lördag 2 februari 2019

Månadens språk i januari: nederländska


I utmaningen "Månadens språk" hos Ugglan & Boken skulle vi i januari läsa en bok som skrivits på nederländska i original. Jag valde Trädet och vinrankan av Dola de Jong.

Den utspelas i Nederländerna mot slutet av 1930-talet när andra världskriget lurar runt hörnet. Huvudpersonen är Bea, en ganska lågmäld och lugn person. Hon arbetar som sekreterare och uppskattar trygghet och rutiner.

När hon träffar Erica inser hon snart att de är varandras motsatser. Erica är stökig, orädd och spontan. Hon förälskar sig lätt och har intensiva, men ofta ganska kortvariga, förhållanden med andra kvinnor. De bestämmer sig för att flytta ihop, men det sätter deras relation på svåra prov. Bea märker att hennes intresse för Bea är mer än bara vänskapligt, men hon klarar inte av att erkänna sina känslor ens för sig själv - hon förtärs nästan av skam och rädsla.

När kriget blossar upp inser Bea att Erica är i fara, både på grund av sin homosexualitet och för att hon är judinna till hälften. Bea gör allt för att Erica ska kunna fly i säkerhet, men tiden är knapp.

Jag tyckte om den här boken! Med sina lågmälda, men ändå intensiva personporträtt och den laddade stämningen i alla återhållna känslor hos Bea. Ett språk som flyter lätt och ett ämne som berör.

Trädet och vinrankan
Författare: Dola De Jong
Förlag: Nilsson förlag (2018)
ISBN: 9789188155405
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer: