torsdag 30 april 2015

30 april - Nästa bok på tur


Nästa bok på tur är den här som jag måste läsa innan den ska tillbaka till bibblan. Det var sista boken ut i #bokutmaningapril

onsdag 29 april 2015

Stalins kossor

Nu ikväll bokchattade vi om Stalins kossor av Sofi Oksanen. Det är Oksanens debutroman. Jag har tidigare läst Utrensningen av samma författare, en bok som var mycket gripande, och hade stora förväntningar på denna. Den rådande känslan efter avslutad läsning var besvikelse och det visade sig vi chatten att jag inte var ensam om det.

Grundhistorien har alla förutsättningar att engagera. Den unga Anna som försöker hitta sin identitet och dövar osäkerhet med mat och droger. Hennes mamma Katariina som "kommit undan" livet i Estland och skildringen av rädslan för ryssen och bristen på mat.

Tyvärr är berättelsen alltför hoppig för att jag riktigt ska hänga med. De delar som handlar om livet i Estland under kommunismen intresserar mig mest, men där får jag inte veta så mycket som jag skulle önska. Annas bulimi, matscheman och strategier får mycket plats - det känns hemskt att säga det, men det blir för tjatigt. Som läsare har jag förstått "poängen" sedan länge blir lite blasé inför skildringen.

Jag saknar att bli riktigt engagerad i någon av personerna, att bli berörd av deras öden. Bitvis är det en intressant bit av historia som skildras och även de funderingar kring kvinnan och kvinnokroppen i Annas "del" av berättelsen är tänkvärda, så det känns inte som bortkastad läsning. Det når bara inte ända fram. I bokchatten var någon inne på att det skulle ha varit två böcker och det hade kanske gett mer rättvisa åt berättelserna.

Tack Boktokig, Milla, Bokskorpionen och Emmeli för trevlig chatt.

Dash och Lilys utmaningsbok

En bok som börjar på bokhandeln Strand i New York och där böcker har en central roll kan ju inte annat än bli bra, eller hur?

Dash och Lilys utmaningsbok är skriven av Rachel Cohn och min nya favorit David Levithan. Förlagets beskrivning av boken är så bra att jag lånar den:

"Tänk dig följande: Du går omkring i din favoritbokhandel och tittar i hyllorna. Du kommer till avdelningen där en av dina favoritförfattares böcker står, och där, inklämd mellan de oerhört välbekanta bokryggarna, tittar en röd anteckningsbok fram. Vad gör du då? Jag tror det är självklart: Du tar ut den röda anteckningsboken och öppnar den. Och sedan gör du precis vad den säger åt dig att göra.
Av olika omständigheter är Dash och Lily ensamma i New York över julhelgen. Lily har placerat ut en utmaningsbok i sin favoritbokhandel i hopp om att en kille ska hitta den.
Utmaningarna tar Lily och Dash runt på klassiska NY-ställen, Macy s och FAO Schwartz till exempel, och den röda moleskineboken fylls inte bara av kluriga ledtrådar utan också av deras små personliga historier.
Men kommer de någonsin att träffas i verkligheten? Och om de gör det, kommer magin från utmaningsboken att finnas kvar?"

Boken är faktiskt precis så mysig som det låter. Lily och Dash känns kanske inte precis som de mest typiska tonåringarna, men det är lite det som är poängen. Två personer som känner sig lite udda och som hittar varandra genom anteckningsboken. Rädslan och spänningen inför deras möte IRL är skickligt skildrad. Jag älskar NY-miljöerna och alla boknördiga detaljer. Jag älskar att det är just en Moleskin-anteckningsbok som är central.  Det är ren njutning att läsa den här boken!


Dash och Lilys utmaningsbok
Författare: Rachel Cohn och David Levithan
Förlag: Gilla Böcker (2014)
ISBN: 9789186634629
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Anna och den franska kyssen

Rec.ex. från Modernista - tack!
När Annas pappa bestämmer att hon ska tillbringa sista året av High School på en internatskola i Paris, blir hon förtvivlad. Hon vill inte alls lämna sitt liv, sina vänner, sitt roliga extrajobb eller den snygga jobbarkompisen.

Och det blir inte lätt för henne. Hon kan inte ett ord franska och längtar ofta hem till sin mamman och sin lillebror. Men hon lär också känna många trevliga nya vänner och utmanar sig själv att våga ta sig an Paris. Hon får hjälp av den nya vännen Étienne St. Clarit, en snygg kille med intressant bakgrund - och flickvän!

Det är inte svårt att lista ut att det blir romantiska komplikationer i Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins, men hela historien är berättad med stor värme och känsla för hur förvirrande det faktiskt kan vara att bli kär.

Jag tyckte att den här boken var väldigt söt, utan att vara substanslös och glättig. Jag slår igen boken med en varm känsla i kroppen.

Anna och den franska kyssen
Författare: Stephanie Perkins
Förlag: Modernista (2015)
ISBN: 9789176450727
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

29 april - Överskattad bok


En överskattad bok ska vi visa idag i #bokutmaningapril
Har vi inte haft det temat en gång? Eller det kanske bara var något som liknade det. Då tror jag att jag valde Alkemisten, men för att variera det hela lite visar jag Eat, Pray, Love idag då. Hyllad av tokmånga. Själv gillade jag "Eat"-delen, men inte så mycket mer ;)

tisdag 28 april 2015

28 april - En läsare


Gissar att kvinnan på tåget med den fina tygkasse är en läsare.

måndag 27 april 2015

Liebster Award x3

Jag har blivit nominerad till Liebster Award av inte mindre än tre andra bloggare.

Tack till Älskar att läsa, Ugglan & boken och Vår bokvärld!

Regler:
  • Länka tillbaka till personen som nominerade dig.
  • Svara på frågorna som du fick av personen som nominerade dig.
  • Nominera 11 andra bloggar med färre än 200 följare.
  • Gör 11 frågor till dem som du nominerar.
  • Meddela de nominerade via sociala medier/blogggar.
Frågor från Älskar att läsa:

1. Vilken bok läser du just nu?
Stalins kossor av Sofi Oksanen.
2. Vilken är din favoritförfattare?
Det är svårt att säga bara en, men jag tycker mycket om Sara Lövestams böcker.
3. Vilken bok ser du mest fram emot att läsa i sommar?
Senaste delen i serien om Bricken av Vibeke Olsson, som jag har sparat lite på.
4. Vilken genre läser du helst?
"Vanliga" romaner tror jag.
5. Hur står dina böcker i bokhyllan? (alfabetiskt, efter färg mm)
Alfabetiskt!
6. Vilken är den bästa bok du läst och varför?
Det är helt omöjligt att säga, men en av de bästa jag har läst på sistone är Jag heter inte Miriam av MajGull Axelsson som är ett otroligt gripande livsöde.
7. Hur många olästa böcker äger du?
Oj, alldeles för många ;)
8. Vilken är den senaste bok du köpt?
9. Var handlar du helst böcker?
Helst i en mysig liten bokhandel, men det blir oftast på nätet.
10. Vilken var den senaste boken du valde att inte läsa klart?
Det var Tystnad i oktober av Jens Christian Grøndahl som inte alls var en bok för mig. Jag har för övrig blivit mycket bättre på att sluta läsa böcker som jag inte tycker är bra.
11. Vilken bok tycker du att jag ska läsa?
Du läser ju mycket deckare och om du inte har läst Glennkill - en fårdeckare av Leonie Swann, så tycker jag att du ska göra det :)

Frågor från Ugglan & boken:

1. Vilken bok/vilka böcker läser du just nu?
Se tidigare svar ovan.
2. Vilken barnbok minns du tydligast från din barndom?
Tror det är Allrakäraste syster av Astrid Lindgren.
3. Vilken genre läser du helst?
Se tidigare svar ovan.
4. Vilken bok ser du mest fram emot att läsa?
Se tidigare svar ovan.
5. Varför började du blogga om böcker?
Först mest som en läsdagbok, men det har mer och mer blivit något socialt. En plats att kommunicera med andra bokintresserade.
6. Vad gillar du att göra förutom att läsa böcker?
Pyssla och fotografera.
7. Visa en bok med ett riktigt snyggt omslag!
Det finns så många, men jag tycker verkligen att Bonnier pocket har lyckats bra med omslagen till sin klassikerserier.
8. Vilken bok har en inledning som du tycker är riktigt bra?
Jag minns nästan aldrig sådant tyvärr. Kommer ihåg några få som t.ex. "Äntligen stog prästen i predikstolen", "Det var en afton i maj." och "It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.", men jag vet ju inte om de är de bästa.
9. Vilken författare har du flest böcker av i din bokhylla?
Det är Arto Paasilinna
10. Vilken romankaraktär skulle du vilja åka på semester med?
Oj, så svårt. Kanske Elisabeth Bennet. Vi kunde sitta i var sitt hörn och läsa. Kanske ta en och annan promenad ;)
11. Vilken bok skulle du vilja tipsa mig om?
Jag tror kanske att du skulle gilla Huset Longbourn av Jo Baker, om du inte redan har läst den.

Frågor från Vår bokvärld:

1. Vilka är dina två favoritförfattare?
Två som jag läst väldigt mycket av är Arto Paasilinna och Kerstin Ekman.
2. Vilken bok har haft den största inverkan på ditt liv? (Kanske förändrat ditt sätt att tänka eller fått dig att intressera dig för något nytt)
Jag vet inte om böcker påverkar mig på så sätt, men jag vet att Kerstins Ekmans Händelser vid vatten var en sådan bok som gjorde att jag fick upp ögonen för hur man kan hitta olika nivåer i en bok och att Eyvind Johnssons Strändernas svall lärde mig mycket om intertextualitet och att dessa två läsupplevelse gödde mitt intresse för litteratur och litteraturvetenskap.
3. Om du fick ett presentkort på 200:- att spendera i valfri bokhandel, vad skulle du köpa då?
Just nu är jag sugen på att köpa Kvinnan på tåget av Paula Hawkins.
4. Hur många böcker läser du i snitt varje månad?
8-10 stycken skulle jag tro.
5. Brukar du titta på Booktubers på youtube? Vilken är din favoritkanal?
Nej, inte alls.
6. Vilket är ditt första riktigt starka litterära minne?
Jag är en sådan person som inte minns så mycket från mina tidigare år, men jag minns hur uppslukad jag blev av Den oändliga historien av Michael Ende. Jag läste den om och om igen och ville, precis som huvudpersonen i den boken, få "komma in" i bokens värld.
7. Var får du böckerna du läser ifrån? (Köper i en fysisk bokhandel eller på nätet? Eller lånar du det mesta på biblioteket?)
Jag får numera ganska mycket rec.ex. av böcker, men köper också mycket (oftast på nätet). Har dock lovat mig själv att bli bättre på att låna på bibblan.
8. Vilken är din favorit bokserie?
Det varierar lite, men jag tycker väldigt mycket om Vibeke Olssons serie om Bricken.
9. Var och när läser du helst?
Överallt och så fort jag kommer åt! :)
10. Vilken är den sämsta bok du läst?
Jag har blivit bättre på att sluta läsa böcker som jag inte tycker är bra, men den här boken var till exempel rätt dålig ;)
11. Vilken bok skulle du rekommendera mig att läsa?
Jag skulle rekommendera Christin Ljunqvists böcker. De tror jag att ni båda skulle kunna uppskatta.

Nu har denna utmaning varit igång så länge, och eftersom jag var lite långsam med att svara har väldigt många redan gjort den, så jag tror att jag låter den stanna här utan att utmana någon ytterligare. Men tittar du in  här och blir sugen så ligger den här som en öppen utmaning och då för man själv välja vilken av de tre frågeomgångarna ovan man vill svara på.

27 april - Senaste inköp


Idag i #bokutmaningapril ska vi visa vårt senaste bokinköp. Det är den här e-boken Fria händer som jag laddade hem igår kväll. Författaren Ulric Alstermark är en kollega till mig och boken är hans debutroman och den är utgiven på, det för mig nya, Miders förlag.

söndag 26 april 2015

26 april - En bok till min fiende


Som "en bok till min fiende" väljer jag Pelle Svanslös, som en påminnelse om att det alltid lönar sig i längden att vara snäll.

lördag 25 april 2015

25 april - En illustration


En illustration av Hans Arnold ur Allrakäraste syster. Bilderna i den är helt ljuvliga!

En bokbloggares hemliga liv

Jag blev taggad i utmaningen "En bokbloggares hemliga liv" av Tove på Bokugglan. Tack! Här kommer svaren på frågorna.

1. Hur länge har du bloggat?
Började blogga på hösten 2006, men flyttade över bokinläggen till en "ren" bokblogg i november 2011.

2. Tror du att du kommer sluta blogga om böcker i framtiden?
Kanske. Det känns som allt mer från bloggvärlden flyttas över till Instagram och Twitter. Det lite längre bloggformatet får ge vika för bilder och kortkorta texter,

3. Vad är det bästa med att vara bokbloggare?
Alla härliga människor jag lärt känna via bloggen! Bokbloggscommunityn är verkligen full av trevliga och roliga människor och det är en väldigt generös stämning.

4. Vad är det värsta med att vara bokbloggare?
Det dåliga samvetet när man inte hinner blogga!

5. Har du svårt att skriva rubriker till din blogg?
Nej, oftast är det bokens titel.

6. Finns det några bokbloggare du beundrar?
Ja, det finns många som är otroligt duktiga. Favoriterna varierar lite över tid. Ingen nämnd, ingen glömd ;)

7. Vilken bokbloggare skulle du vilja ha som gästbloggare på din blogg?
Hmmm ... jag gillar Nobelprisprojektets humor väldigt mycket , så hon skulle gärna få gästblogga!

8. Hur ser din rutin ut när du bloggar? T. ex. vilken tid, klädsel, dryck m.m.
Ofta alldeles för sent på kvällen när barnen har gått och lagt sig och jag verkligen borde göra det också. Bloggar också en del kortare inlägg från mobilen och då oftast på tåget till eller från jobbet.

9. Har du svårt för att skriva recensioner?
Har väldigt svårt att ta mig för att skriva, men det brukar gå bra när jag väl sätter mig ner.

10. Vad tycker du om bokbloggarvärlden?
Se fråga 3 :)

11. Vilka taggar du för den här taggen?
Tror att många har gjort den, men taggar min nyaste bloggbekantskap Vår bokvärld.

fredag 24 april 2015

24 april - Bookface Friday





















Empress Orchid av Anchee Min. #bookfacefriday

torsdag 23 april 2015

23 april - En skämsbok


Egentligen ska man väl inte skämmas över någon bok man läser, men jag kan väl erkänna att det är lite pinigt att jag har läst den här boken så många gånger som jag faktiskt har gjort! ;)

22 april (i efterskott) - Om jag skrev en bok


"Om jag skrev en bok" var gårdagens rubrik i #bokutmaningapril
Med tanke på att jag fick skrivkramp bara av tanken på att skriva ett inlägg på det ämnet här, så tror jag inte precis att jag är något författarämne ;)

tisdag 21 april 2015

21 april - Lästips till prinsessor


Prinsessor är nog som folk är mest och prinsessorna den svenska kungafamiljen är ju småbarnsmammor och skulle nog kunna få bra tips i den här boken.

måndag 20 april 2015

I ljusets makt

Rec.ex. från Gilla böcker - tack!
I ljusets makt av Leigh Bardugo är den första delen i Grisha-trilogin, en fantasyserie i en miljö som för tankarna till det forna tsarriket i Ryssland. Det är också en värld full av magi. Huvudpersonen Alina Starkov är föräldralös och växer upp utan att visa några prov på magiska krafter och hon blir så småningom utsedd som lärling till en kartritare. På en resa tillsammans med ett regemente blir Alinas bästa vän Mal attackerad och Alinas magiska krafter väcks till liv när hon försöker skydda honom.

Plötsligt blir den tidigare nästan osynliga unga kvinnan väldigt intressant för landets magiker (grishor) och hon hamnar under den mäktiga Skuggmästarens beskydd.

Trots den vackra miljön och överflödet av mat blir livet hos magikerna inte lätt för Alina. Hon saknar sin vän Mal och hon utsätts för hårda prov för att lära sig kontrollera sin kraft. Skuggmästaren är en komplicerad person, som både fascinerar och skrämmer Alina. Ska hon våga lita på honom?

Jag tyckte att det här var en väldigt välskriven fantasyberättelse. Alina är en hjältinna som det är lätt att ta till sig och jag blir snabbt engagerad i hennes öde. Miljöerna är livfullt beskrivna och känns - för mig i alla fall - lite nya i det här sammanhanget. Jag har alltid varit intresserad av tsarerna och läste många böcker om dem när jag var yngre, så det blir ett extra plus i kanten. Jag uppskattar också hur Alinas osäkerhet kring vem som är vem och vem som är fiende beskrivs. Det är skönt att det inte alltid är för uppenbart för läsaren.

Som alltid är det lite tröttsamt att det är ett så stort fokus på hjältinnans utseende och den obligatoriska förvandlingen från grå mus till vacker kvinna har i alla fall jag läst varianter på i jag vet inte hur många böcker!

Bokens förtjänster överväger dock och det är riktigt bra och spännande läsning! Jag ser fram emot att läsa del två och tre också.


I ljusets makt
Författare: Leigh Bardugo
Förlag: Gilla Böcker (2015)
ISBN: 9789186634681
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

20 april - En bok jag väntar på


En bok jag verkligen väntar på är översättningen av del två av Korpringarna, för jag tror inte att jag kommer att ge mig på att läsa den på bokmål!

Anna vinner Alice McMallis!


Grattis Anna med bloggen Och dagarna går - du vinner boken om Alice McMallis!

Hör av dig med adress, så postar jag. Trevlig läsning!

söndag 19 april 2015

19 april - Semesterläsning


Av någon anledning har det blivit någon slags semestertradition att läsa en Anna Jansson-deckare.

lördag 18 april 2015

18 maj - Missförstådd bok


Det är väldigt lätt att missförstå och tänka att Kurt och fisken är en barnbok som man inte behöver läsa som vuxen, men då missar man en av de roligaste böckerna någonsin! :)

fredag 17 april 2015

17 april - En cool författare


En riktigt cool författare tycker jag att Sara Lövestam är! Hennes böcker är fantastiska och jag beundrar henne mycket.

torsdag 16 april 2015

Matilda

Jag kan inte förstå att jag inte läst den här boken tidigare!

Den intelligenta, boktokiga och mycket brådmogna Matilda liknar inte någon i sin familj. De tycker att böcker är slöseri med tid och hellre ser att dottern ser på TV. Matilda ser fram emot att börja skolan och allt borde ju ha gått galant, men varken de vuxna eller hennes jämnåriga förstår sig på henne. Men Matilda tar så klart saken i egna händer.

Roald Dahls oefterhärmliga humor och Quentin Blakes illustrationer i en väldigt trevlig kombination!

16 april - Läst flest gånger


Den bok jag läst flest gånger? Det kan vara den här! Och jag gråter varje gång.

Alice McMallis - Pojken på kyrkogården (och en utlottning!)

Rec. ex. från författaren och Idus förlag - tack!
Kan man vara kompis med en zombie? Ja, det är sådant som Alice McMallis funderar på i boken Alice McMallis - Pojken på kyrkogården som är skriven och illustrerad av Jessica Lindholm.

Alice är ingen vanligt nioårig flicka. Hon gillar mest svarta kläder och tycker om att promenera på kyrkogården med förhoppning om att träffa ett äkta spöke. Nu träffar hon istället den lilla zombiepojken Zacke. Hon låter honom flytta in i sin garderob, men det är inte helt lätt att ha en zombie boende hemma hos sig, det får Alice ganska snart klart för sig. Och hur är det egentligen med den där zombiesmittan - riskerar alla att bli drabbade?

Först vågade min 6-åring inte läsa boken, men nyfikenheten blev till slut för stor och vi började läsa. Efteråt ville hon att vi direkt att vi skulle kolla på biblioteket om det fanns fler böcker om Alice. Den var precis lagom mysrysig och också väldigt rolig!

Jag fick mitt ex signerat av författaren och så har jag ett ex som förlaget skickade till mig. Vi behöver ju inte två böcker, så jag lottar ut den extra boken här på bloggen. Allt du behöver göra för att vara med i utlottningen är att lämna en kommentar här på bloggen. Tipsa gärna mig och dottern om era bästa högläsningsböcker. Jag drar en vinnare på söndag 19/4 efter kl. 21. Lycka till!


Alice McMallis – pojken på kyrkogården
Författare: Jessica Lindholm
Förlag: Idus Förlag (2015)
ISBN: 9789175771663
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 15 april 2015

15 april - Någon annan väljer


När maken och jag åkte på vår första semesterresa tillsamman valde vi varsin bok som den andre var "tvungen" att läsa. Jag som alltid hade hävdat att fantasy inte var något för mig fick Small goods av Terry Pratchett att läsa och sedan dess har hans böcker gett mig många roliga lässtunder.

14 april (i efterskott) - Bok som blev debatt


Var helt slut igår och orkade inte lägga upp dagens utmaning som var "bok som blev debatt". Nu när jag håller på att rensa i bokhyllan dök den här boken upp. Barnets århundrade av Ellen Key passerade garanterat inte utan debatt när den kom.

Än skyddar natten

Rec. ex. från Historiska Media - tack!
Jag tyckte så väldigt mycket om Anna Lihammers debutdeckare Medan mörkret faller, så när uppföljaren landade i min brevlåda slängde jag mig över den.

I Än skyddar natten möter vi än en gång kommissarie Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson. Fallet de utreder är ett mord på en tysk journalist som följer en grupp arkeologer utsända av SS för att göra kopior på fornlämningar.

I 30-talets Sverige kommer krigshotet allt närmare och i Tyskland införs Nürnberglagarna som i princip tar bort judarnas alla rättigheter, och det är riskfyllt även för de judar som befinner sig utanför Tysklands gränser.

Det stannar förstås inte vid ett mord och de båda poliserna får känna på motstånd från tyska sändebud och korrupta poliser, medan de kämpar med att hitta svaret på vem det är som utför de kallblodiga avrättningarna.

Jag tycker mycket om 30-talsmiljön och blir mer och mer förtjust i huvudkaraktärerna. En riktigt bra uppföljare till den strålande debuten (som nog ändå är favoriten ändå) och väldigt, väldigt spännande!


Medan mörkret faller
Författare: Anna Lihammer
Förlag: Historiska Media (2014)
ISBN: 9789175450810
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Själlös

Tänkt dig en bok som är en blandning av en flickbok, en historisk roman och en Harlequin-bok. Krydda det med vampyrer, varulvar, spöken och andra övernaturliga varelser, Addera en liten glimt i ögat och du får en uppfattning om hur boken Själlös av Gail Carriger är.

Detta var månadens läsningen i bokcirkeln och de flesta tyckte att den var helt OK som underhållningsläsning. Tramsig tyckte någon. Jag var nog den som var mest entusiastisk. Ja, sexscenerna är lite fåniga och ja, det är trist att det är så himla mycket fokus på huvudpersonens utseende, men om man inte tar det hela på för mycket allvar så är det rolig läsning. Persongalleriet är lite galet och kan föra tankarna till både Hunger Games (tänkt pråliga Distrikt 1) och Stolthet och fördom (tänk Mrs. Bennet).

Det var också kul att stifta bekantskap med en bok i steampunk-genren. Det var nog min första bok av den typen vad jag vet. Jag har redan lånat del två och tre i serien :)

Själlös
Författare: Gail Carriger
Förlag: Styxx Fantasy (2012)
ISBN: 9789173552271
Finnst.ex. hos Bokus eller Adlibris

Abbe och hans vuxna

Rec.ex. från Idus förlag - tack!
Första gången jag läste Abbe och hans vuxna för 4-åringen satt han tyst och lyssnade förundrat.
Nu fnissar han gott åt den upp- och nervända berättelsen om Abbe som skjutsar sina vuxna till jobbet, grälar på dem när de inte vill ta på sig kläder och fixar lekträffar med åt dem med andra vuxna. Som vuxen ler jag igenkännande åt att de vuxna tjatar om att få pilla på mobiltelefonen liiiite längre vid nattningen. Det är ett bra betyg att en barnbok tilltalat både barn och vuxna och det har Björn Augustson lyckats med.

Den här boken har blivit en ny favorit!

Jag är också väldigt förtjust i Hanna Ekegrens fulsöta illustrationer.


Abbe och hans vuxna
Författare: Björn Augustson
Illustratör: Hanna Ekegren
Förlag: Idus (2015)
ISBN: 9789175771540
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 14 april 2015

Nordisk läsning

Bild lånad från kulturkollo.se

Den här veckan är det tema Norden hos Kulturkollo och det är säkert inte en slump att det sammanfaller med att stora delar av bokbloggsmaffian kommer att att befinna sig i Helsingfors i helgen på en bokresa arrangerad av Breakfast Book Club. Jag är naturligtvis helt galet avundsjuk, men jag kunde dessvärre inte följa med.

Jag läser ganska många nordiska författare - norska favoriter som Erlend Loe, Jan Kjaerstad och Anne B. Ragde, danska författare som Carsten Jensen och Hanne Vibeke Holst, isländska böcker, som till exempel deckarfavoriten Arnaldur Indridasson och även lite finska författare och då kanske framförallt Arto Paasilinna.

Men tack vare den nordiska läsutmaningen som jag var med i för några år sedan har jag också fått möjlighet att upptäcka litteratur från Åland, Grönland och Färöarna.

Här finns en länk till alla lästips som kom genom den nordiska läsutmaningen och det känns som de är väl värda att påminna om igen.

Vilka är dina nordiska favoriter?

måndag 13 april 2015

Kan en hashtagg leda till ökad mångfald?

Ja, den frågan ställer BTJ  i sin blogg och lanserar hashtaggen #mångfaldilitteraturen för att lyfta fram böcker och berättelser med olika perspektiv på mångfald. Titta in på sidan och se hur du kan sprida mångfald i litteraturen.


Jag började t.ex. med att märka några av de barn- och ungdomsböcker jag skrivit om här på bloggen med  #mångfaldilitteraturen 

Vad kan du göra?

13 april - På mitt sängbord


Idag i #bokutmaningapril ska vi visa upp vad vi har på våra sängbord. Där ligger en försvarlig mängd barnböcker (inkl. nästan hela Pixibok-samlingen), till exempel den underbara "Allra käraste syster". Där ligger också del 2 och 3 i Gail Carrigers serie om den själlösa miss Tarabotti som jag ser fram emot att läsa.

söndag 12 april 2015

lördag 11 april 2015

11 april - Snyggt citat


Väljer citatet som ligger i sidhuvudet på min bokblogg till dagens post i #bokutmaningapril

fredag 10 april 2015

10 april - Bra presentbok


Jag fick en väldigt fin bok av min syster idag. Det tyckte jag var en bra presentbok.

Vad som ryms i en grön påse ...


Väldigt många trevliga saker minsann! Tack snälla hemliga bokvän för det här härliga paketet som jag fick idag!

Två härliga YA-böcker som jag inte har läst och inte kände till, men som verkar vara precis sådana som jag gillar: Finnikin of the Rock av Melina Marchetta och Järnprovet av Holly Black och Cassandra Clare.

Dessutom två söta bokmärken, ett väldoftande te som heter Karlskrona, fin saltlakrits och en väldigt smarrig chokladbit med lakrits - den satt fint till eftermiddagskaffet.

Ett verkligt härligt bokbytespaket - tack igen!

Nu ska jag våga mig på en gissning på avsändaren. Baserat på bokvalet, teets namn, poststämpeln och att kortet var undertecknat A, så gissar jag på Anna på bloggen Fantastiska berättelser. Kan det stämma? ;)

Modingarna och alfabetet

Rec. ex från AS Förlag - tack!
Här hemma går vi numera och nynnar "A, B, C, D - Huvudet på sné - vill du följa med?" mest hela tiden. Det är sången som är kopplad till bokstavsboken Modingarna och alfabetet av Annelie Salminen och Ida Rosén Branzell.
Författaren ville ha en alfabetsbok som var normmedveten och nytänkande och eftersom hon inte hittade det, så skrev hon den själv. Båda mina barn gillar bokstäver och 4-åringen läser gärna denna bok, men även 6.5-åringen som kan läsa tycker att den är kul - framförallt då att titta på bilderna och alla detaljer i den. Och det tycker jag också är behållningen med boken. Modingarna är färgstarka, fantasifulla och tokiga.

Modingarna finns som bilderbok, app, sång med rörelser till, utskrivbara målarbilder, sång på teckenspråk, lång affisch och pedagogisk handledning.

Sången är, som jag tidigare skrev, riktigt "catchy". Vi har testat appen också och den gillar både 4-åringen och 6.5-åringen, men de vill gärna ha fler bokstavsspel i den ;)
Plus för att det finns en teckenspråksvariant av ramsan i appen!


Modingarna och alfabetet
Författare: Annelie Salminen
Illustratör: Ida Rosén Branzell
Förlag: Annelie Salminen (2014)
ISBN: 9789197818414
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Mitt bokpaket är här!


Och min hemliga bokvän har väldigt vacker handstil.

torsdag 9 april 2015

9 april - Mitt favoritord


#Mitt favoritord. Eller ett favoritord i alla fall. Smultron.

onsdag 8 april 2015

8 april - Bra miljöbeskrivning


Stämningen, karaktärerna och en riktigt bra miljöbeskrivning (Brooklyn). Siri FTW!

tisdag 7 april 2015

7 april - En somrig bok


En somrig bok. Sommarboken. Alltid.

måndag 6 april 2015

6 april - En fackbok


En riktigt snygg och bra fackbok. Blogginlägget om den är ett av de inlägg som leder in flest besökare här på bloggen.

Stenarna skola ropa

Rec. ex. från Bonnier pocket - tack!
Min "påskekrim" i år blev Stenarna skola ropa av Ruth Rendell.

Det är en oerhört skickligt konstruerad deckarhistoria. Mördare, offer och motiv avslöjas redan i första meningen, men det är ändå otroligt spännande.

Missa inte!


Stenarna skola ropa
Författare: Ruth Rendell
Förlag: Bonnier pocket (2015)
ISBN: 9789174294606
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 5 april 2015

Inga kelgrisar, inga styvbarn

Det här är nog den i särklass äckligaste bok jag har läst! Jag vet inte helt hur jag ska beskriva handlingen, men hyreshuset den utspelas i är verkligen inget ställe man vill spendera någon längre tid och tycker man att råttor är äckliga redan innan, så är det inget mot vad man tycker efter att ha läst den här boken.

Förlaget presenterar handlingen så här:

"Ett typiskt hyreshus. En trappuppgång med fyra lägenheter. På utsidan liknar det gula tegelstenshuset en folkhemsidyll, men innanför väggarna lurar ondskan.

Astrid har alltid vetat att det var något fel på hennes son. Ingen trodde henne. De sade att hon var en dålig mor. Att det var henne det var fel på. Men ingen visste det som Astrid visste. För de hemliga gästerna som plötsligt börjar dyka upp kan hon berätta sanningen om vad som hände Caroline och de andra.
Någon gör inbrott i Annas lägenhet. Ingen tror henne. De säger att hon inbillar sig. Anna har ju alltid varit annorlunda. Speciell, som Kristoffer sade. En enda person tar henne på allvar.

Långsamt förs läsaren djupare in i husets hjärta där skuld, vrede och galenskap brottas med hopp och naivitet, och där alla inblandades tillvaro redan står på ända. Samtidigt sänker sig en stank av förruttnelse över byggnaden."


