söndag 10 mars 2019

Månadsammanfattning: januari och februari 2019

Ja, som ni vet började jag på nytt jobb i början av året. Fantastiskt roligt, men väldigt tröttande att lära sig massor av nya saker. Lägg därtill en hel del resande mellan Stockholms- och Malmökontoret. Det har inneburit att jag i viss mån har kunnat upprätthålla lästakten, men min hjärna har inte klarat av att formulera sig särskilt väl här på bloggen. Men nu känns det lättare och jag börjar bli piggare i huvudet, så jag hoppas på att komma igen ganska snart. Så här såg i alla fall läsningen ut i januari och februari.

Januari
Förälskad i trubbel av Sarah Title
Trädet och vinrankan av Dola de Jong (månadens språk)
Midsommar med herr Laakso av Kjell Westö (novell)
Ulrike och freden av Vibeke Olsson
Ulrike och kriget av Vibeke Olsson (hyllvärmare)
Britt-Marie var här av Fredrik Backman (hyllvärmare)
Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid
Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid
Bränn alla mina brev av Alex Schulman
Damen som köpte en buss och bara drog av Judy Leigh
Det växte ett träd i Brooklyn 2 av Betty Smith
Felsteg av Maria Adolfsson

Februari
Minifakta om kattungar och Minifakta om hundvalpar av Ann-Charlotte Ekensten
Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkortet av Ingrid Jönsson
Regn av Josefine Klougart (novell, månadens språk)
Siri av Lisa Hågensen
Rut flyttar ut av Ola och Evalotta Belin
Jag är inte sjuk av Sara Bergmark Elfgren och Sara Fröhlich
Mai betyder vatten av Kayo Mpoyi
Jag kan inte sluta gråta av Anne Liljeroth
Omvägen av Gerbrand Bakker
Xirianas gåta av Joseph Davis
Om allt vore annorlunda av Sanna MacDonald
Ärr av Audur Ava Olafsdottir

onsdag 6 mars 2019

Kortbloggat: Förälskad i trubbel


Titel och författare: Förälskad i trubbel av Sarah Title

Varför läste jag den? Jag har läst en bok tidigare i författarna serie om kärlek på bibliotek och tyckte att den var mysig

Vad handlar den om? Joanna lämnar sitt plötsligt sitt rockband precis när de är på väg att slå igenom stort. Hon återvänder till sin gamla hemstad med svansen mellan benen. Som "tur" är har hennes farmor brutit ben och hon kan använda det som skäl för sin hemkomst. Hon har alltid avskytt den inskränkta småstaden, men den nye snygge bibliotekarien Liam gör ändå tillvaron lite mer uthärdlig.

Vad tyckte jag? En söt och förutsägbar rom-com, med alla de missförstånd och förvecklingar som ska finnas i den här genren. Man vet vad man får och det är alldeles utmärkt. Plus för en cool kvinnlig huvudperson och biblioteksmiljö,

Förälskad i trubbel
Författare: Sarah Title
Förlag: Lovereads by Forum (2018)
ISBN: 9789188801227
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kortbloggat: Britt-Marie var här


Titel och författare: Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Varför läste jag den? Valde den som hyllvärmare i januari och för att jag ville läsa innan jag såg filmen

Vad handlar den om? Hemmafrun Britt-Marie försöker skaffa ett jobb efter det att hon har lämnat sin man som varit otrogen. Hon har dock ingen arbetslivserfarenhet alls, så det enda jobb den hårt prövade arbetsförmedlaren kan hitta åt henne är som vaktmästare/husmor på en fritidsgård i ett litet, litet samhälle. Vad hon glömmer säga är att det också ingår i jobbet att träna det lokala juniorfotbollslaget.

Vad tyckte jag? Många tycker att Backmans böcker är väldigt roliga. Jag tycker däremot att de är enormt sorgliga. Men han är en mästare på att beskriva ensamma och lite udda människor. Han gör det med stor värme och visst finns det humor också. Britt-Marie kunde i någon annans händer ha blivit en karikatyr, men Fredrik Backman låter inte det hända henne. Det tycker jag om.

Britt-Marie var här
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Forum (2014)
ISBN: 9789175038865
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kortbloggat: Damen som köpte en buss och bara drog


Titel och författare: Damen som köpte en buss och bara drog av Judy Leigh

Varför läste jag den? För att diskutera i #boktwitt

Vad handlar den om? Den 75-åriga Evie som ångrar sitt beslut att flytta in på ålderdomshem efter att hennes make gått bort. Hon bestämmer sig för att liva upp tillvaron lite och köper en husbil (ingen buss faktiskt) och ger sig iväg ut i Europa.

Vad tyckte jag? Charmig och smårolig berättelse. 75 är ju verkligen inte så gammalt och Evie upptäcker att det finns plats för både äventyr, nya vänner och till och med kärlek i hennes liv.



Damen som köpte en buss och bara drog
Författare: Judy Leigh
Förlag: Harper Collins (2018)
ISBN: 9789150940114
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kortbloggat: Bränn alla mina brev


Titel och författare: Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Varför läste jag den? Jag tyckte  om hans tidigare bok om sin mamma och blev nyfiken på denna.

Vad handlar den om? Det är en slags biografi över Schulmans morfar och mormor, Sven och Karin Stolpe. Fokus ligger på morfaderns häftiga humör och den härskarteknik han utövade mot sin familj och inte minst mot sin hustru. Den handlar också om Karins förhållande med Olof Lagercrantz och breven i titeln syftar på hennes brev till honom.

Vad tyckte jag? Min uppfattning om Alex Schulman överskuggar lite min läsupplevelse, men nu efter andra boken måste jag säga att jag gillar honom i romanform, inte så mycket annars. Den historiska delen av den här boken tycker jag riktigt mycket om. Lite mer tveksam är jag dock till den nutida delen där författaren knyter berättelsen till sin egen ilska och "mörka sidor" som ett nedärvt släktdrag.

Bränn alla mina brev 
Författare: Alex Schulman
Förlag: Bookmark förlag (2018)
ISBN: 9789188745149
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 3 mars 2019

2 x Grannar



När jag bestämde mig för att ge upp Till T av Suzanne Brøgger som jag valt som bok till #månadensspråk hade jag inte tid att klämma in någon annan dansk roman.

Istället valde jag den här novellen av Josefine Klougart. Regn är en oerhört tät och hjärtskärande sorglig novell om en pojke och hans familj som gått sönder. Handlingen är placerad mitt på den danska landsbygden och lyckas på sina få sidor teckna både ett vemodigt porträtt av en olycklig familj och ge en tydlig bild av miljön. Jag tyckte mycket om den!

Regn ingår i novellboxen Grannar från Novellix och det gör Kjell Westös novell Midsommar med herr Laakso också. Westö är en favoritförfattare som sällan gör mig besviken - och inte i det här lilla formatet heller. Berättelsen tar plats i ett hyreshus och handlar om de människor som bor där - speciellt berättaren själv (en ung student) och hans bistre gamle granne herr Laakso. De har få saker gemensamt, men en olycka för dem samman under en midsommarkväll. Ett intressant möte som gör att de båda ser på varandra på ett nytt sätt. Fin!


Regn
Författare: Josefine Klougart
Förlag: Novellix (2017)
ISBN: 9789175891811
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Midsommar med Herr Laakso
Författare: Kjell Westö
Förlag: Novellix (2017)
ISBN: 9789175891828
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Minifakta om kattungar och hundvalpar


Rec.ex. från Nypon förlag - tack!
Att läsa om djur är något som mina barn aldrig tröttnar på och böckerna i serien Minifakta från Nypon förlag återkommer de till om och om igen.

Nu har det kommit två nya titlar i serien: Minifakta om kattungar och Minifakta om hundvalpar av Ann-Charlott Ekensten. Som tidigare är det enkla och lättlästa faktatexter kombinerat med helt ljuvligt söta fotografier. Böckerna avslutas med en ”visste du att”-sida med lite bonusfakta.

Toppenböcker!

Jag har tidigare läst och bloggat om:
Minifakta om djurungar i skogen
Minifakta om djurungar i staden
Minifakta om djurungar på landet
Minifakta om djurungar hemma

Minifakta om kattungar
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Förlag: Nypon förlag (2019)
ISBN: 9789178250783
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Minifakta om hundvalpar
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Förlag: Nypon förlag (2019)
ISBN: 9789178250776
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 2 mars 2019

Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkortet

Rec.ex. från Beta Pedagog - tack!

Ikväll vid kvällsfikat läste högt ur Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkortet av Ingrid Jönsson för barnen. I den här boken är den charmige Edgar inte bara en bokhund, utan också en finurlig deckarhund. 

Både 7-åringen och 10-åringen tyckte mycket om boken. De tycker att Edgard är snäll och rolig och att det här var en lagom spännande berättelse. "Jag tycker det är bra att boken berättas ur en hunds perspektiv", säger 7-åringen.

Som högläsaren tycker jag att boken har ett språk på bra nivå för barnen och bra läsflyt. Och den är faktiskt rolig även för en 44-åring!

Jag har tidigare läst och bloggat om Bokhunden Edgar och katten Lollo av samma författare och precis som i den boken finns här läsförståelsefrågor och tips på uppgifter som kan användas för att arbeta vidare med texten.

Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkortet
Författare: Ingrid Jönsson
Illustratör: Anna Westin
Förlag: Beta Pedagog (2019)
ISBN: 9789188009777
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris