fredag 22 juni 2018

Alltid din dotter

Rec.ex. från Massolit - tack!
Alltid din dotter av Caroline Säfstrand utspelas i den vackra miljön runt Odensjön på Söderåsen här i Skåne.

I ett gult hus på åsen bor Jill. Dörren till huset står nästan alltid öppen för Jill är en vänlig och varm person som alltid ställer upp. Hon är en sådan person hjälper andra, men kanske glömmer sig själv. Hon är omtyckt och uppskattad av grannar och kollegor, men lyckas inte riktigt nå fram till sin egen tonårsdotter Nellie. Hon har dessutom ett minst sagt frostigt förhållande till sin mor Miriam. En sorglig händelse anas lång tillbaka i tiden, som ingen av dem kan prata om och som kommit mellan dem, till synes utan möjlighet till försoning.

Jill trivs dock med tillvaron i sitt hus men naturen inpå knuten och sitt arbete på den lokala ICA-butiken. Men saker är på väg att förändras, en ny granne flyttar in och det börjar gå rykten om att affären måste läggas ner. Dessutom dyker det upp en släktforskare som berättar att hon har hittat information om att Miriams mor var en av de sista fångarna på Citadellet i Landskrona när det fortfarande hyste ett kvinnofängelse – något som Miriam tillbakavisar å det bestämdaste. Men Nellie blir nyfiken och vill ta reda på mer om sin egen historia och sin mormorsmors historia - om släktforskarens information stämmer.

En varmhjärtad och lite vemodigt berättad roman om förhållandet mellan mödrar och döttrar. Det är en feel good-berättelse med flera sådana ingredienser (hitta sig själv, bryta gamla mönster, ett mer eller mindre uppenbart kärleksintresse), men som alltid med bra feel good vägs det söta upp av ett allvarligt spår också. Jag tycker om de här kvinnorna i tre (eller fyra) generationer av kvinnor och deras förhållande till varandra. Berättelsen lyfts lite extra för mig av det historiska spåret som ju faktiskt inte var för så väldigt länge sedan. Dessutom njuter jag av att läsa de fina miljö och naturskildringarna - det märks att det här är en plats som författaren själv tycker mycket om.

Alltid din dotter
Författare: Caroline Säfstrand
Förlag: Massolit (2018)
ISBN: 9789176795729
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

 1. Tack igen för tips. Jag beställer böcker från bibblan på löpande band sen jag har läst din blogg.
  Önskar dig och familjen en trevlig midsommar.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att jag inspirerar dig :)
   Tack för hälsningen. Vi hade det bara fint. Hoppas din midsommar var bra också. Kram!

   Radera