torsdag 7 juni 2018

Ensamma tillsammans

Rec.ex. från MiMa förlag - tack!
Ensamma tillsammans av Jörgen Löwenfeldt dök upp i min brevlåda som en överraskning. Romanen är författarens debut, så det passade extra bra att jag läste den när vi hade tema "Debuter och debutanter" på Kulturkollo.

Bokens huvudperson heter Johan och har vid lite mer mogen ålder börjat på psykologprogrammet på Karolinska Institutet. Han söker sig till några andra lite äldre studenter och träffar bland annat Eva. Han attraheras av henne och de börjar umgås. Hon vill dock inte berätta något om sig själv för honom utan vill att de ska vara ”blanka” för varandra.

Johan fascineras av det, men kan själv inte låta bli att berätta om sig själv, som till exempel att han har lyckats tjäna ihop en hel del pengar på att spela nätpoker och kan ägna nästan all tid åt sina illustrationer. Han fyller väggarna i sin lägenhet med detaljerade illustrationer av människor som han hittar inspiration till i sin vardag. Så småningom börjar han lägga ut sin konst på nätet under pseudonym och blir lite smått besatt av att få likes. När konsten uppmärksammas av en gallerist måste han bestämma sig för om han vill gå ut med sitt eget namn.

När Eva en dag plötsligt är borta och Johan försöker hitta henne, inser han hur lite han verkligen vet om henne och de få ledtrådar han har verkar inte stämma in på den bild hon har gett honom.

Jag tycker om den lite flyktiga känslan i den här boken - att relationen mellan Eva och Johan ligger sådär på gränsen mellan kärlek och vänskap och att jag som läsare inte riktigt får grepp om huvudpersonerna. Eva är mycket medvetet skriven så, men för mig är Johan också ganska vag och det är både lite irriterande och intresseväckande på samma gång.

En bok om ensamhet, identitet och relationer. En intressant debut.

Ensamma tillsammans
Författare: Jörgen Löwenfeldt
Förlag: MiMa förlag (2017)
ISBN: 9789188681119
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: