onsdag 20 juni 2018

En helt vanlig familj

Rec.ex. från Forum - tack!
Det har buzzats en hel del om boken En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson i bok- och bloggvärlden under våren, men nu så är det recensionsdag!

Boken handlar om Adam, Ulrika och Stella som är just en helt vanlig familj i en idyllisk förort utanför Lund.
"Vi var en helt vanlig familj. Vi hade intressanta, välbetalda arbeten, ett stort socialt umgänge och en aktiv fritid med plats för både idrott och kultur. [...] vi sorterade våra sopor, använde blinkers och höll hastigheten och lämnade alltid tillbaka våra biblioteksböcker i tid."
De akademiska föräldrarna, en präst och en jurist, och en 19-årig dotter på väg ut i vuxenlivet. Till det yttre ser deras tillvaro perfekt ut. En dag blir Stella häktad anklagad för mord och sedan är ingenting sig likt. ”En roman om ett brott” står det på boken framsida, men det här ingen kriminalroman i klassisk bemärkelse utan en närstudie av en familj som faller sönder.

Boken består av tre delar, i varje del berättas samma händelseförlopp av respektive familjemedlem. Författaren ger dem på ett skickligt vis helt egna berättarröster, språk och uttryck. Det är väldig snyggt gjort.

Genom små förändringar i perspektiv och fokus framträder en bild av familjen som är allt annat än perfekt. Det blir tydligt att föräldrarna inte alls känner till Stellas liv, men betyder det att hon är kapabel att begå ett mord? Föräldrarna är hur som helst beredda att göra det som krävs för att skydda sin dotter. Bakom den polerade ytan bubblar det upp obehagliga sanningar och frågan är om familjemedlemmarna känner varandra över huvudtaget ...

Utan att avslöja för mycket av förvecklingarna för de som har läsningen framför sig,  så är imponerande hur jag som läsare till exempel helt köper Adams berättelse, som är den som inleder boken, och den bild av familjen och sig själv som han ger, för att sedan kastas in i ett annat perspektiv som ger en helt annan bild. Det blir inte tråkigt att läsa samma händelser tre gånger för Mattias Edvardsson adderar detaljer och skruvar till bilden lite för varje "omtag" och bit för bit framträder en bild som är, om än kanske inte hela sanningen, åtminstone en mer ärligt och komplex bild av både familjen och de händelser som ledde fram till att Stella blir häktad.

Jag bor i Lund, precis som författaren, och en sak som jag tycker riktigt mycket om är hans förmåga att fånga miljön i staden. Inte bara med beskrivningar av platser utan också andan i Lund. Den här betraktelsen av staden i början av hösten är mitt i prick:
"September är den här stadens advent. Efter sommarens stiltje fylls gatorna av yra studenter med förvirrade sökblickar, fullt upptagna med att exponera sin identitet. [...] Det är universitetsstadens baksida såväl som charm. Att varje höst invaderas av nya drömmare och världsförbättrare, att ömsa skinn några indiansommarveckor innan löven faller. Man kan tycka om det eller avsky det, men man vänjer sig aldrig helt."
Jag tillhör dem som tycker om det.

Jag tycker också mycket om den här boken. Det är en bok som visar hur lite man kanske ändå vet om dem som man har närmast och den sätter begreppet lojalitet på prov. Det är en välskriven, smart och spännande roman och, med risk för att använda ett slitet uttryck, en riktig bladvändare. Rekommenderas!

Boken påminner lite om Störst av allt av Malin Persson Giolito, som också handlar om ett brott i en privilegierad miljö med en ung kvinna i centrum, men som ännu mer utspelas i rättssalen.

Jag har tidigare läst April, April och En nästan sann historia av samma författare och tipsar gärna om dem om du vill läsa mer av Mattias Edvardsson.

En helt vanlig familj
Författare: Mattias Edvardsson
Förlag: Forum (2018)
ISBN: 9789137152455
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

6 kommentarer:

 1. När jag läste denna så blev jag nästan glad när bussen var försenad. Då hann jag ju läsa mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi, hi! Ja, sådan böcker gillar vi! :)

   Radera
 2. Tack för tipset!
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
 3. Finns en bok till av Mattias Edvardsson som man bör läsa och det är "Dit drömmar färdas för att dö". Innehållet är ganska vidrigt, om fallet-Bobby, men man möter en författare som kan skriva SÅ bra.

  SvaraRadera