fredag 31 maj 2024

Novellresan 2024: Västerbotten

I maj gick #novellresan2024 till Västerbotten och jag läste ännu en novell av Stina Stoor eftersom jag gillar hennes noveller så mycket. I novellsamlingen Bli som folk är en favoritnovell "De runda ruinerna". Jag är inte helt säker på att jag förstår den, men stämningen, språket och beskrivningar av små detaljer fångar mig. Som till exempel känslan av hur snö klumpar sig på lovikkavantar och måste dras bort från ullen.

lördag 11 maj 2024

En engelsk romans

Niina Mero är en finländsk författare vars bok "En engelsk romans" är en blandning av feelgood- och spänningsroman.

Nora älskar England och framförallt kanske England som det porträtteras i litteraturen. När hon blir bjuden på sin syster bröllop i Oxford borde hon jubla över chansen att få åka till sitt favoritland, men hon är rädd för att bli besviken.

Men hon åker såklart och njuter av de vackra engelska trädgårdarna och herrgårdarna. Hon träffar också en spännande man och kommer ett mystiskt försvinnande på spåren.

Jag gillade verkligen början av den här berättelse, men tappade intresset lite mot slutet när jag tyckte det spårade ur lite. Men helt ok som underhållningsläsning.

Kvinna utan mask

Kvinna utan mask av Hanne-Vibeke Holst är berättelsen om den danska konstnären Sonja Ferlov Mancoba. Hon börjar på konstskola i Köpenhamn på 1930-talet mot sin mors vilja och reser till Paris för att ta del av den dynamiska konstnärsscenen. Det är en miljö där allt känns möjligt och där det experimenteras både inom konsten och sexuellt.

Sonja möter den sydafrikanske konstnären Ernest och blir förälskad. Den framväxande nazismen gör inte deras relation enkel, men inte heller alla i den frisinnade konstnärskolonin är öppna för ett förhållande mellan en vit kvinna och en svart man.

När andra världskriget bryter ut och Europas gränser börjar slutas ställs Sonjas tillvaro på sin spets. Hur mycket är hon beredd att offra för sin konst och sin kärlek?

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken.

Olyckornas tid

I Olyckornas tid av Moïra Fowley-Doyle får vi träffa Cara och hennes familj, som i oktober varje år drabbas av oförklarliga olyckor. Det kan vara brutna ben och skärsår, och ibland värre saker än så. Cara börjar för första gången ifrågasätta familjens mystiska olyckstid. Är det något övernaturligt som ligger bakom?

I familjen finns mycket outtalat under ytan och samtidigt lever Cara sitt liv som tonåring med fester, kärlek och trassliga förhållanden.

En intressant blandning av "vanlig" ungdomsroman och en övernaturlig berättelse.

Döden och pingvinen

Jag visste egentligen inte vad jag skulle tycka om Andrej Kurkovs Döden och pingvinen när jag stängde boken. Det är onekligen en väldigt märklig berättelse.

Huvudpersonen heter Viktor och han är en misslyckad författare i Kiev. Han bor tillsammans med pingvinen Misja som han har adopterat från Kievs zoo.

Viktor försörjer sig på att skriva dödsrunor för stadens tidning. Hans redaktör vill vara beredd när kända personer dör, så Viktor får skriva runorna om ännu levande personer och företrädesvis om nyckelpersoner i det postsovjetiska Ukraina.

Men Viktor upptäcker efter ett tag att det verkar finnas ett samband mellan att han har skrivit en runa och att personen kort därefter dör. Viktor, och senare också Misja, blir indragna i en maffialiknande drama utan utväg.

Det här boken är både dråplig och konstig, men också riktigt bra.

Jag läste den i läsutmaningen #färggladahyllvärmare2024

Elden

Rahel och Peter får hastigt ändra sina semesterplaner när de får veta att sommarhuset de hyrt har brunnit ner. Istället får de tillbringa sina tre semesterveckor på en isolerad liten gård där Rahel bodde under sina barndoms somrar.

Efter flera krävande år i både familjelivet och arbetslivet har paret glidit ifrån varandra och kanske är det först nu de har möjligheten att känna efter om de har en framtid tillsammans. Kan de hitta tillbaka till varandra när kärleken och passionen svalnat?

Elden av Daniela Krien än finstämd och intim berättelse om relationer - såväl parrelationer som familjerelationer.

Blomsterdalen

Blomsterdalen av Niviaq Korneliussen utspelas på Grönland, en plats som har världens högsta självmordsfrekvens. Den namnlösa huvudpersonen upplevde sitt första självmord när hon bara var 13 år gammal.

Trots en omtänksam familj, en flickvän och en plats på universitetet i Århus, kryper de mörka tankarna allt närmare huvudpersonen och ingenting känns riktigt rätt.

Bokens titel hänvisar till kyrkogården i den östgrönländska staden Tasiilaq där gravarna pryds av plastblommor i grälla färger och där huvudpersonen säger sig vilja bli begravd.

En rak och naken berättelse om kärlek, tillhörighet och sorg.

Dörren

I Dörren av den ungerska författaren Magda Szabó anställer berättaren, en framgångsrik författare (som också heter Magda), en hushållerska för att ta hand om den stora lägenheten de just flyttat in i. Emerentia är en äldre, outbildad kvinna men hon kommer med väldigt goda rekommendationer. Trots att de båda kvinnorna är väldigt olika utvecklar de försiktigt en vänskap. Emerentia är en person som ger allt för de hon bryr sig om, men hon är väldigt privat och låter aldrig någon komma innanför dörren till hennes hem. När Emerentia blir svårt sjuk slits Magda mellan att vilja hjälpa henne och att respektera hennes privatliv.

En varm berättelse om vänskap, respekt, löften och svek.

Den tyska flickan

Den tyska flickan av Armando Lucas Correa är en bok som baseras på verkliga händelser. När andra världskriget bryter ut i Tyskland såg många judiska familjer sin chans att komma undan förföljelsen genom att ta sig med båt till Kuba.
Hannah Rosenthals familj och Hannahs bästa vän Martin är några av dem som fått plats på en lyxångare till Havanna. Men ombord på båten börjar det gå rykten om att mottagandet i Kuba inte kommer att bli så varmt som de hoppats. Reser de mot frihet eller undergång?

I modern tid får 12-åriga Anna Rosen i New York ett brev från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mamma reser till Havanna för att ta reda på mer om släktens historia.

Vemodig och gripande läsning.

söndag 5 maj 2024

Nominerade böcker till Årets bok 2024

I fredags tillkännagavs de nominerade böckerna till Årets bok 2024. Dagen innan publicerade vi ett inlägg på Kulturkollo där vi gissade vilka titlar som skulle finnas med på listan, men vi hade inte så många rätt. Vi prickade bara in Jävla karlar och Tranorna flyger söderut. Någon av dem kammar med stor sannolikhet också hem vinsten.

Jag hade bara läst fem av de nominerade:

Jävla karlar av Andrev Walden
Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén
Rent hus av Alia Trabucco Zerán
Kvinna saknad av Mary Kubica
Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Övriga nominerade är:

Vinterharen av Paula Lichtarowicz
Hemkomsten av Kate Morton
Käraste Lena av Ninni Schulman
Din tid kommer av Carl-Johan Vallgren
Änkan av Helene Flood
Sista kapitlet av Kim Andrea Brofeldt
Barnvakten av Joyce Carol Oates

Av dessa kommer jag helt säkert läsa Käraste Lena och Barnvakten. Vad gäller de övriga får jag se.

Månadssammanfattning april 2024

Det blev inte så många böcker lästa i april - 3 romaner och 1 novell. Jag kämpade en hel del med Gruppen av Mary McCarthy, men som tur var kunde jag tillgodoräkna mig den både i läsutmaningen #färggladahyllvärmare2024 och #inslagnahyllvärmare2024

Han Kangs vackra och sorgliga bok Jag tar inte farväl läste jag till ett samtal på Kulturkollo.

Hembiträdet av Freida McFadden var en habil psykologisk thriller och i #novellresan2024 åkte jag till djurriket och läste Hundhålen av Stina Stoor ur novellsamlingen "Vänskap och varma tassar".

lördag 4 maj 2024

Just nu i maj 2024

Första lördagen varje månad är det dags för ett "Just nu"-inlägg. Ni hittar frågorna på Kulturkollo och alla är välkomna att vara med på egen blogg, i sociala medier eller i kommentarsfältet på kollo-bloggen.

Just nu läser jag: Jag sjunger och bergen dansar av Irene Solà och Sommarparadiset av Anna Alemo. Två väldigt olika böcker, men kanske just därför fungerar de bra att varva läsningen med dem.

Just nu tittar jag:Sommaren jag blev vacker på Amazone Prime. Sött och lättsmält.

Just nu lyssnar jag: på fågelkvitter.

Just nu njuter jag: av det fantastiska vårvädret. Äntligen!

Just nu längtar jag: till en spahelg med en riktigt god vän om ett par veckor.

onsdag 1 maj 2024

Novellresan 2024: Djurriket

Vid tiotiden igår den siste april slog det mig att jag glömt bort att läsa en novell på månadens tema i #novellresan2024

Turen skulle gå till djurriket så jag letade upp novellsamlingen "Vänskap och varma tassar" och läste Stina Stoors novell "Hundhålen".

Jag tycker om Stina Stoors noveller som ofta är ordkarga men likaväl uttrycksfulla. Den här novellen handlar om pojken och hunden. Hunden som inte var så som jakthundar borde vara och därför inte fick vara kvar. Om skuld och saknad och en liten boll av päls i fickan för att minnas.

Nytt tema på Kulturkollo: Europa

Ny månad betyder nytt tema på Kulturkollo och i maj kommer det att handla om Europeisk kultur på olika sätt. Välkommen in på bloggen!