tisdag 28 februari 2017

Veckans tema på Kulturkollo: Mörkt och kargt



Den här veckan håller jag i temat på Kulturkollo. Vi utforskar avlägsna öar, vindpinade landskap och mörka mysterier. Ja, jag är som ni förstår väldigt förtjust i den här typen av miljöer - på papper 😉 Just nu läser jag Peter Mays deckare Coffin Road och får verkligen mitt lystmäte. Vilka litterära miljöer gillar du? Gå in på Kulturkollo och var med i veckans utmaning!

 #kulturkollo #läserjustnu #västmanbok

söndag 26 februari 2017

Borkmanns punkt (van Veeteren #2)

Min bokcirkelkompis Jesper ska göra en läsning av alla Håkan Nessers van Veeteren-deckare som en läsutmaning under 2017 och bjöd in de som ville att hänga på i läsningen. Inläggen ska presenteras den sista söndagen i månaden.

Här kommer mina tankar om den andra boken Borkmanns punkt. Jag började läsa den som e-bok och tänkte att jag kunde varva med att lyssna på den, men till min förvåning gillade jag inte alls att lyssna på herr Nesser som läst in boken själv, utan återgick snabbt till att läsa själv.

I den här boken  åker van Veeteren till staden Kaalbringen för att hjälpa till i ett fall där en mördare har dödat tre män genom att praktiskt taget halshuggna dem. Inget samband mellan offren är uppenbart och i staden sprider sig skräcken för något som verkar vara en galnings verk. Van Veeteren och Münster försöker tillsammans med Bausenn, kommissarien i staden som bara är några dagar från sin pensionering, och den unga inspektören Beate Moerk hitta ett samband och ett mönster. Romanens titel syftat på en tes av Van Veeterens gamla chef, Borkmann, nämligen att varje utredning förr eller senare når den punkt då man inte behöver mer information för att finna gärningsmannen och att det svåra ligger i att upptäcka denna punkt.

Den här boken vann Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 1994, men för mig kändes den här boken lite splittrad och inte så engagerande. Eller så var det jag som var splittrad under läsningen. Jag tyckte att det var lite för många människor att hålla reda på och min e-version av boken hade verkligen hjälpts av bättre styckeindelning då det många gånger var otydlig när boken bytte berättarperspektiv. Jag har inte haft möjlighet att kolla om det är på samma sätt i den tryckta versionen, men jag hoppas att det inte är det. Det störde en hel del och gjorde att det aldrig bled riktigt så där spännande som det borde. Men Nesser är ändå en stabil berättare och grundhistorien var det egentligen inget fel på, så det blir ett OK betyg på denna deckare, även om jag personligen inte klickade så där riktigt bra med boken den här gången.

Nästa månad läser vi Återkomsten.

Borkmanns punkt
Författare: Håkan Nesser
Förlag: Albert Bonniers förlag (1994)
ISBN: 9789100157654
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 23 februari 2017

Barnbruden

Barnbruden av Anna Laestadius Larsson blev månadens "hyllvärmare". Jag fick den i ett bokbyte för länge sedan och jag kan faktiskt inte svara på varför den inte blivit läst tidigare. Jag har bara hört gott om den här serien och det är precis min typ av bok.

Berättelsen utspelas vid Gustav III:s hov dit den unga Hedvig Elisabeth Charlotta kommer, som den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia, för att gifta sig med kungens yngre bror Karl. Kungen har själv inte lyckats avla några arvingar i sitt äktenskap och det är nu Charlottas uppgift att säkra en tronarvinge.
Med på båten finns Sophie von Fersen, som motvilligt tvingats följa med på resan som sällskap åt den blivande kungligheten. Sophie och Charlotta finner dock varandra och blir nära vänner. Det är till Charlotta som Sophie kan anförtro sin hemliga - och inte alls passande - kärlekshistoria med prins Fredrik.

Äktenskapet med Karl blir däremot inte alls vad Charlotta hade hoppats på. Hennes make är ingen öm äkta man och han blir inte nöjd när tronarvingen låter vänta på sig.

Däremot blir den unga och pigga Charlotta populär vid hovet och blir också drottningens förtrogna. Hon kommer också bra överens med änkedrottningen Ulrika Eleonora som ger henne goda råd om hovlivet.

Intrigerna och turerna vid hovet är inte lätta att hantera och, trots ett liv i lyx, ingen garanti för lycka. I en tid då äktenskap är en handelsvara och vad som händer i den kungliga sängkammaren är till allmän beskådan är kvinnornas liv mycket begränsade.

Jag tycker om den bild av hovlivet och tiden (slutet av 1700-talet) som författaren målar upp. Den känns trovärdig och med många detaljer - även de ganska äckliga detaljerna om bristen på personlig hygien vid den här tiden.

Det är också intressant att författaren väver in "vanliga" människors liv, här i form av tjänstefolket på slottet och den lilla stumma tjänsteflicka, kallad Pottungen, som sover i ett skåp i Charlottas rum om natten för att hålla henne sällskap och komma med pottan när Charlotta behöver den. Pottungen blir så småningom Charlottas "projekt" då hon bestämmer sig för att lära henne att läsa och så småningom befordrar henne till kammarjungfru.

Jag gillar det här och ser fram emot att läsa de andra böckerna i serien.

Barnbruden
Författare: Anna Laestadius Larsson
Förlag: Pocketförlaget (2014)
ISBN: 9789175790275
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 21 februari 2017

Med lysande utsikter

Rec.ex. från författaren - tack!
Den här boken hade jag tänkt skriva om för ett par veckor sedan när vi hade tema Arbete, liv, arbetsliv på Kulturkollo, men jag vet inte om det var livet eller arbetslivet som kom emellan för kvar låg bara ett halvskrivet bloggutkast som jag hittade nu. Men bättre sent än aldrig ...

Med lysande utsikter av Annika Arslan Waltersson utspelas till stora delar på arbetsförmedlingen i Borås. Där får vi träffa Gunilla som arbetat där i många år, blivit utbränd av de ökade kraven men som nu är tillbaka efter sin sjukskrivning. Då blir hon handledare för Margit. Hon är ung och ny på jobbet och visar tydligt att hon tycker att arbetsförmedlingens rutiner är föråldrade och rent utav märkliga. Till Gunilla kommer också Jens för att söka arbete. Han är en avdankad entreprenör (som borde tänka mer på sin personliga hygien) som börjar bli lätt desperat.

Kring dessa tre personer kretsar handlingen i boken och hur de var och en på sitt sätt försöker förändra och förbättra situationen för stadens arbetssökande. Något som så småningom börjar märkas på flera platser i staden, till t.ex. kommunens stora förvåning.

Det är en bok som handlar mycket om kontorsbyråkrati och det kan ju låta trist, men här är det faktiskt ganska roligt, på ett dråpligt sätt. Jag tror många kan känna igen sig, utan att man för den skull måste ha jobbar på just arbetsförmedlingen. Flera gånger under läsningen tänkte jag på Jonas Karlssons bok God jul och alla turer på det lokala kommunhuset. Här finns många lika absurda scenarier. En sak jag uppskattar är att personerna i boken har goda avsikter och att det finns en känsla av hoppfullhet i deras handlingar.

Trivsam och underhållande läsning.


Med lysande utsikter
Författare: Annika Arslan Waltersson
Förlag: Annika Arslan Waltersson (2016)
ISBN: 9789163918605
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 20 februari 2017

Gryningsstjärna

Rec.ex. från Opal - tack!
Gryningsstjärna av Charlotte Cederlund är den andra delen i Idijärvi-trilogin.
Vi får fortsätta att följa Áili och de äventyr hon hamnat i efter flytten från Skåne till den lilla byn Idijärvi.

Det är nästan omöjligt att skriva något om den här boken utan att avslöja viktiga saker som händer (eller viktiga saker i bok ett), men jag ska försöka. Men om du inte vill ha några spoilers alls så är det bäst att sluta läsa det här blogginlägget nu.

Áili hade svårt att acceptera flytten som hin tvingades till efter sin fars död. Hon kände sig inte välkommen av sin farfar och eftersom hon inte fått veta något om sitt samiska arv av sin far, hade hon svårt att förstå de samiska traditionerna i byn och hon förstod heller inte någon samiska. När hon dessutom får reda på att hennes samiska har gett henne magiska krafter vet hon inte vad hon ska tro. Tack vare sin gammelfarmor och sin nya vän Olivia började hon sakta förstå och kan lära sig använda sina krafter, men då kastas hon in i en maktkamp som hotar att förstöra byn. Hennes krafter sätts på svåra prov, men hon vinner den första striden. Dock inte utan livsomvälvande förluster.

I bok två är Áili med ensam än någonsin, men när hon förstår att det finns en risk att hon måste lämna Idijärvi inser hon hur mycket byn och människorna där har börjat betyda för henne. Ska hon behöva lämna den nu precis när hon börjar känna sig som hemma? Dessutom är de onda krafterna långt ifrån borta, de bidar bara sin tid och förbereder sig för att slå tillbaka ännu kraftigare. Byrådet behöver Áilis hjälp och uppmanar henne att ta kontakt med andevärlden för att få hjälp. Men kan Áili hantera sin kraft tillräckligt för att klara uppdraget och är byrådet ärliga med sina avsikter?

Precis som i den förra boken så är det här en riktigt spännande berättelse. Jag gillar den fantasyvärld som författaren målar upp och hur hon för in de samiska traditionerna och folktron och visar dem genom en tonårsflickas ögon. Miljön gör också sitt till och känns säker exotiskt för många läsare med inslag av renskötsel, hundspann och skoteråkning. Det känns också bra att det skrivs böcker som inte utspelas i storstad och att ungdomar i de norra delarna i landet kan känna igen sig – även om jag såklart fattar att alla där inte har renar eller åker skoter (ett annat exempel till är Tio över ett av Ann-Helén Laestadius).

När jag läste första delen Middagsmörker hade jag en liten invändning om att jag inte tyckte att jag kom så nära karaktärerna och att jag önskade att jag kunde komma dem närmare och känna mer med dem. I bok två tycker jag verkligen att författaren har lyckats att fördjupa bilden både av Áili och av andra karaktärer. Áili tvingas bli vuxen snabbare än hon borde, men det blir en intressant karaktärsutveckling och denna gång har jag inga problem med att känna med henne.

Välskrivet, spännande och med en härligt mystisk stämning – det här är bra läsning!

Gryningsstjärna
Författare: Charlotte Cederlund
Förlag: Opal
ISBN: 9789172998858
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 18 februari 2017

Minifakta om djurungar i staden

Rec.ex från författaren och Nypon förlag - tack!

Dottern slukar faktaböcker om djur just nu, så det var härligt att denna lilla bok hittade hem till oss. Minifakta om djurungar i staden av Ann-Charlotte Ekensten är lättläst och spännande fakta om rådjur, ekorrar, igelkottar, harar och rävar med otroligt söta bilder! Perfekt för vetgiriga barn. Vi har tidigare läst Minifakta om djurungar i skogen av samma författare.

@acekensten @nyponforlag #barnbokstips #västmanbok

Minifakta om djurungar i staden
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Förlag: Nypon förlag (2017)
ISBN: 9789175677231
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 16 februari 2017

Västmanländskan via Instagram



Har så många böcker jag vill och borde blogga, men det får bli #enannandag för idag är jag helt slut och orkar på sin höjd klämma ett par avsnitt av "How I Met Your Mother"

#februarifoton #västmanbok

Jag är världen



Steker lite pannkakor. Läser lite ungdomspoesi. "Jag är världen" av Mårten Melin känns nära sin målgrupp. Rakt, enkelt och ändå på djupet. Gillar! ❤️

#bou2017 #läserjustnu #västmanbok @hegasforlag

Jag är världen
Författare: Mårten Melin
Förlag: Hegas (cop. 2011)
ISBN: 9789186625399
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 13 februari 2017

På en öde ö i havet


Är På en öde ö i havet av Aino Trosell en kort roman eller lång novell? Hursomhelst trevlig lyssning på tåget.

