söndag 30 april 2017

Västmanländskan via Instagram



April månad är slut om mindre än en halvtimme och jag hann inte denna månad leta fram och läsa någon längre bok skriven innan 1960 att läsa i utmaningen #bou2017 utan tar fram denna lilla pärla som jag gärna väljer när jag ska läsa godnatt-saga för barnen.

Just den här utgåvan av Astrid Lindgrens Allra käraste syster, med magiska illustrationer av Hans Arnold, är förvisso utgiven 1972 men originaltexten publicerades i novellsamlingen Nils Karlsson pyssling redan 1949. #barnbokstips #västmanbok

Kvinna med födelsemärke (van Veeteren #4)

Van Veeteren-utmaningen fortsätter och den här månaden har vi läst Kvinna med födelsemärke.

I den här boken utreder van Veeteren och hans kollegor flera all där män blir brutalt nedskjutna. Men skjutningarna utförs på samma sätt varje gång och sker med precision. De verkar ske efter en plan och polisen måste snabbt hitta den gemensamma nämnaren mellan männen. Det blir så småningom klart att alla har mottagit märkliga telefonsamtal där den som ringer inte säger ett ord, men spelar ett musikstycke i offrens telefoner.

Van Veeteren försöker få fram hela bilden bakom skjutningarna, men har svårt att få klarhet i fallet. När bitarna så småningom faller på plats leder de fram till en händelse långt bakåt i tiden, en händelse som påverkat ett helt liv.

Den här gången har Håkan Nesser verkligen skapat en historia på ett skickligt sätt. Ett sorgset och ödesmättat stråk går igenom hela berättelsen och på något sätt vet jag hela tiden att upplösningen inte kommer att vara självklar. Nessers gärningspersonen är som så ofta själv också offer, och offren är sällan helt utan skuld. Vad som är rätt och vad som är fel är inte sällan komplicerade saker i hans böcker.

Den här boken är en av de bästa i serien skulle jag vilja påstå redan nu.
Och jag ler när ordet luguber dyker upp ...

Kvinna med födelsemärke
Författare: Håkan Nesser
Förlag: Bonnier (1996)
ISBN: 9100559431
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 29 april 2017

Gråräven

Tack till Hoi förlag för boken.
Jag stoppade ner den här lilla boken i väskan när jag skulle på tjänsteresa och den fick bli underhållning på flyget hem. Kortromanen Gråräven fick jag i något goodie bag på bokmässan för två år sedan, så vid det här laget platsar den i utmaningen #hyllvärmare2017

Handlingen är placerad i Strängnäs där polisen Fredrik Gransjö får ett klurigt fall på halsen då en ung kvinna hittas drunknad. Hans undersökningar leder honom till komplicerade hemligheter och personer som tar till alla medel för att de inte ska avslöjas.

Det är min första bekantskap med Lars Rambes författarskap. Berättelsen är rapp och effektiv, men jag känner att det här och där finns luckor i logiken som gör att jag får svårt att hänga med i handlingen. Kanske är det kortformatet som tvingat fram en för effektiv handling ...

Jag får testa någon av författarens kriminalromaner i Strängnässerien nästa gång. 

Gråräven
Författare: Lars Rambe
Förlag: Hoi (2014)
ISBN: 9789175579467
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 24 april 2017

Min bästa väns fru

Rec.ex. från Lavender Lit - tack!
Jag fick Min bästa väns fru av Peo Bengtsson som en överraskning hem i brevlådan och det blev jag väldigt glad för. Jag har tidigare läst Kärleken passerade här en gång och Vara Frank av samma författare och gillat dem båda, så självklart var jag nyfiken på denna.

I den här boken åker huvudpersonen Svante med sin fru Cecilia och deras två döttrar till Österlen för att tillbringa semester tillsammans med vännerna Henning och Karen i deras torp. Redan första kvällen frågar Henning och Karen om Svante kan tänka sig att ställa upp som spermadonator eftersom Henning inte kan bli biologisk pappa. Frågan skakar om de båda parens relation och river upp dolda hemligheter.

Peo Bengtsson skriver som vanligt bra och ärligt om relationer och hur vardagen sliter på dem. Hans karaktärer är synnerligen mänskliga och han drar sig inte för att visa deras allra ynkligaste sidor. Samtidigt finns här också oerhört mycket kärlek och personerna glimtar till och visar sidor som ger hopp om människan. Den här boken handlar om stark vänskap, men även om passion och uppdämd längtan och frågan är om personerna vågar agera på de känslorna och vilket pris de i så fall får betala. Här finns en spännande dynamik mellan karaktärerna i boken och en vemodig och lite ödesmättad stämning mitt i den skånska idyllen.
Jag tyckte mycket om den här boken!



Min bästa väns fru
Författare: Peo Bengtsson
Förlag: Lavender Lit (2017)
ISBN: 9789187879241
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 23 april 2017

Harry Potter och det fördömda barnet

Såklart har jag läst Harry Potter och det fördömda barnet. Jag har ju läst alla böcker i serien själv och sedan högt för dottern, så den här fortsättningen kändes som en absolut nödvändighet. Och jag gillade det! Även om dramatik är lite mer svårläst så tycker jag ändå att man snabbt kommer i stämningen i Harry Potter-världen. Om man inte vill läsa någon spoiler om serien så är det bäst att sluta läsa nu.

Pjäsen utspelas 19 år efter den sista Harry Potterboken och Harry är en gift trebarnsfar med fast jobb på Trolldomsministeriet, men huvudpersonen är hans son Albus som just ska börja på Hogwarts. Men det är inte lätt att vara son till Harry, till den persons som besegrade Voldemort och förväntningarna tynger honom. Han blir vän med Scorpius som är son till Draco Malfoy och som också tampas med de problem det innebär att vara sin fars son.

Det är i vanlig Harry Potter-anda en fartfylld och fantasifull berättelse. Här vävs nutid och det förflutna samman och kampen mot mörkret tar oväntade vändningar.

Gillar man Harry Potter så gillar man med stor sannolikhet det här också. Min snart 9-åriga dotter håller nu på att ta sig igenom den här boken på egen hand.

Harry Potter och det fördömda barnet
Författare: Jack Thorne, John Tiffany och J.K. Rowling
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129701852
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 18 april 2017

Resultat i påskläsningsutmaningen

Så här blev resultatet för mig i Mias påskläsningsutmaning. Det har varit en hel del kalas de här dagarna som ju knaprade på lästiden, men med utmaningsvärdinnas tillstånd adderade jag även de sidor jag läste högt för barnen och landade på totalt 682 sidor.

Jag lyckades läsa ut en bok och gjorde lite avsteg från min planerade läshög genom att läsa Kvinna med födelsemärke istället för En sax i hjärtat och det av den enkla anledningen att den förstnämnda är en e-bok (har räknat om sidorna så att de motsvarar tryck bok) som jag kan smygläsa på mobilen när jag jag ligger bredvid barnen och väntar på att de ska somna.

DYMMELONSDAG
Döden i Skuggmyra (högläsning 12 sidor)
Näckens döttrar (34 sidor)
Summa: 46 sidor

SKÄRTORSDAG
Näckens döttrar (112 sidor) utläst✔️
Kapten Kalsong och mobbarmaffians modiga motståndare (högläsning 49 sidor)
Ett litet liv (39 sidor)
Summa: 200 sidor

LÅNGFREDAG
Ett litet liv 89 sidor

PÅSKAFTON
Kvinna med födelsemärke (14 sidor)
Ett litet liv (43 sidor)
Döden i Skuggmyra (högläsning 13 sidor)
Summa: 70 sidor

PÅSKDAGEN
Ett litet liv (78 sidor)

ANNANDAG PÅSK
Kvinna med födelsemärke (15 sidor)
Ett litet liv (171 sidor)
Döden i Skuggmyra (13 sidor högläsning)
Summa: 199

Totalt 682 sidor

måndag 17 april 2017

Lägesrapport 2 i påskläsningen



Statusuppdatering i påskläsningsutmaningen - det här är en riktigt tjock bok och jag kommer inte att lyckas att ta mig igenom den i påsk. Men det är OK för så bra som den är har jag gärna sällskap av den länge.

#läserjustnu #eggetpask17 #ettlitetliv #hanyayanagihara #västmanbok

fredag 14 april 2017

Lägesrapport i påskläsningen

Så här ser det ut när det gått två dagar av Mias påskläsningsutmaning. Totalt 249 sidor och en bok utläst, men den hade jag börjat lite på redan tidigare i veckan.

torsdag 13 april 2017

Glad påsk!



Sådär ja! Nu tar jag också påskledigt. Önskar en glad och god påsk!

tisdag 11 april 2017

Påskläsningsutmaning



Mias bokhörna bjuder in till påskläsningsutmaning och jag vill så klart vara med med min, något överambitiösa, läshög.

Så här går det till:
Start onsdagen 12 april och slutar annandag påsk 17/4 kl: 23.55
Läsningen ska redovisas hos Mia senast torsdagen 20/4 23.55.
Regler:
  • för att vinna ska man läsa flest antal sidor
  • extra plus om man skriver om hur det går på sin blogg vid minst två tillfällen
  • trippelplus om man Instagrammar med taggen #eggetpask17
  • skriv ett blogginlägg om vilka böcker du tänker läsa och länka till Mias bokblogg senast 11/4 via Inlinkz
Vinnare får ett presentkort på 100 kronor på Adlibris

söndag 9 april 2017

Synd

Rec.ex. från Kartago - tack!

Jag läser inte serier så ofta, men det här gillar jag väldigt mycket!

Elin Lucassi får mig att småfnissiga och skratta flera gånger - och någon gång riktigt frusta till av skratt. I den nya boken Synd utforskar hon de sju dödssynderna på ett ... nytt sätt kan man säga. Och ett uppfriskande sådant!

Känner igen mig i "lättja" och skrattar lite extra åt "vällust" och "frosseri". Så många saker som är mitt i prick. Så många saker som är härligt galna.

What's not to like!?! 

Synd
Författare: Elin Lucassi
Förlag: Kartago Förlag (2017)
ISBN: 9789175152080
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Köpenhamn bakom portarna

Rec.ex. från Meetings  Øresund - tack!
Jag har med njutning bläddrar i den här boken flera gånger i helgen.

Köpenhamn är verkligen en vacker stad och här visar Isabel Andersson både kända platser och undangömda små pärlor.

De kända platserna får jag veta mer om än jag visste tidigare tack vare intressanta texter om arkitekturen. Här finns genomgående vackra och intresseväckande foton.

Köpenhamn bakom portarna är inte en bok man läser från pärm till pärm, utan det är en bok att bläddra i då och då, att göra utvalda djupdykningar i och att använda som inspiration till lustvandringar i den danska huvudstaden.

Köpenhamn bakom portarna
Författare: Isabel Andersson
Förlag: Meetings Øresund (cop. 2016)
ISBN: 9789163797224
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Vem är rädd för den elaka häxan?

Rec.ex. från Speja förlag - tack!
I helgen har vi läst den här söta boken! 

Vem är rädd för den elaka häxan av Jonas Boets handlar om Flora som så gärna vill bli häxa. Hon byter namn till Abrakadabra och söker upp ett läskigt hus där häxorna har möte. Där får hon veta att hon måste göra något riktigt elakt för att få bli en häxa.
Men det är inte så lätt att vara elak som Abrakadabra först trodde.

En rar och humoristisk historia där också flera kända sagofigurer dyker upp. Boken har absolut ljuvliga illustrationer av Richard Verschraagen.

Vem är rädd för den elaka häxan?
Författare: Jonas Boets
Illustratör: Richard Verschraagen
Förlag: Speja (2017)
ISBN: 9789188167088
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 5 april 2017

Västmanländskan via Instagram - Storytel ställer till det!



Storytel ställer till det för mig! Just som jag trodde att jag hade jobbat undan högarna med obloggade böcker kommer jag på att alla de här gömmer sig i appen!
😳 #västmanbok

Kulturkollo läser: Sommaren utan regn

Dags för ny bok i Kulturkollo läser. Den här gången ska vi läsa och prata om Sommaren utan regn av Maggie O'Farrell. Jag läste den sommaren 2015 och tyckte mycket om den. Blir du sugen på att läsa och vara med i diskussionerna?
Välkommen till FB-gruppen. Samtalet börjar den 24 april.

tisdag 4 april 2017

Veckans tema på Kulturkollo: Husdjur



Veckans tema på Kulturkollo handlar om husdjur. Själv funderar jag allvarligt på om jag inte behöver en sådan här katt-kjol. I brist på husdjur tänker jag ... 😉
#västmanbok

Tjejerna på höjden

Rec.ex. från författaren och Kartago - tack!
Tjejerna på höjden av Frida Malmgren är en samling av serier om ett tjejgäng som delar en lägenhet i Stockholm. Vi får läsa om alla möjliga vardagliga bekymmer och upptåg. Här finns kommentarer om män, relationer och kärlek, men även politik och dagsaktuelle händelser. Och så rejält mycket roligt flams och trams också, men ofta med en liten svart udd.

Jag läser med ganska stor behållning, men känner att mycket av detta ligger långt ifrån min nuvarande tillvaro som stadgad småbarnsmamma. Men det betyder inte att jag inte relatera, men det är snarare med en lite nostalgisk känsla än igenkänning.
Jag önskar att Frida Malmgren och jag hade pluggat i Lund samtidigt och att hon hade publicerat serier om sin studenttid i tidningen Lundagård. Jag kan inte tänka mig annat än att det hade kunnat vara briljant!

Hursomhelst känner jag mig uppiggad och glad av den här boken och jag låter den ligga framme så att jag kan bläddra lite i den då och då.

Tjejerna på höjden
Författare: Frida Malmgren
Förlag: Kartago (2017)
ISBN: 9789175151991
Finnst.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 3 april 2017

Någonstans brister himlen

Rec.ex. från Historiska 
Media - tack!
(den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo)


Erika Olofsson Liljedahl vuxenromandebuterar den här veckan med romanen Någonstans brister himlen som till stora delar utspelas i Höganäs. I onsdags pratade hon om boken för första gången inför publik på Malmö litteraturfestival. Höganäs är även författarens uppväxtort, men numera bor hon i Lund.

Romanen utspelas på 1920-talet och tar sin början i ett kargt hörn av Bohuslän. I den lilla fiskarstugan bor den 14-årige Elis och hans familj. De lever ett enkelt liv och försöker tjäna sitt levebröd på fiskeri. En dag lämnar Elis älskade storasyster Signe hemmet utan ett ord till honom och han får ingen riktigt bra förklaring av sina föräldrar till hennes plötsliga uppbrott. Så småningom kommer en väl dold familjehemlighet i ljuset och en händelse som skaka hela Elis värld får även honom att lämna hemmet. Han bestämmer sig för att söka upp Signe, få henne att återvända till hemmet och på så vis förhoppningsvis rätta till saker och ting igen. Elis resa är inte utan komplikationer, men för honom så småningom till Höganäs.

Mötet med Signe blir inte alls som han tänkt sig. Hon har hamnat på en plats som har lång mycket mer att erbjuda än den lilla stugan i fiskelägret hemma. Det blir ett omtumlande uppvaknande för Elis, som tagit för självklart att hemmet och fisket var det som låg i hans framtid. Hans tillitsfulla personlighet har fått sig många törnar, för många för en så ung person, men han tvingas att inse att livet är förändrat och han kommer att behöva göra många svåra val.

Boken utspelas i en intressant tid, i brytningen mellan det traditionella och en modernisering av samhället och blir kanske särskilt tydligt i kontrasterna mellan landsbygd och stad. Språket är finstämt, nästan poetiskt och berättelsen flyter på med ett stillsamt driv. Miljöbeskrivningarna är mycket fina, speciellt de som handlar om hav och kust. Här finns också en omsorg om detaljer i hur saker beskrivs, även små saker som till exempel hur Elis fötter saknar tyngden av sina träskor som han blivit av med. Personporträtten är skickligt tecknade i sin lågmäldhet och berättar ofta mer om karaktärerna i tystnaden dem emellan än genom vad de faktiskt säger till varandra.

Någonstans brister himlen är en stark debutroman och en fantastisk läsupplevelse. Ibland kommer det en bok i ens väg som går rakt in i hjärtat och som man vet att man kommer att bära med sig länge, länge efter avslutad läsning. För mig är det här en sådan bok.

Någonstans brister himlen
Författare: Erika Olofsson Liljedahl
Förlag: Historiska Media (2017)
ISBN: 9789175454696
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 2 april 2017

Hela Kakan

Rec.ex. från författaren och Forum/Månpocket - tack!
När den här boken landade i min brevlåda visste jag inte särskilt mycket om Kakan Hermansson. Jag har ju sett henne på stan i Lund förstås och i något humorprogram, som jag inte begrep mig på, men inte mer än så.

Så det var trevligt att få veta lite mer om henne och jag tyckte att det var spännande att läsa om hur hon hittade vägen till sitt konstnärskap och sin kärlek till keramik.

Kakan skriver också om sin ADHD och hur det har på verkat henne, men det är framförallt ett feministiskt budskap hon vill föra fram. Hon skriver engagerat om klass, kön och sexism. Hon pratar om kroppsuppfattning och fatshaming. Hon beskriver på ett varmt och kärleksfullt sött ett systerskap där hon hittat sin styrka och sitt stöd.

Författaren tappar mig lite i de mer radikala utläggningarna i boken, där jag inte känner igen mig. Jag hade också önskat mig en lite mer strukturerad berättelse, men jag får känslan av det här är väldigt mycket Kakan. Fint så.

Hela Kakan
Författare: Kakan Hermansson
Förlag: Månpocket  (2017)
ISBN: 9789175036311
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Vita tigern

Rec.ex. från Gilla Böcker - tack!
Vita tigern av Christin Ljungqvist utspelas i ett framtida Göteborg år 2296. Huvudpersonen är Avalon och hennes familj driver hotell Vita tigern. När en svävare brakar igenom isen vid Götaälvsbron dras Avalon in i ett spännande och farligt händelseförlopp. Saker om hennes familj som hon aldrig ens kunnat drömma om avslöjas och hon tvingas ta flera svåra beslut.

Det var aningens trögt att komma in i boken och vissa bitar hade jag lite svårt att hänga med i, men på det stora hela tyckte jag mycket om boken. Berättelsen är på många sätt skrämmande aktuell, då den handla om människor på flykt och om övervakade gränser. Miljön är spännande också, med blandningen av miljövänlig högteknologi och nästan sagoaktiga, eller gammaldags saker som svävare och linbanor som transportmedel. Jag tycker också mycket om Avalon som är alltför nyfiken för sitt eget bästa, men står upp för det hon tror på och är galet modig, men samtidigt en hel vanlig flicka utan några superkrafter eller magiska hjälpmedel.

Vita tigern är en spännande bok i steampunkstil, med en intressant och modig huvudkaraktär.

Jag har tidigare läst och bloggat om Kaninhjärta, Fågelbarn och Rävsång av samma författare.

Vita tigern
Författare: Christin Ljungqvist
Förlag: Gilla (2017)
ISBN: 9789188279309
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Djurdoktorn: Linus och Flisa

Rec. ex.från Nypon förlag - tack!
Hittade den här boken inne i dotterns rum och insåg att jag glömt skriva om den. Linus och Flisa är den tredje boken i serien Djurdoktorn av Ann-Charlotte Ekensten.

Linus följer med sin mamma till jobbet som veterinär och den här gången ska de hjälpa en hund med brutet ben att rehabiliteras. Enkel text, korta kapitel och glada illustrationer av Carolina Ståhlberg gör dessa böcker till perfekta läsa själv-böcker för djurälskande barn.

Jag har tidigare läst och skrivit om Linus och Tim och Linus och Leo.

Linus och Flisa
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Förlag: Nypon (2017)
ISBN: 9789175677354
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Marsläsningen

Här kommer en liten sammanfattning av marsläsningen. Månaden hyllvärmanre blev Nätter i Reykjavik, månadens bok i barn- och ungdomsutmaningen blev Vita tigern och i van Veetereen-utmaningen har vi kommit till den tredje boken Återkomsten.