söndag 31 mars 2024

Novellresan 2024 - Mårbacka

Höll ju på att glömma att åka till Mårbacka med #novellresan2024 nu i mars. Som tur var hittade jag en Selma Lagerlöf-novell med påsktema i hyllan och det passade ju väldigt bra!

Påskkärringen publicerades först i samlingen "Ett barns memoarer" och ger inblick i liv och traditioner på Mårbacka under författarens barndom. En söt liten novell.

Statusuppdatering i #paskut24

onsdag 27 mars 2024

Påskläsningshögen

Imorgon börjar #paskut24 och jag är redo. En något överdimensionerad läshög kanske med tanke på att jag inte har något extra ledigt utöver de röda dagarna, men det tillhör också traditionen.

fredag 22 mars 2024

Påskläsningsutmaningen 2024

Det är snart dags för den traditionella påskläsningsutmaningen som Mias bokhörnan ordnar. Jag är med så klart! Är du?

lördag 2 mars 2024

Just nu i mars 2024

 

Det är den första lördagen i månaden och innebär en "just nu"-enkät här på bloggen. Den är ett arv från forna Kulturkollo och alla som vill är välkomna att svara på frågorna på sin blogg eller Instagramkonto. Du hittar svar på frågorna också hos mina fd. Kulturkollo-kollegor Och dagarna går och Enligt O.

Just nu läser jag ”Vilseledaren” av Viveca Sten, som är den fjärde delen i serien Åremorden. 

Just nu lyssnar jag på våra nya grannar i lägenheten ovanför som renoverar. Härligt att höra andra jobba och slippa själv. ;)

Just nu tittar jag på Yellowstone på Netflix. Kevin Costner är riktigt bra som den skoningslöse ranchägaren John Dutton.

Just nu längtar jag efter  vår och påskledigt.

Just nu njuter jag av krispiga tulpanbuketter.

fredag 1 mars 2024

Månadssammanfattning februari 2024

Det blev elva böcker och en novell lästa i februari. Och inte mindre än två riktiga fullpoängare - Solveig Balles skickligt komponerade Om uträkning av omfång 1 och den både hjärtknipande och hjärtevärmande Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén.

Jag imponerades också av Stacken av Annika Norlin som var ett av tipsen jag fick till min #12books12friendschallenge

Tyvärr var Rent hus av Alia Trabucco Zerán inte så gripande som jag hade hoppats.

Två hyllvärmare har jag också läst - Spela roll av Lisa Christensen var månadens #inslagnahyllvärmare2024 och Vad hjärtat aldrig glömmer av Kelly Rimmer var en röd bok till #färggladahyllvärmare2024

Björnen sover av Alice Munro fick representera Kanada när #novellresan2024 gick dit. Förutom den och de svenska författarna har jag denna månad läst böcker av författare från Danmark, Australien, Karibien, Chile och Argentina. Och så har jag besökt Doggerland igen i Maria Adolfssons Tiga som muren.

Novellresan 2024: Kanada


Kanada är målet för #novellresan2024 i februari. 

Jag har läst Björnen sover ur novellsamlingen Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro. Det är en vemodig och varm berättelse om ett äkta par som levt hela livet tillsammans. När hustrun blir alltmer glömsk och förvirrad tar maken det svåra bestyret att skriva in henne på ett vårdhem. Vi får ur makens perspektiv återblickar i parets liv tillsammans och insikt i den svåra och hjärtskärande situation när den du står allra närmast inte längre vet vem du är.