onsdag 16 november 2016

Tio över ett

Rec.ex. från Rabén & Sjögren 
genom Augustpriset - tack!
Jag fortsätter med läsningen av några av de Augustprisnominerade böckerna. Näst på tur är Tio över ett av Ann-Helén Laestadius som är nominerad i barn- och ungdomskategorin.

Den handlar om Maja som bor i Kiruna och utan att överdriva kan man säga att Maja tänkte väldigt mycket på Kiruna - på gruvan, på att delar av staden måste flytta och på vad som skulle hända om de nattliga sprängningarna i gruvan gjorde så att marken rämnar och staden börjar rasa ner i gruvhålet. Hon tänker på det så mycket att hon har packar en nödväska med kläder till hela familjen, och hon ställer klocka på tio över ett varje natt för att hon säkert ska vara vaken när de spränger och för att hon ska kunna rädda sin familj om något händer.

När hon inte tänker på gruvan så tänker hon ganska mycket på Albin, den coola hockeykillen i hennes skola, och på om han någonsin kommer att upptäcka henne. Hennes bästa kompis Julia har stort tålamod med hennes gruvskräck och hennes prat om Albin, men får egna bekymmer när hennes mamma börjar prata om att de ska flytta från Kiruna.

Den här boken var riktigt bra läsning tyckte jag. En intressant och trovärdig skildring av hur en, i och för sig ganska befogad men osannolik rädsla, kan bli så stor att det tar över hela livet och kontrollerar tillvaron. Om hur tvångstankar och panikångest kan växa och få enorma proportioner.

Det är så klar också en bok om kärlek, men inte bara en tonårsförälskelse i den snygga killen utan också en lite ovanlig skildring om kärleken till en stad, Och böcker! Jag gillar särskilt hur Maja fangirlar Yukiko Duke i den här boken. Det är också en fin berättelse om vänskap. Jag har inte läst så många av de andra nominerade i denna kategori (och har inte riktigt kommit över att inte Du, bara av Anna Ahlund inte blev nominerad), men den här boken är väl värd sin nominering.

Tio över ett
Författare: Ann-Helén Laestadius
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129698985
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar