måndag 18 juni 2018

Systrarna av Silverdalen

Rec.ex. från Rabén & Sjögren  - tack!
Boken Systrarna av Silverdalen av Pascale Vallin Johansson dök upp som en överraskning i brevlådan och jag lockades direkt av referenserna till Astrid Lindgrens fina bok Allra käraste syster som är en av mina favoritböcker. Huvudpersonerna i den här boken heter Ylva-Li och Barbro, precis som i Lindgrens saga.

Berättelsen börjar under en solförmörkelse då Ylva-Li lämnar sina klasskamrater som står på skolgården för att titta på naturfenomenet. En mystisk flicka i gammeldags kläder vinkar till sig Ylva-Li och lockar henne ner till träbron vid den lilla sjön bakom skolan.

Utan att Ylva-Li förstår vad som hänt och hur det har gått till har hon förflyttats tillbaka i tiden. Hon är fortfarande kvar vid skolan, men istället för skolbänkar är klassrummen fyllda med sängar. Ylva-Li har kommit till år 1945 då skolan var ett hem för föräldralösa flickor. Ute i världen rasar andra världskriget och på barnhemmet styr föreståndarinnan med järnhand.

Ylva-Li träffar Barbro och de blir genast vänner. Barbro är den enda på barnhemmet som får veta att Ylva-Li är från framtiden. Hon måste nu ta redan på vad den mystiska gestalten ville henne och hon måste göra det innan nästa solförmörkelse om hon ska kunna komma hem.

Den här boken är lagom mystisk och spännande, men som också lär läsaren en hel del om hur livet kunde vara i en tid i vår historia som inte ligger så väldigt långt tillbaka i tiden - en tid då barn inte alls hade samma rättigheter och möjligheter som nu. Författaren lyckas med dessa två saker på ett väl avvägt sätt och skapar en fängslande bok med stort hjärta.

I boken finns stämningsfulla och vackra bilder av Lina Bodén som känns helt rätt till den här berättelsen.

Systrarna av Silverdalen
Författare: Pascale Vallin Johansson
Illustratör: Lina Bodén
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129700022
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar