torsdag 28 september 2017

Rapport från bokmässan - Arundhati Roy


På scenen i en av de stora seminariesalarna just nu sitter Arundhati Roy och pratar om Indien, författarskap, om att skriva om individer och att bygga karaktärer.

Jag har hört att den nya boken "Den yttersta lyckans ministerium" är lite att bita i, men jag blir väldigt sugen på att läsa den.

onsdag 27 september 2017

Gästrecension: Dagar med min mamma

Idag bjuder jag på en gästrecension:

Jag som gästbloggar här idag heter Ingerun Sjösvärd
och bloggade väldigt mycket under de år jag drev fd barnbokbloggen Boktjuven. Nu bloggar jag nästan aldrig och någon blogg har jag inte heller. Men jag är väldigt glad att få gästblogga hos Västmanländskans bokblogg.


Dagar med min mamma av Sofi Jansson är en roman om den unga kvinnan Liv, hennes mamma och mormor. Tanken med boken är att den ska visa på hur bipolär sjukdom kan påverka anhöriga till den som är sjuk. Framförallt handlar boken om mamman som är den som ha bipolär sjukdom och om hur det påverkar de anhöriga, i det här fallet huvudpersonen och mormodern. Tre generationer kvinnor som ställer upp för varandra och tar hand om varandra, eller mer bestämt två generationer som ställer upp för mellan generationen, ofta med konsekvenser i de egna liven.

Exempelvis behöver Liv alltid vara på pass, ifall ifall något ska ha hänt med mamman. Det är hon även på arbetstid, när hon arbetar på caféet. En dag tex när det är full på cafét så ringer telefonen och Liv svarar och här kommer ett smakprov:
"Men vet du vad”, säger en kvinna förorättat. "Skall du ställa dig med telefonen nu? Vissa har faktiskt tider att passa” 
Jag vet det men måste bara försäkra mig om att det inte är viktigt. Det missade samtalet är från ett nummer jag inte känner igen. Om det hade varit från sjukhuset hade det varit hemligt nummer så jag stoppar lättat undan telefonen." 
"Mamma, jag vet inte vad jag ska göra. Kan du inte bara bli frisk?
Sedan skäms jag, för så får man inte tänka."

Boken är lättläst och allt berättas i en anda av respekt och kärlek. De tre generationerna kvinnor har ett fint förhållande och kan skoja om problemen.

En lämplig läsare kan vara den som vill veta mer/få mer kött på benen om bipolaritet, för anhöriga och förstås för den som själv är bipolär. Känns som en bok som skulle kunna ligga i väntrum.

Dagar med min mamma: roman
Författare: Sofi Jansson
Förlag: Lindelöw (2017)
ISBN: 9789187291753
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 22 september 2017

Min katt Jugoslavien

Rec.ex. från Pocketförlaget - tack!
Min katt Jugoslavien av Pajtim Statovci utspelas dels i Kosovo och dels i Finland. Emine är bara 17-år när hon förlovar sig med en man som hon bara träffat en enda gång. Men mannen som blir hennes make är inte alls den hon trott. Visst är Bajram den stiligaste man hon sett, men redan på vägen till vigselceremonin visar han en mörk sida och äktenskapet blir inte lätt. Kriget kommer allt närmare och Bajram bestämmer att familjen ska fly till Finland.

Väl framme i Finland är det inte lätt för familjen att finna sig till rätta. Trots att Bajram är välutbildad får han bara okvalificerade småjobb och de sociala koderna är svåra för familjen att tyda. Emine kämpar på, men lyckas sällan göra rätt och skam blir en del av vardagen. Hon undviker till exempel att visa sig i skolan för att hennes barn ska slippa skämmas för henne.

I nutid i Finland får vi läsa om Emines och Bajrams son Bekim. Han har nästan ingen kontakt med sina föräldrar och lever ett ganska tragiskt liv, ensam i en liten lägenhet med en kungsboa som enda sällskap. En dag träffar han en talande katt på en nattklubb och de inleder en relation.
”Jag träffade katten på en bar. Och det var inte vilken katt som helst, en sådan där som gillade leksaksmöss och klätterträd och fjädervippor, verkligen inte, han var helt annorlunda än alla andra katter jag hade träffat.”
Snart flyttat katten in hos Bekim. Den börjar ställa allt större krav och utsätter Bekim för både psykiska och fysiska övergrepp.

Den här romanen är Pajtim Statovci debut och den har hyllats på flera håll. Mig gjorde den lite förbryllad. Jag tror inte att jag förstod allt i den. Det jag uppskattade mest var de delar som beskrev Emines liv i Kosovo och senare i Finland. Här känner jag mycket och läser intresserat med. Bekims delar berör mig inte lika mycket. Jag förstår inte grejen med katten som eller varför han har en boaorm under soffan. Eller ja, jag fattar ju att det är en slags fabel och talar symbolik. Och den antropomorfa katten känns som en litterär blinkning till Bulgakov.

Men på det stora hela blev de ändå en bra läsupplevelse och jag bär med mig Emine långt efter avslutad läsning.

Jag kryssade "En bok där en katt har en (helst viktig) roll” på min #höstbingo2017-bricka.


Min katt Jugoslavien
Författare: Pajtim Statovci
Förlag: Pocketförlaget (2017)
ISBN: 9789175792309
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 21 september 2017

Tjockdrottningen

Rec.ex. från författaren och 
Norstedts - tack!

Tjockdrottningen av Moa Herngren handlar en bantnings-såpa. Ja, eller ett "livsstilsprogram", som programledningen kallar det för att det ska låta bättre när de försöker övertala de som ska vara med i programmet.

Johanna tackar ja glatt ja till jobbet som programledare, men glädjen varar inne länge när hon inser att hon inte var förstahandsvalet och hon blir mer och mer besviken när hon inser att programmets fokus inte är på hälsa, utan snarare blir en slags "freakshow". Men hon vill slå igenom på TV till nästan varje pris och gör det som krävs av henne. Hon försöker hålla en fasad utåt av framgång och välstånd, men i själva verket har hon stora problem med sin ekonomi. Hon tröstshoppar på nätet, tar SMS-lån på SMS-lån och hamnar allt djupare i skuldträsket.

Annie väger över 200 kilo och det var länge sedan hon lämnade sin lägenhet. Hon beställer hem mat och annat som hon behöver för hemleverans och tillbringar sina dagar med att äta och tjuvtitta på andras liv på Facebook och Instagram. Annie blir mycket förvånad när TV-redaktören Camilla knackar på hennes dörr.

Camilla är expert på att övertala folk. Hon har gjort det till sitt liv och sitt varumärke (och det hon klamrar sig fast vid när alla andra går hem till sin familj och hon sitter ensam). Det är hon som får i uppdrag att hitta deltagare till bantningsserien Du är vad du väger och hon har blivit tipsad om Annie. Att få henne som deltagare skulle verkligen bli en fjäder i hatten för Camilla, som får använda alla sina knep för att övertala den skygga Annie att bli en av deltagarna.

Men hon lyckas, och Annie gör succé i programmet. Hon blir Tjockdrottningen med hela svenska folket. Annies självbild hänger inte med i viktnedgången och mediehypen. Trots att hon får mycket uppmärksamhet och nya vänner, känner hon sig fortfarande som den tjocka, misslyckade Annie som gömde sig för världen. Hur ska hon hantera det nya livet?

I den här boken finns så många saker som är typiskt för vår samtid. De ständiga jakten på status, "likes" och bekräftelse, den obarmhärtiga medievärlden, de fina fasaderna som gömmer så många olyckliga människor. Moa Herngren balanserar karaktärerna mycket bra. Hon låter dem visa flera sidor för läsaren och gör det utan att döma. Här finns en mörk humor som balanserar berättelsen och hindrar den från att bli raljerande.

Så, ja Moa, jag gillade din Tjockdrottning.

Tjockdrottningen
Författare: Moa Herngren
Förlag: Nordtedts (2017)
ISBN: 9789113072111
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Godnattsagor för rebelltjejer – 100 berättelser om fantastiska kvinnor

Rec.ex. från Bokförlaget Max Ström - tack!
Den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

Godnattsagor för rebelltjejer – 100 berättelser om fantastiska kvinnor av Elena Favilli och Francesca Cavallo är en spännande hybrid mellan faktabok och sagobok.

Det är en riktigt inspirerande bok fylld av intressanta, modiga och starka kvinnor. Här berättas om bland annat om författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare. Här finns porträtt av kvinnor från olika tider, i olika åldrar och från olika delar av världen.
"Till världens alla små rebeller:
Dröm större
Sikta högre
Kämpa hårdare
Och om du tvivlar, kom ihåg
Att du har rätt."
Det kanske inte är en bok att läsa från pärm till pärm, utan passar fint utforska då och då, att slå upp en sida där namn eller bild väcker intresse. Eller som, titeln föreslår, en berättelse i taget som godnattsaga. Det här är en bok som jag vill upptäcka tillsammans med min dotter på en gång, och sedan igen med min son när han blir lite större.

Boken är dessutom illustrerad av endast kvinnliga konstnärer och illustratörer från många olika delar av världen. Sverige är representerat av illustratören Malin Rosenqvist. Den är färgsprakande och härligt – en ren fröjd att bläddra i!

Jag kryssade rutan" En biografi eller en roman om en kvinna som gjort avtryck i historien" på min #höstbingo2017-bricka. Här finns ju 100!

Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor
Författare: Elena Favilli och Francesca Cavallo
Förlag: Max Ström (2017)
ISBN: 9789171264282
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Djurdoktorn: Linus och Sunna

Rec.ex. från författaren och Nypon förlag - tack!
Det har kommit en bok till i serien Djurdoktorn av Ann-Charlotte Ekensten.

Den här gången får Linus följa med sin mamma veterinären till stallet där islandshästen Sunna behöver hjälp med ett sår. Som alltid tycker Linus det är spännande att hjälpa sin mamma och den är gången får han också en ny vän.

Det här är jättefina böcker för den som gillar djur och som kan läsa, men behöver böcker på en lätt nivå. Texten kompletteras av färgstarka illustrationer i lite animé-stil.

Min 9-åring - som egentligen har "växt ur" dem - läser dem gärna fortfarande och snart är de perfekta för 6-åringen.

Jag har tidigare bloggat om Linus och Tim, Linus och Leo och Linus och Flisa i samma serie.

Djurdoktorn: Linus och Sunna
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Förlag: Nypon (2017)
ISBN: 9789175678528
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 20 september 2017

Nu ska vi prata - Sova och Äta

Rec.ex. från författaren och Speja förlag - tack!
Idag släpps en helt ny serie barnböcker - Nu ska vi prata. Böckerna är tänka för små barn med fokus på språkinlärning - inte bara av det talade språket utan också språkinlärning med hjälp av enkla tecken,

I Sova och Äta får vi följa barnen Yam och Tuss vardag och på ett  naturligt sätt tränas ord som kan vara bra att förstå och själv uttrycka vi just de aktiviteterna. Barnen får hjälp av språkhjälten Poff - en liten figur som visar hur orden tecknas med hjälp av stödtecken.

När mina barn gick i förskolan arbetade pedagogerna där aktivt med TAKK-metoden (tecken för kommunikation) och det var fantastiskt att se ur snabbt barnen kunde lära sig att kommunicera med enkla tecken, så jag tror absolut att dessa böcker fyller en bra funktion. Här presenteras dessa tankar i ett naturligt sammanhang i barnens vardagssituationer med enkel och rak text. Lina Sandquists bilderna är färgstarka och lekfulla och de fångar målgruppen precis.

I serien finns också titeln Leka. Böckerna är framtagna i samarbete med talpedagogen Jessika Linde.

Nu ska vi prata! Äta
Författare: Embla Sue Panova och Jessika Linde
Illustratör: Lina Sandquist
Förlag: Speja (2017)
ISBN: 9789188167125
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Nu ska vi prata! Sova
Författare: Embla Sue Panova och Jessika Linde
Illustratör: Lina Sandquist
Förlag: Speja (2017)
ISBN: 9789188167132
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 19 september 2017

Västmanländskan via Instagram - Bokmässan närmar sig



Det börjar närma sig ... Inne på Kulturkollo mässpeppar vi för fullt och jag hoppas att jag snart kommer i stämning 📚🙂
#bokmässan #västmanbok #kulturkollo

Orkidépojken

Rec.ex. från Lava förlag - tack!
Det här inlägget har tidigare publicerats på Kulturkollo.

Jag är ganska säker på att jag har sagt det förut - jag är en riktig fegis! Jag tittar inte på skräckfilm. Jag läser inte böcker om spöken och övernaturliga saker. Eller? Men vänta lite nu - om man tittar på vad jag läste i somras, så smög sig faktiskt både Vattnet drar av Madeleine Bäck och Hemmet av Mats Strandberg in där, och bara för någon dag sedan diskuterade jag The Little Stranger av Sarah Waters i min bokcirkel. Jag har dessutom tyckt riktigt mycket om alla tre böckerna - och blev inte så förskräckigt, förskräckligt rädd. Kanske har jag blivit omvänd?

Och den här boken - Orkidépojken av Helena Dahlgren - har det buzzats en del om i bokbloggsvärlden då Helena är "one of our own". Hon driver bloggen Dark Places och har tidigare skrivit skräcknoveller och faktaboken 100 hemskaste som blivit alla skräckvurmares bibel. Men nu begår hon alltså romandebut och då kunde jag faktiskt inte låta bli att läsa den för att se om den ger kalla kårar.

I boken möter vi Hanna och Zeb. De är bästisar och har precis tagit studenten och ser fram emot att lämna sitt trista liv i den tråktrygga förorten. Nu ska de leva livet i London! Men först måste de tjäna ihop pengar och tillbringar sommaren med att rensa ogräs på kyrkogården. När de  inte jobbar så dricker de sig fulla på billigt vitt vin och dansar hela natten på gayklubbarna.  Ja, när de inte ser om alla avsnitt i TV-serien Twin Peaks gång på gång. Men så finns också Orkidépojkens blogg som fascinerar och förbryllar dem. Framförallt är det Hanna, bokens berättarröst, som fastnar för Orkidépojken och kollar sidan ofta, ofta efter uppdateringar. Han skriver om något märkligt som han träffade i skogen när han var liten. Hanna drar sig till minnes att det har det viskats om en närvaro i skogen utanför samhället, men hon har inte reflekterat över det förrän nu. Hon och Zeb får anledning att göra det ännu mer när det börjar hända konstiga saker och inte minst när deras före detta skolkamrat Lina Palmgren, ortens drottning, försvinner.

När jag läser den här boken önskar jag att jag kunde Twin Peaks bättre för här vimlar av anspelningar på TV-serien, men det jag minns av boken är stämningen och den smygande obehagliga känslan har författaren fångat och fört över till en ordinär Stockholmförort på ett oväntat lyckat sätt. Här finns också många andra kulturella referenser till filmer, TV-serier och musik, framförallt från början av 2000-talet och slutet av 1990-talet, som bildar en helhet som placerar huvudpersonerna så mitt i prick i sin tid, men också i en stämning som ger dem en slags stil och personlighet som på många sätt är helt tidlös.

Blir jag rädd då? Nja, inte så där jätterädd faktiskt. Det trodde jag att jag skulle bli. Men jag gillar hur stämningen byggs upp i boken och hur berättelse växlar mellan Hannas röst, Linas dagboksanteckningar och Orkidépojkens blogginlägg på ett suggestivt sätt. Det är spännande mer än läskigt och stämningen bildar ett ramverk kring berättelsen om Hanna och Zeb och min stora behållning med boken är att följa deras vänskap som skildras så fint. Helena Dahlgren fångar dessutom en osäkerheten och en känsla av utanförskap, speciellt hos Hanna, som många läsare kommer att känna igen sig i. Och mitt i den där känslan som Hanna har - att vara missförstådd, att allt skaver, kroppspaniken, viljan att passa in, önskan att bli älskad - finns en knivskarp och rolig människa som jag gärna hade haft i mitt crew när jag växte upp.

Jag kryssade rutan "En bok som du tänkt "nej du, den vill jag inte läsa" om" på min #höstbingo2017-bricka.

Orkidépojken
Författare: Helena Dahlgren
Förlag: Lava (2017)
ISBN: 9789188529213
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 18 september 2017

Purebred - Flykten från Olympo

Rec.ex. från författaren och 
Purebred - Flykten från Olympo av Lisa Hågensen är en dystopisk ungdomsroman där man försökt skapa en värld utan raser och religion i tron att det skulle skapa fred. Det fungerar inte. I centrum av berättelsen finns Thorbi som tillsammans med sin vän Laban och några andra ungdomar planerar att fly från staden Olympo. När en medlemmarna i gruppen bjuder in Dora - flickan som kallas freaket - till slår Thorbi bakut. Många i Olympo ser ner på Dora, men Thorbi hatar henne. Han är övertygad om att hon mördade hans syster.
Plötsligt kommer män från Utsidan och rövar bort Dora och gruppen bestämmer sig för att ta tillfället att fly, följa efter männen och rädda Dora.
Thorbi följer motvilligt med på den livsfarliga resan, men så fort han får chansen tänker han hämnas sin syster.

Jag gillar mycket med den här berättelse. Den är bitvis väldigt spännande och världen som författaren bygger upp är intressant. Karaktärerna lever ett hårt liv och har härdats på ett sätt som är bortom deras ålder, men här finns också fina vänskapsband, lojalitet och kärlek.

Boken är dock lite ojämn tycker jag. När ungdomarna möter nya saker som de inte träffat på i Olympo känns det inte helt självklart att de är helt oförstående inför vissa saker, men inte reagerar på andra. Den är också lite ojämn i språket som ett sätt jag inte riktigt kan sätta fingret på vad det kan beror på, och så reagerar jag på överanvändningen av ordet freak som både används som förstärkningsord (väldigt ofta) och för att beskriva avvikande människor.

Trots invändningarna ovan är det ändå underhållande läsning och jag är nyfiken på de utmaningar Thorbi och hans vänner står inför härnäst.

Purebred - Flykten från Olympo är den första delen i en planerad trilogi.

Jag har tidigare läst Hennes ögon blå av samma författare.

Purebred - Flykten från Olympo
Författare: Lisa Hågensen
Förlag: Fusce (2017)
ISBN: 9789198193084
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 17 september 2017

Den gröna vägen


Den gröna vägen av Anne Enright är ett irländskt familjedrama. Den tar sin start när Rosaleen Madigan berättar för sina fyra vuxna barn att hon tänker sälja deras barndomshem och de samlas för att fira en sista jul i huset.

Vi får ta del av återblickar och de olika familjemedlemmarnas historia. De har med åren glidit isär och nästan blivit främlingar för varandra. Kan det här vara en chans att komma varandra närmare igen? Det är en bok om känslor och inte helt enkla familjeband.

Jag hade hört mycket om författaren och boken och hade riktigt höga förväntningar. De infriades inte helt tyvärr. Det här är ju helt min typ av bok och jag trodde att jag skulle tokälska den. Jag gillade boken, men känslorna var mer ljumma, men det är absolut är en habil roman och jag kan tänka mig att ge författaren fler chanser.


Den gröna vägen
Författare: Anne Enright
Förlag: Bromberg (2016)
ISBN: 9789173377447
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 16 september 2017

Gregor från Ovanjord


I somras läste jag den här väldigt spännande boken för min dotter - och vi har tur för det är den första boken i en serie. Författaren till Gregor från Ovanjord är Suzanne Collins, som också har skrivit Hungerspelen, men här riktar hon sig till lite yngre läsare. 
Boken handlar om Gregor som passar sin tvååriga lillasyster Boots. Till sin förskräckelse ser han henne försvinna genom en öppning i tvättstugan. När Gregor kastar sig efter henne och faller han nedåt, nedåt och hamnar i Underjord. Det är en märklig värld som befolkas av stora råttor, spindlar, kackerlackor som kan tala och bleka människor med lila ögon. 
Syskonen är väntade - i en gammal profetia är Gregor den krigare som ska befria landet och Boots är en prinsessan som dyrkas av kackerlackorna.
Gregor vill bara ta sig hem med Boots, men när han får reda på att hans pappa, som försvunnit på ett mystiskt sätt, hålls fängslad i Underjord bestämmer Gregor sig för att hitta honom. Han blir motvilligt indragen i Underjordens krig och är med om många farliga äventyr.
Både jag och min 9-åriga dotter gillade den här boken väldigt mycket. Det är bitvis riktigt läskigt, men också väldigt fantasifullt och spännande så att det svindlar.
Det här var juliboken i utmaningen #bou2017 (av en författare utanför Sverige/Europa).

Gregor från Ovanjord
Författare: Suzanne Collins
Förlag: Bonnier Carlsen (2013)
ISBN: 9789163874352
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 15 september 2017

Kommer aldrig mer igen

Jag försöker beta av lite hyllvärmare och plockade den här som stått i bokhyllan riktigt länge. Det var en rejält ryslig historia!

Kommer aldrig mer igen av Hans Koppel handlar om Mike som bor med sin fru Ylva och deras dotter i stillsam villaidyll. En kväll kommer inte Ylva hem efter jobbet. När hon inte ens kommit hem nästa morgon blir Mike förbannad och misstänker att hon är otrogen. Men så småningom förstår Mike att någonting måste ha hänt henne, men när han anmäler det till polisen blir han själv misstänkt för att ha del i hennes försvinnande. Men Ylva lever och befinner sig väldigt nära ditt eget hem i en mycket skrämmande situation.

Även om läsaren snabbt får veta vem som begår brottet och varför, så är det ohyggligt spännande!
Hans Koppel är den pseudonym som Petter Lidbeck när han inte skriver barnböcker.

Kommer aldrig mer igen
Författare: Hans Koppel
Förlag: Pocketförlaget (2011)
ISBN: 9789186675493 Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 14 september 2017

En resande bokklubb



Också i posten idag - en resande bokklubb! Det är Anna på Fantastiska berättelser som har startar en slags stafettbokcirkel där vi läser och antecknar våra tankar om boken och sedan skickar vid den till nästa person på listan som gör samma sak. Sedan kommer en sammanställning på bloggen när boken är "hemma" igen. Boken kom dessutom med bokmärke och lösgodis!
#enresandebokklubb #västmanbok

måndag 11 september 2017

Västmanländskan via Instagram



Precis just nu - bokcirkel via Google hangout om boken Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde

@wahlstromwidstrand #västmanbok

söndag 10 september 2017

En bästis, tack!

Rec.ex. från författaren och Ordalaget - tack!
En bästis, tack av Emma Askling handlar om tolvåriga Luna. Hennes bästis har flyttat och nu önskar hon sig mest av allt en ny vän. Det är inte det lättaste i en klass där rollerna redan är fasta och klassens "drottning" Cleo är den som styr. Men så börjar en ny tjej i klassen och Luna hoppas så att Bella ska bli hennes nya bästis. Men vänskap kan också komma från ett oväntat håll.

En bästis, tack är en bra relationsroman om svek, förlåtelse och vänskap. Med ett fint porträtt av Luna skildrar den på ett tydligt och trovärdigt sätt känslor och funderingar som barn i mellanstadieåldern kan tampas med. Men den är också hoppfull, varm och rolig.

Boken är den första delen i en planerad serie. Jag har tidigare läst Det övergivna huset och Dolda tecken av samma författare.

En bästis, tack!
Författare: Emma Askling
Förlag: Ordalaget (2017)
ISBN: 9789174692150
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 8 september 2017

JallaTillsammans

Rec.ex. från författaren och BTJ Förlag - tack!
Jag har nyligen tagit del av den här boken om interkulturellt läsfrämjande och integrationsprojekt. JallaTillsammans är skriven av Anette Helgesson (som några av er kanske känner till under namnet Feelgoodbibliotekarien.).

Det är en inspirationsbok och en praktisk handledning om hur man kan arbeta med olika typer av boksamtal verktyg vid integration av t.ex. nyanlända, men med tydligt fokus på att det handlar om utbyte och ömsesidig kulturell förståelse.

Jag uppskattar att den är personlig skriven och att den berättar om vad som har varit lyckat i projekten såväl som vad som gick mindre bra och som kan vara klokt att ha i åtanke nästa gång eller vid liknande projekt. Den är lättillgänglig och väldigt "hands on" med konkreta tips på upplägg och olika tekniska hjälpmedel. Jag tror att många kan bli inspirerade att starta liknande projekt.

Anette kommer att berätta mer om sina läsfrämjande integrationsprojekt den 28 september på Bokmässan.

Jag kryssade "Facklitteratur. Valfritt område" på min höstbingobricka.

JallaTillsammans - en personlig skildring av läsfrämjande integrationsprojekt 
Författare: Anette Helgesson
Förlag: BTJ (2017)
ISBN: 9789170188107
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Små faktaböcker om djur

 Det landade ett par små faktaböcker om djur i min brevlåda. Båda är skrivna av Ann-Charlotte Ekensten.

Den första boken Minifakta om djurungar på landet är en del av en serie böcker där vi tidigare har läst om djurungar i skogen och i staden. Precis som i de tidigare böckerna finns här faktatexter på en enkel nivå och små faktarutor. Här får vi lära oss om kalvar, föl, kultingar, lamm och kycklingar på ett lätt och trevlig sätt. Bilderna är härliga och kompletterar texten fint. Min dotter (9 år) har älskat de tidigare böckerna och trots att hon läser böcker med mycket mer text nuförtiden gillar hon att bläddra i dessa. Den här gången kastade hon sig över boken och började läsa högt för lillebror.




Rec.ex. från författaren och Nypon förlag - tack!
Fakta om älgar är en mer omfattande faktabok om skogens konung. Även den ingår i en serie lättlästa faktaböcker. I korta kapitel presenteras information om älgens vanor och egenskaper samt fakta om t.ex. älgjakt. Även här finns en rikt och fint bildmaterial och texten är faktagranskad av en zoolog och en biolog. Här kan man känna sig trygg med att barnen lär sig tillförlitlig fakta som presenteras på ett trevlig och lättillgängligt sätt i både text och bild.







Minifakta om djurungar på landet
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Förlag: Nypon (2017)
ISBN: 9789175677613
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Fakta om älgar
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Förlag: Nypon (2017)
ISBN: 9789175677743
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Att förnya sin blogg?

Foto: Pexels
Jag tog lite ledigt den här fredagseftermiddagen för att jag ville ägna lite tid åt mig själv, mina böcker och min blogg. Det lättaste hade varit att krypa in på ett café med en bra bok  - och det gjorde jag också en liten stund.

Jag hade en del att blogga också, så jag satte mig här vid datorn för att ta tag i det men när jag öppnade webbläsaren kände jag mig plötsligt så oinspirerad. Och samtidigt kände jag ett behöv att förnya mig. Jag ändrade förvisso bakgrunden till ett mer höstigt tema, men det var inte så jag menade riktigt, utan jag skulle vilja hitta något nytt grepp för bloggandet för att få mer inspiration. Men vad?

Jag läser alltid i väldigt mycket snabbare takt än jag bloggar, så högen av obloggade böcker växer (både den fysiska och digitala) och det stressar mig en del. Jag har alltid tänkt att jag måste/vill blogga om alla böcker jag läser. Men det behövs kanske inte?

Många deltar i olika typer av läsutmaningar och bloggstafetter och det gör jag också då och då. Men finns det andra sätt att skapa dynamik på bloggen?

Vilka inslag på en blogg gillar du? Jag tar tacksamt emot tips och goda råd!

The Little Stranger

I onsdags träffades min bokcirkel för första gången efter sommaruppehållet. Den här gången hade vi läst The Little Stranger av Sarah Waters. Det var min fösta bok av författaren och jag tror att det blir flera.

Den utspelas på 1940-talet i England och i fokus är Hundreds Hall som varit den förmögna familjen Ayres hem i över tvåhundra år. Nu efter andra världskrigets slut ser verkligheten annorlunda ut för familjen. Pengarna är nästan borta och huset förfaller allt mer. De kvarvarande familjemedlemmarna Ayres försöker få godset på fötter igen, men har vare sig kunskap eller förmåga till det. Det finns också annat som kastar sin mörka skugga över huset och familjen. Märkliga händelser och oförklarliga ljud plågar inte minst sonen i familjen som så småningom måste tas in på mentalsjukhus. Men det är långt ifrån den första olyckan som drabbar familjen.

Berättarrösten är familjens husläkare doktor Faraday som minns huset från sin barndom då han mamma var anställd där. Han förfäras av husets enorma förfall, men blir fascinerad av familjen och med tiden också mer och mer involverad i deras liv.  Det här är välskriven, om än ibland lite väl långsam, berättelse med inslag av gotisk roman, alluderingar på Great Expectations och en liten dos av "the madwoman in the attic". Spännande så det räcker!

Jag kryssade ruta två "om/med något övernaturligt" på brickan i #höstbingo2017 och den har också stått länge så hemma i hyllan att den också kan bockas av i utmaningen #hyllvärmare2017


The Little Stranger
Författare: Sarah Waters
Förlag: Riverhead Books (2009)
ISBN: 9781594488801
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 5 september 2017

Bokcirkla med Kulturkollo på Bokmässan!



Livebokcirkel med författaren på Bokmässan! Visst vill du bokcirkla med oss? Välkommen in på bloggen för mer info! #kulturkolloläser #helenathorfinn

måndag 4 september 2017

Veckans tema på Kulturkollo: Kalla kårar

Den här veckan blir det läskigt värre på Kulturkollo när vi välkomnar höstrusket med temat "Kalla kårar". Vågar ni hänga med?


söndag 3 september 2017

Månadsammanfattning augusti


Det har varit lite snack i bokbloggsvärlden om månadssammanfattningarnas vara och inte vara. Vi är många som gör dem och jag tror inte att det i första hand är för att vi tror att de blir de allra mest intressanta inläggen. De flesta av oss gör det för vår egen skull - för att hålla reda på vad vi läst och kanske för att redovisa framsteg i läsutmaningar och så vidare.
Jag brukar beklagligt nog alltid ligga väldigt mycket efter med att blogga de böcker jag har läst, så oftast kan jag inte ens bjuda på länkar till tankar om böckerna, men det är kanske något jag kan försöka bli bättre på.

De här böckerna läste jag i augusti:

Kommer aldrig mer igen - Hans Koppel (månaden bok i #hyllvärmare2017)
Sadako and the Thousand Paper Cranes - Eleanor Coerr
The Handmaid's Tale - Margaret Atwood (månadens #boktwitt-bok)
En bästis, tack - Emma Askling
Carambole - Håkan Nesser (månadens bok i van Veeteren-utmaningen)
Den svavelgula himlen - Kjell Westö
Monstret på cirkusen - Mats Strandberg
Det var vi - Golnaz Hashemzadeh Bonde
Den gröna vägen - Anne Enright
Hemmet - Mats Strandberg
Vakuum - Mia Öström
Älska, glömma och förlåta - Lori Nelson Spielman
Flytten till Cornwall- Liz Fenwick
Flickan med gåvorna - M.R. Carey
Vattnet drar - Madeleine Bäck
Där vägarna möts - Tommi Kinnunen

Någon ny bok i utmaningen #bou2017 blev det inte utan jag läste om Du är modigast av Christina Wahldén som kvällssaga för min son och tipsade om den i gruppen.

Den här månaden innehöll riktigt många bra läsupplevelser, men bäst var nog trots allt Kjell Westös nya bok. Westö är en av mina favoritförfattar och han levererade även den här gången. Men med det sagt så var zombieromanen Flickan med gåvorna och dystopin The Handmaid's Tale vädigt bra och ungdomsromanen Vakuum gick rakt in i hjärtat. Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde diskuterar jag just nu i en digital bokcirkel och här finns mycket intressant att diskutera.

Västmanländskan via Instagram



Försöker gallra i bokhyllan, men det är så svårt! Det märks inte ens att dessa är borta.
#västmanbok

lördag 2 september 2017

Västmanländskan via Instagram



Försöket styra upp mitt liv med läs- och bloggplanering (och kommer att ta tag i listan med obloggade böcker vilken dag som helst nu 😊) #västmanbok