lördag 3 februari 2024

Just nu i februari 2024


Idag skulle jag egentligen ha varit i Varberg på läsretreat, men en envis influensa satte stopp för de planerna. Istället får jag kurera mig här hemma och försöka göra det bästa av det. 

Men, det är den första lördagen i månaden och innebär i alla lägen en "just nu"-enkät här på bloggen. Den är ett arv från forna Kulturkollo och alla som vill är välkomna att svara på frågorna på sin blogg eller Instagramkonto. Du hittar svar på frågorna också hos mina fd. Kulturkollo-kollegor Och dagarna går och Enligt O.

Just nu läser jag: Jag har precis läst ut Om uträkning av omfång 1 av. Solvej Balle, lite efter alla andra, och är lika imponerad som alla andra. Så jag hämtar andan lite efter den innan jag väljer nästa bok. Kanske blir det Stacken av Annika Norlin eller Innan fåglarna vänder åter av Merja Mäki.

Just nu lyssnar jag: som vanligt helst på tystnad och fågelkvitter

Just nu tittar jag: på kändisdokumentärer tydligen, först om David Beckham, sedan om Robbie Williams och nu senast den som handlar om inspelningen av Live Aid-låten We are the world.

Just nu längtar jag: efter att bli friskt. Jag nöjer mig med det.

Just nu njuter jag: kanske inte så värst av något här i sjuklägret. Inte ens kaffet smakar gott. Men jo, jag njuter av att det är tulpansäsong och att ha en färgsprakande bukett på köksbordet varje dag.


Jag passar på att be om ursäkt för att jag är så dålig på att svara på kommentarer här på bloggen. Jag gör nästan allt från telefonen nuförtiden och det har inte gått att svara på kommentarer på Blogger på hur länge som helst. Men jag läser och uppskattar alla kommentarer.

fredag 2 februari 2024

Månadssammanfattning januari 2024

Här har det varit sjukstuga med influensa i över en vecka. Det började med att dottern blev sjuk förra onsdagen. På fredagen kom sonen hem från skolan med feber. I söndags däckade jag och några dagar senare var det också makens tur. Så särskilt roligt har det inte varit på sistone alltså, men värst var kanske de tre dagar när jag hade så ont i huvudet och ögonen att jag inte kunde läsa. Förstår ni så tråkigt!😊 Om man är hemma och är sjuk är väl det minsta man kan begära att man åtminstone ska kunna få lite extra lästid!

Men hur det än är så har några böcker blivit lästa i januari i alla fall:

Årets första bok blev De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström-Jones som min syster trodde att jag skulle gilla. Det gjorde jag verkligen, så tack för tipset!
Det blev också den första boken ut i #12books12friendschallenge

De kapabla av Klas Ekman var månadens bok i utmaningen #färggladahyllvärmare2024 och läskiga Stallo av Stefan Spjut hittade jag i det första paketet bland de inslagna hyllvärmarna. #hyllvärmare2024

Namnens hus av Colm Tóibín blev jag inspirerad att läsa tack vare #kaffeochkulturhistoria som lyfte temat förhistorisk tid och antiken

Therese Widenfjords otroligt fina romandebut Med bergens andetag blev årets första fullpoängare. Jag läste den inför bokcirkelsamtal i helgen, men tyvärr kommer jag inte iväg på den planerade läsretreaten.

En annan bokcirkelbok var Kaffe, kaka och kremering, tack! av Kerstin Nedergård, men den blev ingen favorit för oss.

Ett par deckare har jag hunnit med - Skinn av Sara Strömberg och Vit död av Ragnar Jónasson - och ett par väldigt bra romaner - Elden av Daniela Krien och Skolan för goda mödrar av Jessamine Chan.

Jag har också läst En gömd värld, som är andra delen i Augustin Erbas fantasyserie för unga, Löftet av Damon Galgut och den söta feelgoodboken Kärlek på ön av Anna Winther.

Geografiskt har jag, förutom Sverige, besökt Irland, Tyskland, USA, Sydafrika och Island med hjälp av litteraturen.

Vilken var din bästa januariläsning?