Inga kelgrisar, inga styvbarn av Cia Siegsgård är en bladvändare - en riktigt, riktigt äcklig och obehaglig sådan. Men väldigt bra!
Sa jag att den var äcklig?


Inga kelgrisar, inga styvbarn
Författare: Cia Sigesgård
Förlag: Kalla kulor (2014)
ISBN: 9789187049484
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Helgonet

Helgonet är ännu en ruskig och spännande deckare från Carin Gerhardsen. Hammarbypolisen utreder morden på en man som kallblodigt skjutits med ett skott i nacken. På den döde återfinns några spelkort och det drar misstankarna till offrets pokergäng.

Och som så ofta i deckare så är saker och ting inte som de verkar när någon väl börjar skrapa på ytan och här gömts synnerligen otäcka saker i förortsidyllen.

Och som alltid i Gerhardsens böcker är det barn som far illa och det berör mig extra mycket. Jag gillar hennes deckare, men måste pausa med annan läsning mellan delarna i serien.

5 april - En dikt


Jag läser inte mycket lyrik men här är några rader ur en favoritdikt. Bo Setterlind förstås.

lördag 4 april 2015

4 april - En besvikelse


En sån där bok som alla hyllar och som jag tänker att jag borde tycka om, men som tyvärr inte berörde mig alls.

fredag 3 april 2015

torsdag 2 april 2015

2 april - En riktigt bra titel

Bloggstafett: Om barnböcker på internationella barnboksdagen

Idag är det H.C. Andersens födelsedag och den internationella barnboksdagen. Det uppmärksammar Boktjuven med en bloggstafett om just barnböcker. Med jämna mellanrum under hela dagen publicerar olika bloggare (se schema i länken ovan) inlägg om just barnböcker. Fokus är på böcker med icke-svenskt ursprung.

Nu är det min tur att ta över stafettpinnen efter Bokform och jag jag funderade lite på min relation till barnböcker från andra länder. Jag har varit förtjust i barnböcker långt innan jag fick egna barn. Jag har läst kurser i barnlitteratur på universitetet och lade då grunden till en ganska stor barnbokssamling som jag nu plockar fram i lagom doser till barnen. Jag arbetade också i flera år som redaktör för pedagogiska barnböcker och fick då möjlighet att åka på mässor, t.ex. till barnboksmässan i Bologna.

Men nu när jag tittar i hyllan så står där nästan bara barnböcker av svenska författare. Hur kan det vara så? En bidragande orsak är så klart att vi har och har haft väldigt många fantastiskt duktiga barnboksförfattare i Sverige. När jag åkte på mässor med jobbet valde vi nästan aldrig att köpa in och översätta några utländska böcker. Då var mitt uppdrag att göra böcker om hur det fungerade hos t.ex. polisen, doktorn, brandkåren osv. Det föll inte så ofta på grund av textinnehållet, utan för att bilderna inte gav den igenkänning vi var ute efter. Autentiska detaljer var viktiga och då fungerar det inte så bra med röda brevlådor och poliser i konstiga mössor.

Ibland kanske innehåll och inställning till olika saker skilja sig för mycket mellan länder. Jag minns kollegan som köpte in ett läromedel från Danmark, där alla bilder fick redigeras för att ta bort ölflaskor och rökande föräldrar. Det är inget problem i Danmark, men i ett svenskt läromedel hade vi fått massor av kritik.

Min man jobbade en sommar i Genève och när han kom hem fick jag några Barbapapa-böcker på franska i present. Vi fnissade åt att brandmännen bjuder Barbapapa på "un aprétif", något som är borta i den svenska översättningen.


Ett annorlunda bildspråk kan ju också berika och nyansera. En av mina favoritböcker när jag var liten var en engelsk utgåva av Charles Perraults Askungen. Den är illustrerad av Errol Le Cain och har helt magiska bilder - och helt väsensskilda från Disneys version. Jag kunna titta i timtal på bilderna och tyckte att prinsessan var vansinnigt vacker. Och ändå väldigt långt från den "klassiska" vackra prinsessan.



Jag är väldigt svag för Island och tillbringade en sommar där för några år sedan. Jag pluggade
isländska och bodde inneboende hos en kvinna med en liten 4-årig pojke. Då fick barnböckerna en viktig funktion. Dels för att de möjliggjorde läsning av en sammanhängande och "riktig" text på en nivå som jag klarade av och dels för att jag och den lilla pojken jag bodde hos kunde mötas på samma nivå. Härligt.




Ja, jag vet inte vad slutsatsen av detta inlägg blev. Kanske bara en liten hyllning till barnboken så här på bemärkelsedagen. Gott så.

Nästa inlägg kommer om en timme hos Lilla bokhyllan.