onsdag 2 november 2016

Falkens döttrar

Rec.ex. från Historiska Media - tack!
Nu har vi kommit fram till den 8:e delen i serien Släkten. Falkens döttrar är skriven av Elvira Birgitta Holm. Den handlar om tvillingsystrarna Ylva och Ingrid och den tar sin början i slutet av 1200-talet.

Ylva är inte nöjd med den man som valt ut som hennes trolovade. Han är en våldsam man utan respekt för sin blivande hustru. När hon vägrar foga sig händer något som tvingar henne att fly. Tillsammans med sin förtrogna vän Disa tar de sig fram genom att förklä sig till män. Ylvas lugna och kloka syster Ingrid är den som hjälper henne att fly, men de tappar sedan kontakten under en lång tid.

När de sedan finner varandra har de båda varit med om händelser som har förändrat dem, men bandet dem emellan är fortfarande starkt. De vill båda skapa sig ett bra liv i en hård tid där kvinnor har väldigt lite makt och där männen drar ut i krig.

Det här är ju en ganska stökig tid i historien och ibland blir också berättelsen lite stökig när det redogörs för många personer och händelser. Men de historiska personerna kommer till liv i författarens hädnder och de är väldigt mänskliga. En sak som jag gillar i just denna historiska skildring är en porträttering av Birgitta Birgersdotter (senare kallad Den heliga Birgitta) som är lite oväntad och roande.

Jag uppskattar också att kvinnorna i den här boken får lov att ha sin egen sexualitet. Ingrids förbjudna lust till en annan man än den hon är gift med beskrivs inte som någon skolflicksförälskelse och kärleksrelationen mellan Ylva och Disa och den åtrå som finns där beskrivs också väldigt fint och fördomsfritt. 

Jag önskar dock att jag hade kommit lite närmare Ylva. Hon är lite flyktig till sin karaktär, och det är väl i och för sig i samstämmighet med hennes personlighet, men jag skulle vilja komma henne lite mer under ytan. Men jag tycker mycket om beskrivningen av relationen mellan systrarna i den här boken. De är väldigt olika, men starkt förbundna - ändå kan de inte dela riktigt allt med varandra av rädsla för att den andra inte ska förstå. Ylva tillåts så småningom leva ett lite friare liv nära kungens hov, men det kostar henne kontakten med sina barn. Ingrid lever ett mer traditionellt kvinnoliv. Hon tar hand om både gården och familjen när maken är ute i krig och hon är en riktigt lejonmamma.

Min svaghet för den här typen av historiska romaner är stor och jag blir inte besviken på skildringen av dessa två kvinnor och deras del i berättelsen om Släkten. Härlig läsning!


Jag har tidigare läst de andra delarna i serien:
Blandat blod av Katarina Mazetti
Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
Tempelbranden av Catharina Ingelman-Sundberg
Helenas hämnd av Maria Gustavsdotter
Drottningkronan av Ingrid Kampås
Ringens gåta av Elisabet Nemert
Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg

Falkens döttrar
Författare: Elvira Birgitta Holm
Förlag: Historiska Media (2016)
ISBN: 9789175454009
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

 1. Hej där! Roligt att du tycker om min falk och mina kvinnor. En detalj bara: Disa är inte Ylvas trälinna utan hennes trogna vän, friboren, dotter till en träl och en fostre, som är en frigiven träl, vars barn också blir fria. Det här är en tid när allt fler friger sina trälar. "Lejonmamma" om Ingrid gillar jag speciellt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, slarvigt av mig! Så ska jag genast uppdatera texten.

   Tack för att du tog dig tid att kommentera. Jag tyckte mycket om boken!

   Radera