lördag 31 augusti 2013

Tävling: Den bok eller författare som betytt mest för mig

Hos Litteraturkvalster kan man tävla om ett bokpaket med alla tre böcker i Gardells serie "Torka aldrig tårar utan handskar". Motprestationen är att skriva ett blogginlägg som svarar på följande fråga:

Vilken bok och/eller författarskap har betytt mest för dig?

Det är ju inte helt lätt att välja. Det är en sådan där fråga där svaret varierar nästan från dag till dag.
Men ganska ofta svarar jag nog att den bok som betytt mest för mig är Den oändliga historien av Michael Ende. Jag vet inte hur många gånger jag läste den när jag var yngre.
Den är på något vis essensen av vad litteratur kan vara. Något man kan ty sig till, något man kan gömma sig i och något som öppnar dörren till en fantastisk sagovärld!

fredag 30 augusti 2013

Var är Jane Eyre?

Var är Jane Eyre? av Jasper Fforde är en otrolig historia om ett England där tiden är ur led. Tidresor är inget ovanligt och genmodifierade dronter är vanliga husdjur. Litteratur är viktigt - så viktigt att det finns speciella littkrim-poliser för att bevaka förfalsknings- och upphovsrättsfrågor. Men vad händer när någon lyckas stjäla ett värdefullt originalmanuskript och dessutom tar sig in i det och ändrar historien?

Det är ett sådant fall som littkrimpolisen Torsdag Nesta får tampas med i den här berättelsen. Det här är en rolig och spännande bok späckad med litterära referenser. Vi får lära känna karaktärer ur klassiska böcker på ett helt nytt sätt.
Ibland tycker kan kanske att handlingen blir lite för detaljerad och det gör att man bland tappar tråden, men på det hela taget var det väldigt trevlig läsning.

Författaren har skrivit fler böcker i den här "littkrim"-genrer.

2 x Sonya Sones

Jag fick de här böckerna i present av en fin kollega. Jag hade inte hört talas om dem eller författaren Sonya Sones innan. De är en slags "tvillingböcker" - man bör läsa båda två för att få hela upplevelsen.

Den första boken Vad mina vänner inte vet är Sophies berättelse. Om kärlek, om familj, om skola - men framförallt om att bli kär i någon man inte borde bli kär i men också om lyckan att hitta någon som man passar riktigt bra tillsammas med.

Den andra boken Vad min flickvän inte vet är Robins berättelse. Om kärlek, om familj, om skola - men framförallt om att kämpa mot glåpord och elakheter varje dag och om glädjen att äntligen få visa vem man egentligen är och att bli omtyckt just för det.

Böckerna är skrivna i korta kapitel, som dagboksanteckningar. Eller korta dikter. Det är fragmentariskt, men inte splittrat. Sättet att berätta gör att berättelsen inte blir stereotyp eller full av floskler, som det så lätt skulle kunna bli in en klassisk "pojke möter flicka"-story i high school miljö. Böckerna är lättlästa, men inte lättvindiga. Uppfriskande läsning.

Laddar för bokmässan (del 5)

Läser rumänskt.

torsdag 29 augusti 2013

I've been booked!

Jag hade tur och fick en bok via Booked. Snart ska jag läsa och blogga om Kärleken passerade här en gång av Peo Bengtsson. Tack!

Gästbloggsinlägg: Conan Doyles bibliotek

Sir Arthur Conan Doyle var en produktiv författare. Utöver de fyra romaner och 56 noveller han skrev om Sherlock Holmes var han även upphovsman till en mängd andra böcker och kortare texter under sina fyra decennier som professionell författare. Han skrev historiska romaner, fackböcker om samtida krigshärdar, debattskrifter, lyrik och reseskildringar. De sistnämnda var från åren då han åkte runt i världen som spiritismens stora affischnamn. Under slutet av sitt liv, på 1920-talet, ägnade han sitt skrivande nästan uteslutande åt spiritistiska redogörelser av möten med människor från andra sidan, finansierat av en och annan snabbskriven Sherlock Holmes-historia. Utöver de längre historierna var han en novellmästare – det är i det korta formatet som han skrev många av sina främsta berättelser och inte bara inom detektivgenren.



















Man förstår knappt hur han hann skriva denna långa rad böcker samtidigt som han var en av Storbritanniens mest kända personer, med ett stort socialt liv där han umgicks med gräddan av samtida storheter och även var engagerad i en mängd frågor och sammanhang.
Än mindre förstår man hur han hann läsa. Lika flitig som han var att författa egna verk, lika flitig var han att läsa andras. Och han hade ett bibliotek av favoritböcker som han värderade högre än det mesta i livet.

Det är om detta bibliotek som hans bok Through the Magic Door handlar. Den kom ut 1907 och var en personlig rundvisning bland de mest älskade böckerna i hyllorna.
Det ska erkännas: jag känner inte igen många av Conan Doyles favoritförfattare. En del har jag hört namnet på, men inte mer. Andra känner jag till lite mer om, men har ändå aldrig läst. Ändå blir jag fångad av Conan Doyles entusiasm inför böckerna. Ofta handlar det om ungdomsminnen som han förknippar med enskilda böcker. Hur han i unga år ständigt tvingades besluta om han skulle lägga lunchpengarna på mat eller på en bok. (Det blev oftast en bok.) Och jag blir riktigt sugen på att läsa en sådan som lord Macaulay, brittisk historiker och essäist och som dog samma år som Conan Doyle föddes, 1859. Conan Doyle berättar att han hade en essäsamling av Macaulay som kamrat under studieåren i Edinburgh och nedpackad som överlevnadsutrustning när han var ombord som skeppsläkare på en valfångare utanför Grönland. Detta smutsiga och slitna exemplar av boken intar fortfarande hedersplatsen i hans bibliotek när han flera decennier senare skriver denna sin bok om böcker.
Conan Doyle är en så god berättare, oavsett vad han berättar om, att det aldrig blir tråkigt att höra honom gå in på detaljerna varför han älskar Boswells skildring av Johnson eller Walter Scotts näst bästa roman eller Samuel Pepys, vars dagbok inte alls var ämnad för publicering.
För mig som Sherlock Holmes-älskare är det extra intressant i kapitlet om vilka som är det engelska språkets främsta noveller, främst för att han där kommer in på Edgar Allan Poe. ”Poe is, to my mind, the supreme original short story writer of all time”, skriver Conan Doyle. ”His brain was like a seed-pod full of seeds which flew carelessly around, and from which have sprung nearly all our modern types of story.”



