lördag 7 maj 2022

Paradishamn

Rec.ex. från Historiska Media - tack!

 Det finns vissa författare vars böcker jag ser fram emot lite extra. Erika Olofsson Liljedahl har blivit en sådan författare för mig. Jag älskade hennes första historiska roman Någonstans brister himlen och även den andra Och bergen ska rämna var riktigt bra.

Så när jag fick frågan om jag ville förhandsläsa författarens nya roman Paradishamn tackade jag så klart ja! Nu är boken också släppt i handeln och det är fritt fram att skriva om den.

Handlingen är den här gången placerad i Mölle i början av 1930-talet. Huvudpersonen är fiskardottern Hilda som på sommaren brukar säsongsarbeta med att servera på det flotta badhotellet i byn. Men denna sommar är det nyordning på hotellet när det är ägarparets dotter Ester som tar över skötseln av hotellet. Hon vill inte att Hilda ska servera i hotellets flotta matsal Paradishamn utan hon blir placerad i bykstugan.

Ester hade hellre stannat i Köpenhamn än att slita på familjens hotell hela sommaren, men för att det ska bli trevligare har hon bjudit dit sina vänner och bland dem författaren Carl som hon har ett gott öga till och hon hoppas att hon ska kunna imponera på honom med flärdfulla och festliga aktiviteter på hotellet. Istället finner Carl och Hilda ett samförstånd över böckerna i hotellets välfyllda bibliotek och det gör Ester rasande.

Med små handgrepp byggs den spända stämningen mellan Hilda och Ester upp och det blir en oundviklig, men inte förutsägbar, urladdning. Precis som i de tidigare romanerna är det författarens lågmälda, men väl utmejslade personporträtt en stor behållning i läsningen. Här får även hotellet en egen röst i berättelsen som en slags utomstående betraktare. Lätt till ett lättflytande språk och ett stillsamt driv och du har en verkligt fin läsupplevelse som jag kan rekommendera varmt.

Just nu i maj 2022

Första lördagen i månaden betyder ett "just nu"-inlägg . Det är dags att kolla det kulturella nuläget med en liten enkät. Du hittar svar på frågorna också hos Och dagarna går, Enligt O och Fiktiviteter. Svara gärna själv också!

Just nu läser jag Den unge Walters lidande av Augustin Erba. En ganska dråplig historia och annorlunda än det jag läst av författaren tidigare. Jag har också precis börjat på Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist.

Just nu tittar jagGift vid första ögonkastet på SvtPlay och A.P. Bio på Netflix.

Just nu lyssnar jag på måsarna som kraxar utanför fönstret (och funderar som alltid på vad de gör inne i det relativt centrala Lund en bra bit från havet).

Just nu längtar jag efter nästa helg då jag ska träffa min mamma och syster och gå och se Jesus Christ Super Star.

April-läsningen 2022

April blev en bra läsmånad för mig. Några dagar i sjuksängen var ju inte kul, men då kunde jag läsa en del och sedan några dagars ledig över påsken på det.

Jag hade funderingar på ett Danmarksbesök i april då det var temaland i läsutmaningen #kaffeochkulturvärlden, men det blev inte av. Men jag läste den mycket gripande boken In i en stjärna av den danska författaren Puk Qvortrup i alla fall.

Det blev ingen hyllvärmare läst denna månad, men i bokcirkeln läste vi Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson som jag tänkt läsa väldigt länge.

Jag har läst väldigt bra ungdomslitteratur, bra och inte fullt så bra feelgood och så en efterlängtad historisk roman - Paradishamn av Erika Olofsson Liljedahl.

lördag 23 april 2022

Påskläsningsutmaningen - så gick det!

Jag hann med att läsa tre av de fyra romaner jag lagt i min påskläsningshög (den mest påskgula av dem alla blev "över") och fick ihop över 1000 sidor.

söndag 17 april 2022

Påskläsningsutmaningen - så går det

Det blir ändå en hel del tid för läsning mellan påskmat och andra aktiviteter. Påsken har också bjudit på härligt väder, så igår kunde jag till och med sitta ute i svärmors trädgård och läsa.

"Mitt namn är Firekeeper" är min tredje bok ut påskläsningshögen. Jag har tidigare i helgen avslutat "Månas kristallbod" av Lilly Emme och Sara H. Olsson och "Berätta tre saker" av Callum Bloodworth.

fredag 15 april 2022

Månas kristallbod

Rec.ex. från Historiska Media - tack!

Första boken utläst i #paskut22 blev Månas kristallbod av Lilly Emme och Sara H. Olsson.

Det är andra delen i feelgood-serien Kvarteret Kronan som inleddes med Bokförlaget Gyllendufva. Via den boken fick vi lära känna författaren Solveig Brygge som nu tar plats som huvudperson. Hon får till sin förtjusning ta över som butikschef i sin favoritaffär när Måna bestämmer sig för att åka till Tibet. Solveigs nya kollega Dennis är inte lika förtjust - han har arbetat i butiken i över tjugo år och förväntade sig att han skulle vara Månas förstaval att ta hand om butiken.
Förutsättningarna för att Solveig och Dennis ska komma överens är inte de bästa och inte blir det bättre av att Solveig är både impulsiv och naiv.

Det är lättsam och lättsmält läsning som underhåller för stunden. Visst småler jag ett par gånger, men det blir lite för putslustigt och fånigt för min smak. Solveig är en otroligt irriterande karaktär som inte är helt lätt att tycka om. Det finns ett underliggande tema om ensamhet som väl är det enda Solveig och Dennis har gemensamt, men tyvärr kommer det bort i den farsartade handlingen.

onsdag 13 april 2022

Påskläsningsutmaning

Imorgon kör den traditionella påskläsningsutmaningen igång hos Mia på Mias bokhörna.

Jag jobbar hela dagen imorgon, men får ta igen lästid under resten av påskhelgen.

Min hög med planerad läsning går i gult och lila:
🐣Berätta tre saker av Callum Bloodworth
🐣Så jävla operfekt av Charlotte Cederlund
🐣Månas kristallbod av Lilly Emme och Sara H. Olsson
🐣Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley

Jag har också en förhands-pdf med Erika Olofsson Liljedahls nya roman Paradishamn som jag ser mycket fram emot att läsa (men den gjorde sig inte så bra i högen 😉).

Vilka böcker och hur mycket det blir läst återstår att se.

lördag 2 april 2022

Just nu i april 2022

Första lördagen i månaden betyder ett "just nu"-inlägg . Det är dags att kolla det kulturella nuläget med en liten enkät. Du hittar svar på frågorna också hos Och dagarna går,  Enligt O och Fiktiviteter. Svara gärna själv också!

Just nu läser jag In i en stjärna av Puk Qvortrup om en kvinna som förlorar sin make när hon är höggravid med deras andra barn. En väldigt stark läsning.

Just nu tittar jag på andra säsongen av Bridgerton på Netflix. Avkopplande fluff ftw.

Just nu lyssnar jag på musiken från Kristina från Duvemåla som vi såg i en konsertversion på Malmö Live förra helgen. Jag har inte sett originaluppsättningen, men nu när jag lyssnar på den tycker jag att ensemblen i konsertversionen var utmärkta i jämförelse.

Just nu längtar jag efter att bli friskt efter flera dagars rejäl förkylning och halsont.


söndag 6 mars 2022

Februariläsningen 2022


Februari och sportlov gav många lästillfällen och det var lite extra passande att läsa Sly av Sara Strömberg som utspelades i och runt omkring Åre där vi också var.

Jag kombinerade världsläsningsutmaningen från Kaffe & Kultur med Grefvinnans hyllvärmarutmaning och läste äntligen ut The Testaments av den kanadensiska  författare Margaret Atwood som jag började på för en sisådär två år sedan.

Möten i skymningen är den femte boken i serien Ellens val, den här delen skriven Moa Eriksson Sandberg kryssar av "fortsätta på en påbörjad serie" i #läsutmaninginoverload2022.

Bästa läsningen i februari var nog ändå Babetta av Nina Wähä. Har du läst den och vad tyckte du i så fall?

lördag 5 mars 2022

Just nu i mars 2022

Första lördagen i månaden betyder ett "just nu"-inlägg . Det är dags att kolla det kulturella nuläget med en liten enkät. Du hittar svar på frågorna också hos Och dagarna går,  Enligt O och Fiktiviteter. Svara gärna själv också!

Just nu läser jag "Den röda pojken" av Martin Engberg. På måndag ska vi bokcirkla om den.

Just nu tittar jag på "Inventing Anna" på Netflix. Jag både gillar serien och irriterar mig på den. Någon som har sett?

Just nu lyssnar jag på maken som tömmer diskmaskinen, kaffebryggaren som puttrar och barnen som småpratar. Lördagsförmiddagsljud.

Just nu längtar jag (fortfarande) efter ett lite lugnare tempo på jobbet. Ja, och Putin out såklart!


söndag 6 februari 2022

Januariläsningen 2022


Januari är en lång månad och jag läste 13 böcker. Först ut i januari och för året var passande nog spänningsromanen Ett gott nytt år av Malin Stehn

Ett par julböcker spillde över i januari och så kunde jag pricka av flera titlar i läsutmaningen som @books_in_overload har:
Efter regn av Lucy Dillon = bok med husdjur
Grim av Sara Bergmark Elfgren = ett ord i titeln
Flera titlar kvalade in på ”med persons rygg på omslaget - det verkar populärt.

Isabel Allendes Långt bortom havet kvalade in på både ”utspelas i Sydamerika” och månadens land (Chile) i världsläsningen tillsammans med @kaffeochkultur

En hyllvärmare av en författare jag läst förut blev Vi som blommar sent av Louise Miller som jag bockade av på listan #läsdinanedranshyllvärmare

Sedan blev det oplanerat någon slags vargarna med läsning av både ”Löpa varg” av Kerstin Ekman och ”När vargarna kom” av Charlotte McConaghy.


Flera riktigt starka läsupplevelser denna månad! Har du läst någon av dessa och var det någon du gillade extra mycket?


lördag 5 februari 2022

Just nu i februari 2022

Just nu befinner jag mig på ett hotellrum i Varberg där jag tillbringar en läshelg i sällskap med ett gäng andra bokälskande människor för en helg i bokens tecken. Vi läser böcker och pratar om böcker. Det blir pocketbyte och god mat och dryck. Men det är också första helgen i månaden och alltså dags att kolla det kulturella nuläget med en liten enkät. Du hittar svar på frågorna också hos Och dagarna går,  Enligt O och Fiktiviteter. Svara gärna själv också!

Just nu läser jag Väderfenomen av Anna Fock och Små glädjeämnen av Clare Chambers. Men jag är också sugen på att börja på Nina Wähäs nya bok Babetta som jag köpte igår på den lokala bokhandeln.

Just nu tittar jag på Station Eleven, filmatiseringen av boken av Emily St John Mandel, men min man. Och så ska jag jag se säsong två av Sweet Magnolias som precis hade premiär på Netflix.

Just nu lyssnar jag på Minnet av ett hav av Laleh.

Just nu längtar jag fortfarande efter de kulturevenemang (en konsertversion av Kristina från DuvemålaRain Main med Jonas Karlsson och Robert Gustavsson och Jesus Christ Super Star med Peter Jöback och Ola Salojag har bokat in i vår. De blev framflyttade, men nu känns det som att det är stor sannolikhet att de blir av! Ja, och lite vårväder hade ju inte heller varit dumt.

tisdag 4 januari 2022

Läsutmaning 3: Läsutmaning in overload 2022

Jag tror också att jag kommer att hålla ett öga på den här listan från @books_in_overload och se hur många kryss jag kan få ihop på den.
#lasutmaninginoverload2022

Läsutmaning 2: Upplev världen med Kaffe och kultur

En annan utmaning som verkar kul är världsomseglingen tillsammans med @kaffeochkultur
Kulturupplevelser från ett land i månaden. Skoj!
#kaffeochkulturvärlden

Läsutmaning 1: Läs dina nedrans hyllvärmare

Läsutmaningar ska man ha! Ja, i alla fall jag. Mest för att inspireras av, sen är det inte så farligt om jag inte klarar dem.
Läsutmaning ett är ett bra recept mot den ständiga kampen mot hyllvärmarna. Det är så lätt att bara välja nytt hela tiden och på något sätt kommer man aldrig fram till de där gamla godingar i hyllan. Så jag hänger på #läsdinanedranshyllvärmare hos @grefvinnan

söndag 2 januari 2022

Vi listar 2021


En gammal Kulturkollotradition är att lista kulturåret och vi är några som fortsätter med den traditionen på våra egna bloggar. Du hittar liknande listor hos Helena på Fiktiviteter, Linda på Enligt O, och Anna på Och dagarna går

Låna gärna kategorierna, lägg till och ta bort och skapa din egen lista!

Årets klassiker
Omläsningen av Maria Gripes Skuggan över stenbänken räknar jag som en modern klassiker.

Årets kvinnokamp: 
Att välja ett liv av Marie Lok Björk är en stark berättelse om Ottilia som går från ett liv som en relativt välbeställd handlardottern till ett slitsamt liv som ensamstående mamma och statare.

Årets sorgligaste: 
Shuggie Bain av Douglas Stuart. En sån misär. En så eländig barndom.

Årets gapflabb: 
Inte gapflappsrolig kanske, men Lycka är för losers av Wibke Brueggemann är både allvarlig, charmig och väldigt rolig.

Årets historiska: 
De fyra böckerna i serien Ellens val av Helena Dahlgren och Moa Eriksson Sandberg. Smart, feministisk romance i historisk och akademisk miljö.

Årets obehagligaste: 
Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijnevald är verkligen obehaglig och äcklig. Men bra.

Årets dystopi: Den sista migrationen av Charlotte McConaghy

Årets nya bekantskap: 
Mika Månvind och Johan Rundbergs historiska barndeckare som börjar med boken Nattkorpen. Mycket trovärdig miljöskildring och intressanta och mångfacetterade karaktärer. Riktigt bra läsning!

Årets tegelsten: 
Vinnarna av Fredrik Backman (712 sidor)

Årets sämsta: 
Det var nog ändå Haggan av Aase Berg som jag gav upp efter bara ett par-tre kapitel.

Årets återseende: 
En ny bok av Mhairi McFarlane är alltid en högtidsstund. Last Night är kanske författaren minst feelgoodiga bok hittills, men ändå med en speciella Mhairi-stämningen.

Årets huvudperson: 
Nina Hill i The Bookish Life of Nina Hill av Abbi Waxman. En huvudperson man bara vill krama!

Årets lyckopiller:
En sak som ändå har blivit en positiv effekt av pandemin är att man blir glad av det lilla. Varenda gång men lyckas luncha med en trevlig kollega, träffa en kompis eller komma iväg på någon slags evenemang känns som en seger och något att leva på länge.

Årets magplask: 
Hela det här året känns väl som ett enda stort magplask. Det här året också ...
 
Årets läskigaste: 
Älskade barn av Audrey Ashley är inte läskigt som i skräckböcker eller psykologiska thrillers, men det är något alldeles väldigt skrämmande med tanken på att inte kunna älska sitt barn villkorslöst och kanske till och med misstänka att det finns något som inte står helt rätt till med barnet.

Årets debut: 
Den lite annorlunda och charmiga feelgoodromanen 36 frågor om kärlek av Callum Bloodworth - kanske allra mest för att jag följer författaren på Instagram och han är, förutom att vara väldigt glad över att debutera, mycket roligt och bjuder på sig själv och debutlivet med mycket stor självdistans.

Årets överskattade:
Kanske en unpopular opinion, men jag säger Stöld av Ann-Helén Laestadius. Hon har skrivit en bra bok, men inte fantastisk. Den är intressant, men är för mycket ett debattinlägg för att vara en riktigt lyckad roman.
 
Årets underskattade: 
Hjärtlinjer av Brit Bennet är en stark berättelse om familj och klass som jag tycker att många fler borde upptäcka.

Årets scen: 
Det väldigt fina uppsättningen av Sound of Music på Malmö Opera som hela familjen uppskattade. Och Bo Kaspers-konserten som jag fick biljetter till när jag fyllde år. Så härligt att se liveframträdanden igen!

Årets TV-serie: 
Jag har binge-kollat The Good Doctor nu i slutet av året så det är framförallt den som poppar upp i huvudet.

Årets filmupplevelse: 
Biobesöken har inte varit många i år, men i mellandagarna gick vi och såg nya Disney-filmen Encanto som var riktigt fin.

Årets möte: 
Att jag fick träffa Kulturkollovänner och andra bokvänner en helg i Göteborg som var en bokmässehelg fast inte en bokmässehelg.

lördag 1 januari 2022

Älskade barn


Älskade barn av Ashley Audrain är en bok som ställer frågan om man alltid ovillkorlig kan älska sitt barn. Blythe längtade efter att få ge sina barn all den kärlek hon själv inte blivit bortskämd med som barn. Men när första barnen Violet föds är det svårare än hon hade kunnat ana att knyta an till dottern. Det går så långt att hon börjar misstänka att det måste vara något som är fel med Violet, men ingen tar hennes farhågor på allvar - Violet är ju bara ett oskyldigt barn.

Skrämmande och gripande om ett föräldraskap som inte blev som Blythe hade hoppats på.

Amerikansk jord


Lydia och hennes åttaåriga son Luca blir vittne till att medlemmar i en knarkkartell hämnas på hennes journalistmake som skrivit ett avslöjande reportage genom att skjuta honom och ytterligare femton familjemedlemmar vid en grillfest i trädgården.

Lydia flyr med sin son. Hon vet först inte var de ska ta vägen, men snart blir hon varse att kartellen har ögon och öron överallt i Mexiko och att de inte kommer att vara trygga förrän de tar sig över gränsen och in i USA. Flyktvägen är kantad med obeskrivliga faror som är svåra för en vuxen att klara, än mindre ett litet barn. Men Lydia är desperat och gör allt hon kan för att rädda sig och sonen - de enda som är kvar av deras familj.

Amerikansk jord av Jeanine Cummins är en dramatisk och stundvis otäck skildring och det är extra gripande att läsa eftersom händelserna i boken inte är fiktiva, även om personerna är det. Denna flyktväg är det enda alternativet för många människor som är tvingade att fly våld och hot.

Jag vet att boken fått blandad kritik, men för mig var det en av de bästa läsupplevelserna 2021.

Shuggie Bain

En bok som beskriver så mycket misär och elände som Douglas Stuarts uppväxtskildring Shuggie Bain gör borde vara svår att ta sig igenom. Visst är det bitvis väldigt tungt, men det är också mycket gripande. Någon gång måste det ju gå Shuggie väl tänker jag och läser vidare för att få veta.

Det här är en roman med fattigdom, frånvarande fäder, missbruk och missförhållanden. Bostadsförhållanden och tandvård beskrivs på ett sådant sätt att det är lätt att glömma att bokens handling tar plats i 80-talets Glasgow och inte för mycket längre sedan. Staden är svårt präglad av arbetslöshet och ett tufft politiskt klimat. Shuggie är den som tar hand om sin svårt alkoholiserade mamma, den som aldrig riktigt passar in och han drömmer om ett annat liv.

Stark läsning!