Trosell skildrar som vanligt den arbetande människan väl. Här om de skogsarbetande männen - en far och två söner - som anlitar en ung "kocka" som ska sköta deras hushåll. Det påverkar deras vardag på ett genomgripande sätt.

#pendlarläsning #ljudbok #västmanbok

På en öde ö i havet
Författare: Aino Trosell
Förlag: Norstedts Audio (2007)
ISBN: 9789173134217
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 9 februari 2017

Veckans tema på Kulturkollo: Arbete, liv, arbetsliv

Ja, det är väl mycket det handlar om - arbete, liv och arbetsliv - om att få en bra balans de emellan. Det pratar vi om på Kulturkollo den här veckan. För min del har arbetslivet tagit lite för stor plats de senaste dagarna. Även om jag faktiskt tillbringar mindre tid på jobbet än vanligt, har det gjort mig väldigt trött och har dessutom den fula ovanan att göra sig påmint stup i kvarten - och tyvärr ganska ofta mitt i natten när jag vaknar med ett ryck av någon stressande tanke.
Men nu är det snart helg, och om inte så länge stundar lite sportlovsledigt.

Kulturkollo läser pratar vi just nu om boken Mamma är bara lite trött av Sara Beischer. Jag läste den i trettonhelgen (men som den här mamman varit lite för trött för att blogga om) och den handlar om en kvinna, mamma, lärare som drabbas av en utmattningsdepression. Här finns mycket att diskutera om liv, arbete och förväntningar på hur saker och ting "ska" eller "borde" vara. Diskussionen är i full gång och det är bara att hoppa in!



I veckans utmaning ber Anna oss att tipsa om "en bok, en pjäs, en dikt, en novell, en opera, en film, ett TV-program eller en låt som ni kommer att tänka på när ni hör ordet arbetsliv."

Jag tänker direkt på Vibeke Olssons böcker om Bricken som genomsyras så mycket av tankar om arbete - att få ett arbete, att behålla sitt arbete, att vara stolt över sitt arbeta, att bli trött, slitas ut, bli skadad av arbetet, de möjligheter arbetet gav och hur mycket som arbetet krävde. De är en fantastisk fin serie som jag ofta rekommenderar.


onsdag 8 februari 2017

Rikitikitavi

Den här månaden läser vi Rikitikitavi av skådespelaren och artisten Rikard Wolff i min bokcirkel. Jag har lyssnat på den via Storytel och just den här boken tror jag lyfte väldigt mycket av just det.

Nu gillar jag Rikard Wolff till att börja med, så det är ju en bra förutsättning. Jag tycker om hans röst som är behaglig och intressant att lyssna på. Jag har också upptäckt i mina, fortfarande ganska begränsade, ljudbokserfarenheter att jag gillar författarupplästa böcker. Det ger lite extra till lyssningen, och ännu lite mer när det - som här - är en självbiografisk bok. Dessutom innehåller den här ljudboken flera av Rikard Wolffs sånger och dem gillar jag också.

Ja, som ni förstår har jag haft en bra upplevelse här och jag tyckte mycket om att få veta mer om Rikard Wolffs barndom, uppväxt och studietid på scenskolan. Om hans familj, om hans ständiga rädsla för att hemska saker skulle inträffa. Han berättar kärleksfullt om sina föräldrar och om sin bror. Han målar upp tydliga bilder av deras hus, av kläder de hade på sig och berättar lustiga, och vemodiga, anekdoter om sin uppväxt.

Naturligtvis finns här en hel del om identitet och sexualitet. Att växa upp och känna att man inte riktigt vet vem man är, att alltid vara lite udda, lite fel. Och sedan lyckan att hitta rätt och att våga få vara den man är. Rikard Wolff har varit politiskt aktiv för homosexuellas rättigheter och andra jämnställdhetsfrågor. Det visste jag inte, så det var intressant att läsa mer om. Naturligtvis berättar han också om den stora oron för "bögpesten" som uppstod när AIDS-viruset blev känt. Här finns igenkänning från Jonas Gardells böcker Torka aldrig tårar utan handskar.

En stor del av boken handlar om kärleken till teatern och drömmen och strävan efter att få stå på scen. Här nämns många kända namn, men alltid med respekt och ofta med värme. Skådespelaryrket är verkligen ingen dans på rosor, så det är ingen skönmålning utan troligtvis en rättvisande bild av hur svårt det är att lyckas i branschen och vilka omständigheter som gör att man till slut får en chans. Rikard Wolffs stora kärlek till musik får också stor plats och det hörs på hans röst att det är här han är som lyckligast.

Kärlek och längtan är ändå de ord som bäst sammanfattar boken. Längtan efter att stå på scenen, att lyckas, men också efter att få vara nära, efter att få älska och bli älskad, och längtan efter barn. Kärleken till teatern, till musiken och, störst av allt, till den där alldeles speciella människan!

Rekommenderas!

Rikitikitavi :en folkhemsberättelse
Författare: Rikard Wolff
Förlag: Bonnier Audio (2011)
ISBN: 9789173485159
Finns t.ex. på Bokus och Adlibris

Apné

Rec.ex. från Contempo förlag - tack!
Apné är Lorenzo Amurris självbiografiska skildring av den skidolycka som gjorde honom förlamad från bröstet och ned och hur hans liv blev efteråt.

Det är en gripande berättelse och författaren berättar naket och ärligt om den svåra omställningen från att vara en ung, aktiv person till att behöva hjälp med att göra precis allt. Han beskriver sorgen och vreden över olyckan och det den innebär. Han berättar om utsattheten i att behöva hjälp med allt och inte längre ha en privat sfär när han till och behöver sköta sina toalettbestyr inför "publik". Han berättar om ofattbara smärtor och en lång rehabperiod som ändå inte ger honom ens en bråkdel av det gamla livet tillbaka.

Innan olyckan var Lorenzo Amurri musiker och nära att slå igenom med sitt band och i berättelsen återkommer han ofta, ofta till den ofattbara sorgen över att inte kunna spela gitarr längre. För även om han kan röra armarna till viss del, så fungerar inte hans händer. Boken beskriver också problemen i kärleksrelationen med flickvännen Johanna, som outtröttligt finns vid hans sida. Trots stöd och kärlek från familj, vänner och flickvän har han svårt att se någon vits med att leva livet på det här sättet, och återkommande är också hans tankar och planer på att avsluta sitt eget liv.

Det här är Livet efter dig i en mer realistisk, oredigerad och icke-romantiserad version.
Stark läsning!

Apné
Författare: Lorenzo Amurri
Förlag: Contempo (2016)
ISBN: 9789188157102
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 7 februari 2017

Bättre än världens bästa bok

Rec.ex. från Speja förlag - tack!
Den här fina lilla barnboken landade här hemma för någon vecka sedan och vi har läst den flera gånger sedan dess.

Den handlar om Loppan som inte vill sova. Hon har redan hört alla sagor och sånger och ber istället pappa att berätta en saga som han själv hittar på. Flickan i pappans berättelse ger sig ut på ett fantastiskt äventyr och träffar många märkliga och spännande figurer!

Bättre än världens bästa bok av Marc Eastmond och Jonas Karner är en riktigt charmig bok med fina, fantasifulla bilder. Berättelsen är skriven på rim med bra rytm. Den vuxne ser kanske på en gång att pappans berättelsen är inspirerad av saker i Loppans närhet som får liv i bilderna. Barnet upptäcker det kanske lite vartefter. Sådana böcker gillar jag.

En finurligt bok med glimten i ögat!

Bättre än världens bästa bok
Författare: Marc Eastmond
Ilustratör: Jonas Karner
Förlag: Speja Förlag (2017)
ISBN: 9789188167071
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 4 februari 2017

Rapport från ett läsretreat

Den här helgen tillbringar jag på läsretreat tillsammans med ett helt gäng andra boktokar.

Vad vi gör? Jo, vi läser så klart! Före frukost, efter frukost, innan lunch och när helst det ges tillfälle. Däremellan badar vi, byter böcker, litteraturquizzar och äter och dricker gott!

Hotellet, Gästis i Varberg, är verkligen det perfekta stället. Det finns böcker överallt! Och om man hittar en intressant bok i hyllorna får man ta med den hem.


fredag 3 februari 2017

Den gyllene hårnålen

Rec.ex. från Historiska Media - tack!
Romanen Den gyllene hårnålen av Maria Gustavsdotter utspelas vid Gustav Vasas hov. Vi får följa den unga Märta Svantesdotter som kommer till Gripsholms slott. Hennes far är adlig, men hon född oäkting och får på nåder bo uppfostras tillsammans med den kungliga barnen.  Hon och Gustav Vasas dotter Cecilia finner varandra och en stark vänskap växer fram dem emellan. Det är dock inget jämställt förhållande då Märta alltid befinner sig i Cecilias skugga och behandlas ibland som en syster och ibland som en tjänare. Relationen kompliceras av hovlivets och tidens många etikettsregler.

Kungliga prinsessor är vid den här tiden viktiga politiska spelpjäser som kan giftas bort för att gynna riket. Deras dygd är därför värdefull och vaktas noga. Cecilia växer upp och blir omtalad för sin skönhet och sitt temperament, och hon ställer till med en rejäl skandal vid det sk. Vadstenabullret. Maria Gustavsdotter har baserat berättelsen på verkliga historiska händelser och blandar på ett trovärdigt sätt in de privata tankar och händelser som skulle kunna ha inträffat dem emellan. De båda kvinnorna följer varandra från tioårsåldern och tills dess att de är mogna kvinnor.

Det här är en berättelse om vänskap, om kärlek och om klass. Det här är verkligen en genre jag uppskattar - historiska romaner om intressanta och starka kvinnor. Maria Gustavsdotter gör det här väldigt bra. Hennes omtanke om detaljer och de väl sammansatta karaktärerna gör den Den gyllene hårnålen till väldigt fin läsning.

Jag har tidigare läst Helenas hämnd, Ulrikas bok, Katarinas bok och Ebbas bok av samma författare, och jag rekommederar dem verkligen om du gillar välskrivna historiska romaner.


Den gyllene hårnålen
Författare: Maria Gustavsdotter
Förlag: Historiska Media (2017)
ISBN: 9789175454092
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 2 februari 2017

Västmanländskan via Instagram



Tågboken idag. Omläsning inför helgens bokcirkel på läsretreatet.

#babbelbubbelböckerbad #läserjustnu #pendlarläsning #västmanbok

onsdag 1 februari 2017

Sammanfattning av januariläsningen

Tja, man kan väl konstatera att min förhoppning om ett friskare 2017 inte riktigt infriats än. Å andra sidan blir ju många dagar hemma i sjukläger bra för läs-statistiken. Och jösses vilken start på bokåret. Jag har läst inte mindre än tre böcker som får full poäng! (jag tror jag gav 7 böcker högsta betyg förra året).

En nästan sann historia av Mattias Edvardsson, Vända hem av Yaa Gyasi och Ordbrodösen av Anna Arvidsson var tre böcker som tog andan ut mig. De är väldigt olika, men med det gemensamma att de alla tre är strålande bra!

