onsdag 27 december 2006

Buddenbrooks

Att läsa Thomas Manns Buddenbrooks på semester i Kario blir en väldigt kontrast, men också en trygg tillflykt när allt runt omkring känns kaotiskt. För Buddenbrooks är en mycket klassisk roman, en familjesaga och en härlig läsning. Jag blir alltid lika förvånad över böcker där det egentligen inte händer någonting, men som ändå har ett väldigt driv i läsningen som gör att man inte kan släppa den. Tegelstensformatet kan tyckas avskräckande, men det är på intet sätt en tung bok.


"Romanen skildrar en familjs utveckling under fyra generationer från köpmän till konstnärer. Den utspelas i Lübeck, den gamla hansastaden, som här lever upp med sin hamn, sina gator, torg och idylliska omgivningar. Thomas Mann härstammade själv från en gammal köpmanssläkt i Lübeck och hans roman bygger i stor utsträckning på hans egna upplevelser. Den smärtsamma slitning som han hade känt inom sig mellan faderns trygga borgerlighet och moderns konstnärstemperament speglas i bokens konflikt mellan livskraftiga vardagsmänniskor och ömtåliga konstnärsnaturer. "Buddenbrooks" är mycket mer än en berättelse om en högborgerlig släkts öden. Den är liksom Thomas Manns hela författarskap ett slags andlig självbiografi."

Den yttersta kärlekens gulag

Den yttersta kärlekens gulag av James Meek är en bok som jag inte riktigt vet hur jag ska förhålla mig till. Kastrater, kannibaler och religiösa fanatiker i ett ruskigt kallt Sibirien - kan det vara något? Men boken släpper inte taget, jag måste få veta hur det går, jag måste få lära känna personerna i boken bättre. En sällsam historia.


"Sibirien, vintern 1919. Den lilla staden Jazyk är ockuperad av en tjeckisk legion som håller alla invånare i ett järngrepp, anförda av den storhetsvansinnige kaptenen Matula. De fördriver tiden med att dricka, längta hem och uppvakta den vackra änkan Anna Petrovna. Vad de inte vet är att större delen av folket i staden tillhör en förbjuden sekt med religiösa kastrater, självstympare, som dragit sig undan resten av världen. Till detta kaos kommer den förrymde lägerfången Samarin, halvt galen av hunger och köld. Med sig bär han revolutionens livsfarliga gnista av förälskelse och våld. Samarin blir inhyst hos Anna Petrovna och snart exploderar krutdurken…"

onsdag 20 december 2006

En märklig affär

Jag var ingen deckarfantast förut men Peter Robinsons serie om Alan Banks har fångat mig och släpper inte taget. Jag läser dem gärna på originalspråk, men nu senast blev det En märklig affär som precis har kommit i svensk pocket.


"Efter den våldsamma branden som ödelade hans hem har överkommissarie Alan Banks varit sjukskriven. Han är trött, deprimerad, och vet inte om han någonsin orkar återgå till arbetet vid Yorkshirepolisen. När brodern Roy, som inte hört av sig på många år, plötsligt tar kontakt ser Alan en chans att börja om. Han beger sig till London, men när han kommer dit är Roy spårlöst försvunnen. Samtidigt utreder kollegan Annie Cabbot mordet på en ung kvinna som har hittats död i sin bil med ett skotthål i huvudet. Ingen vet vem hon är och hon har inga handlingar på sig. Det enda man finner är en papperslapp med Alan Banks namn och adress. Den döda kvinnan visar sig vara Roys flickvän och Alan anar ganska snart ett samband med broderns försvinnande. Och ju djupare han gräver i Roys förflutna desto mer inser han hur lite de två bröderna egentligen visste om varandra."

söndag 17 december 2006

Historikern

Det går långsamt med läsningen nuförtiden, men den här boken var rätt trevligt att ha med sig i väskan under en längre tid. Elizabeth Kostovas Historikern är en spännande bok med vampyrtema. Den påminner lite om Da Vinci-koden på det viset att en gåta ska lösas och huvudpersonerna måste läsa gamla dokument, tolka texter och resa till många länder för att hitta gåtans svar. De blir också jagade och hotade till livet. Men detta är så mycket mer välskrivet och med långt mer mångfacetterade personskildringar. Spännande och smart!

"En ung kvinna utforskar sin far historikerns bibliotek när hon en sen kväll gör en märklig upptäckt. I en bok hittar hon ett gulnat brev med en olycksbådande inledning. Sidorna i boken är helt tomma sånär som på ett träsnitt föreställande en drake. Och under draken står ett enda, skräckinjagande ord: Drakulya. Det visar sig att kvinnans far som ung forskare kom en fruktansvärd historisk sanning på spåren. En hemlighet, som folket i Östeuropa länge hade känt till, nämligen att legenden om Dracula faktiskt var helt sann. När fadern försvinner och hon måste ge sig av för att söka efter honom, inser hon att sagan faktiskt är sann och att det inte bara är hennes eget liv som står på spel."