fredag 4 november 2016

Frankenstein

Men boken är snygg i alla fall 
och bokmärket som min son tillverkat 
smugit in i den är ju bara för fint!
Här försöker man utmana sig själv med att läsa läskiga böcker och så slutar det med att man läser en bok som vare sig är spännande eller läskig, utan visar sig bara vara ... trist. Jag talar om klassikern Frankenstein av Mary Shelley som vi den här veckan diskuterar i FB-gruppen Kulturkollo läser.

Jag läste och läste, men jag måste säga att det var något av en kamp. Kanske är det mitt nuvarande splittrade sinne eller att jag gick in med fel förväntningar, men jag tyckte faktiskt att boken var riktigt tråkig. Jag hade hoppats på lite mer spänning tror jag. Visst är frågeställningen om vem som är monster och vilka förutfattade meningar vi har baserat på fördomar och utseende intressanta, men det är också nästan den enda behållningen. Hela berättelsen är ganska osannolik, som till exempel hur vältalig och på vissa sätt kultiverad monstret lyckas bli genom att endast studera en familj genom ett hål i väggen, för att i andra avseende vara helt naiv och en brutal best. Jag inser att man nog som läsare måste kunna bortse från de logiska bristerna och bara "köpa" berättelsen och det gör jag ju väldigt många gånger i andra böcker så jag vet inte varför jag inte kunde göra det i den här läsningen.

Det är många saker som är svåra att komma förbi till förmån för att upptäcka bokens övriga kvalitéer. Ramberättelse med en man som skriver brev till sin syster och som i breven återger en berättelse som han har fått berättad för sig är också ganska konstlad. Det känns inte som boken har åldrats väl. Men kanske är jag mest besviken på att det inte kändes läskigt eller ens spännande en enda gång.

Jag forsätter med någon annan bok ur min lilla utmaningshög så får vi se om där finns något att bli rädd av.

Jag kryssade sci-fi på min sommarbingobricka (sommaren är lång, väl?).

Frankenstein
Författare: Mary Wollstonecraft Shelley
Förlag: Penguin Books Ltd (2012)
ISBN: 9780141198965
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

3 kommentarer:

 1. Selma Lagerlöfs spökhistorier är inte heller logiska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte läst dem pga feg, men hade kanske haft jobbigt med det också. Å andra sidan ligger det kanske lite i spökhistorien natur att vara ologisk.

   Radera
 2. Vad skönt att höra! Jag påbörjade den på engelska förra året men har inte lyckats ta mig igenom den. Jag tänkte att det var språket jag inte hängde med i men problemet var nog snarare att den var så tråkig så att läslusten aldrig infann sig...

  SvaraRadera