lördag 29 november 2008

Sidan 56

Den här utmaningen cirkulerat på många bloggar. Jag hakar på:

Här är instruktionerna:
1. Ryck närmaste bok i din omgivning.
2. Slå upp sidan 56.
3. Leta upp den sjunde meningen på den sidan.
4. Publicera meningen i din blogg tillsammans med dessa instruktioner.
5. Lägg gärna till bokens titel och författare (eller låt dina bloggläsare gissa).

Här kommer min sjunde mening på sidan 56:

Haha.
Boken är Gunnar av Bob Hansson. Den har jag lånat av Chlott och den ligger här på skrivbordet i väntan på läsning.

torsdag 27 november 2008

Kulturfyra: om alkohol och poesi

Kulturfyra igen:

"Denna vecka är jag inspirerad av en intervju jag gjort med rockartisten Sulo."
1. Han dricker aldrig alkohol, bland annat för att han tycker att baksmällor är jobbiga och tar så mycket energi. Har du något knep mot baksmälla?

Nja, flottig mat och coca cola är kanske inget knep mot baksmälla utan mer efterbehandling.

2. Sulo äter ekologiskt odlad mat. Väljer du ekologiskt någon gång? Varför/varför inte?
Ja, så ofta jag kan väljer jag ekologiskt. Men produkten får inte smaka eller se sämre ut. Och ibland är det fortfarande orimligt dyrt. Allt finns ju inte heller som ekologiskt alternativ.

3. Sulo har satt musik till Ernst Brunners dikter. Det har blivit rockigt och souligt och bluesigt. Har du någon favoritpoet?
Jag är jättedålig på att läsa poesi. Jag har ingen favoritpoet tror jag. Däremot fler dikter som jag gillar (t.ex. "Döden tänkte jag mig så" av Bo Setterlind).

4. Ibland gör jag intervjuer här i Kulturbloggen. Vem vill du att jag ska försöka intervjua?
Jag skulle gärna läsa en intervju med min favorit Jonas Karlsson! :)

måndag 24 november 2008

Sista paketet

Mitt sista Pocket & Prassel-paket låg här hemma och väntade på mig när jag var på vift. I det låg Den första hustrun av Philippa Gregory. Perfekt bok till mig! Jag har läst flera av hennes andra böcker om det engelska hovet på 1500-talet. Prasslet var denna gång en stor schweizernötkaka (som ... hrm .. redan är uppäten) och till min - och inte minst makens - stora glädje en jättepåse med pistagenötter.

Avsändaren på paketet avslöjade att min inte längre så hemliga bokvän har varit - precis som jag misstänkte - Lisa med bloggen Mitt lilla hus.


Stort kram till dig Lisa. Du har varit en toppenbra hemlig bokvän och jag har blivit så bortskämd!

onsdag 12 november 2008

Vinterstaden

Det är ju kanske konstig att man kan bli sugen på att resa till ett land när man läser en bok som handlar om mordet på en lite pojken, rasism och meningslöst våld. Men det suger i Islandstarmen när jag läser Vinterstaden av Arnaldur Indridason (längtar tillbaka!).
Nåväl, boken är en kriminalroman. Även denna gång är det polisen Erlendur Sveinson och hans kollegor som får ett brutalt mord på halsen när en 10-årig pojke med thailändskt ursprung hittas knivskuren till döds. Pojkens äldre bror är försvunnen och man vet inte om han också har råkat illa ut eller om han har något med mordet att göra. En uttalat rasistisk lärare på pojkarnas skola misstänkts också.

Som deckare betraktat är inte det här det bästa jag läst. Det är inte ens det bästa som Indridason har skrivit. Men jag är ändå lite svag för den hopplöst buttre Erlendur och stämningen i de här böckerna. Det är något med kylan och snålblåsten på Reykjaviks gator som ger en extra hopplös och vemodig ton som passar så bra som bakgrund till de tragiska händelserna.

Ja, och så är jag ju så frälst på Island att det knappt spelar någon roll vad boken handlar om så länge jag får läsa om platser och gator jag känner till.

tisdag 11 november 2008

Julklappspåse large

En bok om dagen ordnar inte bara Pocket & Prassel. Hon ordnar julklappsbyte också. Jag har anmält mig såklart.

måndag 10 november 2008

Boklördag

I lördags lämnde jag maken och dottern hemma och gav mig ner på stan för en riktigt boklördag.

Först ett stopp på Erikshjälpens butik där jag först lämnade en stort påse med kläder (den ständigt pågående garderobsrensningen) och fyndade sedan en Kulla Gulla-bok till min flickbokssamling.

Efter det gick jag till Stadshallen där Amnesty höll bokloppis. Jag var sent ute, så det var lite urplockat, men jag blev glad över att hitta en John Irving-pocket som jag inte läst och den saknade inbundna Åskgudens son till min Paasilinna-samling. Jag upptäckte dock när jag kom hem att jag visst redan hade hittat den på någon annan loppis, men glömt bort det. Nåväl, tio kronor till Amnesty gör ju att det inte spelar någon roll. Jag kan lämna in den där, så kan de sälja den igen ;)

På schemat fanns också mitt favorit-antikvariat där man kan hitta bokhandlarnas läsex. (d.v.s nästan nya böcker) till väldigt bra pris. En Oates och en Nadel fick följa med hem.

Och så tittade jag som hastigast in på den vanliga bokhandeln också för att fixa en present.

Lite fika och några uteblommor på det och jag cyklade nöjd hemmåt.

Var det någon som sa köpstopp på böcker?
Oj, jag glömde ...

fredag 7 november 2008

Livets aviga och räta

I födelsedagspresent fick jag ännu ett Pocketogram. Denna gången av vännen i Örebro. Boken jag beställde var Livets aviga och räta av Kate Jacobs. På engelska heter den Friday Night Knitting Club och det är precis vad den handlar om - några kvinnor som samlas varje fredag i en garnaffär för att sticka och prata.

Jag är ju inte speciellt förtjust i stickning, men det kändes som en mysbok och det är det på många sätt. Och den handlade inte så mycket om stickning utan om människor som till synes inte har något mer gemensamt än sin hobby, men som sedan kommer att betyda mycket för varandra. Den påminner lite som Bokcirkelns bekännelser som jag läste för en tid sedan.
Har du läst den, min stickande svägerska? Annars kan jag skicka den vidare till dig. Kanske får du en affärsidé - behöver inte staden där ni bor en trevlig garnbutik inklusive stickklubb och mumsigt fika?

Oskuld och erfarenhet

En bok med titeln Oskuld och erfarenhet skulle kunna vara en Harlequin-roman, men det är Tracy Chevaliers (Flicka med pärlörhänge, Damen med enhörningen) nya historiska roman och titeln anspelar på verk av 1700-talsdiktaren William Blake.

Chevalier tar, som hon brukar, en historisk person och väver en fiktiv berättelse kring personen. I det här fallet handlar boken om stolmakaren Thomas Kellaway som flyttar från landet och in till London med sin familj. De får inte så lätt att anpassa sig till det tumultartade storstadslivet, men får hjälp av Londonflickan Maggie. Dessutom bor de granne med den spännande diktaren och konstnären William Blake.

Man får ju ta sådana här berättelser med en nypa salt, men Chevalier bygger upp en trovärdig Londonmiljö och en bra stämning. I beskrivningen av kärleksrelationerna blir språket tyvärr en smula platt. Men jag gillar sådana här berättelser - om "verkliga" människor och sådant som skulle kunna vara på riktigt.

torsdag 6 november 2008

Böcker A-Ö: G

Och här kommer tolfte bokstaven i *Malins* bokstavsutmaning:


"Tolfte bokstaven ut blir G. Utmaningen är att nämna en bok OCH en författare på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om vi ska hänföras eller skrämmas bort. För er som vill finns också kategorin litterär karaktär att lägga till."


    Kursiv
  • Författare på G: Gabriel García Márquez är en fantastiskt berättare. Mästare på släktkrönikor.

  • Bok på G: Great Expectations av Charles Dickens. En klassiker som står sig. Det finns en ganska bra filmatisering av den också, med Ethan Hawke och Gwyneth Paltrow

  • Karaktär på G: Garp i Garp och hans värld av John Irving. En favorit!

måndag 3 november 2008

What Kind of a Reader are you?

What Kind of Reader Are You?
Your Result: Literate Good Citizen

You read to inform or entertain yourself, but you're not nerdy about it. You've read most major classics (in school) and you have a favorite genre or two.

Dedicated Reader
Obsessive-Compulsive Bookworm
Book Snob
Fad Reader
Non-Reader
What Kind of Reader Are You?
Quiz Created on GoToQuiz

Det finns ju de som skulle tycka annorlunda om "nörd"-delen ...