söndag 15 juli 2018

Flickan utan hud

Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo är en otäck kriminalroman som utspelas på Grönland. Huvudpersonen är den danska journalisten Matthew Cave som får i uppdrag att rapportera om fyndet av en mumifierad kropp sin hittats i isen.
Rapporteringen tar en oväntad vändning när vakten som övervakar fyndet hittas mördad och mumien är borta. Sättet vakten dödats på påminner om fyra ouppklarade mord som skedde på 70-talet. Finns det ett samband?

Ja, det är ju precis det som Matthew försöker ta reda på och han får oväntad hjälp av Tupaarnaq, en ung inuitkvinna som precis släppt ut fängelset. Hennes hud är helt täckt av tatueringar och hon har ett brutalt förflutet.

Handlingen utspelas både i nutid och dåtid, men skiftena sker skickligt. Det här är en mycket brutal bok och bitvis också väldigt blodig och återger våldsamma händelser på ett ibland väldigt detaljerat sätt. Jag uppfattar det dock aldrig som utstuderat eller som effektsökeri, utan för att historien måste skildras just så. Här skildras också ett samhälle med motsättningar mellan inuiterna och danskarna som styr på ön och här finns en tragisk och hjärtskärande berättelse om brottslighet, familjevåld och övergrepp. Inget för den känslige läsaren alltså, men för den som orkar är det här en mycket bra och lite annorlunda spänningsroman.

Flickan utan hud är stark och spännande läsning i en både brutal och makalöst vacker miljö.

Jag har inte läst så många böcker som utspelas på Grönland eller är skrivna av grönländska författare, men här hittar du dem jag har läst.

Flickan utan hud
Författare: Mads Peder Nordbo
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)
ISBN: 9789100174507
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Där ser man, jag läste ut den här i början av veckan: http://jsprbok.blogspot.com/2018/07/145-mads-peder-nordbo-flickan-utan-hud.html För mig var det miljön som var den stora behållningen, men det är förstås morden som gör det möjligt att berätta om den och om motsättningarna mellan grönländare och danskar på det här sättet. Intressant!

    SvaraRadera