Conan Doyle ger Poe hela äran av att vara detektivhistoriens fader. Och på Conan Doyles lista över engelska språkets bästa noveller ryms två historier av Poe: ”Den gyllene skalbaggen” och ”Morden på Rue Morgue”. I den sistnämnda är detektiven C. Auguste Dupin.
I Conan Doyles första roman om Sherlock Holmes, En studie i rött, förekommer följande replikskifte mellan Holmes och Watson – den sistnämnde inleder:
"It is simple enough as you explain it," I said, smiling. "You remind me of Edgar Allan Poe's Dupin. I had no idea that such individuals did exist outside of stories."
Sherlock Holmes rose and lit his pipe. "No doubt you think that you are complimenting me in comparing me to Dupin," he observed. "Now, in my opinion, Dupin was a very inferior fellow. That trick of his of breaking in on his friends' thoughts with an apropos remark after a quarter of an hour's silence is really very showy and superficial. He had some analytical genius, no doubt; but he was by no means such a phenomenon as Poe appeared to imagine."

Conan Doyle fick klagomål från en kvinnlig läsare att han hade kritiserat Dupin (och därmed Poe). Conan Doyle svarade: ”Jag kritiserade inte Dupin. Det var det Holmes som gjorde.”
I själva verket var Conan Doyle mycket influerad av Poe, som alltså också var en av hans favoritförfattare.


Through the Magic Door är en pärla. Läs den gärna – den finns lättillgänglig för gratisläsning på nätet, det är bara att googla. Bara att få se in i huvudet på en beläst man från 1800-talet är spännande. Jag förstår inte referenserna, men det spelar ingen roll, för med Conan Doyles penna är det oavlåtligt intressant. Och för mig som förlagsman med en kluvenhet som både boksamlare och eboksivrare är det fascinerande att se hur innehållet i böckerna inte kan särskiljas från sin fysiska uppenbarelse. Conan Doyle nämner alltsomoftast utseendet på sitt exemplar av respektive favoritbok. Det här handlar lika mycket om kärlek till läsningen som till den fysiska boken.


Avslutningsvis vill jag bara citera några rader från första kapitlet ur denna bok som nu har 106 år på nacken:
”Reading is made too easy nowadays, with cheap paper editions and free libraries. A man does not appreciate at its full worth the thing that comes to him without effort. Who now ever gets the thrill which Carlyle felt when he hurried home with the six volumes of Gibbon's "History" under his arm, his mind just starving for want of food, to devour them at the rate of one a day? A book should be your very own before you can really get the taste of it, and unless you have worked for it, you will never have the true inward pride of possession.”


----
Mattias Boström är aktuell med boken Från Holmes till Sherlock, som är en populärhistorisk berättelse om Sherlock Holmes-succén. Alltifrån 1880-talet då Conan Doyle lät sig inspireras av bland annat Edgar Allan Poe och själv skapade gentlemannadetektiven Holmes, och fram till våra dagar då denne problemlösare snarare är känd som det udda geniet Sherlock.

Det här är det femte gästblogginlägget på Mattias bloggturné. Hela turnéschemat kan man hitta på http://www.mattiasbostrom.se/bloggturne

Besök på bloggen. Mattias Boström

Idag har jag glädjen att ha besök på bloggen av Mattias Boström. Han är aktuell med boken Från Holmes till Sherlock och är just nu ute på en "turné" på olika bloggar som del i marknadsföringen av boken. Han specialanpassar inlägget för varje blogg och i mitt fall har han fångar upp min fäbless för "böcker om böcker".

Om jag själv är speciellt förtjust i Sherlock Holmes? Nej, det kanske skulle vara fel att påstå, men Holmes är Holmes och ett fenomen inom såväl litteraturen och poulärkulturen. Som både anglofil och litteraturvetare är det ju svårt att inte ha ett förhållande till Sherlock Holmes.

Mattias Boström är en riktigt Holmes-nörd och jag är en stor beundrare av människor som har ett intresse och hänger sig fullständigt åt det. Så det är med stor glädje jag presenterar nästa blogginlägg: Conan Doyles bibliotek

onsdag 28 augusti 2013

Barnboksmingel på bokmässan

 
Sista anmälningsdag 2 september!

Bokcirkelbok: Kaffe med rån

I Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg börjar fyra pigga pensionärer begå brott så att de ska hamna i fängelse där det är övertygade om att de kommer att få det bättre än på äldreboendet. Kanske går det inte precis som de har tänkt, men som "pensionärsligan" har de roligare än de haft på mycket länge.

Det är en bok som är småputtrig, småtrevlig och småmysig. Det är en bok som hade mått bra av att kortas lite. Den ger känslan av att författaren själv har väldigt roligt när hon skriver och det är ju gott så, men det blir för mycket av det "skojsiga".

Det är också en bok som det nästan känns som man har läst förut. Karin Brunk Holmqvist har gjort det här förut - och bättre.
Jonas Jonasson har gjort det här förut - och bättre.

Det var inte en tråkigt eller dålig läsupplevelse.
Den var bara lite ... jaha ...

Undersökning: A-Ö


Hittade den här listan hos Annas bokprat:

Author you’ve read the most books from:
Det är troligen Arto Paasilinna.

Best Sequel Ever:
Alltså en uppföljare som är bättre än den första boken i serien? Hmm ... Det var svårt. Jag kan nog faktiskt inte komma på någon.

Currently Reading:
Var är Jane Eyre? av Jasper Fforde

Drink of Choice While Reading:
Kaffe på dagen, te på kvällen.

E-reader or Physical Book?
Jag har precis skaffat en läsplatta och läst en bok på den. Det kändes bra. Men jag tror alltid att jag kommer att föredra en pappersbok.

Fictional Character You Probably Would Have Actually Dated In High School:
Men hu så svårt! Jag kan inte komma på någon så här på rak arm, men jag hade antagligen varit tokkär i Ron från Harry Potter-böckerna om vi hade gått på samma skola ;)

Glad You Gave This Book A Chance:
Fågelbarn av Helen Ljunqvist. Jag gillar inte spökhistorier egentligen, men hennes böcker är verkligen bra!

Hidden Gem Book:
Eftersom ingenting varar av Laurence Tardieu

Important Moment in your Reading Life:
När jag började läsa litteraturvetenskap och fick upp ögonen för olika läsnivåer i böcker. Wow!

Just Finished:
Det enda rätta av Susann Boll

Kinds of Books You Won’t Read:
Är inte så väldigt förtjust i sci fi.

Longest Book You’ve Read:
Det är troligen War and Peace av Leo Tolstoj

Major book hangover because of:
Kan  inte komma på någon bokbaksmälla faktiskt.

Number of Bookcases You Own:
Sex höga Billybokhyllor, en hörnvariant och två låga. Dessutom finns det en hylla med kokböcker i köket, lite "coffee table-böcker" på hyllor i vardagsrummet och massor av barnböcker i en hylla i barnens rum.

One Book You Have Read Multiple Times:
När jag var yngre läste jag Den oändliga historien (Michael Ende) massor av gånger. God natt mister Tom (Michelle Magorian) har jag också läst ett flertal gånger.

Preferred Place To Read:
I sängen, i soffan eller på café. På en filt i en park är inte dumt heller ;)

Quote that inspires you/gives you all the feels from a book you’ve read:
En sådan där svår fråga som dyker upp ibland. Jag är hopplös på att komma ihåg citat. Men jag brukar dra till med: "När man dricker kaffe ger man sig själv andrum. Och det är ett vackert ord, kaffe, särskilt på svenska." ur Mörker som gör gott av Thomas Engström ;)

Reading Regret:
Kanske att jag under många år envisades att läsa ut böcker som jag inte tyckte var bra.

Series You Started And Need To Finish (all books are out in series):
Jag läste första delen av Cornelia Funkes Bläck-serie och vill läsa de andra två också.

Three of your All-Time Favorite Books:
Så svårt att välja, men jag säger Händelser vid vatten (Kerstin Ekman), Tillbaka till henne (Sara Lövestam) och Stolthet och fördom (Jane Austen). Men frågar ni någon annan dag så kan svaret vara tre helt andra böcker.

Unapologetic Fangirl For:
Jag gillar att läsa Charlaine Harris böcker om Sookie Stackhouse.

Very Excited For This Release More Than All The Others:
Jag har egentligen inte så bra koll på releaser, men jag hörde att Cecilia Samartin ska ge ut en tredje bok efter Señor Peregrino och La Peregrina och den kommer jag att hålla utkik efter.

Worst Bookish Habit:
Att jag köper får många böcker antar jag. Och att jag har svårt att skiljas från dem ;)

X Marks The Spot: Start at the top left of your shelf and pick the 27th book:
Den 27:e boken är: En sannolik historia av Karin Alvtegen

Your latest book purchase:
En beställning från Bokus som gjorde att fyra böcker landade i brevlådan:

ZZZ-snatcher book (last book that kept you up WAY late):
Svinen av Lotte och Sören Hammer

Ålder då du lärde dig att läsa:
Jag tror jag var fyra år när jag överraskade med att läsa annonserna i tidningen.

Äldsta boken du har läst (i originalutgivningsår):
Tror att det kan vara eposet Gilgamesh och Enkidu som vi läste när jag pluggade litt.vet.

Överst i din olästa bokhög (d.v.s. vilken bok som du inte har läst innan kommer du att läsa härnäst):
Det blir nog Tåg till Trieste av Domnica Radulescu som jag ska läsa innan det ska tillbaka till bibblan.

Det enda rätta

Av någon anledning hade jag fått för mig att Det enda rätta av Susanne Boll var en deckare. Det var det ju inte, men det var inte desto mindre en väldigt spännande bok.

Boken följer tre olika kvinnor som alla på sitt sätt är med om livsomvälvande händelser

Maria är en lyckligt gift småbarnsmamma. Hon trivs med sitt yrke som psykolog. När hon får reda på att hon har en knöl i bröstet drabbas hon av dödsångest. Hon försöker döva den på ett sätt som riskerar att rasera hela hennes tillvaro.

Helmi är en respekterad läkare på onkologen, men är trött på att vara dödens budbärare. Hon bestämmer sig för att göra saker på sitt eget sätt.

Isabelle får den förlovningsring hon längtat efter och ser äntligen en chans att bilda familj. Men tankarna på den första stora kärleken finns fortfarande kvar. Kanske var det ändå meningen att det skulle bli de två.

Kvinnornas liv har beröringspunkter, men varje historia står helt för sig själv. Jag blir extra berörd av Marias berättelse och det är också i de delar av boken som handlar om henne det är som mest spännande. Alla tre beskrivs dock trovärdigt på ett naket, men samtidigt varmhjärtat sätt. Läsdrivet i boken är mycket bra. Jag ska hålla utkik efter fler böcker av författaren.

Det enda rätta
Författare: Susanne Boll
ISBN: 9789173516723
Förlag: Damm (2013)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Norra Skåne läser

Jag ska vara med i Norra Skåne och Skånska dagbladets bokcirkel i höst.
Men du bor ju inte i norra Skåne tänker du? Nej, med det är så fiffigt att man får vara med ändå, eftersom bokcirkeln är helt nätbaserad.

Vi ska börja med att läsa Aldermanns arvinge av Gabriella Håkansson och sedan Maria Svelands roman Systrar och bröder. Båda författarna deltar i Bokens dag i Hässleholm den 26 oktober.


















Vill du vara med? Läs om hur du anmäler dig här. Sista anmälningsdag är den 5:e september.

måndag 26 augusti 2013

Nu är vinnaren utsedd!

Tack för alla tävlingssvar. Roligt att så många ville tävla.

De rätta svaren i tävlingen är:

1. Pilgrim, manlig/kvinnlig (men kan också betyda främling)
2. Fyra stycken - Señor Peregrino, Drömhjärta, Salvadoreña och La Peregrina.
3. Fallvatten av Mikael Niemi

Och vinnaren är:

Katarina med bloggen Som ett sandkorn

Stort grattis!!!

(hör av dig med adressen, så skickar jag böckerna)



Klassikertävling hos Marcusbiblioteket

Hos Marcusbiblioteket kan man tävla om en fint klassikerpaket. Vem vill inte vinna ett sådant!
En av mina klassikerfavoriter är Strändernas svall av Eyvind Johnson. Vilken är din favorit?

söndag 25 augusti 2013

Vinnaren ...

... i tävlingen tillkännages först imorgon. Jag hann tyvärr inte göra dragningen nu ikväll. Den som väntar på något gott ...

Tävling - två timmar kvar

Än finnns det chans att vinna - två timmar kvar av Samartin-tävlingen!

lördag 24 augusti 2013

Bokcirkla om Señor Peregrino och La Peregrina

Ja, jag vet att jag tjatar lite om Cecilia Samartin, men hennes böcker är verkligen bra och jag vill så gärna att fler upptäcker dem. Dessutom vore det roligt att bokprata om dem med andra som läst dem. Det tyckte Feelgoodbibliotekarien också, så tillsammans har vi startat en bokcirkel om böckerna om Señor Peregrino och La Peregrina på Bokcirklar.se.

Det vore roligt om fler ville vara med och bokprata med oss!

fredag 23 augusti 2013

Sagolikt bokpaket



I posten idag - fina böcker från Sagolikt bokförlag. Tack!

torsdag 22 augusti 2013

onsdag 21 augusti 2013

Ikapp!

Jag är så nöjd - jag är ikapp med mitt bokbloggande! Kvar i högen ligger nu bara bokklubbsboken (som vi ska prata om ikväll) och en bok som har rec. dag den 2 september.

Nu ska jag verkligen försöka att inte lägga böcker på hög utan blogga om dem vartefter jag läser dem. Wish me luck ;)

Pojken i resväskan

Sjuksköterskan Nina Borg får ett samtal från en väninna som behöver hjälp att hämta en väska i ett förvaringsskåp på Köpenhamns central. Hon får en chock när väskan visar sig innehålla en naken treårig pojke!

Pojken är vid liv, men det är knappt. När Nina försöker få tag på sin väninna är hon oanträffbar. Det mest logiska vore förstås att åka direkt till polisen, men Nina bestämmer sig för att ta hand om pojken och försöka ta reda på var han kommer ifrån.

Det är en otäck historia med rötter i Östeuropas undre värld och rakt in i de fina kvarteren i Köpenhamn. Pojken i resväskan av Lene Kaaberböl och Agnete Friis är skrämmande och spännande. Det är som alltid jobbigt att läsa om barn som far illa, men den här boken är inte den hemskaste i den genren. Jag har lite svårt att få grepp och Nina Borg som huvudperson. Man får ledtrådar om saker som har hänt tidigare, som kanske i viss mån förklarar hennes beteende, men eftersom det här är författarnas deckardebut så finns det ingen bok före som man borde ha läst, även om det nästan känns som att det kunde ha funnits en sådan.
Men det är en klart godkänd deckare och om det dyker upp fler (och det misstänker jag att det gör) med samma huvudperson kan jag absolut tänka mig att läsa dem.

tisdag 20 augusti 2013

Tävla om böcker av Cecilia Samartin!

Tyckte du att boken i mitt förra blogginlägg lät intressant?
Har du missat att läsa Cecilia Samartin?

Då har du tur! Tack vare Bazar förlag har jag möjlighet att lotta ut/tävla ut ett bokpaket med två titlar av Cecilia Samartin!


Señor Peregrino i pocket och ett inbundet ex av den alldeles nyutgivna La Peregrina.
Låter det intressant? En liten motprestation behövs förstås;)

Om du vill vinna böckerna så får du svara på följande frågor:

1. Vad är en peregrino/peregrina?
2. Hur många böcker av Cecilia Samartin finns översatta till svenska?
3. Samartins böcker ligger bra till för att hamna på årets top tio-lista, men vilken bok var min favoritbok förra året?

Lämna dina svar i en kommentar här på bloggen. Då får du en lott. Om du har lust kan du berätta om tävlingen på din blogg. Då får du en lott till. Kanske Twittrar du om det? Då kan du få en lott till.

Jag drar en vinnare på söndag (25/8) någon gång efter kl. 21, så du har fram tills dess på dig att hitta svaren på frågorna.

Lycka till!

Update: kommer under tävlingstiden att stänga av autopublicering av kommentarerna och publicerar dem först när tävlingen är avslutad. Det får ju inte bli för lätt ;)

La Peregrina

La Peregrina är fortsättningen på Señor Peregrino av Cecilia Samartin. Jag har fått den som rec ex av Bazar förlag - tack!

Två parallella historier löper genom den här boken, precis som i den förra. Den här gången får vi Rosas berättelse, som komplement till den som Señor Peregrino delade med sig av till Jamilet. Att födas med ett vanställande födelsemärke i en liten fattig och vidskeplig by i Spanien gör att hela familjen riskerar vanära. För att skydda sin familj flyr Rosa och finner ett nytt hem hos en grupp zigenare. Hon utbildas till curandera - en slags helbrägdagörare. För att följa en vision som kommit till henne lämnar hon lägret för att vandra leden vid Santiago de Compostela. Där stöter hon så småningom på den man som vi lärt känna som Señor Peregrino.

Jamilet i sin tur känner ett starkt band till Rosa och när hon får reda på att hon också hade samma slags eldsmärke som hon själv har blir hon fast beslutet att ta reda på mer om Rosas öde.

Åh, vad jag tyckter om den här boken! Cecilia Samartin är en väldigt skicklig berättare och mixen av nutid och dåtid ger ett driv och en balans i historien som jag trivs väldigt bra med. Señor Peregrinos berättelse i förra boken var stark, men att få läsa det från Rosas perspektiv är ännu lite bättre. Men så är jag ju väldigt svar för starka kvinnoporträtt.
Jamilets intresse för Rosa och hennes beslutsamhet i att få fram sanningen engagerar mig också och jag är minst lika nyfiken på vad hon kommer att hitta.

Rekommenderas!

La Peregrina
Författare: Cecilia Samartin
ISBN: 9789170283529
Förlag: Bazar (2013)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Snart kommer Sherlock på besök

Bild från piratforlaget.se
Mattias Boström är aktuell med boken Från Holmes till Sherlock. Just nu är han ute på bokbloggsturné och presenterar Sherlock Holmes och författaren sir Arthur Conan Doyle. Varje blogg får ett speciellt utformat inlägg.

Den 28 augusti är det dags för Sherlock att besöka den här bloggen! Wohoo!

måndag 19 augusti 2013

Bara inte du

Emma har precis flyttat hemifrån och känner sig nöjd med lägenheten och sitt arbete på ett mysigt café. Hennes mamma önskar att hon kunde satsa lite mer på sin framtid, men Emma vill njuta lite av livet och ha roligt med de bästa vännerna Markus och Ellinor. Saker och ting blir komplicerade när Ellinors pojkvän Adrian knackar på dörren en dag. Inget händer egentligen så, men båda är medvetna om att de har passerat någon slags gräns.
Emma brukar kunna vända sig till Markus med alla slags problem, men han har skaffat sig nya vänner och ett intresse för partydroger som oroar henne. Dessutom har hennes lillebror Edwin hamnat i någon slags knipa.

Emma slits mellan lojalitet till sin vän och den oemotståndliga attraktionen till Adrian. Hon får tillfälle att omvärdera sin vänskap med Markus och gör något riktigt modigt för att hjälpa sin bror.

Bara inte du av Katarina von Bredow är en bok som känns trovärdig på många sätt och skildrar så där precis hur det kan vara med saker man vill men inte borde. Saker man borde men inte vill och saker man inte är säker på vad sjutton man ska göra med över huvudtaget!


Enkätdags

Ibland behöver man bara en enkät. Då är det trevligt att hitta en sådan hos Bloggbohemen

Senaste boken jag läste: Kodnamn Verity av Elisabeth Wein. Ett rec.ex. från Gilla förlag som jag får blogga om först den 2 september.

Bok jag läser just nu: Pojken i resväskan av Lene Kaaberböl och Agnete Friis.

Bok jag ser fram emot: Jag vill hemskt gärna lösa Wolf Hall av Hilary Mantel. Den verkar väldigt bra!

Senaste film jag såg: En oväntad vänskap. Väldigt bra!

Film jag ser fram emot: Jag har lite dålig koll, men andra delen i Hungerspels-triologin borde väl vara på gång?

Senaste TV-serien jag såg: Jag såg precis första delen av den norska serien Styvbrodern. Verkar bra.

TV-serie jag längtar efter: Det vore trevlig med lite Downton Abbey igen.

Musik jag lyssnar på just nu: Lyssnar inte så mycket på musik alls. Oftast barnmusik i detta hus nuförtiden ;)

Musik jag ser fram emot: Inget speciellt faktiskt. Tyvärr.

Lös korsord - vinn ett seminariekort!

På bokmässans hemsida finns just nu en tävling. Lös korsordet och tävla om seminariekort!



Kaninhjärta

Jag läste och tokgillade Christin Ljungqvists bok Fågelbarn, så självklart måste jag ju läsa Kaninhjärta också.

Kaninhjärta är berättelsen om Mary och Anne, tvillingar med en övernaturlig förmåga. Tillsammans fungerar de som ett medium - Mary lånar ut sin kropp och sin röst till spöken och Anne hör.

När de under en sommar olovandes bor i sin pappas lägenhet i Göteborg blir de en del av en medial grupp som söker efter en liten flicka som försvunnit.

Fallet med en försvunna flickan drar systrarna åt var sitt håll, de som tidigare varit nästan samma person. Mary blir besatt av att lösa fallet, men Anne blir varnad av en spökkvinna och vill att de ska dra sig ur. Hanna, ledaren för gruppen, verkar dessutom undanhålla information för de andra i gruppen och det försvårar deras kontakt med den andra sidan.

Kaninhjärta är väldigt spännande, men det är inte nödvändigtvis det övernaturliga och spökena som är det mest spännade. Istället är det dynamiken i gruppen och den förändrade relationen mellan systrarna som fångar mitt intresse. Känslan av att allt är på väg utför i en rasande fart gör att jag läser med andan i halsen hela tiden. Verkligt bra!

Livet efter dig

Will var en snygg och framgångsrik affärsman ända tills han blev helt förlamad i en motorcykelolycka. Livet har förlorat sin mening för honom och han är fast besluten få slut på det - och han vet exakt hur det ska gå till.

Lou blir uppsagd från sitt caféjobb och är desperat efter ett nytt jobb då hon bidrar till sin familjs försörjning med sin lön. Hon tar jobbet som Wills assistent trots att hon inte riktigt förstår hur hon ska lösa den lite märkliga arbetsbeskrivningen att få honom att hitta livslusten igen. Det är hans föräldrars önskan och inget som Will ska veta om.

Då Will inte är det minsta intresseras av att hitta någon livslust får Lou kämpa rejält för att ens få honom att prata med henne. Så småningom växer något som liknar en vänskap fram. Lou försöker hitta saker som kan få Will ut ur huset och på gott humör. Hon har god hjälp av vårdaren Nathan och trots att inte alla utflykter blir så lyckade ger hon inte upp.
Will försöker i sin tur förstå hur Lou har kunna tillbringa hela sitt liv i samma lilla by på landsorten och varför hon verkar så rädd för att ta sig ut ur sina bekvämlighetsområden.

Vänskapen blir starkare och Lou inser så småningom att hon är förälskad i Will och han besvarar känslorna. Äntligen tror sig Lou kunna få Will att se fram mot ett fortsatt liv tillsammans med henne. Men är kärleken verkligen tilläcklig?

Livet efter dig av Jojo Moyes är nog min favoritbok den här sommaren. Jag grät så det sprutade i solstolen på Kreta när jag läste ut den och ändå var jag alldeles glad och varm i kroppen.

Det är en, på intet sätt oförutsägbar bok. Karaktärerna är mallade på ett otal likande böcker. Den bittre skadade mannen som blir förlöst av kärleken. Den osäkra, men oj så talangfulla (och vackra), kvinnan som till slut vågar tro på sig själv. Det lyckliga slutet - för jag vill ändå påstå att det är lyckligt - fast kanske inte precis så som man hade hoppats på.

Men det är också en bok om rätten att bestämma om sitt eget liv och när det livet bör få ta slut - och det är inte en lika vanlig ingrediens i den här genren.

Så ladda upp med näsdukar och en bekväm kudde i soffhörnet, för där lär du bli kvar till du har läst ut denna roligt vemodiga feelgood-feelbad bok!

Den omöjliga kärlekens hus

Christina López Barrio är en spansk författare som tidigare skrivit ungdomsromaner. Den omöjliga kärlekens hus är hennes första vuxenroman och jag har fått den som rec ex av Bazar förlag - tack!

Den vackra Clara Laguna blir förälskad i en stilig yngling från Andalusien som kommer till hennes fattiga lilla by för att jaga. Trots att Clara är medveten om förbannelsen som vilar över kvinnorna i släkten - den förbannelse som säger att alla Lagunakvinnor kommer att svikas av den de älskar - ger hon sig in i ett förhållande med honom. När har, som förutspått, sviker henne bestämmer hon sig för att ta sitt öde i sina egna händer. Hon gör det på ett lite speciellt sätt i det hus som kommer att kallas "Villa röd".

Berättelsen stäcker sig över flera generationer Lagunakvinnor. Starka, passionerade kvinnor som var och en på sitt sätt försöker skapa en bättre tillvaro för sig själv. I baksidestexten dras paralleller till Isabel Allendes böcker. Ni var det länge sedan jag läste något av henne, men om jag minns rätt så har den här boken samma sensualitet och inslag av magisk realism. Persongalleriet är färgstarkt och skildringarna av sex såväl som matlagning är målande. Inte tokigt alls.

Den omöjliga kärlekens hus
Författare: Cristina López Barrio
ISBN: 9789170283154
Förlag: Bazar (2013)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 17 augusti 2013

Udda verklighet

Nene Ormes debutroman Udda verklighet tillhör genren urban fantasy och utspelas i ett Malmö som är både bekant och främmande.

Udda har hela sitt liv plågats av märkliga drömmar - hallucinationer kallar läkarna det. En natt råkar hon ut för något som ställer allt på sin spets. En värld som hon aldrig hade kunnat föreställa sig öppnas för henne. En värld där tid är flytande. En skrämmande värld, befolkad av hamskiftare, orakel och andra varelser med magiska förmågor. Udda får bekräftat att hon inte hallucinerar utan att hon är en sanndrömmare. Det är en egenskap som många personer skulle vilja utnyttja och Udda måste vara på sin vakt utan att riktigt veta vem som är vän eller fiende.

Jag hade sett fram emot att läsa den här boken trots att jag inte är någon ivrig fantasyläsare. Men jag hade hört mycket gott om den och det kändes extra spännande att den utspelas i Malmö. Jag tyckte om boken, men kanske inte riktigt så mycket som jag hade hoppats. Jag tror jag hade tänkt mig något mer "hårdkokt" av någon anledning. Jag fångades inte helt av karaktären Udda och blev inte uppslukad av berättelsen, utan att riktigt kunna sätta fingret på varför.

Det var dock en trevlig bekantskap och en stunds spännande underhållning.

Room

Room av Emma Donoghue är det osannolikt skrämmande skildringen av en 5-årig pojke som växer upp inlåst i ett litet rum tillsammans med sin mamma utan någon kontakt med omvärlden. Mamman kidnappades och låstes in som sexslav och Jack är resultatet av övergreppet. De behandlas relativt väl av sin kidnappare, men tillgång på mat och andra förnödenheter beror mycket på mannens humör och de är tvungna att vara tålmodiga, listiga och uppfinningrika.

När Jack fyller fem börjar mamman avslöja att det finns en värld utanför Rummet och att "träna" honom för att använda honom som en del av en flyktplan.

Hela historien berättas av Jack med hans perspektiv och språk och det är ett riktigt effektivt berättargrepp. Genom hans ögon skymtar man mammans desperation, hennes riskfyllda plan som utsätter den älskade sonen för fara, men som är hennes enda väg ut.

Det är en otroligt gripande bok och utan att säga för mycket är kanske är de mest gripande delar de som utspelar sig utanför Rummet.

Det här ingen feel good-läsning, men det är väldigt, väldigt bra!

torsdag 15 augusti 2013

Sommaren utan män

När Mias make vill ha en paus och "pausen" visar sig vara en tjugo år yngre kollega, rasar Mias liv samman. För att få distans bestämmer hon sig för att återvända till sin hemstad över sommaren.

Hon umgås med sin mamma och hennes vänninor. Ett gäng krutgummor som nästan alla överlevt sina män. Hon undervisa en grupp unga flickor i poesi på en sommarkurs och utöver det tillbringar hon sommarn med att fundera över sin relation till den kanske före detta maken och över kvinnlig sexualitet.

Siri Hustvedt har som alltid ett vackert språk och en förmåga att skapa en stämning som fångar mig som läsare. Relationen mellan Mia och de sju flickorna i poesigruppen, relationen med mamman och hennes väninnor är finstämt och varmt skildrat. De delar av boken som handlar om kvinnans sexualitet fångar mig inte så mycket - de blir lite som små föreläsningar som snarare bryter berättelsen än tillför något, men det förtar inte helhetsupplevelsen. Sommaren utan män är en lite pärla.

Jag har tidigare läst The Sorrows of an American och Vad jag älskade av samma författare.

onsdag 14 augusti 2013

Tre på tre: vatten

Jag ska vara med i Pocketlovers utmaning tre-på-tre i höst. Tre titlar på ett visst ämne ska läsas på tre månader. Ämnet väljer man själv och jag har valt "vatten" och dessa är mina titlar:

Regn av Lenke Rothman
Vattnet i mars av Mikael Fant
Havsmannen av Carl-Johan Vallgren

Drömhjärta

Cecilia Samartins Drömhjärta är berättelsen om de båda vännerna Nora och Alicia. De växet upp under 50-talet på Kuba. Deras barndom på paradisön förändras dramatiskt när Castro kommer till makten. Noras familj flyr till USA, men Alicias familj stannar kvar. Genom brev får Nora del av hur livet på Kuba förändras och hur förtryck och fattigdom tvingar människorna till saker som tidigare varit otänkbara. När Alicia blir sjuk kan Nora inte längre hålla sig borta. Hon återvänder till Kuba för att försöka hjälpa sin vän och hennes lilla dotter. Vänskapen har bestått, men prövningarna är många för Nora och Alicia.

En del böcker går rakt in i hjärtat och det här är en sådan. Jag kunde inte mycket om Kuba innan och detta blir en verkligen tankeväckande inblick hur livet för den helt vanliga människan var. Vänskapen mellan Nora och Alicia skildras trovärdigt och varmhjärtat. Alicias öde kan inte lämna ett öga torrt.
Rekommenderas varmt!

Jag ser fram emot att lyssna på Cecilia Samartin på Bokmässan och att läsa La Peregrina som precis kommit ut på Bazar Förlag. Jag har tidigare läst Senõr Peregrino av samma författare.

Var blev du av Bernadette?

Nackdelen med att vara lat och blogga böckerna lång efter att man har läs den är att det är väldigt lätt att glömma vad de handlar om. Då får man fuska och låna beskrivningen från förlaget:

"Bernadette Fox är ökänd. Hon är en revolutionerande arkitekt som helt har slutat skapa. Hon är ett hot och en plåga för andra mammor i Seattle. Hon är hustru till datageniet Elgie Branch. Men för sin 15-åriga dotter Bee är hon inte bara mamma utan också bästa vän. När Bernadette plötsligt försvinner sammanställer Bee brev, e-postmeddelanden, officiella dokument, rektorsrapporter, hemlig korrespondens, läkarjournaler och FBI-handlingar för att hitta sin mor. Det blir till en fantastiskt rolig och gripande roman om missriktad genialitet och om relationen mellan en mor och en dotter i en absurd värld."

Det var svårt att komma in i den här boken eftersom den berättas genom brev, e-postmeddelanden, utdrag och dokument osv. Det kändes snuttifierat och det tog ett tag innan berättelsen började engagera mig. Var blev du av Bernadette? av Maria Sempel är kanske en lite märklig bok. Men den är rolig och sorglig på samma gång och när man har förstått hur den berättas så är den riktigt underhållande.

Tävla hos Fru E

Fru E:s bokblogg fyller fem år. Stort grattis!
Bloggfödelsedagen firas med en tävling. Jag har tävlat - har du?

tisdag 13 augusti 2013

Bokbloggsmingel på bokmässan!

Kom och mingla med bokbloggsambassadörerna och andra bokbloggar på bokmässan. Allt info finns här nedan. Tjohoo!

Bokcirkelbok: En nypa salt

Bok två i "mat-temat" i bokcirkeln blev En nypa salt av Maria Goodin.

Megs mamma är minst sagt excentrisk. Hon har fyllt Megs barndom med de mest fantastiska berättelser- något som inte underlättade Megs skoltid. För när man berättar att man har en mamma som fångar älvor i mjölkflaskor och att kycklingen till middagsmaten flaxade ut genom fönstret, blir man lätt kallad lögnare. Meg har sökt sig till forskarvärlden där allt är logiskt och mätbart. Hon har hittat den perfekta pojkvännen som uppskattar samma saker.
När mamman blir sjuk flyttar Meg hem till henne och den värld hon försökt glömma blir plötsligt vardag igen. Så småningom blir det alltmer klart för henne att den fantasivärld mamman skapat finns där för att dölja en sorglig hemlighet.

Det är en varmhjärtad och lite vemodig berättelse. Mamman framstår som spritt språngande galen, men på ett väldigt sympatiskt sätt ;)
De andra karaktärerna i boken är lite stereotypa. Man vet att Megs hårda yttre bara är en fasad. Man vet att den perfekte pojkvännen inte är rätt för henne. Man vet att mammans lite ruffa, men så charmige, trädgårdsmästare kommer att visa sig vara ett guldkorn. Men det gör ingenting - det är ändå en väldigt trevlig feel-good bok.

2 x Kallentoft: Den femte årstiden och Vattenänglar

Det har blivit många deckare den här sommaren. Av Mons Kallentoft har jag läst både Den femte årstiden och Vattenänglar.

Jag har tidigare läst de andra "årstidsböckerna" Midvinterblot, Vårlik, Sommardöden och Höstoffer av samma författare och Den femte årstiden är den avslutande delen i serien. Även här är det polisen Malin Fors som har huvudrollen. Hennes privatliv har börjat ordna upp sig - hon är nykter och hon har träffat en ny man. Hon får hon ett nytt mordfall att lösa, som knyter an till det svåra fall med den misshandlade och våldtagna Maria Murvall. Ett fall som förkommer som en sidohandling i de andra böckerna och som engagerat Malin Fors länge. Kanske är hon äntligen nära en lösning?

Kallentoft använder samma grepp som tidigare och låter de döda tala till läsaren (och till Malin) i kursiv text i boken. Malins humör är inte lika explosivt som i de tidigare böckerna, men vi precis som tidigare stor del av hennes privatliv - kampen att hålla sig nykter, den nya kärleken och oron för dottern Tove. Malins kollegor på polisen skildras också med levande detaljrikedom och brottsutredningen leder in i en sällsamt mörk och kallhjärtad värld. Spännande!



Vattenänglar är den första i en ny serie böcker om de fyra elementenär där Malin Fors också är huvudperson.

När två personer hittas mördade i sin jacuzzi och deras 5-åriga adoptivdotter visar sig vara försvunnen för Linköpingspolisen ännu ett skrämmande fall på halsen. Det är bråttom att hitta den lilla flickan och Malin Fors har nästan inga ledtrådar. Efter ett tips om olagliga adoptioner och ännu ett mordfall börjar något riktigt obehagligt rullas upp - och det blir ännu mer bråttom att hitta den försvunna flickan!

Även om många av berättargreppen är desamma som tidigare och så även persongalleriet, så känns detta ändå lite fräschare och ännu lite mer spännande än det sista två böckerna i den tidigare serien. Nästa bok Vindsjälar kommer ut i oktober. Den åker upp på läslistan.

måndag 12 augusti 2013

Grattis till Hyllan!

En väldigt snygg bokbloggfyller fem år - grattis till Hyllan!
Bloggfödelsedagen firas traditionsenligt med en utlottning. Hyllan ber oss önska en bok från bloggen och om hon kan förmå sig att skiljas från den, så har man chans att få den ;)

Nu såg jag att det var väldigt många som redan önskat böcker, så jag hoppar över att önska en bok och önskar bara en riktigt glad bloggfödelsedag!

Vägarna förbi Sigtuna?

Själv bor jag lite för långt ifrån Sigtuna för att kunna delta, men om man har möjlighet att åka förbi i helgen kan man med fördel stanna till och delta i Sigtuna litteraturfestival. Datumen som gäller är alltså 17-18 augusti och programmet hittar du här.

Mörk jord

Det är många som har läst Belinda Bauers deckare och nu var det min tur. Jag började med Mörk jord.

Boken handlar om tolvårige Steven som bestämmer sig för att hitta sin sedan länge döde morbror Billy, som troligen mördats av den dömde sexualbrottslingen Arnold Avery. Steven ägnar sin fritid åt att gräva på Exmoorheden där några av Averys offer har hittats. Allt mer desperat efter att få ett avslut åt sin sörjande mormor, inleder Steven en brevväxling med Avery i fängelset, för att förmå honom att avslöja var morbroderns kropp finns.

Den här typen av spänningsroman, utan poliser i huvudrollen och utan de klassiska deckargreppen är väldigt uppfriskande. Det är ingen fråga om vem som är skurken, spänningen ligger på en helt annan nivå. Och ruskigt spännande är det!

Jag gillar också miljönbeskrivningarna. Exmoorheden får nästan en egen roll i boken och det är lätt att känna stämningen i det ödsliga och karga landskapet.

Jag blir absolut sugen på att läsa fler böcker av Belinda Bauer.

söndag 11 augusti 2013

När skönheten kom till Bro

Det har blivit något av en sommartradition att läsa en Anna Jansson-deckare i pocket. Författaren är ju väldigt produktiv, så det brukar nästan komma en ny bok i om året. Denna sommar var inget undantag.

Saxat från förlagspresentationen:

"Medeltidsveckan pågår i Visby. I Sankt Clemens ruin har ett hemligt teatersällskap intagit scenen nattetid. En dubbelgrav från 1100-talet där en ung kvinna och en äldre man vilar står i centrum. Paret har blivit brutalt mördade. Historien upprepar sig i teaterföreställningen. För att bli invigd måste Malva, sexton år, tillbringa natten i graven och sedan ta sig ut av egen kraft. Ledare för teatern är Botel, en osteologistuderande som blivit helt besatt av Malvas skönhet och av dubbelgravens gåta. För att avsluta sin D-uppsats måste han lösa mysteriet med vilka de var. Kvinnan ligger på den förnämsta platsen. De är fattigt klädda, men har båda blivit begravda som furstar. Spåren leder till Roskilde och sedan vidare till ett hemligt militärt arkiv på Gotland.
När skönheten kom till Bro är den trettonde boken i Anna Janssons populära serie om Maria Wern, som den här gången får sätta mycket på spel för att lösa Malvas gåta."

När skönheten kom till Bro är återigen en deckare med Maria Wern och hennes kollegor på Visbypolisen i huvudrollerna. Det är återigen en historia om ond bråd död mitt i det idylliska och vackra sommar-Gotland. Det är återigen en underhållande och spännande läsning. Greppen är de samma, men varför inte - när de fungerar så bra!

Jag hoppas på att kunna fortsätta min sommartradition.

Ni glömmer väl inte?

Hallå där - ni glömmer väl inte att gå in och registrera er på Bokmässans community? Där kan man prata om böcker och planera sin bokmässa med den smarta mässplaneraren.
Det tar bara en minut att skapa ett konto - lätt som en plätt!


fredag 9 augusti 2013

I brevlådan idag


Först ett paket med två böcker som en bloggvän har skickat mig. Tack Anna Fair&True!

Sedan min beställning från Bokus.

En bra postdag idag :)

onsdag 7 augusti 2013

Laddar för bokmässan (del 4)

Somliga var ute i god tid och bokade sitt boende i Göteborg redan i januari.
Somliga hade totalt hjärnsläpp och bokade bara rum fre-sön.
Somliga har haft svårt att få tummen ur och fixa saken.
Somliga upptäckte då att det så klart inte gick att "lägga till" dagar på det stället som redan var bokat.
Somliga har nu bokat av det första stället och bokat ett annat boende.
Lite längre bort.
Men lite finare.
(Och så klart lite dyrare).
Somliga kommer nu att vara på plats under mässans alla dagar.
Ja, och pressnatta också.
Fint det.

Laddar för bokmässan (del 3)


Seminariekorten kom idag - tjohoo!

Månadens bloggambassadör

Månadens bloggambassadör på Bokmässans hemsida är Helen som bloggar på Läsa & Lyssna. Ljudböcker, deckare och spänningsromaner är hennes grej.