Jag har också läst två böcker i hyllvärmar-utmaningen: Känslan av död av Elly Griffiths och Mad about the boy av Helen Fielding

Två böcker blev det också i barn- och ungdomsboksutmaningen som i januari har temat "röda böcker". Då läste jag Ett spöke i klassen av Mårten Melin och Rimligt lyckade ögonblick av Åsa Asptjärn

Och så läser jag ju också hela Nessers van Veeteren-serie i år och första boken ut var Det grovmaskiga nätet.

Tyvärr har jag inte bloggat i samma takt som jag har läst, så det finns obloggade böcker kvar både från förra året och från början på detta, men de dyker väl upp här så småningom ...


Veckans tema på Kulturkollo: Nytt och fräscht

Nu är vi på Kulturkollo tillbaka igen med nya fräscha veckoteman och det första för i år är just det - nytt och fräscht. Det kommer att handlar om t.ex. nya böcker av favoritförfattarna, spännande böcker av debutanter, nya filmer vi vill se och kulturarrangemang vi vill uppleva.

Veckans utmaning handlar om saker vi ser fram emot under året - saker vi längtar efter. Jag sitter här hemma med ett sjukt barn och känner mig inte så där hemskt kry själv heller. Vi har haft en tuff start på året med halva familjen sjuk i influensa och resten av familjen mer eller mindre förkyld hela tiden, så jag längtar oerhört mycket efter att vi ska bli friska!

Men nu skulle det här ju handla om kultur.

En sak som jag ser väldigt, väldigt mycket fram emot och som inte ligger så långt borta i tiden är att få åka på läsretreat. Och det ska jag göra i helgen! Ett helt gäng boktokiga människor har bokat "bokälskarpaketet" på Gästis i Varberg och där ska vi läsa böcker, prata böcker, byta böcker. Förhoppningsvis blir det lite bad och god mat också. Det känns fantastiskt lyxigt!

I år arrangeras för första gången Malmö litteraturfestival (25-29/3) och det ska bli spännande att se vad det blir för att slags arrangemang. Flera olika aktörer kommer att ordna arrangemang runt om i Malmö. Det är alltså en "stadsfestival" och inte i en enda lokal som vid t.ex. bokmässan eller Stockholm Literature. Roligt att det händer något här nere i södra Sverige också.



Ja, och så ser jag ju fram emot Bokmässan. Det är ju ändå höjdpunkten. Bättre än julafton när man var liten :)

Men jag ser också fram emot att gå på lite mindre arrangemang. Förra året kom jag nästan inte iväg på någonting, men nu jag prickat in några datum med författarbesök på bibliotek och bokhandel i Malmö och Lund som jag hoppas komma iväg på. Och det har börjat bra! Igår var jag på Förlagsklubben Syds första arrangemang och lyssnade på Norstedts skönlitterära förlagschef Eva Gedin som talade om nya utmaningar i bokbranschen och förlagets sammanslagning med Storytel.

Rimligt lyckade ögonblick

Jag hann också läsa ut en bonusbok med röda detaljer i barn- och ungdomsboksutmaningen, som ju har "röda böcker " som tema i januari.
Jag fick Rimligt lyckade ögonblick skickad till mig från Bonnier Carlsen, som hade sett att jag skulle delta i utmaningen - tack!

Det är den tredje boken i Åsa Asptjärns serie böcker om Emanuel Kent. Nu ska han börja gymnasiet och planerar att "börja om", att bli en ny och cool version av sig själv. Han är mån om att verka spännande inför sina nya klasskompisar.

Det är som upplagt för pinsamma situationer.
Väääääldigt pinsamma situationer.

Det är riktigt roligt att läsa, även om jag har lite svårt för alltför mycket "göra bort sig"-humor. Jag gillar beskrivningen av humanistklassen med alla olika karaktärer- här finns mycket igenkänning för mig som själv gick H på gymnasiet. Ett plus också för hur relationen mellan Emanuel och hans syster Vanja skildras - det gillar jag mycket!


Rimligt lyckade ögonblick
Författare: Åsa Asptjärn
Förlag: Bonnier Carlsen (2017)
ISBN: 9789163893827
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris