud
Den historiska romanserien Släkten firar 10-årsjubileum i år och det har blivit lika många böcker. Här i Skåne har förlaget och författarna firat med flera fina evenemang, men till min stora besvikelse har jag inte lyckat gå på något av dem. Jag har följt serien sen den började och tycker väldigt mycket om böckerna.
Det är en stafett-serie med en ny författare till varje bok. Gemensamt är att det är kvinnliga författare som skriver starka historiska kvinnoskildringar.
I slutet av sommaren läste jag den nionde boken som heter Skuggornas tid. Författare till den är Agneta Arnesson Westerdahl. Jag köpte den här boken och gav till min mamma i julklapp. Några veckor senare ringde hon och sa "visste du att den utspelas på den plats som din farfars släkt kommer ifrån?" Det visste jag inte, men det var ju extra skoj att läsa den då. Huvudpersonen Elin bor i början av boken nämligen på Lejsta gård och från ortsnamnet Lejsta/Lejsta bro kommer mitt efternamn Lejbro. Men nog om det och mer om boken.
Elin har drabbats hårt av digerdöden som tagit både hennes man och barn. Nu försöker hon driva gården som ingen orkat ta hand om under sjukdomsepidemin. Det är tungt att axla de ansvaret men hjärtat fyllt av sorg och det är svårt att hitta mat, men hon har en trogen dräng till sin hjälp och livet går på något sätt vidare. En dag träffar de en föräldralös flicka i skogen. Hon heter Unni och har förlorat sin familj till pesten och därefter har hon tvingats klara sig själv. Hon har bott i en grotta och fiskat och jagat för att få mat. Elin tar sig an Unni och hon går snart som dotter i huset.
Så småningom gifter Elin om sig och följer med sin man till Gotland. Unni har blivit giftasvuxen, men händelser i hennes förflutna gör att hon inte kan tänka sig äktenskapet och hon väljer istället att gå kloster - trots att hon kanske har lite för fritt sinne för det. Här befinner sig våra huvudpersoner 1361 när Valdemar Atterdag invaderar Gotland. Unnis kloster befinner sig mitt i striden och de sliter med att ta hand om de sårade när plötsligt Valdemar själv begär hjälp. Unni kommer nära den danske kungen och fascineras av honom. Händelser i samband med det blodiga slaget om Visby gör att Unni börjar ifrågasätta sitt klosterlöfte.
Berättelsen glider från att ha fokus på Elin till att komma och handla allt mer om Unni. Jag gillar att författaren även i den här boken sätter sina karaktärer nära viktiga historiska händelser och låter dem komma riktigt nära. Här finns båda vanliga människors liv parallellt med krig och politik i en väl avvägd blandning. Personporträtten är också fina. Unni, det vilda "skogsbarnet" med otäcka händelser i hennes barndom som präglat henne, är en intressant person att följa. Och Elin, den stabila, starka som alltid finns vid hennes sida.
Förra veckan kom den tionde boken hem till mig med posten och det blev jag väldigt glad för. Midsommarbrud är skriven av Elisabeth Östnäs och vi befinner oss nu i tid omkring 1411 på Ransta hästgård i Västmanland. Karin lever ett behagligt liv på gården tillsammans med sin far. Hon trivs bäst när hon får vara bland sina älskade djur och hon ser fram emot att få gifta sig med Folke, sin trolovade.
Den planen kastas omkull när fadern gör ett par olyckliga val och pengarna tar slut. För att rädda gården måste Karin ge upp sin kärlek och istället gifta sig med bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson. Äktenskapet är framförallt en affärsuppgörelse och redan på bröllopet märker Karin att Engelbrekts frilla Gertrud inte tänker låta frun i huset ta hennes plats. Ganska snart flyttar Karin hem till Ransta igen och makarna lever åtskilda. Gården är räddad, men Karin kan inte låta bli att känna sig bitter över det liv hon kunde ha fått med Folke. Nu är hon en gift kvinna, men utan make och utan barn.
När Karins far dör blir det allt svårare för Karin att sköta gården och hon rider till hyttan i Norberg för att be Engelbrekt att komma för att bo med henne där. I takt med att de lär känna varandra börjar tanken på ett liv tillsammans med Engelbrekt kännas möjligt för Karin. Hon kanske till och med kunde bli lycklig, bara hon kunde glömma Folke. Bara hon kunde få ett barn ...
När Engelbrekt blir utsedd till talesman och ledare för bergsmännen i Dalarna och Bergslagen i upproret mot kungen och hans fogdar blir livet annorlunda för Karin. Istället för lugnet på gården kastas de in i politik, intriger och strider. Hon följer med sin make till olika möten och rådslag och finns vid hans sida för att sköta om hans hälsa och ge goda råd. En ömsesidig respekt växer fram mellan dem två, och kanske är det till och med kärlek.
Jag tror att Karin seglar upp som en favorit bland alla de kvinnor som jag fått följa i dessa böcker. Hon skrivs som en väldigt mänsklig person. Hon är arg och bitter. Hon är missunnsam mot kvinnor i hennes närhet när de får barn och inte hon. Men hon är också jordnära och inte alls äregirig. Hon vill ha bra förutsättningar för att sköta sin gård och sina djur och är som lyckligast bland hästar och hundar. Den här serien vimlar av smarta, starka kvinnor som inte tar någon skit, utan kämpar för sig själv och för sina familjer. Det gör Karin också, men det är något i det vemod som finns i henne som slår an något hos mig. Kanske är det att hon har så mycket kärlek att ge, men under en lång tid ingen att ge den till.
Det är också roligt att läsa den här boken för att den utspelas i de trakter där jag växt upp boken är full av bekanta ortsnamn. Just Engelbrektsupproret är ju också en bit historia som alla Bergslagsbarn fått inbankat i sig och jag tycker om att få ett porträtt av Engelbrekt som är nära och personligt. Historiska romaner är som bäst när man känner att "ja, det kan faktiskt ha varit så här de kände" eller "så här kan de ha sagt till varandra". Precis det får jag av Elisabeth Östnäs i den här romanen.
På tionde boken håller serien Släkten fortfarande hög kvalitet och ger mycket läsglädje. Jag ser fram emot att följa serien framåt genom historien.
Jag har tidigare bloggat om:
Blandat blod av Katarina Mazetti
Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
Tempelbranden av Catharina Ingelman-Sundberg
Helenas hämnd av Maria Gustavsdotter
Drottningkronan av Ingrid Kampås
Ringens gåta av Elisabet Nemert
Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg
Falkens döttrar av Elvira Birgitta Holm
Skuggornas tid
Författare: Agneta Arnesson Westerdahl
Förlag: Historiska Media (2017)
ISBN: 9789175454771
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Midsommarbrud
Författare: Elisabeth Östnäs
Förlag: Historiska Media (2018)
ISBN: 9789175456379
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Det är en stafett-serie med en ny författare till varje bok. Gemensamt är att det är kvinnliga författare som skriver starka historiska kvinnoskildringar.
I slutet av sommaren läste jag den nionde boken som heter Skuggornas tid. Författare till den är Agneta Arnesson Westerdahl. Jag köpte den här boken och gav till min mamma i julklapp. Några veckor senare ringde hon och sa "visste du att den utspelas på den plats som din farfars släkt kommer ifrån?" Det visste jag inte, men det var ju extra skoj att läsa den då. Huvudpersonen Elin bor i början av boken nämligen på Lejsta gård och från ortsnamnet Lejsta/Lejsta bro kommer mitt efternamn Lejbro. Men nog om det och mer om boken.
Elin har drabbats hårt av digerdöden som tagit både hennes man och barn. Nu försöker hon driva gården som ingen orkat ta hand om under sjukdomsepidemin. Det är tungt att axla de ansvaret men hjärtat fyllt av sorg och det är svårt att hitta mat, men hon har en trogen dräng till sin hjälp och livet går på något sätt vidare. En dag träffar de en föräldralös flicka i skogen. Hon heter Unni och har förlorat sin familj till pesten och därefter har hon tvingats klara sig själv. Hon har bott i en grotta och fiskat och jagat för att få mat. Elin tar sig an Unni och hon går snart som dotter i huset.
Så småningom gifter Elin om sig och följer med sin man till Gotland. Unni har blivit giftasvuxen, men händelser i hennes förflutna gör att hon inte kan tänka sig äktenskapet och hon väljer istället att gå kloster - trots att hon kanske har lite för fritt sinne för det. Här befinner sig våra huvudpersoner 1361 när Valdemar Atterdag invaderar Gotland. Unnis kloster befinner sig mitt i striden och de sliter med att ta hand om de sårade när plötsligt Valdemar själv begär hjälp. Unni kommer nära den danske kungen och fascineras av honom. Händelser i samband med det blodiga slaget om Visby gör att Unni börjar ifrågasätta sitt klosterlöfte.
Berättelsen glider från att ha fokus på Elin till att komma och handla allt mer om Unni. Jag gillar att författaren även i den här boken sätter sina karaktärer nära viktiga historiska händelser och låter dem komma riktigt nära. Här finns båda vanliga människors liv parallellt med krig och politik i en väl avvägd blandning. Personporträtten är också fina. Unni, det vilda "skogsbarnet" med otäcka händelser i hennes barndom som präglat henne, är en intressant person att följa. Och Elin, den stabila, starka som alltid finns vid hennes sida.
Rec.ex. från Historiska Media - tack! |
Den planen kastas omkull när fadern gör ett par olyckliga val och pengarna tar slut. För att rädda gården måste Karin ge upp sin kärlek och istället gifta sig med bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson. Äktenskapet är framförallt en affärsuppgörelse och redan på bröllopet märker Karin att Engelbrekts frilla Gertrud inte tänker låta frun i huset ta hennes plats. Ganska snart flyttar Karin hem till Ransta igen och makarna lever åtskilda. Gården är räddad, men Karin kan inte låta bli att känna sig bitter över det liv hon kunde ha fått med Folke. Nu är hon en gift kvinna, men utan make och utan barn.
När Karins far dör blir det allt svårare för Karin att sköta gården och hon rider till hyttan i Norberg för att be Engelbrekt att komma för att bo med henne där. I takt med att de lär känna varandra börjar tanken på ett liv tillsammans med Engelbrekt kännas möjligt för Karin. Hon kanske till och med kunde bli lycklig, bara hon kunde glömma Folke. Bara hon kunde få ett barn ...
När Engelbrekt blir utsedd till talesman och ledare för bergsmännen i Dalarna och Bergslagen i upproret mot kungen och hans fogdar blir livet annorlunda för Karin. Istället för lugnet på gården kastas de in i politik, intriger och strider. Hon följer med sin make till olika möten och rådslag och finns vid hans sida för att sköta om hans hälsa och ge goda råd. En ömsesidig respekt växer fram mellan dem två, och kanske är det till och med kärlek.
Jag tror att Karin seglar upp som en favorit bland alla de kvinnor som jag fått följa i dessa böcker. Hon skrivs som en väldigt mänsklig person. Hon är arg och bitter. Hon är missunnsam mot kvinnor i hennes närhet när de får barn och inte hon. Men hon är också jordnära och inte alls äregirig. Hon vill ha bra förutsättningar för att sköta sin gård och sina djur och är som lyckligast bland hästar och hundar. Den här serien vimlar av smarta, starka kvinnor som inte tar någon skit, utan kämpar för sig själv och för sina familjer. Det gör Karin också, men det är något i det vemod som finns i henne som slår an något hos mig. Kanske är det att hon har så mycket kärlek att ge, men under en lång tid ingen att ge den till.
Det är också roligt att läsa den här boken för att den utspelas i de trakter där jag växt upp boken är full av bekanta ortsnamn. Just Engelbrektsupproret är ju också en bit historia som alla Bergslagsbarn fått inbankat i sig och jag tycker om att få ett porträtt av Engelbrekt som är nära och personligt. Historiska romaner är som bäst när man känner att "ja, det kan faktiskt ha varit så här de kände" eller "så här kan de ha sagt till varandra". Precis det får jag av Elisabeth Östnäs i den här romanen.
På tionde boken håller serien Släkten fortfarande hög kvalitet och ger mycket läsglädje. Jag ser fram emot att följa serien framåt genom historien.
Jag har tidigare bloggat om:
Blandat blod av Katarina Mazetti
Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
Tempelbranden av Catharina Ingelman-Sundberg
Helenas hämnd av Maria Gustavsdotter
Drottningkronan av Ingrid Kampås
Ringens gåta av Elisabet Nemert
Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg
Falkens döttrar av Elvira Birgitta Holm
Skuggornas tid
Författare: Agneta Arnesson Westerdahl
Förlag: Historiska Media (2017)
ISBN: 9789175454771
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Midsommarbrud
Författare: Elisabeth Östnäs
Förlag: Historiska Media (2018)
ISBN: 9789175456379
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
#släkten,
Agneta Arnesson Westerdahl,
böcker,
Elisabeth Östnäs,
rec. ex.,
romaner
De fem elementen: De ursprungliga och Gudarnas skymning
Rec.ex. från författaren och Visto förlag - tack! |
Får många år sedan sände virusgudinnan Oriana ut en pest som dödade många människor och tvingade andra att fly. Nu kommer ett bud från Eldkungen om att ondskan hotar igen och att människorna måste samla en armé för att kunna försvara sig mot virusgudinnan och hennes "orena" monster. Alla folk måste skicka stridsdugliga personer till armén och de olika elementen måste samarbeta för att ha en chans att vinna.
I den första boken får vi följa ungdomarna Odal (jord), Svala (luft), Pål (vatten) och Regina (eld) på resan till Eldkungen och under träningen de måste genomgå innan de är redo för strid. Författaren har lyckats bra med att beskriva kläder, vapen och redskap och med att levandegöra miljöerna.
Vi får också, i små portioner, veta mer om deras respektive egenskaper och styrkor, men också om deras bakgrund och hur pesten påverkade deras familjer och uppväxt.
I andra boken har Odal, Svala, Pål och Regina valts ut till att bilda en förtrupp som ska ge sig ut för att leta upp Orianas fångläger dit många människor har först. Gruppen uppgift är att hitta fångarna för att sedan hämta hjälp att befria dem. De stöter på olika hinder på vägen och möter monster och varelser (som författaren hittat inspiration till ur mytologi) och det krävs att de skickligt väljer ut och kombinerar sina olika elements krafter för att besegra dem. De får också veta att en spådom förutser att endast tre av dem ska överleva kampen.
Orianas ondska och djälvulska planer blir plågsamt tydliga för dem när de till slut når hennes borg och får veta vad hon gör med sina fångar.
Jag gillar den här dynamiken mellan huvudpersonerna och deras element/egenskaper. I början (framförallt i första boken) tyckte jag att det var jobbigt att läsa allt prat om de "rena raserna", det är ju ord som ger obehagliga associationer, men i slutet av bok ett och allt mer i bok två förstår jag att författaren har en plan och jag förstår varför begreppen trummandes in i början.
Vissa delar av boken utspelas på lite abstrakt nivå. Odal kan till exempel sätta sig själv i trans och gå utanför sin kropp. Då ser han andra personers auror, andar från döda människor och till och med astralkroppar, men det fungerar väldigt bra att läsa och känns inte tillkrånglat. Andra delar är väldigt jordnära, gudinnorna är inte bara himmelska varelser utan visar sig i fysisk form för sina undersåtar ibland. Här finns också en hel del otäcka avsnitt och det kan vara bra att veta om, utifall man tänker sätta böckerna i händerna på lite yngre läsare.
Det här är verkligen spännande läsning och jag är väldigt nyfiken på hur det kommer att gå i fortsättningen.
De ursprungliga
Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Förlag: Visto (2017)
ISBN: 9789187523755
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Gudarnas skymning
Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Förlag: Visto (2018)
ISBN: 9789188769008
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
tisdag 25 september 2018
Minifakta om djurungar på fjället
Rec.ex. från Nypon förlag - tack! |
Bokserien Minifakta om djurungar av Ann-Charlotte Ekensten har utökats med en bok om fjälldjur. Här finns korta och enkla faktatexter om till exempel ren, fjällräv, fjällripa, lämmel och myskoxe - ja, eller framförallt om deras ungar. Texten kompletteras av fina fotografiet på djurungarna i vackra fjällmiljöer.
Jag och mina barn har läst de tidigare böckerna i serien och de är väldigt omtyckta. Min dotter har för länge sedan passerat den här läsnivån, men tar gärna fram dem, bläddrar bland texterna och tittar på bilderna. En bok om fjälldjur var välkommet då vi på semester i Åre i somras såg både ren och fjällripa. Här fick vi chans att lära oss mer.
Minifakta om djurungar är en utmärkt faktabokserie för nyfikna och vetgiriga nybörjarläsare. Jag har tidigare bloggat om:
Minifakta om djurungar i skogen
Minifakta om djurungar i staden
Minifakta om djurungar på landet
Minifakta om djurungar på fjället
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Förlag: Nypon (2018)
ISBN: 9789188789587
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
Ann-Charlotte Ekensten,
barnböcker,
böcker,
handböcker/fackböcker,
rec. ex.
måndag 24 september 2018
Flisan vill göra allt
Rec.ex. från Libris förlag - tack! |
Flisan är en tjej som vill vara med där det händer saker och hon tycker att nästan allt är kul - gympa, kör, basket, dans, skidor, simning ...
Hon har väldigt många fritidsaktiviteter och hennes föräldrar turas om att skjutsa hit och dit. Mellanmålet äter Flisan i farten.
Men till slut blir det för mycket! Flisan orkar inte mer - hon känner att hon aldrig har tid att "bara vara".
Ja, det här känner nog många igen. Många barn är precis som Flisan och vill vara med överallt och visst finns det föräldrar som också vill "klämma in" den där aktiviteten som de tycker är viktigt. Sant är nog att det nog kan bli alltför mycket och att för många aktiviteter kan bli stressande - även om de var och en för sig är roliga. För visst är det härligt att "bara vara" också!
Den här boken är ett bra redskap som start för att prata i familjen om vilken aktivitetsnivå som är lagom för att man ska må bra. Längst bak i boken finns några frågeställningar att reflektera kring. Vem sätter gränserna och vad gör man när det blir för mycket?
Flisan-böckerna är tydliga, lättillgängliga och lekfulla!
Jag har tidigare läst och bloggat om Flisan och orättvisan.
Flisan vill göra allt
Författare: Linda Palm
Illustratör: Jonas Olsson
Förlag: Libris (2018)
ISBN: 9789173877565
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
barnböcker,
böcker,
Linda Palm,
rec. ex.
Vajlett och Rut
Rec.ex. från Bokfabriken - tack! |
Romanen utspelas i mitten av 1900-talet. Vajlett är nyutexaminerad småskolelärarinna och får en tjänst i byskolan i Granträskåsen i Västerbotten. Av byns 35 hushåll tillhör 28 pingstförsamling, så det är inte helt lätt för Vajlett att bedriva undervisning på det sätt hon vill och tror på, eller att komma på det klara med byns alla oskrivna regler. Hon blir snabbt uppskattad av barnen, men arbetar ofta i motvind med föräldrarna. Många gånger känner hon sig utanför och blir glad när den nya postfröken flyttar till byn. Hon är också ensamstående och "utsocknes". De båda kvinnorna blir goda vänner och vänskapen växer till något mer och starkare. Det måste de dock hålla hemligt för alla, annars riskerar de båda sina arbeten.
I Vajlett och Rut tecknas ett trovärdigt porträtt av hur situationen för yrkesarbetande kvinnor kunde vara vid den här tiden. Det är självklart att en lärarinna har lägre lön än en lärare och att hon måste flytta ut ur lärarbostaden när en ny magister rekryteras till byskolan är bara ett par exempel. Romanen är också en berättelse om kärlek och om att inte kunna leva som man vill. I små portioner får vi veta att en tidigare kärleksrelation i Ruts fall har kostat henne väldigt mycket. Relationen mellan Vajlett och Rut tecknas med värme men också vemod. Författaren är också tydligt med att inte beskriva deras kärlek för "vänskaplig" som kanske hade varit en lättare väg, utan här tillåts de känna och visa lust och åtrå.
Ja, ni förstår att jag uppskattar porträtten av de båda kvinnorna, men läser även gärna om Vajletts relation till sina elever och hennes funderingar kring deras behov - både vad gäller utbildning och annat. Skildringen av byn och människorna där är också väldigt intressant. Författaren undviker skickligt att porträttera byborna som karikatyrer av fanatiskt frikyrkliga utan ger dem flera nyanser. Det är en stark och ärlig berättelse med mycket fina personporträtt. Jag tycker mycket om den här romanen och rekommenderar den varmt.
Karin Alfredssons förra roman Skrik tyst så inte grannarna hör är nominerad till Årets bok 2018.
Vajlett och Rut
Författare: Karin Alfredsson
Förlag: Bokfabriken (2018)
ISBN: 9789176299067
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
#mångfaldilitteraturen,
böcker,
Karin Alfredsson,
litterära priser,
rec. ex.,
romaner
Till minne av en villkorslös kärlek
Till minne av en villkorslös kärlek är Jonas Gardells nya roman och en kärleksfull hyllning till hans mamma Ingegärd.
Gardell skriver autofiktion med en tvist – nämligen den att premisserna för boken är han själv har omkommit i en bilolycka och boken berättas i tredje person som en biografi över den nästan bortglömde författaren Jonas Gardell.
Det är också en släktkrönika som ibland går långt bakåt i tiden, men som har fokus på mamman, Ingegärd Rasmussen, som växte upp i en frikyrklig familj, men inte riktigt anpassade sig till utan upplevde sig begränsad av både sin familjs traditioner och tidsandans syn på kvinnorollen i stort. När hon träffar Bertil Gardell tror hon att hon gifter sig med en modern man, men så snart de blir föräldrar finner hon sig fastlåst i traditionella roller. Hon lägger sin forskning på hyllan och tar hand om familj och barn, medan Bertil gör sig ett namn och får framgångar inom sitt yrke.
Boken berättar om Jonas uppväxt och vad det innebär i en familj som inte tror inte på svaghet. Det återkommer berättaren till gång på gång, utmaningen i det när han är en person som alltid är lite utanför och aldrig riktigt "lyckad" under sin barndom och skoltid. Här får vi glimtar av teman och händelser som Jonas Gardell berört i flera av sina tidigare romaner.
Men de bitar i berättelsen som tar mest tag i mig handlar om den äldre Ingegärd som drabbas av alzheimers och bit för bit tappar bort sig själv och den intellektuella person hon en gång var. Skildringen av vad det gör med henne och hur det påverkar Jonas och hans syskon är mycket stark.
Berättargreppet i den här boken med ett slag utanförperspektiv var kanske helt nödvändigt för författaren för att få distans till "storyn" om den egna familjen, men det ställer lite krav på läsaren. Boken är och full av utvikningar och fotnotsystem som jag till en början tyckte kändes väldigt spretigt, men som funkade bättre när jag hade vant mig vid det.
Det här är inte min favorit av Jonas Gardells böcker, men den är intressant, kärleksfull, tragisk, ibland också humoristisk och väl värd att läsa.
Boken berättar om Jonas uppväxt och vad det innebär i en familj som inte tror inte på svaghet. Det återkommer berättaren till gång på gång, utmaningen i det när han är en person som alltid är lite utanför och aldrig riktigt "lyckad" under sin barndom och skoltid. Här får vi glimtar av teman och händelser som Jonas Gardell berört i flera av sina tidigare romaner.
Men de bitar i berättelsen som tar mest tag i mig handlar om den äldre Ingegärd som drabbas av alzheimers och bit för bit tappar bort sig själv och den intellektuella person hon en gång var. Skildringen av vad det gör med henne och hur det påverkar Jonas och hans syskon är mycket stark.
Berättargreppet i den här boken med ett slag utanförperspektiv var kanske helt nödvändigt för författaren för att få distans till "storyn" om den egna familjen, men det ställer lite krav på läsaren. Boken är och full av utvikningar och fotnotsystem som jag till en början tyckte kändes väldigt spretigt, men som funkade bättre när jag hade vant mig vid det.
Det här är inte min favorit av Jonas Gardells böcker, men den är intressant, kärleksfull, tragisk, ibland också humoristisk och väl värd att läsa.
Till minne av en villkorslös kärlek
Författare: Jonas Gardell
Förlag: Nostedts (2018)
ISBN: 9789113084534
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
böcker,
e-bok,
Kolla in på Kulturkollo,
romaner
lördag 15 september 2018
En oskyldig lögn
Rec.ex. från LB Förlag - tack! |
Sanningen är att han är en ganska misslyckad författare i 40-årsåldern som blivit tvungen att flytta hem till sin mamma.
Han träffar änkan Alice genom gamla universitets-vänner. De har rört sig i samma kretsar när de var yngre, men då lade han inte märke till henne. Nu ser han henne som en chans till en trevligare tillvaro. Han lyckas charma henne med sina lögner och bjuder med in sig själv när Alice och vännerna ska åka till hennes sommarhus på en grekisk ö.
Men det är faktiskt inte första gången Paul, Alice eller de andra vännerna är på ön och gamla minnen och händelser bubblar plötsligt upp. Paul inser så småningom att han inte är den enda som ljugit, men då är det redan för sent.
Som sagt, huvudpersonen i den här boken är inte särskilt sympatisk och det är inte de andra karaktärerna egentligen heller. Redan från start är den en olustig stämning i boken som eskalerar i den tryckande värmen på den grekiska ön. Att något inte stämmer i relationerna mellan vännerna i huset blir tydligt ganska tidigt, men precis hur det hänger ihop blir en överraskning.
Det här är mitt första möte med författaren Sabine Durant, men jag kan absolut tänka mig att läsa mer av henne.
En oskyldig lögn
Författare: Sabine Durrant
Förlag: LB Förlag (2018)
ISBN: 9789177990109
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
böcker,
deckare/kriminalromaner/spänning,
England,
rec. ex.
Djurdoktorn: Linus och Smulan
Rec.ex. från Nypon förlag - tack! |
Linus mamma är veterinär och det bästa Linus vet att att få hjälpa henne på jobbet. Den här gången ska hans mamma klippa tänderna på hamstern Smulan, men det är klurigare än det låter.
Den här serien är jättefina lättlästa böcker som passar perfekt för alla djurälskande barn.
Texten är en lagom utmaning för nybörjarläsaren och de färgstarka illustrationerna av Carolina Ståhlberg kompletterar berättelsen fint.
Jag har tidigare bloggat om:
Linus och Tim
Linus och Leo
Linus och Flisa
Linus och Sunna
Linus och Flisan
Linus och Smulan
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Illustratör: Carolina Ståhlberg
Förlag: Nypon (2018)
ISBN: 9789188793416
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
Ann-Charlotte Ekensten,
barnböcker,
böcker,
rec. ex.
fredag 14 september 2018
Återträffen
Rec.ex. från Bonnier
Bookery - tack!
|
I den här korta spänningsromanen träffas fem kvinnor för en återträff. De pluggade tillsammans på universitetet för 20 år sedan och de samlas i Lisens lyxiga hus i Årefjällen. En helg fylld av god mat, champagne och prat om gamla minnen blir till något helt annat när kvinnorna börjar nysta i besvikelse i livet och avund börjar bubbla upp till ytan - det blir tydligt att det inte är lätt att förlåta gamla svek.Varefter som ett snöoväder piskas upp utanför huset blir stämningen inne mer och mer spänd, för att slutligen kulminera i en händelse som ingen av dem hade kunnat förutse.
Det går lätt att komma in i handlingen i den här boken och trots att den är ganska kort så lyckas författarna bygga upp både karaktärerna och stämningen på ett bra sätt. Kanske är det något med just en återträff som förutsättning för berättelsen som gör att man snabbt förstår vad det är som gäller. De fem kvinnorna är fem olika typer och de sätts kvickt in i ett sammanhang som hade kunnat kännas schablon-aktigt, men som här fungerar väldigt bra. Sedan förskjuts bilderna och dynamiken mellan kvinnorna skiftar lite i taget när de börjar skrapa på ytorna i varandras liv. Det här är snabbläst och effektiv underhållsläsning i en nätt förpackning.
Det går lätt att komma in i handlingen i den här boken och trots att den är ganska kort så lyckas författarna bygga upp både karaktärerna och stämningen på ett bra sätt. Kanske är det något med just en återträff som förutsättning för berättelsen som gör att man snabbt förstår vad det är som gäller. De fem kvinnorna är fem olika typer och de sätts kvickt in i ett sammanhang som hade kunnat kännas schablon-aktigt, men som här fungerar väldigt bra. Sedan förskjuts bilderna och dynamiken mellan kvinnorna skiftar lite i taget när de börjar skrapa på ytorna i varandras liv. Det här är snabbläst och effektiv underhållsläsning i en nätt förpackning.
Återträffen är författarnas bok som de skriver tillsammans för vuxna, de har tidigare skrivit ungdomsböckerna om Havsfolket tillsammans.
Återträffen
Författare: Viveca och Camilla Sten
Förlag: Bonnier Bookery (2018)
ISBN: 9789188704276
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
böcker,
Camilla Sten,
deckare/kriminalromaner/spänning,
e-bok,
rec. ex.,
Viveca Sten
tisdag 11 september 2018
Gravitation sa Newton till Nisse
Rec.ex. från Speja förlag - tack! |
Gravitation sa Newton till Nisse av Jessica Lindholm är en pedagogisk bilderbok om dragningskraft. Hundprofessorn Newton försöker på olika sätt förklara hur dragningskraften fungerar för den, inte alltid så uppmärksamme, katten Nisse.
Tålmodigt förklarar och visar Newton med hjälp av pinnar, stenar och äpplen hur gravitationen fungerar. Han berättar om tyngdkraft, planeter, svarta hål samt ebb och flod. Han berättar om vetenskapsmän som Isaac Newton och Albert Einstein. Nisse i sin tur lär Newton att baka världens godaste äppelpaj!
Kanske spänner boken över lite väl mycket. Min lilla medläsare hade lite svårt att hålla intresset uppe hela tiden, men fastnade å andra sidan för detaljer och ville prata mer om den, så det kanske beror på intresse och dagsform också. Vi gillade båda de små figurerna som dyker upp här och där med ordförklaringar.
Vi är också sugna på att testa receptet på pajen som självklart finns med i boken
Gravitation! sa Newton till Nisse: en bok om dragningskraft - och äppelpaj
Författare och illustratör: Jessica Lindholm
Förlag: Speja förlag (2018)
ISBN: 9789188167200
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
barnböcker,
böcker,
Jessica Lindholm,
rec. ex.
Tyras husvagn: Kaos i kanot
Rec.ex. från Nypon förlag - tack! |
I den första boken Kaos i kanot är Tyra och hennes pappa ute på en campingtur med sin husvagn "Silverkulan". Pappa vill helst bara kolla på fåglar, men Tyra övertalar honom att de ska hyra en kanot.
Ingen av dem är särskilt vana vid att paddla kanot och turen blir lite mer äventyrlig än de hade tänkt sig.
I den vardagsnära handlingen finns mycket igenkänning och relationen mellan Tyra och hennes pappa beskrivs på ett varmt sätt. Tillsammans med den enkla texten och ett lagom stort äventyr passar den här boken fint för den som har kommit gång med läsningen och behöver lite mera text att bita i.
Boken är illustrerad av Anna Westin.
Kaos i kanot
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Illustratör: Anna Westin
Förlag: Nypon (2018)
ISBN: 9789188793195
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
Ann-Charlotte Ekensten,
barnböcker,
böcker,
rec. ex.
Veckans tema på Kulturkollo: Riktigt brottsligt
Den här veckan ägnar vi oss åt true crime på Kulturkollo. Själv tipsar jag om tre romaner som hämtat stoff ur verkliga brott. Har du några bra tips? Missa då inte att vara med i veckans utmaning!
Bokslut: Sommarbingo 2018
Mellan den 15 juni-15 september pågår läsningen av sommarbingo 2018. Jag kryssade min sista ruta i helgen och så här har årets läsning sett ut:
1. Hon som inte vet av Karen Cleveland (New and (probably) unputdownable)
2. Lånat silver och krossat glas av Ewa Klingberg (Ordinary women)
3. Mödrarnas söndag av Graham Swift (Short but sweet)
4. En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson (Dirty books)
5. Ps. Jag gillar dig fortfarande av Jenny Han (School's out for summer)
6. Räddaren av förlorade ting av Ruth Hogan (Brighton up your day)
7. Silvervägen av Stina Jackson (Go wild in the country)
8. Heja, heja av Martina Haag (Borden your horizons)
9. Flickan utan hud av Mads Peter Nordbo (Around the world in (80) murders)
10. Blånatten av Jo Salmson (How to stop time)
11. Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd av Rachel Joyce (Getaways)
12. Torkans år av Roland Buti (Warm up with a good book)
13. Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead (us against them)
14. Generalens älskarinna (del 1) av Lisa Hågensen (Climb the hills)
15. Blå av Maja Lunde (Apocalypse now)
16. Ladder of years av Anne Tyler (Staff recommend)
1. Hon som inte vet av Karen Cleveland (New and (probably) unputdownable)
2. Lånat silver och krossat glas av Ewa Klingberg (Ordinary women)
3. Mödrarnas söndag av Graham Swift (Short but sweet)
4. En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson (Dirty books)
5. Ps. Jag gillar dig fortfarande av Jenny Han (School's out for summer)
6. Räddaren av förlorade ting av Ruth Hogan (Brighton up your day)
7. Silvervägen av Stina Jackson (Go wild in the country)
8. Heja, heja av Martina Haag (Borden your horizons)
9. Flickan utan hud av Mads Peter Nordbo (Around the world in (80) murders)
10. Blånatten av Jo Salmson (How to stop time)
11. Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd av Rachel Joyce (Getaways)
12. Torkans år av Roland Buti (Warm up with a good book)
13. Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead (us against them)
14. Generalens älskarinna (del 1) av Lisa Hågensen (Climb the hills)
15. Blå av Maja Lunde (Apocalypse now)
16. Ladder of years av Anne Tyler (Staff recommend)
Bok på film: Sharp Ojects
På temat "bok på film" eller bok som TV-serie vill jag tipsa om filmatiseringen av Gillian Flynns kriminalroman Vassa föremål.
Jag är hemma med höstens första förkylning och kollade igenom hela serien Sharp Objects på HBO Nordic igår. Det är otäckt, det är svart, det är välspelat och det är riktigt bra!
Jag är hemma med höstens första förkylning och kollade igenom hela serien Sharp Objects på HBO Nordic igår. Det är otäckt, det är svart, det är välspelat och det är riktigt bra!
tisdag 4 september 2018
Veckan tema på Kulturkollo: Val, kval och skval
Det är valvecka även på Kulturkollo och som vanlig skriver vi om högt och lågt, så det handlar inte nödvändigtvis om politiska val. Fannys veckoutmaning handlar till exempel om helt andra val.
Läsa eller lyssna
Science fiction eller fantasy
Sci fi är absolut inte min grej, men jag läser en del fantasy.
Fantasy eller fiktion
Fiktion eller biografi
Läsa gammalt eller läsa nytt
Här är mina svar:
Läsa snabbt eller läsa långsamt
Jag gillar att vara snabbläsare för det betyder att jag hinner läsa många bra böcker. Nackdelen är jag jag ha lite svårt att komma ihåg dem efteråt.
Jag gillar att vara snabbläsare för det betyder att jag hinner läsa många bra böcker. Nackdelen är jag jag ha lite svårt att komma ihåg dem efteråt.
Läsa eller lyssna
Jag kommer endast i sällsynta fall överens med ljudböcker.
TV-serier eller film
TV-serier eller film
På sistone har det blivit allt mer serietittande, framförallt tack vare Netflix.
Independentfilm eller filmbolagsfilm
Independentfilm eller filmbolagsfilm
När jag ser på film är det framförallt från den vanliga SF-tablå.
Singelläsning eller slalomläsning
Singelläsning eller slalomläsning
Oftast en i taget, men ibland en pappersbok och en e-boks om jag kan smygläsa på telefonen när jag nattar barn.
Låna böcker eller köpa böcker
Låna böcker eller köpa böcker
Eftersom jag både har Storytel och får ganska många böcker som rec.ex. så köper jag faktiskt inte så väldigt många böcker. Däremot lånar jag fortfarande en del, framförallt till barnen.
Science fiction eller fantasy
Sci fi är absolut inte min grej, men jag läser en del fantasy.
Fantasy eller fiktion
I valet mellan dem så väljer jag fiktion.
Fiktion eller biografi
Fiktion här också.
Läsa efter att-läsa-lista eller spontanläsa
Här kan jag inte välja utan måste säga båda. Jag planerar alltid lite, men vill ha utrymme för att välja efter humör.
Läsa efter att-läsa-lista eller spontanläsa
Här kan jag inte välja utan måste säga båda. Jag planerar alltid lite, men vill ha utrymme för att välja efter humör.
Läsa gammalt eller läsa nytt
Det blir nog med nyutgivet.
Läsa i förstaperson eller läsa i tredje person
Läsa i förstaperson eller läsa i tredje person
Det spelar ingen roll.
Pocket eller inbunden
Pocket eller inbunden
Läser ungefär 50/50 tror jag. Pocket är ju svårslaget i handväskan.
Inbunden eller läsplatta
Inbunden eller läsplatta
Jag har en läsplatta och läser en hel del på den (och i telefonen), men en inbunden pappersbok är väldigt trevligt.
Novell eller roman
Novell eller roman
Roman utan tvekan.
Läsa enstaka böcker eller läsa bokserier
Läsa enstaka böcker eller läsa bokserier
Jag tycker att alltför många böcker skrivs som serier. Jag gillar en välkomponerad avslutad roman.
Läsa svenska författare eller utländska författare
Läsa svenska författare eller utländska författare
Jag misstänker att jag läser med svenska författare.
Läsa debuterande författare eller etablerade författare.
Läsa debuterande författare eller etablerade författare.
Gamla favoriter är härligt att återvända till.
Etiketter:
böcker,
Kolla in på Kulturkollo,
utmaningar
måndag 3 september 2018
Generalens älskarinna (del 1 och 2)
Rec.ex. från författaren och Fusce förlag - tack! |
I del 1 är det Whanzis berättelse vi får följa. Hon befinner sig i dödslägret Pandor Camp dit die Herrenvolk för alla judar. I lägret råder fasansfulla förhållanden och där finns endast hårt arbete, svält och död. Whanzi är dock fast besluten att ta sig ifrån lägret till varje pris och hon är ingen vanlig femtonåring.
I del 2 utspelas handlingen uppe på Högborgen, där Generalen styr över die Herrenvolks armé. Whanzi har efter en osannolik flykt från dödslägret anslutit sig motståndsrörelsen. De skickar ut henne på ett farligt uppdrag som går ut på att infiltrera borgen och skaffa information som förhoppningsvis kan krossa die Herrenvolk. Hon blir vän med generalens älskarinna som visar sig vara en person som vi stött på tidigare och som blir en viktig person i spelet om makten. Vi får också återknyta bekantskapen med Laban, Thorbi och Piero. I en spännande slutstrid satsar vännerna allt för att besegra generalen och die Herrenvolk.
Jag har tyckt om den värld som författaren har byggt upp i de här böckerna. Första boken var lite ojämn, andra boken var jättebra och de här två böckerna är en värdig avslutning på äventyret. Den första delen är riktigt stark men jobbig läsning med händelserna i dödslägret, sen tappar berättelsen fart lite i början av den andra delen för att sluta riktigt spännande. Här finns också en öppning för en fortsättning på serien.
Generalens älskarinna (del 1 och 2)
Författare: Lisa Hågensen
Förlag: Fucse (2018)
ISBN: 9789198428827, 9789198428834
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
#sommarbingo2018,
böcker,
fantasy,
Lisa Hågensen,
rec. ex.
Månadsammanfattning: augusti 2018
Bild: pexels.com |
Ny månad igen och dags för sammanfattning. Fjorton lästa böcker i augusti i en trevlig blandning av feel good, deckare och romaner.
Drömmar, dårskap och en kär liten sak av Julie Cohen (#hyllvärmare2018)
En oskyldig lögn av Sabine Durrant
Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg
Skuggornas tid av Agneta Arnesson Westerdahl
The Man who was Thursday av G.K. Chesterton (English Book Boost + bokcirkelbok)
Söta, röda sommardrömmar av Christoffer Holst
Strandcaféet av Lucy Diamond
Det förlorade barnet av Elena Ferrante
Bonjour tristesse av Francoise Sagan (#kulturkolloläser)
Bara ha roligt av Maria Mansbach
Nuckan av Malin Lindroth
Mango & Bambang: Tapir på vift av Polly Faber
Plåtmannen av Sarah Winman (som vi konfererade om på Kulturkollo)
Det finns alltid förlåtelse av Anne B. Ragde
Semestern är slut för länge sedan och sommaren får väl också anses vara slut nu, så det kan vara kul att titta lite på hur det gick med läsningen av semesterhögen.
Ser man på - alla utom Demonviskaren och Kärlek, hat och andra filter blev lästa + en hel del e-böcker.
En oskyldig lögn av Sabine Durrant
Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg
Skuggornas tid av Agneta Arnesson Westerdahl
The Man who was Thursday av G.K. Chesterton (English Book Boost + bokcirkelbok)
Söta, röda sommardrömmar av Christoffer Holst
Strandcaféet av Lucy Diamond
Det förlorade barnet av Elena Ferrante
Bonjour tristesse av Francoise Sagan (#kulturkolloläser)
Bara ha roligt av Maria Mansbach
Nuckan av Malin Lindroth
Mango & Bambang: Tapir på vift av Polly Faber
Plåtmannen av Sarah Winman (som vi konfererade om på Kulturkollo)
Det finns alltid förlåtelse av Anne B. Ragde
Semestern är slut för länge sedan och sommaren får väl också anses vara slut nu, så det kan vara kul att titta lite på hur det gick med läsningen av semesterhögen.
Ser man på - alla utom Demonviskaren och Kärlek, hat och andra filter blev lästa + en hel del e-böcker.
Ett frågetecken är ett halvt hjärta
Rec.ex. från Forum - tack! |
Huvudpersonen i boken heter Elin och hon är en framgångsrik fotograf. Hon bor i New York med sin man Sam och sin 17-åriga dotter Alice och till det yttre är hennes liv perfekt. När ett brev från en barndomsvän oväntat kommer till Elin påminns hon om sin fattiga uppväxt på Gotland och minnen av en tid som hon har gjort sitt bästa för att glömma bubblar fram. Inte ens hennes familj känner till hennes uppväxtförhållanden. Hon märker att hon inte kan värja sig för minnena och de påverkar både hennes arbete och relationen med familjen.
Sofia Lundberg väver skickligt ihop nutid och dåtid när vi bit för bit får veta mer om Elin, hennes barndom och uppväxt och de händelser som ledde till att hon lämnade allt bakom sig. Att det finns något stort och svårt i hennes historia förstår vi snart och det blir plågsamt tydligt hur det har påverkat hela hennes relation till maken och dottern på att negativt sätt. Ögonblicksbilderna från Gotland är hjärtskärande sorgliga.
Till slut bestämmer sig Elin för att återvända till barndomsön tillsammans med sin dotter. Hon måste våga ta sig an minnena. Hon måste bli förlåten och hon måste förlåta för att kunna bli hel.
Ett frågetecken är ett halvt hjärta är en stark och känslosam roman som berör. Jag tyckte mycket om den!
Etiketter:
böcker,
rec. ex.,
romaner,
Sofia Lundberg
söndag 2 september 2018
Kortbloggat: Strandcaféet
Ibland är feel good-läsning precis vad man behöver och då är Strandcaféet av Lucy Diamond till exempel ett bra val. Upplägget med en kvinna som lämnar sitt liv för att ta sig an en ny utmaning och som hittar både sig själv och kärleken är måhända inte ett nytt grepp, men det funkar fint i den här tappningen.
Evie lämnat ett trist jobb och en ännu tristare pojkvän i London och åker till Cornwall för att ta över ett café som hon ärvt av sin älskade moster. Ingen tror på att Evie ska klara av att driva verksamheten och det gör hon knappt själv heller. Men självklart - och nu spoilrar jag kanske lite - ordnar sig allt till det bästa.
Lättsamt, mysigt och somrigt!
Strandcaféet
Författare: Lucy Diamond
Förlag: Printz (2018)
ISBN: 9789188261830
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
böcker,
England,
kortbloggat,
Lucy Diamond,
romaner
Kortbloggat: Drömmar, dårskap och en kär liten sak
Augustiboken som jag valde till utmaningen #hyllvärmare2018 blev en lättsam bok om ett tungt ämne, nämligen ofrivillig barnlöshet.
I Drömmar, dårskap och en kär liten sak av Julie Cohen möter vi Ben och Claire som längtar efter att få bilda familj. Efter många IVF-försök och missfall är de på väg att ge upp. Då erbjuder Bens bästa vän Romily sig att bli deras surrogatmamma. Det blir oundvikligen förvecklingar så klart och både vänskaps- och kärleksrelationer sätts på spel.
Drömmar, dårskap och en kär liten sak
Författare: Julie Cohen
Förlag: Massolit (2015)
ISBN: 9789187783999
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
#hyllvärmare2018,
böcker,
England,
Julie Cohen,
kortbloggat,
romaner
Nattvakten
Rec.ex. från Mima förlag - tack!
|
Nattvakten är en klassisk kriminalroman. Huvudpersonen är den ganska nybakade polisen Sandra som plötsligt får ansvar för en specialgrupp inom Göteborgspolisen. Det sticker i ögonen på några av kollegorna, men Sandra får snart fullt upp med att lösa brott som leder henne till personer den undre världen i både Göteborg, Stockholm och Holland.
Jag tyckte att det bitvis var en väldigt spännande bok, men det är galet många personer och händelser i boken och det är ibland svårt att hänga med i svängarna. Jag hade önskar lite lugnare tempo och något färre karaktärer så att andra personporträtt hade kunna fördjupas lite.
Det här är den första boken i en planerad serie, så kanske blir det tillfälle till att lära känns huvudpersonerna mer längre fram. Underhållningsläsning hursomhelst - och det är inte det sämsta.
Nattvakten
Författare: Anna Ihrén
Förlag: Mima (2018)
ISBN: 9789188681409
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
böcker,
deckare/kriminalromaner/spänning,
rec. ex.
lördag 1 september 2018
Rädslorna
Rec.ex. från Speja förlag - tack! |
Huvudpersonen heter Henrik och han bor tillsammans med sina rädslor Ängslan, Ilskan och Frysan. Han är lite trött på dem - de ställer till en väldigt oreda för honom. Han försöker få det lite lugnare genom att bjuda in Ordning och Reda att bo med dem, men det blir inte heller bra. Kanske hade han det ändå bäst när det bara var han och rädslorna.
Rolig och tänkvärd bok om att lära sig att hantera sina känslor istället för att trycka undan dem.
De detaljrika och ganska galna illustrationerna av Marcus-Gunnar Pettersson kompletterar berättelsen bra.
Rädslorna
Författare: Jesper Lundqvist
Illustratör: Marcus-Gunnar Pettersson
Förlag: Speja (2018)
ISBN: 9789188167187
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Etiketter:
barnböcker,
böcker,
Jesper Lundqvist,
rec. ex.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)