söndag 20 november 2016

Morden på Mangle Street

Rec.ex. från Lind & Co - tack!
 Den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

Morden på Mangle Street av M.R.C. Kasasian är den första delen i en serie om den excentriske detektiven Sidney Grice och hans skyddsling March Middleton. När man får hem en bok med texten ”… en av det här årets charmigaste och mest originella romaner” är det klart man blir nyfiken. Går det att skriva något originellt i deckargenren? Det finns ju redan en uppsjö av deckare i alla möjliga olika varianter.

När March anländer till London 1882 efter sin fars död för att bo hos sin förmyndare på Gower Street hamnar hon dessutom mitt uppe i en mordutredning när han försöker ta reda vem som ligger bakom det brutala knivmordet på en ung kvinna. Alla tecken pekar på att det är kvinnans make som är mördaren trots att både maken själv och offrets mor bedyrar hans oskuld. March väljer att tro på honom och erbjuder sig att betala för att Grice ska hitta bevis som rentvår den anklagade. Motvilligt låter Grice henne delta i utredningen och trots att han snart blir helt övertygad om att det faktiskt är maken som är gärningsmannen, måste han hitta bevis. Utredningen leder dem till de värsta slumkvarteren och March får se en hel del otäcka saker. Hon är dock inte så ömtålig som Grice och poliskommissarie Pound tycks tro. Att bo tillsammans med Sidney Grice visar sig heller inte vara helt lätt. Han är en rejält arrogant person som är både renlevnadsmänniska och vegetarian. Han tycker om ordning och reda och har mycket bestämda idéer om hur saker ska vara – han har dessutom den lite obehagliga ovanan att tappa sitt emaljöga då och då.

Är det här originellt då? Tja, deckare i viktoriansk miljö finns ju sedan tidigare, excentriska privatdetektiver likaså (och den här bär drag av såväl Sherlock Holmes och Hercule Poirot). Kvinnliga privatdetektiver är inte ett helt oprövat kort (Miss Marple, Maisie Dobbs m.fl.) och inte heller kombinationen med en lite omaka duo som löser mysterier medan de slänger gliringar till varandra.

Men vad som känns uppfriskande är March Middeltons smygrökande, gindrickande och rasande intelligenta karaktär som flera gånger sätter männen på plats och motbevisar deras nedlåtande syn på kvinnor som mindre vetande och ömtåliga varelser. Henne vill jag läsa mer om!

Själva mordmysteriet var lagom klurigt (om möjligen lite stökigt i slutet) och trots att jag har läst om liknade miljöer förut, så gillar jag det viktorianska London som ”setting” för brutala och listiga mord.

Det här är också en bok som är skriven med en humoristisk underton. Sidney Grice är något av en karikatyr och även i flera av de mer kriminaltekniska detaljerna i boken får jag en känsla av att författaren raljerar lite över genren. I början kunde jag inte riktigt bestämma mig för om jag gillade sättet den var skriven på, men sedan bestämde jag mig för att jag gjorde det. Stilen påminde mig i viss mån om Gail Carrigers böcker om Alexia Tarabotti (The Parasol Protectorate-serien) och jag gillade att berättelsen framställdes med glimten i ögat.

Orginellt? Nja …
Charmigt? Absolut!

Morden på Mangle Street
Författare: M R. C Kasasian
Förlag: Lind & Co (2016)
ISBN: 9789174616101
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jaha, då blev jag inte ett dugg klokare alltså ;) Jag funderar vidare på om jag vill läsa då :)

    SvaraRadera