fredag 3 juni 2016

Är det viktigt att läsa snabbt?


Den frågan fick jag av tidningen Svensk bokhandel för en tid sedan. Idag damp tidningen ner och här ser du hur jag svarade.

Vad tycker du - är det viktigt att läsa snabbt?

17 kommentarer:

 1. Nej, det är inte viktigt och som självändamål tycker jag det är t o m fel. Men har man läst mycket och länge så tillskansar man sig ofta en teknik som gör att man automatiskt läser snabbare än genomsnittsläsaren utan att gå miste om detaljerna i det man läser.

  SvaraRadera
 2. verkligen inte, jag älskar böcker som kräver lite eftertanke (bloggade om det här om veckan)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan jag tänka att jag borde läsa vissa böcker lite långsammare. Att vissa böcker förtjänar det.

   Radera
 3. För mig är det viktigt att läsa snabbt för läser jag snabbt har jag fastnat i boken och den är spännande. Men jag sätter ingen press på att andra ska läsa snabbt. De får ta den tid de behöver.

  SvaraRadera
 4. Allt i livet går i en rasande takt så jag har faktiskt medvetet börjat läsa långsammare plus att jag har börjat läsa några böcker som inte går att läsa snabbt, t ex Proust, och jag tycker nog att själen mår rätt gott av detta. Baksidan är förstås att antalet lästa böcker går ner men det gör väl egentligen inte så mycket. Drabbar bara storleken på min TBR-hög :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att läsa ska ju vara att njuta också! :)

   Radera
 5. För egen del gillar jag att läsa snabbt och jag är trött på alla som stör sig på det. Men det är inte ett dugg viktigt att andra ska läsa snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får också höra mycket i stil med "men, huuuur hinner du", men jag har ju inga andra intressen som är tidskrävande ;)

   Radera
 6. Inte viktigt, men det förenklar ju ibland... Fast å andra sidan går ju mycket i livet så fort numera, och man kan lätt missa saker i farten... Både när man läser och lever...

  SvaraRadera
 7. Eftersom jag inte är någon snabbläsare tycker jag förstås inte att det är så viktigt att läsa snabbt. Viss litteratur är mer snabbläst än annan, men det är inget självändamål att läsa snabbt.

  SvaraRadera
 8. Intressant fråga:) Ibland skulle jag önska att jag läste snabbare för jag vill läsa så många bra böcker. Men jag slarvar när jag ska läsa fortare och då får jag läsa om, så min läsupplevelse blir bättre om jag tar det i lagom takt med eftertanke :)

  SvaraRadera