söndag 3 mars 2019

2 x GrannarNär jag bestämde mig för att ge upp Till T av Suzanne Brøgger som jag valt som bok till #månadensspråk hade jag inte tid att klämma in någon annan dansk roman.

Istället valde jag den här novellen av Josefine Klougart. Regn är en oerhört tät och hjärtskärande sorglig novell om en pojke och hans familj som gått sönder. Handlingen är placerad mitt på den danska landsbygden och lyckas på sina få sidor teckna både ett vemodigt porträtt av en olycklig familj och ge en tydlig bild av miljön. Jag tyckte mycket om den!

Regn ingår i novellboxen Grannar från Novellix och det gör Kjell Westös novell Midsommar med herr Laakso också. Westö är en favoritförfattare som sällan gör mig besviken - och inte i det här lilla formatet heller. Berättelsen tar plats i ett hyreshus och handlar om de människor som bor där - speciellt berättaren själv (en ung student) och hans bistre gamle granne herr Laakso. De har få saker gemensamt, men en olycka för dem samman under en midsommarkväll. Ett intressant möte som gör att de båda ser på varandra på ett nytt sätt. Fin!


Regn
Författare: Josefine Klougart
Förlag: Novellix (2017)
ISBN: 9789175891811
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Midsommar med Herr Laakso
Författare: Kjell Westö
Förlag: Novellix (2017)
ISBN: 9789175891828
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

3 kommentarer:

  1. Jag körde också fast i den jag hade tänkt läsa, och tog också till ett par olästa Novellix-noveller. Den här har jag kvar oläst, för jag kopplade inte att den var dansk när jag tittade igenom vad jag hade, men då har jag ju den att se fram emot vid tillfälle.

    SvaraRadera
  2. Bra att det finns så många läsvärda novellixer!

    SvaraRadera