måndag 25 juni 2018

Räddaren av förlorade ting

Rec.ex. från Lind & Co - tack!
Räddaren av förlorade ting av Ruth Hogan dök upp som en överraskning i brevlådan med sitt härligt somriga omslag.

Den handlar om den  åldrade författaren Anthony Peardew. En gång var han en hyllad novellförfattare, men på senare år ägnar han sig inte så mycket åt att skriva utan samlar istället på förlorade ting - alltså saker som andra människor har tappat. Han har en stor samling i arbetsrummet i sitt hus Padua och alla sakerna är märka med datum och fyndplats.

När han går bort blir hans assistent Laura förvånad över att Anthony har lämnar allt till henne. Hon är ensam arvtagare till huset, sin förmögenhet, rätten till hans royalies och så hela samlingen av förlorade ting. Laura tyckte mycket om sin arbetsgivare och avgudade huset som efter en uppslitande skilsmässa blev mer av ett hem för henne än den trista lilla lägenhet hon flyttade till så. Hon vill gärna ta emot arvet och flytta in i huset, men tvekar när hon får veta det villkor som Anthony har ställt för att hon ska kunna göra just det. Han ber henne nämligen att återförena de förlorade tingen med deras ägare.

I detta, till synes tröstlösa. arbete får hon hjälp av grannflickan Sunshine och den snygge trädgårdsmästare Freddy. Sunshine har förmågor som kommer till nytta i sökandet efter sakernas rätta ägare och huset verkar också ha något att säga till om. En rad till synes slumpmässiga händelser och lyckosamma möten leder bit för bit fram till att allt fler saker hittar sin ägare, men frågan är om den viktigaste saken av dem alla hittar hem?

Det här är en väldigt charmig bok och mindre förutsägbar än andra böcker i feel good-genre. Visst finns typiska ingredienser som att Laura måste hitta sig själv och kärleken (och kärleksintresset är så klart ganska uppenbart), men här finns också spöken, oförklarliga förmågor och väldigt fina personporträtt. Jag tycker särskilt mycket om den insprängda "novellerna" om det olika tingen i Anthonys samling, men hade kanske gillat boken ännu mer om de (eller åtminstone vissa) hade fått stå oförklarade just som Anthonys föreställning om personerna bakom de förlorade föremålen. Små invändningar på det stora hela, för jag njöt av att läsa den här varma berättelsen och att få tillbringa lite tid tillsammans med den brokiga samlingen människor som möts i huset Padua.

Räddaren av förlorade ting
Författare: Ruth Hogan
Förlag: Lind & Co  (2018)
ISBN: 9789177793267
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar: